Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 100923
Aprovació provisional de la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa per l’obtenció i control de l’autorització per l’entrada, circulació i estacionament de vehicles de motor a les vies públiques de l’illa de Formentera durant els períodes de l’any de major afluència turística. Sotmetiment a informació pública

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa públic que el Ple del Consell Insular el dia 27 de gener de 2023 ha adoptat el següent acord:

3.1.1.- PRP2023/27. PROPOSTA D'APROVACIÓ PROVISIONAL DE LA MODIFICACIÓ DE L'ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER L'OBTENCIÓ I CONTROL DE L'AUTORITZACIÓ PER L'ENTRADA, CIRCULACIÓ I ESTACIONAMENT DE VEHICLES DE MOTOR A LES VIES PÚBLIQUES DE L'ILLA DE FORMENTERA DURANT ELS PERÍODES DE L'ANY DE MAJOR AFLUÈNCIA TURÍSTICA.

...

En conseqüència,

Sotmès a votació dels 14 membres presents dels 17 que formen Ple de la corporació, per majoria absoluta, amb la següent composició i votació: el vot a favor dels 4 representants presents del grup polític PSIB-PSOE i dels 5 representants presents del grup polític Gent x Formentera, (que formen l'equip de Govern), i l'abstenció dels 5 representants presents del grup polític Sa Unió de Formentera PP- Compromís, adopta, sobre la base de la proposta transcrita, el següent

ACORD

PRIMER.- APROVAR PROVISIONALMENT LA MODIFICACIÓ DE L‘ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA per l'obtenció i control de l'autorització per l'entrada, circulació i estacionament de vehicles de motor a les vies públiques de l'illa de Formentera durant els períodes de l'any de major afluència turística, amb el text que es transcriu com a annex (I i II), tot això de conformitat amb els articles 15 a 19 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, que regula el Text refós de la Llei d'hisendes locals.

Hom també està als següents preceptes de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars: l'article 17.1, lletra l (ela), sobre competència del Ple, per a determinar els recursos de caràcter tributari i altres prestacions patrimonials públiques (si fossin preus públics, la competència del Ple prové de la lletra següent: m, lletra m, i la quantia concreta dels preus públics es delegable en la Junta de Govern, segons l'article 17.3); l'article 17.2, sobre competència del Ple (a aprovar per majoria simple); l'article 70, sobre marc normatiu; l'article 71.1, sobre titularitat de la potestat reglamentària pel Ple, en matèria tributària; l'article 72.1, lletra c (sobre tipologia de la disposició general: ordenança fiscal), que ha de seguir, per a regular els tributs insulars, la legislació d'hisendes locals (article 72.2.c); l'article 73.3, sobre supòsit especial: l'elaboració, el contingut i l'aprovació de les ordenances fiscals dels consells insulars s'han d'ajustar a la legislació d'hisendes locals, amb les especialitats organitzatives derivades de la Llei de consells insulars; l'article 76, sobre portal web i participació ciutadana i l'article 78, sobre publicitat i eficàcia.

SEGON.- Publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), al tauler d'anuncis i a la pàgina web del Consell Insular de Formentera, així com a un diari dels de major difusió a l'illa de Formentera, edicte relatiu a l'acord d'aprovació provisional de modificació de l'Ordenança fiscal, per tal que la ciutadania i les persones legítimament interessades puguin examinar l'expedient i formular reclamacions durant el termini de 30 dies a partir de la publicació de l'edicte al BOIB.

TERCER.- Remetre còpia acarada del text del projecte de modificació de l'Ordenança aprovada provisionalment a l'Institut Balear de la Dona en compliment del que estableix l'art. 5.3 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

QUART.- Sol·licitar informe a la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors del Govern de les Illes Balears, als efectes escaients atès el fons de l'Ordenança fiscal present.

CINQUÈ.- Considerar que si en el termini d'informació pública no hi ha reclamacions i si l'informe a la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors del Govern de les Illes Balears és favorable, s'haurà d'entendre definitivament aprovat l'acord provisional adoptat, sense necessitat d'un nou acord exprés.

SISÈ.- Considerar, pel que fa a l'informe de l'Institut Balear de la Dona, que queda facultat el secretari de la corporació a incorporar d'ofici el contingut del corresponent informe en el text definitiu a publicar, sempre que l'informe emès no desvirtuï el fons de l'acord objecte d'aprovació provisional.

