Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 148670
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual s’aprova la quarta modificació de la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 29 de desembre de 2021 per la qual s'aprova pel procediment d'urgència i com a expedient anticipat de despesa, la convocatòria de subvencions per al període 2021-2023 destinats a promocionar l'ocupació autònoma per abordar el repte demogràfic i facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital, amb el finançament de la Unió Europea - “NextGenerationEU”, mitjançant el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i fons de Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 30 de desembre de 2021 es va publicar al BOIB núm. 180 la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 29 de desembre de 2021 per la qual s'aprova pel procediment d'urgència i com a expedient anticipat de despesa, la convocatòria de subvencions per al període 2021-2023 destinats a promocionar l'ocupació autònoma per abordar el repte demogràfic i facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital, amb el finançament de la Unió Europea - “NextGenerationEU”, mitjançant el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i fons de Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals.

2. La Resolució abans esmentada s'ha modificat en diverses ocasions.

El 13 de gener de 2022 es va publicar al BOIB núm. 8 la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, de correcció d'errades materials observats en el punt novè que afecta l'inici del termini per presentar sol·licituds d'ajuts aprovats per la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 29 de desembre de 2021 per la qual s'aprova la convocatòria de subvencions per al període 2021-2023 destinats a promocionar l'ocupació autònoma per abordar el repte demogràfic i facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital, amb el finançament de la Unió Europea-«NextGenerationEU», mitjançant el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i fons de Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals.

El 12 de febrer de 2022 es va publicar al BOIB núm. 23 la primera modificació de la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 29 de desembre de 2021 per la qual s'aprova pel procediment d'urgència i com a expedient anticipat de despesa, la convocatòria de subvencions per al període 2021-2023 destinats a promocionar l'ocupació autònoma per abordar el repte demogràfic i facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital, amb el finançament de la Unió Europea - “NextGenerationEU”, mitjançant el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i fons de Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals.

El 24 de febrer de 2022 es va publicar al BOIB núm. 29 la segona modificació de la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 29 de desembre de 2021 per la qual s'aprova pel procediment d'urgència i com a expedient anticipat de despesa, la convocatòria de subvencions per al període 2021-2023 destinats a promocionar l'ocupació autònoma per abordar el repte demogràfic i facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital, amb el finançament de la Unió Europea - “NextGenerationEU”, mitjançant el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i fons de Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals en el sentit d'adaptar la convocatòria d'ajuts a les exigències derivades de l'Acord del Consell de Govern de 31 de gener de 2022 pel qual es manifesta el compromís del Govern de les Illes Balears de lluita contra el frau i s'aprova el Pla de Mesures Antifrau, en l'àmbit d'execució dels fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència-Next Generation EU en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, així com a l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, així com ampliar el conjunt de les possibles entitats que impartiran les diferents accions formatives o d'assessorament, definir més adientment alguns dels requisits per ser beneficiaris de la subvenció i detallar la relació de documentació que resulta exigible, en qualsevol cas, davant la impossibilitat de la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular per consultar-la d'ofici.

El dia 31 de gener de 2023 es va publicar al BOIB núm. 14 l'aprovació de la tercera modificació d'aquesta convocatòria, que afectà al pla d'empresa, amb la finalitat de facilitar i simplificar la presentació d'aquest document,així com el termini per presentar la sol·licitud, que es va endarrerir de l'1 de febrer a l'1 de març de 2023 i, en conseqüència, la data limit per a presentar sol·licituds va ser ampliada fins el dia 30 de juny de 2023. Per una altra banda, únicament les resolucions de concessió es publiquen al Butlletí Oficial de les Illes Balears. La resta de resolucions, per a donar una motivació individualitzada a cada interessat, es notifiquen individualment mitjançant carpeta ciutadana.

3. Aquesta quarta modificació afecta a diferents punts. En primer lloc, per a l'anualitat 2.023, a fi d'agilitzar el tràmit de presentació de sol·licituds, es considera adequat, en termes de simplificació i transparència, prescindir del tràmit 1 (reserva de torn) per poder fer la presentació de la sol·licitud en un únic tràmit, i d'aquesta forma la data de registre de la sol·licitud serà la que es prendrà en consideració com a data de presentació de la mateixa. La reserva de torn te una raó de ser, i és evitar col·lapses digitals en la fase de presentació de sol·licitud. En aquesta convocatòria hi ha crèdit suficient i la previsió del número de sol·licitants fan que no sigui necessari afegir una reserva de torn al tràmit de sol·licitud.

