Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 145519
Acord del Consell Executiu en sessió de caràcter ordinari de 6 de febrer de 2023, modificat per acord del Consell Executiu en sessió de caràcter ordinari de 20 de febrer de 2023, relatiu a l’aprovació de la convocatòria i les bases que regeixen la concessió d’ajuts per a l’adquisició de bicicletes elèctriques, convencionals o equips d’electrificació del Consell Insular de Menorca per a persones residents a Menorca (exp. 2707-2022-000001)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Des de fa anys el Servei d'Esports del Consell Insular de Menorca, mitjançant el Gabinet de Medicina Esportiva, treballa en el programa Menorca Borina per la promoció de l'activitat física entre la ciutadania, un programa que abraça diferents àrees, entre elles la comunitària.

L'àrea comunitària planteja accions de promoció de l'activitat física i l'exercici físic per a la salut per tal de facilitar la creació d'entorns saludables en diferents sectors de la comunitat, així com promoure estils de vida actius per a la població de Menorca encaminada a un compromís envers la sostenibilitat, l'equilibri amb el medi ambient, la desmotorització de la mobilitat humana i els hàbits saludables, que pretén implantar a l'illa un «ecosistema de vida activa».

Partint de l'objectiu d'una mobilitat sostenible i agafant referències de projectes semblants, com ara el Projecte U-Bike Portugal promogut per l'Instituo de Beja i altres projectes com els implantats en ciutats espanyoles: Bicing a Barcelona, Bilbaobizi a Bilbao i BiciMad a Madrid, un dels objectius d'implantació a Menorca és el model de mobilitat en bicicleta elèctrica, encaminat a aconseguir que cada vegada els vehicles de motor, que ocupen més espai i són més contaminants, siguin substituïts per una mobilitat més ecològica.

El model anhelat és aconseguir que tot ciutadà de Menorca pugui accedir a una bicicleta en el moment que vulgui desplaçar-se dins el seu municipi i per l'extraradi.

Menorca és una illa on la pràctica de l'esport de la bicicleta ha anat en augment els darrers anys, per la qual cosa no és estrany trobar carreteres i camins amb persones que practiquen aquesta activitat.

Des del Servei d'Esports del Consell Insular volem anar més enllà i incorporar la bicicleta com a vehicle habitual de desplaçament i, aprofitant l'illa de Menorca com a reserva de biosfera, aplicar la introducció de mitjans de transport respectuosos amb el medi ambient com és la bicicleta que, a part, ajuda a millorar el bon funcionament cardiovascular, tonifica els muscles i millora la capacitat pulmonar.

Vist l'informe d'oportunitat de la convocatòria de l'any 2023 que consta en l'expedient;

Vist l'informe jurídic que consta en l'expedient;

El Consell Executiu del Consell Insular de Menorca va aprovar, en data 6 de febrer de 2023, les bases dels ajuts per a l'adquisició de bicicletes elèctriques, convencionals o equips d'electrificació.

S'ha observat que en aquestes bases no s'especificaven clarament els requisits que han de complir els beneficiaris dels ajuts.

Atès que, a fi d'evitar malentesos, es considera necessari definir clarament els requisits que han de complir les possibles persones beneficiàries dels ajuts;

Atesa la proposta del conseller executiu del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports, en exercici de les competències atribuïdes pel Decret de Presidència núm. 475/2022, de 6 de setembre (BOIB núm. 118 ext. d'8 de setembre de 2022), en relació amb els decrets de presidència núm. 421/2019 i núm. 422/2019 de 9 de juliol (BOIB núm. 93 ext. de 10 de juliol de 2019);

El Consell Executiu, per unanimitat dels set membres presents (senyor Maria Ballester, senyora Torrent Bagur, senyor Pastrana Huguet, senyora Gomila Carretero, senyor Juaneda Mercadal, senyora Morlà Subirats i senyora Gómez Estévez) i en votació ordinària, adopta els acords següents:

Primer. Aprovar la Modificació de les Bases que regeixen la concessió dels ajuts a persones residents a Menorca per a l'adquisició de bicicletes elèctriques, convencionals o equips d'electrificació que es transcriuen en l'annex I, amb la introducció d'un nou apartat en el qual es recullen els requisits dels beneficiaris.