SETÈ.- Ordenar la publicació íntegra al BOIB de l'acord corresponent, ja sigui el provisional elevat a definitiu, ja sigui el derivat de l'estudi de les reclamacions, als efectes d'entrada en vigor, tot de conformitat amb el citat Text refós de la Llei d'hisendes locals i també l'article 103.2 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

ANNEX  ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER L'OBTENCIÓ I CONTROL DE L'AUTORITZACIÓ PER L'ENTRADA, CIRCULACIÓ I ESTACIONAMENT DE VEHICLES DE MOTOR A LES VIES PÚBLIQUES DE L'ILLA DE FORMENTERA DURANT ELS PERÍODES DE L'ANY DE MAJOR AFLUÈNCIA TURÍSTICA

Article 1

Fonament i naturalesa

En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local i conformement al que disposen els articles 15 a 19 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març i la Llei 7/2019, de 8 de febrer, per a la sostenibilitat mediambiental i econòmica de l'illa de Formentera, aquest Consell estableix la taxa per l'obtenció i control de l'autorització per l'entrada, circulació i estacionament de vehicles de motor a les vies públiques de l'illa de Formentera durant els períodes de l'any de major afluència turística, que es regirà per la present Ordenança fiscal, les normes de la qual atenen el que estableix l'article 57 de l'esmentat Text refós i normativa concordant. 

Article 2

Fet imposable

1.- Constitueixen el fet imposable d'aquesta taxa:

a) L'activitat administrativa amb motiu de l'expedició  per part del Consell Insular de Formentera de tota classe de documents que habilitin per l'entrada, la circulació i l'estacionament de vehicles de motor a les vies de l'illa de Formentera.

b) El control de l'acreditació per l'entrada, la circulació i l'estacionament en vies públiques de l'Illa de Formentera dels vehicles de motor durant el període de limitació que estableixi el Ple del Consell Insular de Formentera, de conformitat amb la LSMEIF.

 

Article 3

No subjecció

No estan subjectes a la taxa present els següents vehicles:

- Vehicles al servei de persones amb mobilitat reduïda, acreditats degudament.

- Vehicles oficials i de servei públic, inclosos en tot cas els de les forces i cossos de seguretat, extinció d'incendis, ambulàncies i vehicles del sistema sanitari, cotxes fúnebres, protecció civil, transport públic i escolar, taxis, residus i neteja pública.

- Vehicles de transport de béns i mercaderies, així com de distribució comercial.

- Tractors, excavadores i vehicles similars.

La documentació a presentar per no estar subjectes a la taxa va annexada.

Article 4

Subjecte passiu

Són subjectes passius de la taxa les persones titulars (propietari/a, primer/a conductor/a o segon/a conductor/a; o, si n'era el cas, posseïdor/a legal) de vehicles de motor que sol·licitin l'autorització o acreditació que permeti l'entrada, la circulació i l'estacionament en via pública durant el període de limitació establert en les mesures aprovades pel Consell Insular de Formentera per l'aplicació de la LSMEIF.

Article 5

Import de la taxa

Les tarifes de la taxa per unitat de temps seran:

- Import per turisme: 6,00 €/dia, amb un import mínim de 30,00 €

- Import per moto (motocicletes i ciclomotors):   3,00 €/dia, amb un import mínim de 15,00 €

 

Article 6

Beneficis fiscals

Es bonificarà la taxa al 50% als següents vehicles:

Vehicles híbrids.

Es bonificarà la taxa al 100% als següents vehicles:

- Vehicles dels quals siguin titulars persones físiques o jurídiques amb residència a Formentera.

- Vehicles dels quals siguin titulars persones físiques no residents a l'illa que siguin propietàries d'un habitatge a Formentera.

- Vehicles dels quals siguin titulars persones residents a l'illa d'Eivissa que acreditin la necessitat habitual de desplaçar-se a Formentera per raons laborals.

- Vehicles dels quals siguin titulars persones no residents a Formentera que estiguin temporalment fora de l'Illa i acreditin la necessitat de desplaçar-s'hi per circumstàncies familiars greus.

- Vehicles de lloguer que estiguin autoritzats a circular.

