Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE TERRITORI

Núm. 108552
Resolució de la vicepresidenta del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial per la qual es convoquen subvencions de premis Serra de Tramuntana de recerca i investigació 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Referència Base de Dades Nacional de Subvencions: 675156

La vicepresidenta del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial ha dictat, el dia 9 de febrer de 2023, la resolució següent:

<< Antecedents

1. El Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, d'acord amb l'article 4 dels estatuts que el regeixen, té, entre d'altres, les finalitats següents:

  • Impulsar polítiques de millora i conservació dels elements i valors, tangibles o intangibles, que conté la Serra de Tramuntana i que han motivat la declaració com a patrimoni mundial de conformitat amb allò que estableix la Convenció per a la Protecció del Patrimoni Mundial, Cultural i Natural de 1972
  • Promoure iniciatives i projectes culturals orientats a la conservació i la millora del paisatge i del patrimoni cultural de la serra.
  • Promoure la implicació de la iniciativa particular en la conservació i la millora del paisatge cultural i dels valors patrimonials de la serra, en especial amb l'impuls d'acords de custòdia del territori.

2. El Pla Estratègic de Subvencions del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial per a l'exercici 2023, aprovat per la Junta Rectora del Consorci en data 27 d'octubre de 2022 i pel Consell Executiu del Consell de Mallorca en sessió de dia 8 de febrer de 2023, preveu una convocatòria pública de subvencions de premis Serra de Tramuntana de recerca i investigació 2023. Amb aquesta convocatòria es pretén donar un reconeixement a investigacions o treballs d'autors que incideixin en temàtiques relacionades amb el paisatge cultural de la Serra de Tramuntana. Aquestes temàtiques poden ser, entre d'altres: patrimoni hidràulic, aprofitaments agraris, construccions de pedra en sec, possessions, camins de muntanya, afluència, control i naturalesa de les visites al Patrimoni Mundial.

3. Per acord de la Junta Rectora del Consorci de 27 d'octubre de 2022 es va aprovar el projecte de pressuposts del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial per a l'exercici 2023, i en data 29 de desembre de 2022 es va aprovar definitivament per Acord del Ple del Consell de Mallorca. Aquest pressupost, preveu la realització de l'esmentada convocatòria pública de subvencions amb les finalitats definides al Pla Estratègic de Subvencions del Consorci pel 2023 i en els termes prevists en el Pla de Gestió de la Serra de Tramuntana.

4. El dia 3 de gener de 2023, el director insular de Territori i Paisatge, ha emès informe justificatiu sobre la necessitat i la idoneïtat de que el Consorci dugui a terme la indicada convocatòria pública de subvencions, atès que s'ajusta plenament a les finalitats i funcions del Consorci i permetrà aconseguir els objectius i els efectes establerts al Pla Estratègic de Subvencions d'aquest ens públic per a l'exercici 2023, i al pressupost de despeses pel 2023 i al Pla de Gestió de la Serra.

5. El dia 9 de gener de 2023, la vicepresidenta del Consorci Serra de Tramuntana va dictar la resolució d'inici de l'expedient corresponent per a l'aprovació d'una convocatòria pública de subvencions de premis Serra de Tramuntana de recerca i investigació 2023 (SV 4/2023).

6. El dia 8 de febrer de 2023, el cap de servei jurídic del Servei de Gestió de Paratges Culturals del Departament de Territori ha emès informe favorable sobre els aspectes jurídics de la present convocatòria pública de subvencions.

7. En data 9 de febrer de 2023 la Intervenció Delegada ha fiscalitzat de conformitat la proposta de resolució d'aquesta convocatòria.

Fonaments de dret

  1. Estatuts del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, publicats al BOIB núm. 72, de dia 30 de maig de 2019.

  2. Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions.

  3. Ordenança General de Subvencions del Consell de Mallorca, de 23 de desembre de 2016 (BOIB núm. 21, de 18 de febrer de 2017), modificada en data 14 de juny de 2018 (BOIB núm. 96, de 04.08.2018).

  4. Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 2 d'octubre de 2015).