Segon. Aprovar novament la Convocatòria d'ajuts a persones residents a Menorca per a l'adquisició de bicicletes elèctriques, convencionals o equips d'electrificació per a l'any 2023, d'acord amb les condicions següents:

a) L'import màxim previst per destinar a la convocatòria és de 175.000 euros, que s'atendran amb càrrec a la partida 4-34100- 7803500.

b) El termini per presentar les sol·licituds d'ajut és de 30 dies naturals des de l'endemà d'haver-se publicat la convocatòria en el BOIB.

c) L'òrgan competent per a la instrucció de l'expedient és el tècnic d'esports del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports Pere Calafat Ponsetí.

d) Constituir la comissió avaluadora de les sol·licituds presentades, la qual estarà composta pels membres següents:

President:

- Titular: conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports, Miquel Àngel Maria Ballester

Suplent: directora insular de Cultura i Patrimoni, Raquel Marquès Díez

Vocals:

1) Titular: directora insular d'Educació, Joventut i Esports del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports, Leonor Berja Riudavets.

2) Titular: la tècnica d'esports del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports Carmen Sunyer Sendra.

Suplent: un tècnic del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports

3) Titular: el tècnic d'esports del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports, Pere Calafat Ponsetí.

Suplent: un tècnic del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports

4) Titular: l'auxiliar administrativa del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports Carina Grandal Núñez.

Suplent: un administratiu o un auxiliar administratiu del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports.

ANNEX I Bases que regeixen la concessió d'ajuts del Consell Insular de Menorca a persones residents a Menorca per a l'adquisició de bicicletes elèctriques

Primera. Objecte dels ajuts

Les presents bases tenen com a objecte donar suport a les persones residents a Menorca per a la compra d'una bicicleta elèctrica, una bicicleta urbana o un equip de conversió a bicicleta elèctrica.

Segona. Finalitat dels ajuts

Sensibilitzar la població autòctona i turística de la idoneïtat de l'ús comunitari de la bicicleta en una illa com Menorca, la qual cosa afavoreix els hàbits saludables de les persones. El foment de l'ús de la bicicleta com a mitjà de transport i mobilitat en la vida diària redueix l'índex de sedentarisme i crea consciència sobre la importància de fer exercici físic per a la salut en la vida de les persones.

A més, es considera important que les persones utilitzin les bicicletes elèctriques com a mitjà de transport i mobilitat, ja que afavoreix la reducció de la contaminació mediambiental i contribueix a la millora d'un entorn net, sostenible, amb menys generació de residus, a la vegada que es promou un tipus de vehicle accessible i assequible.

Aquestes bases s'integren en el Pla Estratègic de subvencions del Consell Insular de Menorca contribuint a l'assoliment dels seus objectius en tant que promouen la salut, l'activitat física, la mobilitat sostenible i els hàbits de vida saludable.

Tercera. Finançament i import màxim

Aquests ajuts es financen amb càrrec a la partida 34100 del programa pressupostari 7803500 del pressupost del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca aprovat per a l'exercici 2023.

La quantia destinada a aquesta convocatòria és de CENT SETANTA-CINC MIL (175.000) euros.

L'import dels ajuts serà de fins a un màxim de 800 € o 600 €:

a) Per a l'adquisició de bicicletes elèctriques: 800 €

b) Per a l'adquisició de bicicletes urbanes: 600 €

c) Per a l'equip de conversió a bicicleta elèctrica: 600 €

En cap cas l'import de les ajudes pot excedir el preu del vehicle/equip adquirit. En el cas que fos així, es minorarà la subvenció.

Quarta. Règim de compatibilitat amb altres ajuts

4.1. Els ajuts que s'atorguin de conformitat amb aquestes bases són compatibles amb la concessió d'altres ajuts, sense perjudici de l'obligació de les persones beneficiàries de comunicar-ho al Consell Insular de Menorca de la forma establerta en aquestes bases.

