Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE SANT ANTONI DE PORTMANY

Núm. 155826
Aprovació del Pla Estratègic de Subvencions de l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovat el Pla Estratègic de Subvencions de l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, per Acord del Ple de l'Ajuntament de 23 de febrer de 2023, de conformitat amb el que disposa l'article 8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, en relació a l'obligació d'aprovar amb caràcter previ a la convocatòria un Pla Estratègic de Subvencions. Us adjuntem com a annex el Pla Estratègic de Subvencions de l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany 2023.

 

A Sant Antoni de Portmany, 28 de febrer de 2023

L'alcalde Marcos Serra Colomar

 

PLA ESTRATÈGIC DE SUBVENCIONS DE L'AJUNTAMENT DE SANT ANTONI DE PORTMANY PER A L'ANY 2023

ÍNDEX

1. Introducció

1.1. Consideracions prèvies

1.2. Naturalesa jurídica

1.3. Competència

2. Aspectes Estratègics del Pla

2.1. El Pla estratègic de subvencions 2023

2.2. Principis del Pla Estratègic.

3. Àmbit subjectiu

4. Àmbit temporal

5. Línies bàsiques de les Bases reguladores i convocatòries

5.1. Objectiu

5.2. Principis generals

5.3. Objectius Generals del Pla estratègic

5.4. Línies estratègiques

5.5. Procediment de concessió

5.6. Termini d'execució

5.7. Finançament

6. Control i Seguiment del Pla

7. Títols competencials

8. Transparència

9. Reformulació de sol·licituds

10. Relació de subvencions

11. Delegació de competències

ANNEX I. RELACIÓ DE SUBVENCIONS

 

1. INTRODUCCIÓ

1.1. Consideracions prèvies

El marc normatiu dels Plans Estratègics de Subvencions està conformat per l' article 8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, que estableix l'obligació de qualsevol Administració d'elaborar un Pla Estratègic de Subvencions en la concessió de subvencions i concretar en aquest Pla els objectius i efectes pretesos per aplicar-los, el termini necessari per a la consecució, els costos previsibles i les fonts de finançament.

Així mateix resulten aplicables els articles 10 a 15 del Reglament general de la Llei de subvencions, aprovats pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, que tracten respectivament dels principis directors, àmbit, contingut, competència per a la seva aprovació, seguiment i efectes del seu incompliment.

En virtut de la potestat de programació o planificació atribuïda a les entitats locals per l'article. 4.c) de la Llei 7/1985 RBRL, s'ha elaborat aquest Pla Estratègic, conjuntament amb totes les àrees, centres de gestió i unitats administratives responsables de la gestió de subvencions de l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany.

1.2 Naturalesa jurídica

El pla estratègic de subvencions es configura com un instrument de gestió de caràcter programàtic, de planificació, que no té caràcter normatiu i el seu contingut no crea drets ni obligacions, no suposa una incidència directa a l'esfera dels particulars, ni genera drets ni obligacions per l'administració.

El pla estratègic no suposa la generació de cap dret a favor dels potencials beneficiaris, que no poden exigir indemnització o compensació en cas que el Pla no es dugui a la pràctica. El Pla es presenta com una guia que, dins del marc normatiu preestablert, marca la pauta que cal seguir en la línia de foment d'activitats d'interès general.

L'establiment de subvencions queda supeditat al compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària, de manera que consignacions pressupostàries que s'aprovin i les bases reguladores de la concessió s'han d'acomodar a cada moment a aquests objectius.

1.3. Competència

L'òrgan competent per a l'aprovació del present Pla Estratègic de Subvencions és el Ple Municipal, atès que es tracta d'un instrument de planificació estratègica de l'activitat subvencional o de foment i de gestió econòmica, d'acord amb el que preveu l'article 22.2.e ) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, de Bases de Règim Local.

L'òrgan competent per concedir les subvencions serà la Junta de Govern Local, i si és el cas l'Alcalde, segons el que disposa el punt 3r B 3) Decret 2019-2034, de 12 de juliol de 2019, de designació dels membres de la Junta de Govern Local i delegació de competències.

2. ASPECTES ESTRATÈGICS DEL PLA

2.1. El Pla estratègic de subvencions 2023

Aquest Pla s'aprova per donar compliment als preceptes legals següents:

L'article 8 de la Llei 38/2003 de 17 de novembre:

«Article 8. Principis generals.

1. Els òrgans de les administracions públiques o qualssevol ens que proposin l'establiment de subvencions, amb caràcter previ, han de concretar en un pla estratègic de subvencions els objectius i els efectes que es pretenen amb la seva aplicació, el termini necessari per a la consecució, els costos. previsibles i les seves fonts de finançament, i en tot cas se supeditarà al compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària.