  5. Llei 40/2015, d'1 d'octubre, del règim jurídic del sector públic (BOE núm. 236, de 2 d'octubre de 2015).

  6. Bases d'execució del Consorci Serra de Tramuntana per a l'any 2023.

Per tot el que s'ha exposat, la vicepresidenta del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial dicta la següent

Resolució

1. Aprovar la convocatòria pública de subvencions de premis Serra de Tramuntana de recerca i investigació 2023 (SV 4/2023).

2. Autoritzar la despesa que es deriva de la convocatòria pública de subvencions de premis Serra de Tramuntana de recerca i investigació 2023 (SV 4/2023), per un import total de deu mil euros (10.000,00 euros) i amb càrrec la partida pressupostària 00 33615 48100 i als documents comptables RC núm. 220230000005 i A 920230000012.

3. Ordenar-ne la publicació de l'extracte de la convocatòria en el BOIB per conducte de la Base de Dades Nacional de Subvencions.

Contra aquesta resolució que posa fi a la via administrativa es pot interposar, el recurs potestatiu de reposició davant la presidència del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial dins el termini d'un mes, comptador a partir del dia següent al de la recepció de la present notificació. Contra la desestimació expressa del recurs potestatiu de reposició podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent al de la notificació de la desestimació de l'esmentat recurs.

Contra la desestimació per silenci del recurs potestatiu de reposició podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, en el termini de sis mesos, comptadors a partir del dia següent a la desestimació presumpta (tres mesos des de la interposició del recurs sense que s'hagi notificat la resolució).

Un cop transcorreguts tres mesos des de la interposició del recurs sense que s'hagi notificat la resolució, podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, contra la desestimació presumpta del recurs potestatiu de reposició, sense limitació temporal, mentre no hi hagi resolució expressa.

No obstant l'anterior, es pot exercitar, si n'és el cas, qualssevol altres recursos que s'estimi oportú i pertinent. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques..

 

Palma, 9 de febrer de 2023

La secretària del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial (per delegació, BOIB núm. 143, de 15 de novembre de 2018) Nieves Rodríguez Verdú

 

BASES QUE HAN DE REGIR LA CONVOCATÒRIA DELS PREMIS SERRA DE TRAMUNTANA DE RECERCA I INVESTIGACIÓ 2023

1. Objecte de la convocatòria

La present convocatòria té per objecte la concessió de 5 Premis Serra de Tramuntana de Recerca i Investigació 2023 en règim de concurrència competitiva.

La finalitat d'aquesta convocatòria és donar un reconeixement a investigacions d'autors que es presentin a aquest premi mitjançant una aportació econòmica, per treballs o estudis sobre el paisatge cultural de la Serra de Tramuntana inscrit a la llista de patrimonis mundials per la Unesco el 2011, i d'acord a les presents bases.

Aquests premis pretenen esdevenir un estímul a la recerca en tot allò que ha fet la Serra mereixedora d'aquesta distinció.

 

2. Acceptació i interpretació de les normes que regeixen els Premis

El fet de presentar un treball o estudi als Premis Serra de Tramuntana de Recerca i Investigació 2023 implica l'acceptació de les normes d'aquesta convocatòria.

L'òrgan instructor té la facultat d'interpretar aquesta convocatòria, a proposta de la Comissió de Selecció.

3. Règim jurídic

La concessió dels Premis Serra de Tramuntana de Recerca i Investigació 2023 s'atorgarà mitjançant procediment de concurrència competitiva entre les sol·licituds presentades dins termini que compleixin els requisits per accedir-hi.

4. Temàtica

Els Premis Serra de Tramuntana de Recerca i Investigació 2023 premiaran treballs la temàtica principal dels quals estigui relacionada amb el paisatge cultural de la Serra de Tramuntana.

Les temàtiques suggerides, relacionades amb el paisatge cultural de la Serra de Tramuntana, serien

  • el patrimoni hidràulic
  • els aprofitaments agraris
  • les construccions de pedra en sec
  • les possessions i elements patrimonials
  • els camins de muntanya
  • l'afluència, el control i/o la naturalesa de les visites al patrimoni mundial
  • mesures de protecció per a la preservació del patrimoni mundial,
  • els recursos naturals del patrimoni mundial
  • qualsevol altra temàtica que pugui tenir relació amb el paisatge cultural de la Serra de Tramuntana.