4.2. L'import de les subvencions que es concedeixin no pot superar en cap cas, de manera aïllada o en concurrència amb altres ajuts, el cost de la bicicleta o la bateria subvencionada.

Cinquena. Requisits dels beneficiaris

Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les persones residents a Menorca, amb una antelació mínima de sis mesos a la data de publicació de la convocatòria, que hagin adquirit a partir de l'1 de desembre de l'any anterior a la convocatòria i fins al darrer dia del termini de presentació de les sol·licituds d'ajut una bicicleta elèctrica, bicicleta urbana (no electrificada) o un equip de conversió a bicicleta elèctrica que compleixin les condicions establertes en la base sisena.

Sisena. Requisits de l'objecte de l'ajut

S'entén per bicicleta elèctrica el vehicle de dues rodes, com a mínim, accionat per l'esforç muscular de les persones que l'ocupen, mitjançant pedals o manetes, que disposen, opcionalment, d'un motor elèctric auxiliar com ajuda a l'esforç muscular de la persona conductora.

Poden ser objecte d'ajuda:

1. Bicicletes elèctriques, amb assistència al pedaleig i equipament estàndard.

2. Bicicletes urbanes, que són bicicletes de passeig sense motor. Es poden incloure en aquesta categoria les bicicletes familiars, així com les bicicletes no infantils plegables.

3. Equips de conversió a bicicleta elèctrica, que poden ser equips amb motor central o equips amb motor a la roda.

No es consideren incloses en aquestes bases les bicicletes infantils, entenent que són les que disposen de rodes inferiors a 24 polsades de diàmetre. Tampoc s'hi consideren incloses les bicicletes de carretera, les bicicletes de gràvel, les bicicletes de muntanya o qualsevol altra que no acompleixi els requisits establerts en aquestes bases.

Requisits de l'objecte d'ajut:

- Les bicicletes i els equips de conversió a bicicleta elèctrica s'han de poder identificar pel número de bastidor, el número de sèrie de la bateria i, en el seu cas, el del motor.

- La garantia mínima de les bicicletes elèctriques i dels equips d'electrificació ha de ser de dos anys.

- Els vehicles subvencionats hauran de dur una etiqueta adhesiva amb el logo de la campanya del Consell Insular de Menorca que els entregarà el mateix Consell.

- Els vehicles han d'estar homologats i autoritzats per circular en vies públiques.

- Els vehicles subvencionats no poden ser objecte de transmissió a tercers en un termini de 2 anys, i han d'estar durant aquest termini a plena disposició de la persona beneficiària.

Setena. Presentació de sol·licituds

7.1 Les sol·licituds s'han de formalitzar mitjançant el model normalitzat que s'adjunta a aquestes bases i que es pot descarregar a la seu electrònica del CIM (www.cime.es).

7.2. S'ha d'adjuntar a la sol·licitud:

a) Copia del DNI del sol·licitant (si és menor, també la del pare/mare/tutor), en cas d'oposició a la consulta de les dades per part del CIM, segons l'art. 28.2 de la Llei 39/2015.

b) Certificat d'empadronament municipal actual en algun municipi de Menorca, amb un mínim de 6 mesos, en cas d'oposició a la consulta de les dades per part del CIM, segons l'art. 28.2 de la Llei 39/2015.

c) Factura a nom de la persona beneficiaria (si és menor, a nom del pare/mare/tutor) de la bicicleta elèctrica, bicicleta urbana o un equip de conversió a bicicleta elèctrica.

d) Acreditació de la representació si la sol·licitud es presenta en nom d'un altre i DNI del representant.

e) Certificat en què consti que s'està al corrent de les obligacions tributàries davant l'Administració de l'Estat i amb la Seguretat Social. Els sol·licitants poden autoritzar el Consell Insular de Menorca a comprovar directament el compliment d'aquestes obligacions i, en aquest cas, no s'han d'aportar els certificats corresponents. D'acord amb l'establert en el segon paràgraf de l'article 11 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, l'acreditació anterior pot substituir-se per la presentació d'una declaració responsable de la persona o entitat sol·licitant quan es tracti d'ajuts de quantia igual o inferior a 3.000 euros. Aquesta declaració es pot fer emplenant l'apartat corresponent del model de sol·licitud.

f) Declaració responsable signada pel sol·licitant o pel seu representant legal de no estar sotmès a cap de les circumstàncies que determinen la impossibilitat d'obtenir la condició de beneficiari o entitat col·laboradora de les subvencions públiques recollides en l'art.13.2 de la Llei 28/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276 de 18 de novembre de 2003), el model de la qual s'adjunta com a annex d'aquestes bases (annex 1).

g) Document de designació de compte bancari segons model facilitat pel Consell Insular de Menorca (annex 2).

