Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA, FUNCIÓ PÚBLICA I IGUALTAT

Núm. 156534
Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat sobre les quanties màximes compensables pel Govern de les Illes Balears als ajuntaments i a les entitats locals menors de les Illes Balears per la dedicació exclusiva o parcial del batle o d’un altre membre electe per a l’any 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. El 10 d'agost de 2014, va entrar en vigor el Decret 37/2014, de 8 d'agost, regulador del sistema de compensació econòmica destinat als ajuntaments i a les entitats locals menors de les Illes Balears que abonin als seus membres electes retribucions per exercir els càrrecs en règim de dedicació exclusiva o parcial al servei de la gestió pública local.

2. L'article 6 del mateix Decret estableix les quanties màximes de les compensacions econòmiques.

Així, l'import màxim compensable de les retribucions brutes corresponents a la dedicació exclusiva del membre electe es fixa en 37.526,02 € anuals, més el cost de la seguretat social a càrrec de l'entitat local corresponent a les retribucions compensables pel Govern de les Illes Balears.

Pel que fa a la dedicació parcial, l'import màxim compensable està establert en el punt segon d'aquest article 6 en 30.000 € per una dedicació parcial del 75 %, 22.000 € per una dedicació d'un 50 % i 15.000 € per una dedicació d'un 25 %. A aquestes quantitats s'hi ha d'afegir el cost de la seguretat social a càrrec de l'entitat local corresponent a les retribucions compensades pel Govern de les Illes Balears.

3. La disposició addicional única del Decret esmentat estableix que el Govern de les Illes Balears actualitzarà anualment, si escau, les quanties màximes de les compensacions econòmiques corresponents als anys successius incrementant-les o disminuint-les en el mateix percentatge que sigui d'aplicació al personal funcionari de l'Administració General de l'Estat o que estigui establert en la legislació estatal sobre règim local i sempre dins els límits que fixa.

La mateixa disposició estableix que, a aquest efecte, la consellera d'Administracions Públiques (ara, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat) ha de dictar una resolució dins la primera quinzena del mes de gener de cada any en la qual ha de fixar les quanties màximes de les compensacions econòmiques per dedicació exclusiva o parcial.

4. L'article 19.dos de la Llei 31/2022, de 23 de desembre, de pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2023, estableix que l'any 2023 les retribucions del personal al servei del sector públic no poden experimentar un increment global superior al 2,5 % respecte a les vigents el 31 de desembre de 2022, en termes d'homogeneïtat per als dos períodes de la comparació, tant pel que fa a efectius de personal com a l'antiguitat d'aquest.

L'article 12.1.a) de la Llei 11/2022, de 28 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2023, estableix que, amb caràcter general, i amb efectes d'1 de gener de 2023, les retribucions del personal al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma i de la resta d'ens integrants del sector públic autonòmic s'han d'incrementar un 2,5 % respecte a les vigents el 31 de desembre de 2022, en termes d'homogeneïtat per als dos períodes de comparació, tant pel que fa a efectius de personal com a l'antiguitat d'aquest, sens perjudici del que preveu l'apartat 4 d'aquest article.

5. L'article 23.1 del Reial decret llei 18/2022, de 18 d'octubre, pel qual s'aproven mesures de reforç de la protecció dels consumidors d'energia i de contribució a la reducció del consum de gas natural en aplicació del «Pla + seguretat per a la teva energia (+SE)», així com mesures en matèria de retribucions del personal del servei del sector públic i de protecció de les persones treballadores agràries eventuals afectades per la sequera, estableix que amb efectes d'1 de gener de 2022 les retribucions del personal al servei del sector públic han d'experimentar un increment addicional de l'1,5 % respecte a les vigents el 31 de desembre de 2021.

6. Atès el que s'ha exposat, correspondria incrementar, si escau, les quanties de l'any 2023 en el màxim resultant d'incrementar un 1,5 % a la quantia màxima de 2022 i, a aquest resultat, incrementar-lo en un 2,5 % (un 4,0375 % global):

— Import màxim compensable de les retribucions periòdiques brutes del membre electe en règim de dedicació exclusiva: 41.844,82 €, més el cost de la seguretat social corresponent a les retribucions compensades.

— Import màxim compensable de les retribucions periòdiques brutes del membre electe en règim de dedicació parcial:

  • Dedicació parcial al 75 %___________33.452,64 
  • Dedicació parcial al 50 %___________23.933,60 
  • Dedicació parcial al 25 %___________16.726,32 

7. L'article 4 del Decret esmentat, en l'apartat 3, estableix els documents que han d'acompanyar la sol·licitud de compensació econòmica. Entre aquests, hi figura, en l'apartat d), un certificat acreditatiu que la xifra global de retribucions, indemnitzacions i assistències que l'entitat local prevegi abonar, en l'anualitat de la sol·licitud, a la resta dels membres electes no superi l'import màxim compensable per dedicació exclusiva, comptant a aquests efectes les retribucions brutes i el cost de la seguretat social segons el règim general a càrrec de l'entitat local corresponent a les retribucions compensables.

8. El 24 de febrer de 2023, el Servei de Corporacions Locals va emetre l'informe jurídic corresponent.

9. El mateix dia 24, el director general de Relacions Institucionals i Cooperació Local va dictar la Proposta de resolució corresponent.