- Vehicles destinats a l'ús particular per persones residents a l'illa d'Eivissa.

- Vehicles destinats a l'ús particular per persones residents a les Illes de Mallorca o Menorca.

- Vehicles elèctrics o de zero emissions.

- Vehicles de serveis d'interès públic.

- Vehicles històrics associats a clubs de vehicles clàssics.

- Vehicles destinats a l'ús particular de persones no residents a Formentera que disposin d'un contracte de treball a Formentera. La bonificació s'aplicarà durant els 10 dies previs a l'inici del contracte laboral i durant la vigència del mateix contracte laboral.

La documentació per acollir-se a les bonificacions va annexada.

Disposició final

La present Ordenança fiscal, un cop aprovada definitivament, ja sigui per acord específic o per elevació a definitiu de l'acord provisional, entrarà en vigor l'endemà a la seua publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears en compliment de l'article 103.2 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

 

ANNEX Documentació per acollir-se a les bonificacions o per no estar subjectes a la taxa

- Vehicles dels quals siguin titulars les persones físiques o jurídiques amb residència a Formentera.

- Document d'identitat de la persona sol·licitant i titular del vehicle.

- Matrícula del vehicle.

- Permís de circulació del vehicle.

- Rebut o pòlissa de l'assegurança del vehicle, en cas que la persona sol·licitant hagi d'acreditar ser la primera o segona conductora del mateix.

- Vehicles dels quals siguin titulars les persones físiques no residents a l'illa que siguin propietàries d'un habitatge a Formentera.

- Document d'identitat de la persona sol·licitant i titular del vehicle.

- Document per referenciar l'habitatge (rebut de l'IBI, fems, nota simple del Registre de la - Propietat o altre document acreditatiu) a nom del titular del vehicle.

- Matrícula del vehicle.

- Permís de circulació del vehicle.

- Rebut o pòlissa de l'assegurança del vehicle, en cas que la persona sol·licitant hagi d'acreditar ser la primera o segona conductora del mateix.

- Vehicles dels quals siguin titulars les persones residents a l'illa d'Eivissa que acreditin la necessitat habitual de desplaçar-se a Formentera per raons laborals.

- Document d'identitat de la persona sol·licitant i titular del vehicle.

- Certificat de residència d'un municipi d'Eivissa.

- Document per acreditar raons laborals (contracte laboral o altre document acreditatiu).

- Matrícula del vehicle.

- Permís de circulació del vehicle.

- Rebut o pòlissa de l'assegurança del vehicle, en cas que la persona sol·licitant hagi d'acreditar ser la primera o segona conductora del mateix.

- Vehicles destinats a l'ús particular de persones no residents a Formentera que disposin d'un contracte de treball a Formentera.

- Document d'identitat de la persona sol·licitant i titular del vehicle.

- Document per acreditar raons laborals (contracte laboral o altre document acreditatiu).

- Matrícula del vehicle.

- Permís de circulació del vehicle.

- Rebut o pòlissa de l'assegurança del vehicle, en cas que la persona sol·licitant hagi d'acreditar ser la primera o segona conductora del mateix.

- Vehicles dels quals siguin titulars les persones residents a Formentera que acreditin la necessitat de desplaçar-s'hi per circumstàncies familiars greus.

- Document d'identitat de la persona sol·licitant i titular del vehicle.

- Matrícula del vehicle.

- Permís de circulació del vehicle.

- Justificar les circumstàncies familiars greus.

- Rebut o pòlissa de l'assegurança del vehicle, en cas que la persona sol·licitant hagi d'acreditar ser la primera o segona conductora del mateix.

- Vehicles al servei de persones amb mobilitat reduïda, acreditats degudament.

- Document d'identitat de la persona sol·licitant.

- Matrícula del vehicle.

- Targeta d'estacionament de vehicles per persones amb mobilitat reduïda.

- Vehicles oficials i de servei públic, inclosos en tot cas els de les forces i cossos de seguretat, extinció d'incendis, ambulàncies i vehicles del sistema sanitari, cotxes fúnebres, protecció civil, transport públic i escolar, taxis, residus i neteja pública.

- Descripció del servei que es presta

- Tipus de vehicle (turisme, moto, camió...).

- Matrícula del vehicle.

- Permís de circulació.