7.3. D'acord amb l'art. 28.3 i l'art. 53 c de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre ,de procediment administratiu comú de les administracions públiques (LPACAP), les persones interessades no tenen l'obligació de presentar documents originals, llevat que, amb caràcter excepcional, la normativa reguladora aplicable exigeixi el contrari. En qualsevol cas, les persones interessades són responsables de la veracitat dels documents que presentin (art. 28.7 de l'LPACAP).

D'acord amb l'art. 28.5 de l'LPACAP, excepcionalment, quan la rellevància d'un document de l'expedient aportat per l'interessat així ho exigeixi, o existeixin dubtes derivats de la qualitat de la còpia, el CIM pot sol·licitar de manera motivada l'autenticació de les còpies aportades per la persona interessada, per la qual cosa pot requerir l'exhibició del document o de la informació original.

7.4. Pel fet de presentar-se a aquesta convocatòria el CIM podrà:

a) Consultar i comprovar la veracitat de la documentació i de les dades presentades per l'interessat que tenguin en el seu poder altres administracions públiques, principalment mitjançant les plataformes d'interoperabilitat, les xarxes corporatives o altres sistemes electrònics habilitats a aquest efecte i als quals el CIM tengui accés.

b) Consultar l'existència i veracitat de la documentació i de les dades que eventualment l'interessat hagi considerat oportú no presentar acollint-se al dret de no fer-ho pel fet que hagin estat elaborades per les administracions públiques.

Aquestes consultes només s'efectuaran quan no consti en l'expedient l'oposició expressa a l'esmentada consulta o quan la llei especial que sigui aplicable al cas en requereixi el consentiment exprés, en aquest darrer cas serà obligatori que l'Administració el requereixi i que l'interessat el presti, d'acord amb l'article 28.2 de la Llei 39/2015.

7.5 Les sol·licituds i tota la documentació relacionada anteriorment s'han de presentar dins el termini establert en la convocatòria, d'acord amb les indicacions següents:

a) Per mitjans electrònics, d'acord amb el que estableix l'art. 14.1 i 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, al registre electrònic del Consell Insular de Menorca (www.cime.es) o a qualsevol altre registre o lloc dels establerts en l'article 16.4 de l'esmentada Llei 39/2015.

b) Facultativament la poden presentar presencialment, d'acord amb el que estableix l'art. 14.1 de la Llei 39/2015, les persones físiques, per tal de preservar el dret de comunicar-se amb l'Administració pública també per mitjans no electrònics, en el registre electrònic del Consell Insular de Menorca o a qualsevol altre registre i lloc dels establerts en l'article 16.4 de l'esmentada Llei 39/2015.

Si algun dels subjectes obligats als quals fan referència els apartats 2 i 3 de l'article 14 de l'LPACAP, presenta la sol·licitud presencialment, se'l requerirà per tal que l'esmeni mitjançant la seva presentació electrònica. A aquests efectes i d'acord amb l'establert en l'article 68.4 de la mateixa llei, es considerarà com a data de presentació de la sol·licitud aquella en què hagi tingut lloc l'esmena.

7.6. Si la sol·licitud o la documentació fossin incorrectes o incompletes, el Consell Insular de Menorca en requerirà la rectificació o el complement necessaris. Si en el termini de deu dies hàbils, comptats des de l'endemà del dia que es rebi el requeriment d'esmena de la sol·licitud, la persona interessada no fa la rectificació reclamada o no presenta la documentació requerida, s'entendrà que ha desistit de la seva petició de conformitat amb l'article 68 de l'LPACAP.

