Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció primera. Nomenaments, situacions i incidències

CONSELL DE GOVERN

Núm. 149408
Acord del Consell de Govern de 27 de febrer de 2023 d’aprovació del nomenament del President del Comitè d’Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El dia 22 de febrer de 2019, el Parlament de les Illes Balears va aprovar la Llei de canvi climàtic i transició energètica, que té per objecte el compliment dels compromisos internacionals que emanen de l'Acord de París mitjançant l'ordenament de les accions encaminades a la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic a les Illes Balears, així com la transició a un model energètic sostenible, socialment just, descarbonitzat, intel·ligent, eficient, renovable i democràtic.

L'article 7 de la Llei 10/2019 crea el Comitè d'Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic com un òrgan col·legiat que assessora el Govern de les Illes Balears en relació amb el desenvolupament i la consecució dels objectius marcats per la Llei 10/2019, mentre que la disposició final quarta, de desplegament reglamentari, de la mateixa Llei, en el seu punt 2.a, insta el Govern de les Illes Balears a dictar el Reglament sobre el funcionament i la composició del Comitè d'Experts.

D'acord amb el punt 2 de l'article 7 de la Llei 10/2019, el Comitè d'Experts està integrat per persones de reconegut prestigi en els camps mediambiental, laboral, energètic o de canvi climàtic, nomenades pel Govern de les Illes Balears; aquest òrgan ha d'estar compost per un president i un màxim de set vocals.

El dia 12 de gener de 2021 es va constituir el Comitè d'Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic de les Illes Balears, essent nomenat el Sr. Pau de Vílchez Moragues el seu president, a proposta dels membres del Laboratori Interdisciplinar del Canvi Climàtic de la Universitat de les Illes Balears (LINCC). De la tasca realitzada pel Comitè durant aquests dos anys de funcionament destaca la redacció de l'Informe Anual 2021-2022.

En data 20 de febrer de 2023, el Consell de Govern aprovà, mitjançant el Decret 5/2023, publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 23, de 21 de febrer de 2023, el Reglament del funcionament i la composició del Comitè d'Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic. La seva entrada en vigor fa que s'hagi de constituir un nou Comitè.

L'article 5 del Reglament, referit a la Presidència, disposa que la persona que ocupi la Presidència del Comitè ha de ser nomenada pel Govern de les Illes Balears a proposta del conseller o consellera competent en matèria de canvi climàtic, conforme a l'article 7.2 de la Llei 10/2019.

El Dr. Pau de Vílchez Moragues, que ha ocupat la presidència del Comitè en aquesta primera etapa, és el sotsdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la Universitat de les Illes Balears (LINCC UIB) i professor de Dret Internacional Públic de la mateixa universitat. El LINCC UIB està format per membres dels departaments de Dret Públic, Economia Aplicada, Filosofia i Treball Social, Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació, Física, Geografia, Biologia, Ciències Matemàtiques i Informàtica, i Química, així com de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA), i tots ells compten amb una dilatada carrera professional i investigadora en matèria de canvi climàtic. En concret el Dr. Pau de Vílchez ha centrat les seves investigacions en el dret internacional i la protecció del medi ambient, especialment en l'anàlisi del canvi climàtic i el desenvolupament normatiu i de la governança que s'ha produït en aquest àmbit.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, en la sessió de 27 de febrer de 2023, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Aprovar el nomenament del Sr. Pau de Vílchez Moragues, amb DNI *****949L, com a president del Comitè d'Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic.

Segon. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Tercer. Disposar que aquest Acord produeixi efectes des de l'endemà de la publicació.

Palma, 27 de febrer de 2023

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez