Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE MARRATXÍ

Núm. 105896
Segona convocatòria d'assignació de llicències per a l'Hort Urbà

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per decret d'alcaldia de dia 27 de gener de 2023, es varen aprovar les Bases de la segona Convocatòria del procés d'assignació de llicències per a l'ús privatiu de parcel·les i/o blocs amb taules de cultius de l'hort urbà de l'àrea de serveis socials de l'Ajuntament de Marratxí.

BASES REGULADORES DE LA SEGONA CONVOCATÒRIA DEL PROCÉS D'ASSIGNACIÓ DE LLICÈNCIES PER A L'ÚS PRIVATIU DE PARCEL·LES I/O BLOCS AMB TAULES DE CULTIUS DE L'HORT URBÀ DE L'ÀREA DE SERVEIS SOCIALS DE L'AJUNTAMENT DE MARRATXÍ.

Des de l'Ajuntament de Marratxí es pretén donar una continuïtat al programa de participació ciutadana habilitat per l'Àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament de Marratxí “Horts Urbans”.

Aquest programa es va posar en funcionament per primera vegada a l'any 2019. Com a conseqüència del temps transcorregut, ja ha finalitzat el primer període de llicències i, per tant, es procedeix a obrir una segona convocatòria, a més, d'establir unes noves Bases Reguladores que introdueixen els canvis que s'han considerat necessaris arran de la primera experiència viscuda.

1. OBJECTE DE LA CONVOCATÒRIA

L'objecte d'aquestes bases és regular la cessió, mitjançant autorització temporal i després de convocatòria pública, de l'ús privatiu de béns de domini públic municipal i, en concret, de petites parcel·les de conreu i d'un espai amb taules de cultius (reservat per persones amb diversitat funcional) amb la finalitat de crear espais de participació ciutadana.

Les persones o entitats beneficiàries hauran de desenvolupar les activitats pròpies de cultius ecològics d'un hort a la parcel·la atorgada per l'Ajuntament de Marratxí, en concret:

1) Les sembres, el manteniment, l'ordre i la neteja de la parcel·la assignada i dels espais comuns; així com del material propi i comunitari.

2) El seguiment dels principis de la agricultura ecològica i les recomanacions que pugui establir l'Àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament de Marratxí a l'efecte.

A càrrec de l'Ajuntament anirà:

1) Les despeses d'aigua.

2) La supervisió per part de les persones professionals agràries.

3) El seguiment del personal tècnic de l'Àrea dels Serveis Socials.

4) Equip bàsic d'eines.

5)Abonos i compostos.

6) Manteniment de les àrees comuns i els sistema de reg.

2. CARACTERÍSTIQUES DELS HORTS URBANS

L'hort urbà es localitza al nucli de Sa Cabana, Marratxí. Consta de 20 parcel·les (s'adjunta plànol de situació i de les parcel·les), l'adjudicació de les quals es farà en dos lots:

  • Lot 1: persones físiques. Es destinaran a aquest lot 17 parcel·les (Annex IV). L'hort urbà disposa de 3 taules de cultiu (equivalent a una parcel.la) adaptades per aquelles persones que es desplacen amb cadira de rodes.
  • Lot 2: associacions o entitats sense ànim de lucre Es destinaran tres (3) parcel·les per l'ús d'associacions o entitats sense ànim de lucre (Annex IV). En el cas que les parcel·les d'aquest lot es quedessin sense ús (ja sigui en el moment de resoldre la convocatòria, ja sigui durant la vigència de la llicència) s'adjudicaran a qui pertoqui del Lot 1.
 