Vuitena. Criteris objectius que es tindran en compte per a la concessió d'ajuts

Es concedirà un únic ajut per persona beneficiaria, fins a un màxim de 800 € o 600 €, segons si el que s'ha adquirit és: una bicicleta elèctrica, una bicicleta urbana o un equip de conversió a bicicleta elèctrica, fins arribar a CENT SETANTA-CINC MIL (175.000) euros.

 

Les sol·licituds, perquè siguin vàlides, han de tenir la documentació correcta i complir tots els requisits d'acord amb el que estableixen aquestes bases.

Novena. Determinació de l'import de la subvenció

L'import es determinarà segons el tipus de bicicleta o equip de conversió a bicicleta elèctrica que s'hagi adquirit.

  • 800 € per a bicicletes elèctriques:

- El preu de venda al públic de la bicicleta elèctrica ha de ser igual o inferior a TRES MIL CINC-CENTS (3.500) euros (IVA inclòs).

  • 600 € per a bicicletes urbanes o equip de conversió a bicicleta elèctrica:

- El preu de venda al públic de la bicicleta urbana ha de ser igual o inferior a MIL CINC-CENTS (1.500) euros (IVA inclòs).

- El preu de venda al públic de l'equip de conversió a bicicleta elèctrica ha de ser igual o inferior a MIL DOS-CENTS EUROS (1.200) euros, amb la instal·lació i IVA inclosos.

L'import de l'ajut podrà ser inferior si el cost de la bicicleta elèctrica, de l'equip de conversió o de la bicicleta urbana és inferior a 800 € o 600 €, respectivament.

Així mateix, en cas que el nombre de sol·licituds superi la quantia màxima atorgable de forma individual a cada sol·licitant (800 o 600 euros) d'acord amb el pressupost màxim del que es disposa (175.000 euros), aquestes quanties seran minorades per igual i de forma proporcional a tots els sol·licitants que hagin presentat les sol·licituds dins el termini establert i que compleixin els requisits d'aquestes bases.

Desena. Procediment i òrgans competents per a la concessió dels ajuts

10.1 Els ajuts es concediran, d'acord amb els principis d'objectivitat, transparència, igualtat, no discriminació i publicitat, per mitjà del procediment de concurrència competitiva.

10.2 L'inici de l'expedient s'efectuarà per mitjà de l'aprovació de la convocatòria corresponent. El text de la convocatòria i la resta de documentació que es requereixi es comunicarà a la Base de Dades Nacional de Subvenciones (d'ara en endavant BDNS) i es publicarà l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, en compliment de l'art. 20.8 de la Llei general de subvencions.

10.3 La instrucció correspondrà al tècnic que s'indiqui en la convocatòria corresponent, que ha de realitzar d'ofici totes les actuacions necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades en virtut de les quals s'ha de dictar resolució sobre la concessió dels ajuts.

10.4 Totes les sol·licituds presentades dins el termini establert en la convocatòria se sotmetran a l'examen de l'instructor/a de l'expedient, o de la comissió avaluadora si n'és obligatòria la constitució o s'aprova la seva constitució en la convocatòria corresponent.

10.5 Una vegada examinades les sol·licituds per l'instructor/a o la comissió avaluadora corresponent, i després que aquesta hagi emès el seu informe, el conseller executiu cap del departament dictarà la corresponent resolució sobre la concessió o denegació dels ajuts.

10.6 La resolució de l'expedient d'atorgament de les subvencions ha de ser expressa i motivada i ha de fixar, amb caràcter definitiu, la quantia específica de cada una de les subvencions concedides.

10.7 El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa de concessió de subvenció és de sis mesos comptats des del dia que acabi el termini de presentació de sol·licituds. No obstant l'anterior, aquest termini es podrà reduir si s'estableix expressament en la convocatòria dels ajuts. El silenci administratiu té caràcter desestimatori.

10.8 La resolució de l'expedient de concessió o denegació dels ajuts es publicarà al Base de Dades Nacional de Subvencions, en compliment de l'art. 20.8 de l'LGS, i també es publicarà en el Butlletí Oficial de les Illes Balears a efectes de notificació (art. 45.1b de l'LPACAP).