En segon lloc, pel que fa al pla d'empresa, a la tercera modificació d'aquesta convocatòria, per mor de que durant l'any 2022 s'havien detectat problemes amb la seva presentació i amb la finalitat de facilitar i simplificar la presentació d'aquest document, es va canviar per un model més senzill que constava de dos documents diferenciats: la part descriptiva del projecte (en format de document de text) i la part economicofinancera (en format de full de càlcul), essent imprescindible la presentació d'ambdues parts. S'ha reconsiderat aquest canvi, tenint en compte possibles beneficiaris que ja havien fet el pla d'empresa d'acord amb el model de l'any passat. Per això, considerem que és adient acceptar tant el model de l'any 2022 com el de 2023.

4. Per tot això, el dia 21 de febrer de 2023 el director general de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular ha emès la memòria justificativa sobre la necessitat de modificar la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 29 de desembre de 2021 per la qual s'aprova pel procediment d'urgència i com a expedient anticipat de despesa, la convocatòria de subvencions per al període 2021-2023 destinats a promocionar l'ocupació autònoma per abordar el repte demogràfic i facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital, amb el finançament de la Unió Europea - "NextGenerationEU", mitjançant el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i fons de Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals.

5. El dia 21 de febrer de 2023, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball ha ordenat l'inici del procediment per tramitar la tercera modificació de la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 29 de desembre de 2021 per la qual s'aprova pel procediment d'urgència i com a expedient anticipat de despesa, la convocatòria de subvencions per al període 2021-2023 destinats a promocionar l'ocupació autònoma per abordar el repte demogràfic i facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital, amb el finançament de la Unió Europea - “NextGenerationEU”, mitjançant el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i fons de Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals.

Fonaments de dret

1. El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB número 196, de 31 de desembre).

2. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el seu reglament (Reial decret 887/2006, de 21 de juliol).

3. Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

4. El Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 122, de 2 de setembre).

5. Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19.

6. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 21, de 15 de febrer), estableix en el seu article 2 punt 4.d, amb relació a la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, estableix que les competències de la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular són, entre d'altres, la promoció, desenvolupament i dinamització econòmica; el finançament i suport empresarial; la gestió, foment i difusió dels models d'economia social i autoocupació, i la coordinació i gestió de la implantació d'un sistema de gestió ètica i socialment responsable amb l'assumpció del Sistema Balear de Responsabilitat Social Corporativa d'Empreses.

7. La Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 29 de desembre de 2021 per la qual s'aprova pel procediment d'urgència i com a expedient anticipat de despesa, la convocatòria de subvencions per al període 2021-2023 destinats a promocionar l'ocupació autònoma per abordar el repte demogràfic i facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital, amb el finançament de la Unió Europea - “NextGenerationEU”, mitjançant el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i fons de Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals.

Per tot això, dict la següent

Resolució

Primer. Modificar la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 29 de desembre de 2021 per la qual s'aprova pel procediment d'urgència i com a expedient anticipat de despesa, la convocatòria de subvencions per al període 2021-2023 destinats a promocionar l'ocupació autònoma per a abordar el repte demogràfic i facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital, amb el finançament de la Unió Europea - “NextGenerationEU”, mitjançant el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i fons de Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals, en els termes següents:

- L'apartat novè, al seu punt 2, en relació al termini i forma de presentació de les sol·licituds:

-On diu: «La presentació de les sol·licituds s'efectuarà realitzant dos tràmits:

Tràmit un: Sol·licitud de data i franja horària per a presentar la sol·licitud (no requereix signatura electrònica).

Per a sol·licitar l'assignació de data i franja horària per a presentar la sol·licitud, s'accedirà a https://reservatorn.caib.es.

En aquest tràmit només haurà d'introduir-se la identitat del treballador autònom que demana les ajudes (no del representant), municipi del domicili fiscal, i un correu electrònic.

El sistema informarà del termini assignat per a presentar la sol·licitud. Aquest tràmit és obligatori per tal de poder accedir al Tràmit dos.

Tràmit dos: Presentació de la sol·licitud (requereix signatura electrònica).