5. Quantia dels premis

Els Premis Serra de Tramuntana de Recerca i Investigació 2023 premiaran amb 2.000 euros cada un dels 5 treballs o estudis d'investigació més ben valorats pel jurat. A més aquests treballs seran objecte d'una edició en el format més adient durant el 2023.

6. Requisits dels aspirants

Es podran presentar a la present convocatòria totes les persones -individualment o conjuntament- majors d'edat, que compleixin els requisits següents:

  • Que presentin la sol·licitud de participació en el termini establert.
  • Que no es trobin incurses en cap de les causes de prohibició previstes a l'article 10 del Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions, així com a l'article 8 de l'Ordenança General de Subvencions del Consell Insular de Mallorca. La persona guanyadora per poder obtenir el premi haurà d'acreditar que està al corrent en el compliment de les obligacions tributàries y amb la Seguretat social davant l'Administració de l'Estat, i amb les obligacions tributàries del Consell de Mallorca i del Consorci Serra de Tramuntana. La circumstància d'estar al corrent de les obligacions tributàries amb l'Estat, amb el Consell de Mallorca, amb el Consorci Serra de Tramuntana i amb la Seguretat Social la comprovarà el mateix Consorci o el Consell de Mallorca, ja que la presentació de la sol·licitud de subvenció a aquesta convocatòria suposa l'autorització per a la seva comprovació, excepte manifestació expressa contrària.

Aquest requisit s'ha d'acreditar tant amb anterioritat a dictar-se la proposta de resolució de concessió i de pagament dels premis.

  • Que el treball presentat compleixi amb tots els requisits i condicions de presentació establerts en aquesta convocatòria.
  •  Que els treballs que es presentin no hagin estat subvencionats, premiats o becats en altre certamen.

Es podrà presentar un treball per persona individual i un altre formant part d'un conjunt de persones aspirants. En aquest sentit una persona podrà presentar un treball de manera individual i un altre de manera col·lectiva amb altres persones.

7. Contingut dels treballs

El treball s'ha de presentar en format arxiu PDF i ha de tenir una extensió mínima de 3.000 paraules i màxima de 12.000. El treball ha de constar de següents parts:

  • Presentació
  • Temàtica
  • Metodologia emprada per a la recerca
  • Resultats
  • Conclusions

El treball pot constar, a més, de material multimèdia, fotografies, infografies i/o audiovisuals.

Els treballs presentats que no s'adaptin a les condicions abans establertes seran directament excloses.

8. Termini y presentació dels treballs

El termini per a la presentació dels treballs d'investigació i els documents annexos serà d'un (1) mes comptador des de l'endemà de la seva publicació al BOIB.

Les persones interessades a participar als Premis Serra de Tramuntana de Recerca i Investigació 2023 han de formalitzar la sol·licitud en un únic model d'instància previst a l'Annex 1 d'aquesta convocatòria, i descarregable al tauler d'anuncis de la seu electrònica del Consorci Serra de Tramuntana https://cst.sedipualba.es/.

La instància s'ha de presentar a través del registre electrònic que consta a la seu electrònica del Consorci Serra de Tramuntana (https://cst.sedipualba.es/segex/tramite.aspx?idtramite=12085).

La documentació que s'ha de presentar en el termini i llocs assenyalats als apartats anteriors per poder participar als Premis Serra de Tramuntana de Recerca i Investigació 2023 és la següent:

  • Sol·licitud de participació (Annex 1)
  • Carta de presentació i motivació
  • Còpia del DNI o document equivalent
  • Treball d'investigació i/o Recerca

9. Comissió de Selecció

La comissió de selecció estarà formada pels membres del Comitè d'Experts i Expertes de la Serra de Tramuntana, amb la següent composició:

Presidència:

  • Sra. Maria Antònia Garcias Roig, vicepresidenta del Consorci Serra de Tramuntana, o el sr. Miquel Vadell Balaguer, director insular de Territori i Paisatge.