Onzena. Comissió avaluadora

11.1. La comissió avaluadora és l'òrgan col·legiat al qual correspon, si és el cas, examinar les sol·licituds presentades i emetre'n l'informe que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució que ha de formular l'òrgan instructor competent.

11.2. La comissió avaluadora estarà formada pels membres següents:

  • President/a: el/la conseller/a executiu cap del departament

  • Vocals:

- El/la director/a insular corresponent

- Dos tècnics del departament.

  • Secretari/ària: personal administratiu o tècnic del departament.

11.3. La comissió avaluadora s'ha de constituir obligatòriament quan l'import global dels fons públics prevists en la convocatòria sigui superior als 50.000 euros, o bé quan l'import individual màxim de la subvenció sigui superior a 7.000 euros.

11.4. Quan no sigui preceptiva la seva constitució, l'existència de la comissió avaluadora només serà necessària si es preveu expressament en la resolució de la convocatòria corresponent, en la qual s'ha de fixar en tot cas quin és l'òrgan que ha d'examinar les sol·licituds i ha d'emetre l'informe que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució.

Dotzena. Justificació de les despeses

12.1. La justificació de l'aplicació del fons a percebre, del compliment de la resta de condicions imposades i de la finalitat que fonamenta la concessió de la subvenció, s'ha de presentar juntament amb la sol·licitud, de forma que aquesta ha d'anar acompanyada de la documentació exigida en la base 6a amb la factura de la compra de la bicicleta elèctrica, de la bicicleta de carretera o de la bateria.

12.2. El Consell Insular podrà comprovar els justificants que s'estimin oportuns i que permetin obtenir evidència raonable sobre l'adequada justificació de la subvenció, i a aquest efecte podrà requerir al beneficiari la remissió dels justificants de despesa seleccionats. Amb la mateixa finalitat, podrà requerir la presentació de llibres, registres i documents de transcendència comptable o mercantil.

12.3. Si es detecta que la documentació presentada és incorrecta o incompleta, en requerirà la rectificació o el complement necessaris, sens perjudici de les competències que puguin correspondre, per normativa legal o reglamentària, a altres organismes o institucions.

Tretzena. Abonament dels ajuts

13.1 L'abonament dels ajuts per part del Consell Insular es farà en un termini de 60 dies a partir de la data de la publicació de la concessió de la subvenció, sempre que la disponibilitat de tresoreria ho permeti.

13.2. En qualsevol cas, l'ajut no podrà ser abonat fins que el sol·licitant no hagi acceptat, expressament o tàcitament, la subvenció concedida d'acord amb el que preveu la lletra b de la clàusula tretzena.

Catorzena. Obligacions dels beneficiaris

Són obligacions de les persones beneficiàries dels ajuts:

a) Comunicar al CIM l'acceptació de la subvenció en els termes en què aquesta es concedeixi. En qualsevol cas la subvenció s'entendrà acceptada tàcitament un cop hagin transcorregut quinze dies hàbils des de la notificació de la concessió.

b) Realitzar la despesa objecte de subvenció en el termini màxim establert.

c) Acreditar, quan el Consell Insular els ho sol·liciti, que es troben al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social. L'acreditació d'estar al corrent de les obligacions tributàries no serà necessària en el cas que s'hagi autoritzat expressament el Consell Insular a consultar aquestes dades a través de l'Agència Tributària.

d) Proporcionar la informació sobre la despesa subvencionada que li requereixi el Consell Insular de Menorca.

e) Sotmetre's a les actuacions de comprovació que efectuïn el Consell Insular de Menorca i la resta d'organismes competents per a la fiscalització dels comptes públics.

f) Comunicar al Consell Insular de Menorca la sol·licitud i l'obtenció de subvencions i ajudes amb la mateixa finalitat.

g) Fer constar de manera expressa el suport del Consell Insular de Menorca en la realització de les activitats subvencionades.

h) Conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons percebuts, inclosos els documents electrònics, mentre puguin ser objecte d'actuacions de comprovació i control.

i) Reintegrar els fons percebuts en els supòsits prevists en l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

j) No vendre, llogar, traspassar o llogar la bicicleta objecte de l'ajut durant el període de garantia mínim de 2 anys.

