Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AGRICULTURA, PESCA I ALIMENTACIÓ

Núm. 148628
Resolució de la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació per la qual s’aprova la convocatòria d’eleccions per a la renovació dels membres del Consell Regulador de la Denominació Genèrica Agricultura Integrada de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

Atès que el 10 de juny de 2023 hauran transcorregut quatre anys des de l'elecció dels membres de l'actual Consell Regulador de la Denominació Genèrica Agricultura Integrada, de conformitat amb l'article 16.4 del Decret 66/1998, de 26 de juny de 1998, pel qual s'aprova el Reglament de la Denominació Genèrica Agricultura Integrada i el seu Consell, correspon renovar els càrrecs. Per aquest motiu, cal convocar eleccions, d'acord amb els criteris generals que es preveuen al Decret 139/2002, de 22 de novembre, pel qual es regula el procés electoral per a la renovació dels membres dels consells reguladors de les denominacions de qualitat agroalimentària.

Fonaments de dret

1. L'article 20 de principis de competència de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

2. Els articles 2 i 3 del Decret 139/2002, de 22 de novembre, pel qual es regula el procés electoral per a la renovació dels membres dels consells reguladors de les denominacions de qualitat agroalimentària.

Per tot això, en virtut de les facultats que tinc atribuïdes en matèria d'agricultura i a proposta de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la convocatòria d'eleccions per renovar els membres del Consell Regulador de la Denominació Genèrica Agricultura Integrada, annexa a aquesta Resolució.

2. Ordenar que aquesta Resolució i els annexos es publiquin al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, (24 de febrer de 2023)

La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació María Asunción Jacoba Pía de la Concha García-Mauriño

 

ANNEX 1

1. Convocatòria d'eleccions

De conformitat amb l'article 3 del Decret 139/2002, de 22 de novembre, pel qual es regula el procés electoral per a la renovació dels membres dels consells reguladors de les denominacions de qualitat agroalimentària, es convoquen eleccions per renovar els membres del Consell Regulador de la Denominació Genèrica Agricultura Integrada.

2. Calendari del procés electoral

S'aprova el calendari, referit a dies naturals, que ha de regir el procés electoral i que figura a l'annex 2. En cas que algun dels dies fixats al calendari electoral sigui dissabte, diumenge o festiu, s'entén que ha de ser el primer dia hàbil següent.

 

3. Terminis

D'acord amb la disposició addicional segona del Decret 139/2002, i amb l'objectiu de complir els terminis que estableix el calendari electoral, tots els terminis acaben a les 14 hores.

La documentació es pot presentar:

a) Per correu electrònic, a l'adreça jripoll@dgagric.caib.es o a l'adreça consellreguladorin@gmail.com, que la trametrà a la seu de la Junta Electoral de la Denominació a través dels canals establerts.

b) Al Registre de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, que per a les persones jurídiques es realitzarà a través de la seu electrònica que aquesta posa a disposició de la ciutadania, tal com disposa l'article 16.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques; les persones físiques, a més de l'opció abans esmentada, podran fer-ho presencialment al Registre General de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, a les adreces següents:

C/ de la Reina Constança, 4

07006 Palma

C/ d'Eusebi Estada, 145

07009 Palma

4. Junta Electoral

La Junta Electoral de la Denominació Genèrica Agricultura Integrada (JED) té la seu a les dependències de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, al carrer de la Reina Constança, 4, de Palma, i està composta pels membres següents:

— Un president designat per la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

— Un representant de cadascuna de les organitzacions professionals agràries, d'unions de cooperatives agràries i d'associacions empresarials representatives del sector, amb implantació al territori insular on estigui ubicada la denominació de qualitat, que ha de ser nomenat per la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació entre les persones que proposin aquestes entitats.

— Dos funcionaris designats per la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Un d'aquests ha d'actuar de secretari.

— Un representant designat pel Consell Regulador de la Denominació Genèrica Agricultura Integrada.

El president i els vocals han de disposar d'un suplent designat de la mateixa manera que el titular.