2. Quan els objectius que es pretenen aconseguir afectin el mercat, la seva orientació s'ha d'adreçar a corregir errors clarament identificats i els seus efectes han de ser mínimament distorsionadors.

3. La gestió de les subvencions a què es refereix aquesta llei es realitzarà d'acord amb els principis següents:

a) Publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no discriminació.

b) Eficàcia en el compliment dels objectius fixats per l'Administració atorgant.

c) Eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics.»

 

- Establir i normalitzar, per al conjunt de les diverses i diferents línies i programes de subvencions de l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, un conjunt de principis i bases d'execució comuns a aquestes.

- Millorar i racionalitzar la gestió municipal de les subvencions amb la valoració dels aspectes de transversalitat, eficàcia i eficiència en la gestió de les diferents línies de subvencions.

- Optimitzar l'accés dels ciutadans al fet subvencional amb garanties de transparència, uniformitat de criteri municipal i de lliure concurrència, i facilitar als ciutadans totes les dades, quanties, objectius, criteris i procediments per poder ser beneficiari de subvencions.

2.2. Principis del Pla estratègic.

- Publicitat i lliure concurrència mitjançant convocatòria prèvia en la qual es garanteixi la concurrència i igualtat en la distribució de fons públics, sense perjudici de la possible concessió directa que, de conformitat amb allò que estableix la norma aplicable, haurà de comptar amb les degudes disponibilitats pressupostàries, amb caràcter previ.

- Objectivitat en el procés d'assignació de fons públics. La subvenció es concedirà d'acord amb criteris objectius prèviament establerts a la convocatòria per garantir el coneixement previ d'aquests pels potencials beneficiaris.

- Igualtat i no discriminació entre la ciutadania, entre els diferents sectors i entre els col·lectius.

- Transparència en el procés d'assignació de recursos públics. Tant en el procés de concessió com en la publicació dels resultats.

- Eficàcia en el compliment dels objectius, amb l'establiment d'un procediment de seguiment i control de les subvencions concedides.

- Eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics, amb la valoració de les subvencions i l'assignació als projectes més eficients.

3. ÀMBIT SUBJECTIU

Aquest Pla Estratègic de Subvencions per a l'any 2023 inclou les subvencions directes, les subvencions de concurrència no competitiva i les subvencions de concurrència competitiva que s'atorguen des de l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany.

4. ÀMBIT TEMPORAL

Aquest Pla Estratègic de Subvencions es proposa per a l'exercici 2023, i queda prorrogat fins a l'aprovació del Pla següent.

5. LÍNIES BÀSIQUES DE LES BASES REGULADORES I CONVOCATÒRIES

5.1. Objectiu

L'objectiu fonamental de l'activitat subvencional de l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany és impulsar, promoure i potenciar la participació de la societat en els diferents àmbits de gestió municipal d'interès concurrent, donant suport econòmic a la tasca i als projectes d'interès general desenvolupats pel teixit associatiu, així com propiciar la inclusió social dels individus mitjançant ajudes econòmiques a aquells ciutadans que es trobin en determinades situacions de vulnerabilitat social, tot això en defensa del principi d'igualtat d'oportunitats

5.2. Principis generals

La regulació jurídica en matèria de subvencions a l'àmbit de la Comunitat i de l'Estat estableix uns principis generals d'actuació, que són elements fonamentals del Pla Estratègic i que han de regir la gestió municipal en matèria de subvencions.

- Publicitat i lliure concurrència mitjançant convocatòria prèvia en la qual es garanteixi la concurrència i igualtat en la distribució de fons públics, sense perjudici de la possible concessió directa que, de conformitat amb allò que estableix la norma aplicable, haurà de comptar amb les degudes disponibilitats pressupostàries, amb caràcter previ.

- Objectivitat en el procés d'assignació de fons públics. La subvenció es concedirà d'acord amb criteris objectius prèviament establerts a la convocatòria per garantir el coneixement previ dels mateixos pels potencials beneficiaris.

- Igualtat i no discriminació entre la ciutadania, entre els diferents sectors i entre els col·lectius.

- Transparència en el procés d'assignació de recursos públics. Tant en el procés de concessió com en la publicació dels resultats.

- Eficàcia en el compliment dels objectius, amb l‟establiment d'un procediment de seguiment i control de les subvencions concedides. Eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics, amb la valoració de les subvencions i l'assignació als projectes més eficients.

5.3. Objectius Generals del Pla Estratègic

Són objectius generals del present Pla estratègic els següents:

- Donar compliment al mandat legal recollit a l'art. 8.1 de la Llei 38/2003 de 17 de novembre, que obliga els ajuntaments a aprovar el corresponent Pla Estratègic, prèviament a la concessió de subvencions.