3. PERSONES BENEFICIÀRIES I REQUISITS D'AQUESTS

Pel que fa l'ús privatiu de domini públic de les parcel·les de conreu, les persones beneficiàries de l'Hort Urbà de Marratxí hauran d'acomplir, en el moment del termini de presentació de sol·licituds, els requisits següents:

a)  LOT 1: persones físiques

  • Tenir com a mínim 18 anys complits.
  • Estar empadronat o empadronada i residir en el municipi de Marratxí i tenir les capacitats i aptituds, tant físiques com psíquiques, que siguin necessàries per exercir les funcions atribuïdes a l'hort urbà.
  • No haver estat privat de l'ús privatiu per el cultiu dels horts urbans en el municipi de Marratxí o altres localitats, mitjançant un expedient amb resolució ferm.
  • No disposar de l'ús d'un altre hort municipal.
  • No estar empadronat amb algú a qui ja se li ha adjudicat l'ús d'un hort urbà en el terme municipal de Marratxí.
  • No haver estat persona adjudicatària a la convocatòria anterior.
  • Formular declaració expressa, a l'escrit de formalització de la llicència, que es troba al corrent pel que fa al compliment de les obligacions tributàries.

b)  Lot 2: associacions o entitats sense ànim de lucre

  • L'objecte social ha d'incloure activitats socials, divulgatives, formatives o de sensibilització.
  • Tenir domicili social o seu social al municipi de Marratxí.
  • Estar registrada en el Registre Municipal d'entitats del municipi de Marratxí.
  • No haver estat privada de l'ús privatiu de part d'un hort urbà, del municipi o d'un altre.
  • Formular declaració expressa, a l'escrit de formalització de la llicència, que es troba al corrent pel que fa al compliment de les obligacions tributàries.

Els anteriors requisits, per ambdòs lots, s'hauran de mantenir durant la vigència de la llicència. L'Ajuntament, podrà, en tot moment, realitzar controls sobre la concurrència dels dits requisits, podent procedir, si cal, a la revocació de les llicència.

4. SOL·LICITUD, LLOC I TERMINI DE PRESENTACIÓ

Dins del termini de 15 dies hàbils, des del dia següent a la data de publicació de les presents Bases al taulell d'edictes de la Seu Electrònica de l'Ajuntament de Marratxí, les persones interessades podran presentar una sol·licitud de llicència d'ús privatiu dels horts urbans de l'Ajuntament de Marratxí segons el model normalitzat (que s'acompanya com a Annex I per a les persones físiques, i Annex II per a les associacions o entitats sense ànim de lucre), juntament amb tota la documentació requerida segons el tipus de lot a que s'opti..

Les associacions o entitats sense ànim de lucre estan obligades a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les Administracions Públiques, pel què presentaran la seva sol·licitud preferentment de manera telemàtica a la Seu Electrònica de l'Ajuntament de Marratxí (https://seuelectronica.marratxi.es), sense perjudici de fer servir qualsevol altre mitjà electrònic al seu abast.

Les sol·licituds de les persones físiques, a més de l'anterior, poden presentar-se a qualsevol dels registres municipals següents, prèvia sol·licitud de cita:

  • De dilluns a divendres: de 8'15 a 14 h.

    • OAC Ajuntament.- Camí d'Olesa, 66.- Sa Cabaneta (Tel. 971 788 100)

    • OAC Pont d'Inca.- Av. Antoni Maura, 56 .- Edifici Erika (Telf.971 795 145)

    • OAC Sa Cabana.- Camí de sa Cabana, 57 (Telf.971794643)

  • Dijous tarda: de 15'15 h a 19 h.

    • OAC Pont d'Inca.- Av. Antoni Maura, 56.- Edifici Erika

  • Dissabte: de 9 a 13 h.

    • OAC Ajuntament.- Camí d'Olesa, 66.- Sa Cabaneta

Igualment podrà utilitzar-se per al seu registre qualsevol dels mitjans establerts en l'article 16.4 de la Llei 39/2015.

Només s'admet una sol·licitud per cada sol·licitant, i per tant, només podran resultar beneficiaris d'una única parcel·la.

S'entén que la presentació d'una sol·licitud implica l'acceptació íntegra de les presents bases.