Vocals:

  • Sr. Samuel Piña Fernández, professor departament de Biologia UIB.
  • Sr. Hipólito Medrano  Gil. Catedràtic de Fisiologia Vegetal UIB.
  • Sr. Sebastià Serra Busquets, Catedràtic d'Història Contemporània UIB.
  • Sra. Maria Tugores Ques, doctora del Departament d'Economia Aplicada UIB.
  • Sra. Olaya Álvarez García, doctora interina Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació UIB.
  • Sr. Miquel Grimalt Gelabert, Professor titular Geografia Física UIB.
  • Sra. Joana Maria Seguí Pons, Catedràtica Geografia Humana UIB.
  • Sra. Susana Llobet Brossa, directora del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana.
  • Sr. Gabriel Ordinas Marcé, tècnic de Patrimoni del Consell de Mallorca.          
  • Sr. Josep Antoni Aguiló Ribas, cap de servei de Medi Ambient del Consell de Mallorca.
  • Sr. Joan Carles Fuster Guasp, cap de servei tècnic del servei d'Ordenació del Territori del Consell de Mallorca.
  • Sr. José Manuel Gómez González, cap de servei jurídic del servei d'Ordenació del Territori del Consell de Mallorca.
  • Sr. Tomeu Deyà Canals, ICOMOS Espanya.

Secretaria:

  • Sr. Pere Josep Rosiñol Andreu, cap de servei jurídic del Servei de Gestió de Paratges Culturals.
  • Sr. Josep Bernales Sastre, cap de servei tècnic del Servei de Gestió de Paratges Culturals.
 

10. Decisions de la comissió de selecció dels premis

La comissió de selecció decidirà les persones guanyadores dels Premis després de fer la reunió deliberativa prevista. Les decisions de la comissió de selecció seran inapel·lables.

Una vegada lliurats tots els treballs, la comissió de selecció es constituirà per primera vegada i designarà, per a cada un dels treballs presentats, un mínim de 3 dels seus vocals components per a la seva valoració, als quals se'ls donarà un termini prudent per poder dur a terme la valoració.

La comissió es reserva la possibilitat de fer consultes amb vista a la presa de decisions a l'hora de valorar les propostes presentades per les persones sol·licitants, i en qualsevol moment del procés els podrà requerir la documentació acreditativa que consideri oportuna.

Una vegada vençut el termini per la valoració dels treballs, la Comissió de Selecció es reunirà en segona sessió per determinar les valoracions obtingudes per cada treball. El resultat de puntuació que obtindrà cada treball serà el resultat d'obtenir la mitjana aritmètica de les puntuacions atorgades per tots els vocal designats i que han valorat el treball.

Els treballs guanyadors, i que obtindran els premis, seran aquells cinc primers treballs amb major puntuació després d'haver-se procedit a la seva respectiva valoració i càlcul de la puntuació aritmètica de cada treball.

Qualsevol qüestió no prevista en aquestes bases serà resolta per l'instructor de l'expedient a proposta del Comitè de selecció, que podrà assessorar-se de qualsevol tècnic del Consorci Serra de Tramuntana o del Consell de Mallorca.

11. Barem de selecció

Els criteris de valoració o baremació que la Comissió de Selecció haurà de tenir en compte són els següents:

  • Originalitat 0 a 12 punts
  • Interès científic 0 a 12 punts.
  • Adequació a la temàtica del paisatge cultural 0 a 12 punts
  • Aplicació pràctica a la gestió del patrimoni mundial 0 a 12 punts.

La puntuació màxima a obtenir és de 48 punts i per poder optar a un Premi, els treballs han d'assolir una puntuació mínima igual o superior a 25 punts.

En cas d'empat, el Premi serà per al que hagi assolit més puntuació en els següents apartats, per aquest ordre:

  1. Adequació a la temàtica del paisatge cultural
  2. Aplicació pràctica per a la gestió del patrimoni mundial
  3. Interès científic
  4. Originalitat.

En cas de persistir l'empat, es resoldrà a través de sorteig de la Comissió de Selecció.

12. Propietat dels treballs

Les persones guanyadores dels premis cediran, sense cap tipus de contraprestació econòmica, al Consorci Serra de Tramuntana, els drets de reproducció, exposició, edició i distribució del projecte premiat en qualsevol suport, format o mitjà per activitats i publicacions de la mateixa institució sense limitació temporal.

13. Concessió del premi

El premi s'atorgarà als cinc treballs millor valorats per la Comissió de Selecció.

No obstant això, si la Comissió creu, per unanimitat, que algun dels treballs o tots els treballs no tenen la qualitat mínima per ser guardonat, els treballs premiats poden ser inferiors a cinc, o bé declarar-se desert si cap dels treballs arriben a la qualitat mínima.