- Establir i normalitzar els principis i les bases d'execució comuns a totes les subvencions, incrementant els nivells d'eficàcia i eficiència en la gestió de la despesa pública subvencional.

- Optimitzar l'accés dels ciutadans al fet subvencional amb garanties de transparència, uniformitat de criteri municipal i de lliure concurrència, i facilitar als ciutadans totes les dades, quanties, objectius, criteris i procediments per poder ser beneficiari de subvencions.

- Racionalitzar la gestió municipal de les subvencions amb la valoració dels aspectes de transversalitat, eficàcia i eficiència en la gestió de les diferents línies d'ajuts.

- Impulsar la simplificació administrativa i la transparència.

5.4. Línies estratègiques

Els diferents departaments de l'Ajuntament presents Pla Estratègic, que fan subvencions, són els següents:

- 001 – Governació i Medi Ambient

- 002 – Interior, Sanitat i Benestar Animal

- 003 – Economia, Hisenda, Agricultura i Pesca

- 004 – Urbanisme i Activitats

- 005 – Serveis Socials, Igualtat, Educació, Cultura i Patrimoni

- 006 – Turisme, Festes i Participació Ciutadana

- 009 – Obres Públiques, Mobilitat, Transports, Comerç i Pla Estratègic

- 010 – Esports, Joventut i Transparència

- 011 – Alcaldia

Les quanties previstes per a l'exercici 2023 seran les recollides al Pressupost anual de l'Ajuntament.

La vigència quedarà condicionada i limitada a l'aprovació d'aquestes al corresponent pressupost anual i a les seves consignacions.

5.5. Procediments de concessió

Amb caràcter general, segons estableix l'article 22.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, la concessió de les subvencions es tramitaran pel procediment de Concurrència Competitiva. No obstant això, es poden concedir subvencions directes, complint els requisits establerts a l'article 22.2 de la Llei esmentada.

5.6. Termini d'execució

Amb caràcter general, les subvencions municipals tendran un termini d'execució anual, sent el període elegible a efectes de justificació l'any natural. No obstant això, podran realitzar-se subvencions de caràcter pluriennal, si així s'aprova als pressupostos municipals, i atenent al que disposa la corresponent convocatòria.

En els supòsits en què les circumstàncies facin convenient la fixació d'un termini d'execució superior a l'anual, o la modificació del període elegible, s'hauran de recollir a les convocatòries de subvencions corresponents.

5.7. Finançament

L'efectivitat de les línies d'ajudes i subvencions incloses en aquest pla quedaran condicionades a l'existència de crèdit adequat i suficient al corresponent pressupost anual.

Previ a la concessió de qualsevol tipus de subvenció es procedirà a la tramitació de l'autorització de la despesa corresponent.

Podran ser subvencionables fins al 100% del projecte o activitat subvencionada, segons s'estipuli a la corresponent convocatòria específica per a cada subvenció.

6. CONTROL I SEGUIMENT DEL PLA

El control i el seguiment del present Pla Estratègic es realitzarà de forma anual, en dos aspectes.

- Control economicofinancer de les subvencions concedides. Està encomanat a la Intervenció General de l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, i es realitzarà en les condicions recollides a la legislació vigent.

- Control i seguiment del Pla, s'encomana a la Junta de Govern Local, per a això, cadascuna de les Àrees, Centre de Gestió, Unitat Administrativa o Organisme dependent que gestionen les subvencions, remetrà al primer quadrimestre de cada exercici, memòria justificativa amb les següents especificacions:

- Objecte, entitat beneficiària i import subvencionat.

- Subvencions concedides, justificades, renunciades i reintegrades (o en procediment de reintegrament).

- El grau de compliment dels seus objectius específics, del termini de consecució, concretant el nombre de ciutadans als quals ha assolit l'acció subvencionada.

- Els costos efectius en relació amb els previsibles.

- Conclusions o valoració global en la qual consti la valoració quant als objectius perseguits i la procedència del manteniment o supressió del programa.

- Suggeriments per a l'elaboració del següent Pla Estratègic de Subvencions.

7. TÍTOLS COMPETENCIALS

Els títols competencials que consten en aquest Pla s'han d'entendre condicionats en tot cas, per l'habilitació que estableixi finalment el desenvolupament reglamentari de la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local, així com de la legislació autonòmica de desenvolupament.

A aquest efecte, cal tenir en compte el que estableix la Llei 7/1985 RBRL.

8. TRANSPARÈNCIA

Totes les subvencions concedides per l'Ajuntament, seran publicades anualment al Portal de Transparència de la Seu Electrònica municipal, indicant l'entitat receptora, quantia de la mateixa, projecte o acció a què va destinada.