 

5. DOCUMENTACIÓ A APORTAR

Totes les persones interessades en l'adjudicació d'un hort, tant físiques com jurídiques, han de presentar la següent documentació:

Lot 1 - Persones físiques

 

1. Sol·licitud segons l'annex I, adequadament complimentada.

2. Fotocòpia del document d'identitat (DNI, NIE, passaport o targeta de residència).

3. Documentació acreditativa d'ingressos (tots les persones membres de la unitat familiar):

a. Treballadors/es per compte d'altre/a: nòmina o nòmines del més anterior.

b. Treballadors/es per compte propi: model 130 autoliquidació del pagament fraccionat de l'IRPF o el model 131 d'autoliquidació trimestral del pagament fraccionat de l'IRPF.

c. Persones perceptores de RESOGA o IMV, resolució amb l'import concedit.

d. Persona pensionista que no desenvolupi cap activitat que li aporti rendiments de feina, certificat de la pensió

e. Persones perceptores de prestacions SEPE: resolució amb l'import de la prestació.

f. Altra documentació que la persona sol·licitant consideri necessària per a l'acreditació de la seva situació socioeconòmica. Declaració de responsable.

4. Certificat de discapacitat, en cas de:

a. Tenir algun membre de la unitat familiar amb discapacitat

b. Optar a les taules de cultiu adaptades5. En cas d'haver sofert violència de gènere, aportar el document que acrediti la situació.

5. En cas d'haver sofert violència de gènere, aportar el document que acrediti la situació.

6. Compromís de compliment de les obligacions estipulades per l'ús dels horts urbans (annex III).

Lot 2 - Associacions o entitats sense ànim de lucre

a) Sol·licitud segons l'annex II.

b) Original o copia compulsada dels estatuts de l'entitat.

c) Fotocopia del CIF de l'entitat.

d) Una memòria a on es justificarà documentalment la realització d'activitats socials, divulgatives, formatives o de sensibilització durant l'any anterior.

e) DNI de la persona representant legal

f) Llista de les persones que han desenvolupat el projecte en nom de l'associació o entitat, amb declaració que compleixen amb tots els requisits de l'apartat 3 d'aquestes bases.

g) Compromís de compliment de les obligacions estipulades per l'ús d'horts urbans (annex III)

L'Ajuntament podrà sol·licitar qualsevol altra documentació complementària a la prevista en les presents bases, per a completar o aclarir el dret a llicència o la documentació presentada. En el cas que no s'aporti la documentació establerta, o la sol·licitada posteriorment, es donarà a les persones sol·licitants per desistides del procediment.

6. CRITERIS DE VALORACIÓ

Lot 1 - Persones físiques

La proporció d'hort estarà donada en funció de la puntuació obtinguda segons els apartats següents. En cas d'empat es tindrà en compte l'ordre d'entrada de les sol·licituds al registre general municipal.

L'adjudicació de les taules de cultiu a les persones amb diversitat funcional, per contra, es durà a terme per rigorós ordre de registre d'entrada de les sol·licituds.

1. Ingressos unitat familiar (mensual)

Nivell 1

1 membre a la unitat familiar

Ingressos mensuals

Puntuació

Entre 500-700 €

6

Entre 700 - 1.000 €

4

Entre 1.000 - 1.300 €

2

Més de 1.5000

0

Nivell 2

2 membres a la unitat familiar

Ingressos mensuals

Puntuació

Entre 1.000-1.300 €

6

Entre 1.300 - 1.600 €

4

Entre 1.600 - 1.900 €

2

Més de 2.000

0

 

Nivell 3

3 membres a la unitat familiar

Ingressos mensuals

Puntuació

Entre 1.000-1.450 €

6

Entre 1.450 - 1.900 €

4

Entre 1.900 - 2.350 €

2

Més de 2.500€

0

 

Nivell 4

4 membres a la unitat familiar

Ingressos mensuals

Puntuació

Entre 1.000-1.600 €

6

Entre 1.600 - 2.100 €

4

Entre 2.100 - 2.700 €

2

Més de 3.000€

0

 

Nivell 5

5 membres a la unitat familiar

Ingressos mensuals

Puntuació

Entre 1.000-1.750 €

6

Entre 1.750 - 2.500 €

4

Entre 2.500 - 3.250 €

2

Més de 3.500 €

0

 

Nivell 6

6 membres a la unitat familiar

Ingressos mensuals

Puntuació

Entre 1.000-1.900 €

6

Entre 1.900 - 2.800 €

4

Entre 2.800 - 3.700 €

2

Més de 4.000 €

0

 

Nivell 7

7 o més membres a la unitat familiar

Ingressos mensuals

Puntuació

Entre 1.000-2.050 €

6

Entre 2.050 - 3.100 €

4

Entre 3.100 - 4.150 €

2

Més de 4.500 €

0

A efectes d'aquesta convocatòria i per al còmput d'ingressos, és unitat familiar convivent la integrada per als pares/mares o tutors/es legals i els fills/es, així com els menors a càrrec en acolliment familiar, degudament acreditat.