Quinzena. Revocació i reintegrament dels ajuts

Pel que fa a la revocació i el reintegrament de les subvencions, s'ha d'aplicar el que disposa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i la resta de normativa que hi sigui d'aplicació. En cas d'incompliment s'ha de reintegrar la quantia rebuda mitjançant l'aplicació d'un percentatge de minoració en funció de la naturalesa de l'incompliment. Aquest percentatge s'ha de fixar amb l'informe previ de l'instructor i s'ha de notificar al beneficiari. Les causes de reintegrament i el procediment per a la seva exigència s'han de regir per l'establert en l'article 44 del DLEG 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

En cas d'incompliment, s'ha de reintegrar la quantia rebuda mitjançant l'aplicació d'un percentatge de minoració en funció de la naturalesa de l'incompliment, que haurà de valorar, en tot cas, el grau d'incompliment, si aquest és deu a actuacions doloses o negligents, i si hi ha hagut bona o mala fe.

La gradació del reintegrament serà major quan l'incompliment sigui total o molt alt i hi hagin incorregut causes doloses i mala fe i, en canvi, s'anirà minorant en funció del grau de compliment del projecte subvencionat i quan hagi estat causat per actuacions negligents i amb bona fe.

En el cas que la causa del reintegrament determini la invalidesa de la resolució de concessió s'ha de revisar prèviament aquesta resolució en els termes establerts en l'article 25 del DLEG 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i en la resta de disposicions aplicables.

En el cas que s'hagin fet uns pagaments anticipats, la persona beneficiària ha de reintegrar les quantitats rebudes més l'interès de demora comptador des que el pagament es va fer efectiu.

Les quantitats que s'hagin de reintegrar tenen la consideració d'ingressos de dret públic i és d'aplicació la via de constrenyiment.

L'obligació de reintegrament establerta en aquest article és independent de les sancions que, si s'escau, siguin exigibles.

Setzena. Infraccions i sancions

16.1. El règim d'infraccions i sancions administratives aplicables és el que estableix el títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

16.2. L'òrgan competent per imposar les sancions que es derivin d'infraccions de l'establert en aquestes bases i de la normativa aplicable en matèria de subvencions és la Presidència del Consell Insular de Menorca, de conformitat amb l'establert en la lletra o de l'art. 33.2 de la Llei 4/22, de 28 de juny, de consells insulars.

Dissetena. Altres disposicions

Recursos administratius

El Consell Executiu és l'òrgan que aprova les bases i les convocatòries i el conseller executiu del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports, mitjançant resolució, concedeix o denega els ajuts. Aquesta resolució no exhaureix la via administrativa i és susceptible de rebre recurs d'alçada davant el Consell Executiu del Consell Insular de Menorca.

Normativa general aplicable

En tot el que no preveuen expressament aquestes bases regeixen les disposicions que siguin aplicables al Consell Insular de Menorca en matèria de subvencions, especialment les contingudes en les normes següents:

- Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions

- Decret legislatiu 2/2005, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 196 de 31 de desembre de 2005)

ANNEXOS

Sol·licitud d'ajut per a persones residents a Menorca (consta en l'expedient)

ANNEX I: Model de declaració responsable (consta en l'expedient)

ANNEX II: Document de veracitat de les dades bancàries (consta en l'expedient)

La qual cosa us comunic perquè en prengueu coneixement i tengui els efectes que corresponguin, al mateix temps que us faig saber que contra l'acord precedent, que no esgota la via administrativa, podeu interposar, en el termini d'un mes a partir de l'endemà de la data de recepció d'aquesta notificació, recurs d'alçada davant el Ple del Consell Insular, sens perjudici que pugueu utilitzar qualsevol altre recurs que considereu procedent en dret.

L'esmentat recurs s'entendrà desestimat si no se us n'ha notificat la resolució quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma.

 

Maó, 24 de febrer de 2023

Per delegació de la presidenta,  La secretària Rosa Salord Olèo (Decret 427/2019, d'11 de juliol) (BOIB núm. 97 de 16-7-2019)