En el termini màxim d'un mes, una vegada concedides les subvencions per l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, es procedirà a la publicació, havent de en tot cas de constar-hi la subvenció a final dany.

9. REFORMULACIÓ DE SOL·LICITUDS

Quan la subvenció tengui per objecte el finançament d'activitats a desenvolupar pel sol·licitant i l'import a concedir sigui inferior a l'import sol·licitat, es podrà instar el sol·licitant, si així s'ha previst a la convocatòria, a reformular la seva petició per ajustar els compromisos i condicions a la subvenció atorgable.

En tot cas, la reformulació de sol·licituds haurà de respectar l'objecte, les condicions i la finalitat de la subvenció, així com els criteris de valoració establerts.

Si s'ha instat la reformulació i el sol·licitant de l'ajut no contesta en el termini atorgat, es mantindrà el contingut de la sol·licitud inicial.

 

 

ANNEX I

RELACIÓ DE SUBVENCIONS

005 - SERVEIS SOCIALS, IGUALTAT, EDUCACIÓ, CULTURA I PATRIMONI

Destinatari

Partida pressuspostària

Descripcions

Objectius y efectes

Import

Període

Finançament

A sociacions que acullen persones amb discapacitat física, psíquica, sensorial, o malalts mentals

005-2310-489004

Subvencions de concurrència competitiva amb associacions de persones amb discapacitat

Ajudar les associacions que acullen persones amb discapacitat física, psíquica, sensorial o malalts mentals, per fer activitats al llarg de l'any natural.

60.000,00

2023

Fons propis

Ciutadans en situació d'especial necessitat i/o emergència social

005-2310-489007

Ajuts d'emergència social

Ajudar els ciutadans en situació d'especial necessitat i/o emergència social

500.000,00

2023

PPB

Fons propis

Estudiants empadronats al municipi

005-3260-489013

Subvenció beques estudiants

Pal·liar la insularitat a les famílies amb estudiants que cursin els seus estudis fora de l'illa d'Eivissa

30.000,00

2023

Fons propis

Associació d'Alumnes CEPA de Sant Antoni

005-3260-489014

Conveni amb l'Associació d'Alumnes CEPA de Sant Antoni

Per a tallers i cursos de suport educatius en matèries formatives complementàries d'educació permanent de persones adultes

19.800,00

2023

Fons propis

Centres de educació primària i secundària adherits al programa de reutilització de llibres, amb alumnes empadronatsal municipi de Sant Antoni de Portmany

005-3260-489015

Reutilització de llibres

Fomentar la reutilització dels llibres de text

50.000,00

2023

Fons propis

006 – TURISME I FESTES

Destinatari Partida pressuspostària

Descripcions

Objectius y efectes

Import

Període

Finançament

Participants de concursos festius diversos

006-3380-489000

Premis als participants de concursos festius diversos

Fomentar la participació als concursos festius

13.000,00

2023

Fons propis

009 – OBRES PÚBLIQUES, MOBILITAT, TRANSPORTS, COMERÇ I PLA ESTRATÈGIC

Destinatari

Partida pressuspostària

Descripcions

Objectius y efectes

Import

Període

Finançament

Concursos comerç

009-4310-489002

Entitats i persones que participin als concursos de comerç

Fomentar la participació en les diferents activitats de la regidoria de comerç

1.000,00

2023

Fons propis

Petites i mitjanes empreses desenvolupament Pla Estratègic 2016-2030

009-4310-489003

Entitats i persones que participin en el desenvolupament del Pla Estratègic 2016-2030

Fomentar participació per a diversificació d'usos encaminat a canvi model turístic de més valor qualitatiu

250.000,00

2023

Fons propis

 

010 – ESPORTS, JOVENTUT I TRANSPARÈNCIA

Destinatari Partida pressuspostària Descripcions Objectius y efectes Import Període Finançament

Joves del municipi

010-3370-489000

Ajuts lloguer per a joves

Ajudar els joves del municipi a accedir a l'habitatge, problema amb especial incidència a l'illa.

60.000,00

2023

Fons propis

Esportistes del municipi

010-3410-489003

Beques esportistes

Ajudar, motivar i incentivar els esportistes del municipi.

10.000,00

2023

Fons propis

Associacions esportives

010-3410-489004

Subvenció per Concurrència Competitiva a Associacions Esportives del municipi

Ajudar el manteniment de l'activitat dels clubs esportius del municipi.

100.000,00

2023

Fons propis

011 – ALCALDIA

Destinatari Partida pressuspostària Descripcions Objectius y efectes Import Període Finançament

Grups polítics de la corporació

011-9120-489001

Subvenció a grups polítics

Finançament dels grups polítics de la corporació

24.000,00

2023

Fons propis