En els següents casos es sumarà la següent puntuació:

Ser beneficiari de la renta mínima d'inserció

3 punts

Estar aturat sense prestació per atur

3 punts

Estar aturat amb prestació d'atur

3 punts

Ser major de 65 anys o pensionista

3 punts

 

2. Diversitat funcional

Per diversitat funcional; física, psíquica o sensorial a la unitat familiar amb qualificació de discapacitat ≥ a un 33%

2 punts per cada membre amb diversitat funcional amb un màxim de 6 punts.

 

3. Situació familiar

Família nombrosa

3 fills/ filles

2 punts

+ de 3 fills/ filles

3 punts

Embarassos múltiples

Bessons o bessones

1 punt

Família monoparental

Un sol progenitor, viduïtat o separació i depèn econòmicament d'un progenitor.

3 punt

Situació de violència de gènere

2 punts

Lot 2 - associacions o entitats sense ànim de lucre

L'adjudicació d'aquestes parcel·les es durà a terme per rigorós ordre de registre d'entrada de les sol·licituds.

7. ÒRGAN INSTRUCTOR I COMISSIÓ TÈCNICA

L'òrgan instructor serà l'Àrea de Serveis Socials, que s'encarregarà d'elevar a la Comissió Tècnica les valoracions i propostes provisionals que corresponguin.

La Comissió Tècnica estarà integrada per la persona que ostenti la regidoria delegada dels Serveis Socials, una persona tècnica de l'Àrea, la persona que ocupi el lloc de Secretaria i un Tècnic de l'Administració General (o les persones en qui deleguin).

La Comissió, estendrà una acta detallada de cada una de les intervencions que realitzi i traslladarà les actes i les propostes de resolució que resultin necessàries d'acord amb les presents bases per a dur a terme el procés d'admissió i adjudicació de les llicències. Podrà resoldre qualsevol punt o incidència que es plantegi.

 

Les funcions d'aquesta comissió seran les següents, a proposta de l'òrgan instructor:

1. Admetre o excloure les sol·licituds que correspongui, en relació amb els requisits que s'enmarquenen aquestes bases.

2. Avaluar i baremar cada una de les sol·licituds vàlidament presentades segons els criteris de valoració.

8. PROCEDIMENT PER A LA CONCESSIÓ DE LES LLICÈNCIES.

Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, l'Àrea de Serveis Socials (òrgan instructor) comprovarà que les persones interessades compleixen els requisits, avaluarà provisionalment les sol·licituds i convocarà a la Comissió Tècnica.

La Comissió Tècnica realitzarà, en funció de la puntuació obtinguda, una proposta d'adjudicació dels horts per cada un dels lots, amb la llista de persones admeses (i la seva valoració), les persones en llista d'espera i les persones excloses (indicant-hi la causa de l'exclusió).

Aquesta proposta serà publicada, amb l'obertura d'un termini de cinc dies hàbils per a la presentació d'al·legacions.

Una vegada finalitzat el termini d'al·legacions, en el cas que no es presentin, la proposta serà elevada per a l‘aprovació de l'adjudicació per Decret de la regidora de Serveis Socials, per delegació del Sr. Batle, que també haurà de ser publicada. En el cas de presentació d'al·legacions, aquestes seran informades per la comissió abans de dictar la resolució esmentada.

La notificació a les persones adjudicatàries es realitzarà amb indicació del termini i el lloc en què hauran de comparèixer per formalitzar la llicència d'acord amb el document que s'adjunta com a annex, amb l'advertència que si no compareixen, l'ajuntament podrà servir-se de les llistes d'espera per nomenar una nova o noves persones adjudicatàries seguint l'ordre establert a les bases, formalitzant adient llicència.