Fonaments de dret

1. La disposició addicional única, apartat primer, del Decret 37/2014, de 8 d'agost, estableix que el Govern de les Illes Balears actualitzarà anualment, si escau, les quanties màximes de les compensacions econòmiques corresponents als anys successius incrementant-les o disminuint-les en el mateix percentatge que sigui d'aplicació al personal funcionari de l'Administració General de l'Estat o que estigui establert en la legislació estatal sobre règim local i sempre dins els límits que fixa.

2. La disposició addicional vint-i-setena de la Llei 31/2022, de 23 de desembre, de pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2023, i d'acord amb el que preveu l'article 75 bis de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, estableix el règim retributiu dels membres de les corporacions locals i fixa el límit màxim total que poden percebre els membres de les corporacions locals per tots els conceptes retributius i assistències, exclosos els triennis, als quals, si escau, tenguin dret els funcionaris de carrera en situació de serveis especials.

Així, per a corporacions locals amb població entre 1.000 i 5.000 habitants el límit màxim es fixa en 46.464,02 €. I per a corporacions locals amb població entre 5.001 i 10.000 habitants el límit màxim es fixa en 52.272,61 €.

Per a entitats locals de menys de 1.000 habitants, aquest article fixa una escala de retribucions màximes en funció del percentatge de la seva dedicació parcial, que és la següent:

  • Dedicació parcial al 75 %_______ 34.848,05 
  • Dedicació parcial al 50 %_______ 25.555,04 
  • Dedicació parcial al 25 %_______ 17.424,64 

3. L'article 75 bis de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, estableix que els membres de corporacions locals de població inferior a 1.000 habitants no tenen dedicació exclusiva. Excepcionalment, poden exercir els càrrecs amb dedicació parcial i percebre les retribucions dins els límits màxims assenyalats a aquest efecte en la Llei de pressuposts generals de l'Estat.

4. L'article 122.u de la Llei 31/2022 estableix els topalls màxim i mínim de les bases de cotització a la seguretat social per a l'any 2023.

5. L'apartat dos d'aquest article 122 estableix les bases i els tipus de cotització en el règim general de la seguretat social.

Els tipus de cotització en el règim general de la seguretat social són, per a l'any 2023, els següents:

a) Per a les contingències comunes el 28,30 %, del qual el 23,60 % és a càrrec de l'empresa i el 4,70 % a càrrec del treballador.

b) Per a les contingències d'accidents de treball i malalties professionals s'han d'aplicar els percentatges de la tarifa de primes inclosa en la disposició addicional quarta de la Llei 42/2006, de 28 de desembre, de pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2007, i les primes resultants són a càrrec exclusiu de l'empresa.

Per al cas que ens ocupa de dedicació exclusiva o parcial d'un membre electe, és d'aplicació la tarifa del codi 84 corresponent a «Administració pública i defensa». El tipus seria l'1,65 %.

6. L'apartat onze de l'article 122 regula la cotització per atur, Fons de Garantia Salarial, formació professional i cessament d'activitat dels treballadors autònoms.

a) Per a la contingència d'atur el tipus de cotització és el corresponent a un contracte de durada determinada, això és el 8,30 %, del qual el 6,70 % és a càrrec de l'empresa i l'1,60 % a càrrec del treballador.

b) Per a la cotització per formació professional el tipus de cotització és d'un 0,70 %, del qual el 0,60 % és a càrrec de l'empresa i el 0,10 % és a càrrec del treballador.

7. L'article 2.2.b) del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, atribueix la competència a la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat en l'àmbit material de les relacions de col·laboració, cooperació i coordinació amb els ens territorials, a través de la Direcció General de Relacions Institucionals i Cooperació Local.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Incrementar en un màxim del 4,0375% respecte a les quanties de 2022 les compensacions econòmiques a les entitats locals per la dedicació exclusiva o parcial d'un membre electe per a l'any 2023. És a dir:

- Compensació econòmica màxima per la dedicació exclusiva d'un membre electe: 41.844,82 € anuals com a retribucions brutes, més el cost de la seguretat social a càrrec de la entitat local corresponent a les retribucions compensables pel Govern de les Illes Balears.

- Compensació econòmica màxima per la dedicació parcial d'un membre electe:

a) 33.452,64 € en concepte de retribucions brutes per una dedicació percial del 75 %.

b) 23.933,60 € com a retribucions brutes per una dedicació d'un 50 %.

c) 16.726,32 € com a retribucions brutes per una dedicació d'un 25 %.

A aquestes quantitats s'hi ha d'afegir el cost de la seguretat social a càrrec de l'entitat local corresponent a les retribucions compensades pel Govern de les Illes Balears.

2. Pel que fa a la quantia màxima que s'ha de considerar a l'efecte del certificat que preveu l'article 4.3 d) del Decret 37/2014, de 8 d'agost, establir que l'import màxim compensable com a retribucions brutes per dedicació exclusiva és de 41.844,82 € anuals. Pel que fa al cost de la seguretat social segons el règim general a càrrec de l'enitat local corresponent a les retribucions compensables, establir que és de 13.620,50 € anuals. Per tant, la quantia que s'ha de considerar per al certificat es fixa en un màxim de 55.465,32 €.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (28 de febrer de 2023)

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat Mercedes Garrido Rodríguez