- Vehicles de lloguer que estiguin autoritzats a circular d'acord amb allò que preveu l'article 6 de la Llei 7/2019.

- Matrícula del vehicle.

- Permís de circulació del vehicle, on consti el servei al qual es destina equivalent a Público – Alquiler sin conductor.

- Contracte de renting o document equivalent, en cas que el vehicle no sigui propietat de l'empresa.

- Vehicles de transport de béns i mercaderies, així com de distribució comercial.

- Nom de l'empresa

- Número d'Identificació Fiscal (NIF), en cas d'autònoms el document d'identitat.

- Descripció del tipus d'activitat.

- Matrícula del vehicle.

- Permís de circulació del vehicle.

- Vehicles de maquinària industrial.

- Matrícula del vehicle.

- Permís de circulació del vehicle.

- Vehicles de serveis d'interès públic, acreditats degudament.

- Descripció del servei que es presta.

- Tipus de vehicle (turisme, moto, camió...).

- Matrícula del vehicle.

- Permís de circulació del vehicle.

- Vehicles històrics associats a clubs de vehicles clàssics

- Document d'identitat de la persona sol·licitant i titular del vehicle

- Matrícula del vehicle

- Permís de circulació del vehicle

- Rebut o pòlissa de l'assegurança del vehicle, en cas que la persona sol·licitant hagi d'acreditar ser la primera o segona conductora del mateix.

- Document per acreditar la pertinença a un clubs de vehicles clàssics.

- Vehicles de visitants destinats a l'ús particular per a persones residents a l'illa d'Eivissa

- Document d'identitat de la persona sol·licitant i titular del vehicle.

- Certificat de residència d'un municipi d'Eivissa.

- Matrícula del vehicle.

- Permís de circulació del vehicle.

- Vehicles de visitants destinats a l'ús particular per a persones residents a Menorca i Mallorca

- Document d'identitat de la persona sol·licitant i titular del vehicle.

- Certificat de residència d'un municipi de Menorca o Mallorca.

- Matrícula del vehicle.

- Permís de circulació del vehicle.

- Vehicles elèctrics de visitants

- Document d'identitat de la persona sol·licitant i titular del vehicle.

- Matrícula del vehicle.

- Permís de circulació del vehicle.

- Fitxa tècnica del vehicle.

- Vehicles híbrids de visitants

- Document d'identitat de la persona sol·licitant i titular del vehicle

- Matrícula del vehicle

- Permís de circulació del vehicle

- Fitxa tècnica del vehicle.

En conseqüència,

A.- Mitjançant l'edicte present es publica al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), al tauler d'anuncis i a la pàgina web del Consell Insular de Formentera, així com a un diari dels de major difusió a l'illa de Formentera, per tal que la ciutadania i les persones legítimament interessades puguin examinar l'expedient i formular reclamacions durant el termini de 30 dies a partir de l'endemà de la publicació de l'edicte al BOIB.

B.- Es remetrà còpia acarada del text del projecte de modificació de l'Ordenança aprovada provisionalment a l'Institut Balear de la Dona en compliment del que estableix l'art. 5.3 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

C.- Hom sol·licitarà informe a la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors del Govern de les Illes Balears, als efectes escaients atès el fons de l'Ordenança fiscal present.

D.- Hom considerarà que si en el termini d'informació pública no hi ha reclamacions i si l'informe a la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors del Govern de les Illes Balears és favorable, s'haurà d'entendre definitivament aprovat l'acord provisional adoptat, sense necessitat d'un nou acord exprés.

E.- Hom considerarà, pel que fa a l'informe de l'Institut Balear de la Dona, que queda facultat el secretari de la corporació a incorporar d'ofici el contingut del corresponent informe en el text definitiu a publicar, sempre que l'informe emès no desvirtuï el fons de l'acord objecte d'aprovació provisional.

F.- Finalment, hom ordenarà la publicació íntegra al BOIB de l'acord corresponent, ja sigui el provisional elevat a definitiu, ja sigui el derivat de l'estudi de les reclamacions, als efectes d'entrada en vigor, tot de conformitat amb el citat Text refós de la Llei d'hisendes locals i també l'article 103.2 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

 

Formentera, en la data  de la signatura electrònica (6 de febrer de 2023)

La presidenta del Consell Insular de Formentera Ana Juan Torres