El termini màxim per resoldre el procediment serà de 3 mesos comptadors des de la finalització del termini per presentar sol·licituds..

9. DURADA DE LES LLICÈNCIES, PREU I GARANTIA

L'adjudicació de l'ús privatiu de les parcel·les de conreu dels horts, per qualsevol dels lots, s'atorgarà per un període inicial d'un any, a comptar a partir de l'endemà de la recepció de la notificació de la llicència.

Les llicències es prorrogaran d'ofici per períodes d'un any, fins arribar a un màxim total de 3 anys, tret que abans d'aquest termini tingui lloc la renúncia o la revocació de la llicència. Aquestes pròrrogues d'ofici requeriran informe favorable de l'Àrea de Serveis Socials.

La autorització per a la utilització privativa dels horts urbans serà gratuïta, en no dur aparellada una utilitat econòmica per a la persona autoritzada. Tampoc serà necessari presentar o constituir cap garantia.

10. PERSONES DE SUPORT

Les persones físiques beneficiàries de l'ús de parcel·les de conreu desenvoluparan personalment les activitats objecte de la concessió a atorgar, tot i què podran comptar amb el suport d'una persona qui podrà ajudar a substituir-la quan sigui necessari. La persona beneficiària respondrà íntegrament pels actes d'aquesta persona de suport, que s'hauran d'ajustar en tot moment a aquestes bases.

La persona de suport haurà de reunir els següents requisits des del seu inici:

1. Estar empadronat i residir al municipi de Marratxí.

2. Haurà de ser major de 18 anys.

3. No haver estat privada de l'ús privatiu de part d'un hort urbà, del municipi o d'un altre.

4. No disposar, en concepte de persona adjudicatari, de l'ús de cap altre hort, municipal o privat, al municipi de Marratxí.

La persona beneficiària tindrà l'obligació de comunicar a la persona tècnica de l'Àrea dels Serveis Socials, el moment en què es vulgui disposar de la persona de suport. Donant el seu nom, llinatges, DNI i domicili a efecte de notificacions. A més, haurà d'aportar una declaració jurada signada per aquella persona que compleixi els requisits esmentats anteriorment.

L'Ajuntament podrà acordar en qualsevol moment què les persones que prestin suport cessin en les seves funcions si es comprova que no compleixen els requisits o per raons degudament justificades a l'expedient.

11. LLISTES D'ESPERA I LA SEVA VIGÈNCIA

Les persones admeses que no siguin adjudicatàries de cap hort romandran en una llista de persones suplents, segons el lloc en què hagin quedat segons la puntuació obtinguda. En cas d'empat, l'ordre es determinarà segons la data de sol·licitud.

Quan hi hagi un hort vacant, s'ha d'oferir d'acord amb l'ordre estricte de prelació de la llista d'espera corresponent al tipus de persona sol·licitant. La notificació s'ha de realitzar per correu electrònic o per via telefònica.

Si la persona sol·licitant a qui s'ofereix el cultiu d'un hort no manifesta en el termini de tres dies la conformitat amb la proposta, s'entén que renuncia al cultiu de l'hort urbà i se l'exclou de l'adjudicació, encara que pot continuar dins la llista d'espera.

En cas de que quedi buida alguna parcel.la quedarà obert, durant tot el període de llicència, el procediment d'adjudicació. En aquest cas, sols s'hauran de complir els requisits.

12. PUBLICITAT DE LA CONVOCATÒRIA

Una vegada aprovades aquestes bases per l'Àrea dels Serveis Socials, la convocatòria es publicarà al Butlletí Oficial de les Illes Balears, al taulell d'edictes de la Seu Electrònica de a la web de l'Ajuntament de Marratxí (http://www.marratxi.es), a més dels altres mitjans de difusió que consideri l'Ajuntament.

Les propostes i les resolucions definitives es notificaran a les persones interessades com a mínim mitjançant anunci publicat en la pàgina web de l'Ajuntament de Marratxí. En el cas de l'adjudicació també s'ha de notificar per via telefònica i/o correu electrònic.