Dins de la franja assignada, s'accedirà al procediment "Ajuts per promocionar l'ocupació autònoma" de la seu electrònica de la CAIB, a través del qual es presentarà la sol·licitud i la documentació restant requerida.

Si el tràmit dos es realitza en la franja assignada, el sistema retrotraurà la data de presentació de la sol·licitud al moment en què es va completar el tràmit un.

Si la sol·licitud es realitzés fora de la franja assignada, la data de presentació de la sol·licitud (data de criteri) serà aquella en què efectivament s'hagi presentat completa la sol·licitud.

Si la sol·licitud no es presentés completa en el tràmit dos, l'Administració farà un requeriment per tal que es pugui esmenar, en aquest supòsit també es mantindrà la data de presentació de la sol·licitud»

-Ha de dir: «La presentació de les sol·licituds s'efectuarà en un únic tràmit: Presentació de la sol·licitud (requereix signatura electrònica). S'accedirà al procediment "Ajuts per promocionar l'ocupació autònoma" de la seu electrònica de la CAIB, a través del qual es presentarà la sol·licitud i la documentació restant requerida.

Si la sol·licitud no es presentés completa, l'Administració farà un requeriment per tal que es pugui esmenar.»

- El punt 1.2.2, lletra e), de l'Annexa 1, en relació al pla d'empresa:

-On diu: «e) Dur a terme un pla d'empresa segons el model disponible a l'adreça electrònica

https://www.caib.es/govern/organigrama/area.do?lang=es&coduo=3828706.

Per a l'anualitat 2023 el pla d'empresa s'haurà de presentar segons un model, diferent al de 2022, que es trobarà disponible a la pàgina web de la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular. Aquest pla d'empresa consta de dos documents diferenciats: la part descriptiva del projecte (en format de document de text) i la part economicofinancera (en format de full de càlcul) És imprescindible la presentació d'ambdues parts.»

-Ha de dir: «e) Dur a terme un pla d'empresa segons el model disponible a l'adreça electrònica

https://www.iempren.es/descarrega-el-model-de-pla-dempresa/ o segons el model disponible a la pàgina web de la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular, a l'adreça electrònica

https://www.caib.es/govern/organigrama/area.do?lang=es&coduo=3828706.

Aquest pla d'empresa consta de dos documents diferenciats: la part descriptiva del projecte (en format de document de text) i la part economicofinancera (en format de full de càlcul). És imprescindible la presentació d'ambdues parts.»

- El punt 1.4, lletra d), de l'Annexa 1, en relació a la documentació específica:

-On diu: «d) Pla d'empresa que inclogui la part descriptiva i la part economicofinancera del projecte, segons el model de pla d'empresa i de pla economicofinancer disponible en l'adreça electrònica https://www.caib.es/govern/organigrama/area.do?lang=es&coduo=3828706. Aquest pla d'empresa consta de dos documents diferenciats: la part descriptiva del projecte (en format de document de text) i la part economicofinancera (en format de full de càlcul) És imprescindible la presentació d'ambdues parts.»

-Ha de dir: «d) Pla d'empresa que inclogui la part descriptiva i la part economicofinancera del projecte, segons el model de pla d'empresa i de pla economicofinancer disponible en l'adreça electrònica https://www.iempren.es/descarrega-el-model-de-pla-dempresa/.

Es recomana presentar el pla d'empresa en suport digital. En cas d'optar pel model de 2023, Pla d'empresa que inclogui la part descriptiva i la part economicofinancera del projecte, segons el model de pla d'empresa i de pla economicofinancer disponible en l'adreça electrònica https://www.caib.es/govern/organigrama/area.do?lang=es&coduo=3828706. Aquest pla d'empresa consta de dos documents diferenciats: la part descriptiva del projecte (en format de document de text) i la part economicofinancera (en format de full de càlcul). És imprescindible la presentació d'ambdues parts.»

Segon. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller Model Econòmic, Turisme i Treball en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears,d'acord amb el que disposen l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril), i l'article 124 de la Llei 39/2105, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú (BOE núm. 236, de 2 d'octubre).

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de publicar-se en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que estableix l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa (BOE núm. 167, de 14 de juliol).

 

Palma, en data de la signatura electrònica:(27 de febrer de 2023)

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball Iago Negueruela Vázquez