Quan la Comissió de Selecció hagi seleccionat els millors treballs guanyadors, emetrà un acta sobre la reunió i les valoracions, que se remetrà a l'instructor de l'expedient perquè proposi a la vicepresidenta del Consorci Serra de Tramuntana, la concessió dels premis.

El veredicte es farà públic en un acte de lliurament en una data, hora i lloc a concertar per part de la Comissió de Selecció i que tindrà lloc dins l'any 2023.

14. Normativa

Les bases reguladores d'aquesta convocatòria es troben recollides en l'Ordenança General de Subvencions del Consell Insular de Mallorca i dels seus organismes dependents, publicada al BOIB núm. 21, de 18 de febrer de 2017, modificada per acord del Ple de data 14 de juny de 2018, i aprovat definitivament el dia 1 d'agost de 2018 (BOIB núm. 96, de 4 d'agost de 2018), en allò que no contravengui la normativa autonòmica de subvencions (Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions).

15. Instrucció i resolució del procediment

1. La instrucció correspon al cap de servei jurídic del Servei de Gestió de Paratges Culturals del Departament de Territori, que ha de dur a terme totes les actuacions o els actes de tràmit necessaris per vetllar pel compliment dels requisits de la convocatoria i cursar els tràmits adients davant la Comissió de Selecció, a més d'exercir les facultats previstes en l'article 16 i concordants del Decret legislatiu 2/2005, i les que s'esmenten en l'Ordenança General de Subvencions del Consell de Mallorca. L'instructor de l'expedient podrà assessorar-se per qualsevol tècnic del Consell de Mallorca que consideri adequat.

Posteriorment, la Vicepresidència, per delegació de la presidència del Consorci, òrgan competent per aprovar i resoldre aquesta convocatòria de conformitat amb les bases tercera i quarta de les bases d'execució del pressupost del Consorci Serra de Tramuntana per a l'any 2023, i una vegada determinada la valoració per la Comissió de Selecció i la proposta de l'instructor de l'expedient, resol la convocatòria, amb la indicació dels extrems continguts en la proposta d'acord definitiva esmentada, de la qual cosa se'n donarà compte a la primera Junta Rectora que es celebri.

2. L'incompliment no esmenable de qualsevol requisit establert en aquesta convocatòria o el fet d'incórrer en un dels supòsits aplicables en funció de la naturalesa d'aquests premis, prevists a l'article 56 de l'Ordenança General de Subvencions, provocarà la revocació de la concessió (article 43 del Decret Legislatiu 2/2005) i, conseqüentment, el reintegrament total o parcial de les quanties rebudes. En el mateix sentit, l'acord de concessió pot modificar-se en els casos en que s'alterin les condicions o s'obtinguin ajudes concurrents.

La resolució es notificarà a les persones premiades. Així mateix s'informarà del resultat a la resta de participants.

Una vegada resolt els Premis es requerirà a les persones guanyadores que aportin la informació bancària per tramitar el pagament corresponent en un únic ingrés (Annex 2). En el cas de participar una col·lectivitat de persones a un treball premiat el pagament del premi es farà de forma proporcional al número de participants del treball.

3. El termini màxim per resoldre i notificar la resolució d'aquest procediment és de 3 mesos, comptadors a partir del dia que acaba el termini de presentació de sol·licituds. Transcorregut aquest termini sense que s'hagi dictat resolució, s'entenen per desestimades totes les sol·licituds.

16. Recursos

Contra la resolució que aprova la convocatòria, així com la resolució de concessió que es derivi, que posen fi a la via administrativa, es pot interposar, el recurs potestatiu de reposició davant la presidència del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial dins el termini d'un mes, comptador a partir del dia següent al de la recepció de la present notificació.

Contra la desestimació expressa del recurs potestatiu de reposició podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent al de la notificació de la desestimació de l'esmentat recurs.

Si han transcorregut tres mesos des de la interposició del recurs potestatiu de reposició i no s'ha rebut la notificació de resolució expressa, s'entendrà desestimat per silenci i pot interposar-se el recurs contenciós administratiu que correspongui, sense limitació de temps.

No obstant l'anterior, es pot exercitar, si n'és el cas, qualssevol altres recursos que s'estimi oportú i pertinent. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Documents adjunts