Els terminis de recurs contra les resolucions definitives i els actes de tràmit qualificat, que són els mateixos que els contemplats en l'apartat 15 de les presents bases, es comptaran a partir de l'endemà a aquell en què tingui lloc aquesta publicació.

13.- LEGISLACIÓ SUPLETÒRIA I INTERPRETACIÓ DE LES BASES

En tot allò no previst a les presents bases regirà el Reglament regulador del règim d'ús d'horts ecològics urbans del municipi de Marratxí. Igualment, li seran aplicables:

  • Els preceptes bàsics de la llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local
  • Els preceptes bàsics de la Llei 33/2003, de 3 de novembre, del Patrimoni de les Administracions Públiques
  • Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears
  • Reial Decret 1372/1986, de 13 de juny, pel què s'aprova el Reglament de Bens de les Entitats Locals.
  • Legislació estatal no bàsica en matèrìa de règim local i béns públics
  • Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques
  • Resta de disposicions legals i reglamentàries dels ordenaments jurídics administratiu i civil

Per a totes aquelles qüestions no contemplades en les presents Bases, i la interpretació dels dubtes que puguin sorgir en la seva aplicació, serà competent l'òrgan amb facultats per a tramitar les mateixes, que queda autoritzat per a dictar aquells actes que siguin precisos per al seu desenvolupament.

14.- PROTECCIÓ DE DADES

De conformitat amb el que es preveu en la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals:

Responsable del tractament de les seves dades: Ajuntament de Marratxí (CIF: P0703600G, Camí de n'Olesa, 66 – 07141 Marratxí, Illes Balears), únic destinatari de la informació aportada voluntàriament.

Finalitat del tractament de les dades: Gestionar la sol·licitud de llicència d'ús privatiu de parcel·les i/o blocs amb taules de cultius de l'hort urbà de l'Àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament de Marratxí.

Temps de conservació de les dades: Durant el termini de vigència d'aquest expedient. No obstant això, les dades seran conservades amb finalitats d'arxiu d'interès públic o finalitats estadístiques

Legitimació per al tractament de les dades: Exercici dels poders públics o competències pròpies

Cessió a terceres persones: Les dades cedides NO seran cedits a terceres persones alienes a l'Ajuntament de Marratxí, tret que hagin de ser comunicats a altres entitats públiques per imperatiu legal

Drets: Dret d'accés a les seves dades, sol·licitar la seva rectificació o, si escau, cancel·lació, oposició o sol·licitar la seva supressió. Podrà sol·licitar la limitació del tractament de les seves dades o, en el seu cas, oposar-se al tractament d'aquests. Per a exercir els expressats drets podrà fer-ho a través dels següents mitjans:

  • Per correu postal, adjuntant una fotocòpia del DNI o document equivalent, dirigit a “Ref. Delegat/a de Protecció de Dades”, Ajuntament de Marratxí, Carrer de n'Olesa, 66, 07141 Marratxí, Illes Balears.
  • Presencialment, mitjançant escrit presentat en el Registre General de l'Ajuntament de Marratxí, o a través de qualsevol dels mitjans establerts en l'art. 16.4 de la Llei 39/2015.
  • Per correu electrònic dirigit al Delegat/a de Protecció de Dades: delegatpd@marratxi.es

15. RÈGIM DE RECURSOS

La resolució per la qual s'aproven les presents bases i convocatòria posa fi a la via administrativa, podent interposar contra la mateixa, alternativament, o recurs de reposició potestatiu, en el termini d'un mes davant el mateix òrgan que va dictar l'acte, o recurs contenciós administratiu, davant els Jutjats contenciosos administratius de Palma, en el termini de dos mesos, a comptar des de l'endemà a la publicació d'aquesta resolució. Si s'optés per interposar el recurs de reposició potestatiu no podrà interposar-se recurs contenciós administratiu fins que aquell sigui resolt expressament o hagi produït desestimació per silenci.

Tot l'anterior, sense perjudici que es pugui exercitar qualsevol altre recurs que s'estimi pertinent.

 

Marratxí, 27 de gener de 2023

La regidora de Serveis Socials Aina Amengual Marí

Documents adjunts