Per proposar representants, les organitzacions professionals agràries, d'unions de cooperatives agràries i d'associacions empresarials han d'acreditar la inscripció al registre corresponent, i la proposta ha de ser subscrita per qui exerceixi la representació d'acord amb els estatuts o la persona a qui aquesta delegui.

Les organitzacions que estiguin integrades en una altra ordre superior no poden presentar candidat si aquesta en presenta.

Les propostes s'han de presentar davant la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació en el termini que s'assenyala al calendari electoral (annex 2).

5. Censos electorals

D'acord amb la normativa del Consell Regulador de la Denominació Genèrica Agricultura Integrada, els censos electorals són els següents:

  • Secció A. Productors. Constituïda pels operadors titulars d'empreses de producció inscrites al Registre de productors del Consell Regulador.
  • Secció B. Elaboradors i envasadors. Constituïda pels titulars d'empreses d'elaboració i envasament inscrites al Registre d'elaboradors i envasadors del Consell Regulador.

En els terminis que es preveuen al calendari electoral (annex 2), el Consell Regulador de la Denominació Genèrica Agricultura Integrada ha de presentar aquests censos, degudament actualitzats, davant la JED, que ordenarà que s'exposin a la seu de la JED, del Consell Regulador de la Denominació Genèrica Agricultura Integrada i dels consells insulars de Menorca i d'Eivissa.

6. Candidatures

Qualsevol titular que figuri als censos definitius pot ser candidat a vocal del Consell Regulador de la Denominació Genèrica Agricultura Integrada.

La sol·licitud d'inclusió com a candidat a vocal del Consell ha de ser la que figura a l'annex 3 i ha d'anar acompanyada de la documentació preceptiva següent:

— Declaració jurada del candidat titular i del suplent, si n'hi ha, que confirmi que no incorren en cap causa d'inelegibilitat.

— En cas que el candidat no sigui una persona física, s'ha d'adjuntar l'acord d'acceptació per l'òrgan de govern o rector on figurin les dades personals del representant d'aquesta.

Per a cada cens, s'han d'elegir el nombre de vocals següents:

a) Cens A: 3 vocals

b) Cens B: 1 vocal

7. Meses electorals

S'ha de constituir una mesa electoral a Mallorca, a la seu del Consell Regulador de la Denominació Genèrica Agricultura Integrada; una a Menorca, a la seu del Consell Insular de Menorca, i una a Eivissa, a la seu del Consell Insular d'Eivissa. Cada mesa ha d'estar composta per un president i dos vocals, designats per la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, en el termini que es preveu al calendari electoral (annex 2).

8. Sobres i paperetes

El format i les característiques de les paperetes i els sobres s'han d'ajustar al model de l'annex 4.

9. Jornada de votació

La jornada de votació ha de començar a les 9 hores del dia 8 de juny de 2023 amb la constitució de la Mesa Electoral, inclosos els interventors, si n'hi ha. Un cop s'hagi constituït la Mesa, s'estendrà l'acta de constitució d'acord amb el model que figura a l'annex 6 i, posteriorment, ha de començar la votació.

El president ha de comprovar que hi ha tots els mitjans necessaris per al desenvolupament normal de la jornada de votació i, tot seguit, ordenar-ne l'inici, que ha de durar fins a les 14 hores. El desenvolupament de la jornada de votació s'ha d'adequar al Decret 139/2002, pel qual es regula el procés electoral per a la renovació dels membres dels consells reguladors de les denominacions de qualitat agroalimentària.

Un cop finalitzada la votació i l'escrutini, s'ha de redactar l'acta de la sessió d'acord amb el model de l'annex 7. Tot seguit, els membres de la Mesa Electoral han de completar la documentació electoral i lliurar-la a la JED.

10. Documentació electoral

La documentació del procés electoral serà la següent:

— Annex 2: calendari electoral

— Annex 3: sol·licitud d'inclusió com a candidat a vocal del Consell

— Annex 4: model de papereta oficial i sobre

— Annex 5: model de designació d'interventor

— Annex 6: model d'acta de constitució de la Mesa Electoral

— Annex 7: model d'acta de la sessió de la Mesa Electoral

— Annex 8: model d'escrutini d'impugnació

11. Sessió constitutiva del Consell Regulador

La constitució del Consell Regulador de la Denominació Genèrica Agricultura Integrada electe es durà a terme el dia que figura al calendari electoral.

A la sessió constitutiva, tal com preveu l'article 28 del Decret 139/2002, pel qual es regula el procés electoral per a la renovació dels membres dels consells reguladors de les denominacions de qualitat agroalimentària, els nous vocals electes prendran possessió.

A la mateixa sessió, el Consell Regulador proposarà els candidats a president i vicepresident i els vocals tècnics.

12. Normativa aplicable

En tot allò que no determina expressament aquesta Resolució s'han d'aplicar supletòriament el Decret 139/2002, de 22 de novembre, pel qual es regula el procés electoral per a la renovació dels membres dels consells reguladors de les denominacions de qualitat agroalimentària, i la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general.

 

13. Notificacions i comunicacions telemàtiques

D'acord amb el que estableix la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la presentació d'escrits i qualsevol comunicació derivada dels actes propis del procés electoral es pot fer pels mitjans següents:

a) Per correu electrònic, a l'adreça jripoll@dgagric.caib.es o a l'adreça consellreguladorin@gmail.com, que la trametrà a la seu de la Junta Electoral de la Denominació a través dels canals establerts.

b) Al Registre de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, que per a les persones jurídiques es realitzarà a través de la seu electrònica que aquesta posa a disposició de la ciutadania, tal com disposa l'article 16.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques; les persones físiques, a més de l'opció abans esmentada, podran fer-ho presencialment al Registre General de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, a les adreces següents:

C/ de la Reina Constança, 4

07006 Palma

C/ d'Eusebi Estada, 145

07009 Palma

 

ANNEX 2 Calendari electoral

Data

Període

Concepte

10/03/23

 

Convocatòria d'eleccions; data d'entrada en vigor

10/03/23

24/03/23

Presentació de representants a la JED

24/03/23

 

Designació de membres de la JED

24/03/23

 

Constitució de la JED

10/03/23

24/03/23

El Consell Regulador ha d'enviar els censos electorals a la JED

24/03/23

11/04/23

Exposició dels censos provisionals a la seu de la JED, dels consells insulars i del Consell Regulador

24/03/23

11/04/23

Reclamacions als censos electorals provisionals

19/04/23

 

Aprovació i exposició dels censos electorals definitius

19/04/23

04/05/23

Presentació de candidatures a vocals del Consell

19/04/23

29/05/23

Sol·licitud de votació per correu

05/05/23

 

Proclamació provisional de les candidatures

05/05/23

19/05/23

Exposició de les candidatures provisionals

05/05/23

19/05/23

Reclamacions i recursos a la proclamació provisional de les candidatures

25/05/23

 

Proclamació definitiva de les candidatures

25/05/23

 

Nomenament dels membres de les meses electorals

25/05/23

30/05/23

Al·legacions al nomenament dels membres de les meses electorals

31/05/23

 

Resolució de possibles al·legacions al nomenament dels membres de les meses electorals

25/05/23

07/06/23

Campanya electoral

25/05/23

29/05/23

Enviament de la documentació als sol·licitants de vot per correu

25/05/23

05/06/23

Sol·licituds de nomenament d'interventors

08/06/23

 

Eleccions

08/06/23

 

Assignació provisional de les vocalies electes

09/06/23

 

Proclamació provisional de les vocalies electes

09/06/23

16/06/23

Recursos contra les proclamacions provisionals de les vocalies electes i resolucions

19/06/23

 

Proclamació definitiva de les vocalies electes

19/06/23

 

Enviament de credencials

21/06/23

 

Sessió constitutiva del Consell i proposta de les candidatures a la presidència i vicepresidència

 

Documents adjunts