Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

INSTITUT MALLORQUÍ D'AFERS SOCIALS

Núm. 73275
Resolució de la Presidència de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, de data 24 de gener de 2023, relativa a l’actualització de les quantitats del barem regulades a l’annex I de l’Ordenança de l’ajuda de suport als processos d’inserció social de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials per a l’any 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents:

1. En sessió ordinària del Ple del Consell de Mallorca celebrada el dia 9 de juliol de 2022 s'aprova definitivament l'Ordenança de l'ajuda econòmica de suport als processos d'inserció social de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (BOIB núm. 78 de 16 de juny de 2022) i la seva posterior correcció d'errades es va publicar al (BOIB núm.81 de 23 de juny de 2022) la qual va entrar en vigor el dia 8 de juliol de 2022.

2. L'Ordenança reguladora de l'ajuda econòmica de suport als processos d'inserció social, a l'article 8.2 estableix que: ‘'Tant per al compliment dels requisits econòmics, com per establir el barem anual, com per al càlcul de l'ajuda a concedir, es prendran com a referència les quanties de l'IMV aplicant-ho un percentatge d'acord a la taula de l'annex I de l'Ordenança i segons la composició del nucli establert a la mateixa taula''.

3. Per establir el barem anual de l'Ordenança de l'ajuda de suport als processos d'inserció social es varen tenir en compte les quantitats regulades a la Llei 19/2021, de 20 de desembre (BOE núm. 304 de 21 de desembre de 2021) per a l'Ingrés Mínim Vital al 2022.

4. Amb l'aprovació del Reial Decret Llei 20/2022, de 27 de desembre, de mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d'Ucaïna i de suport a la reconstrucció de l'illa de la Palma i altres situacions de vulnerabilitat (BOE núm. 311, de 28 de desembre de 2022) es va incrementar per a l'any 2013 un 15 per cent respecte la quantia establerta per a l'any 2022.

5. L'annex I de l'Ordenança , al seu apartat de criteris a aplicar per a la revaloració anual de les ajudes estableix que ‘'l'import de l'ajuda econòmica de suport als processos d'inserció social es revaloritzarà d'acord amb les revaloritzacions de l'import en vigor de l'ingrés mínim vital ( o prestació anàloga de garantia d'ingressos mínims que, si escau, la substitueixi) per a nuclis familiars d'1, 2, 3, 4 membres o més''.

Fonaments de dret:

1. L'article 8.2 de l'Ordenança de l'ajuda econòmica de suport als processos d'inserció social de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (BOIB núm. 78 de 16 de juny de 2022) estableix que tant per al compliment dels requisits econòmics, com per a establir el barem anual, com per al càlcul de l'ajuda a concedir; es prendran coma referència les quanties de l'IMV aplicant-hi un percentatge d'acord a la taula de l'annex I i segons la composició del nucli establert a la mateixa taula.

2. L'article 8.4 de l'Ordenança de l'ajuda econòmica de suport als processos d'inserció social de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials estableix que les fórmules de càlcul i les quantitats màximes tant de requisits com de barem, establerts en l'annex es podran actualitzar i modificar mitjançant resolució de la Presidència de l'IMAS per a la seva adequació a les necessitats que sorgeixin, als valors de mercat, finalitat i eficiència d'aquestes o altres raons que ho aconsellin. A conseqüència d'aquest increment del 15 % de l'Ingrés Mínim Vital és necessari actualitzar les quantitats contingudes en la taula de l'annex I de l'Ordenança de l'ajuda de suport als processos d'inserció social de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials perquè hi hagi concordança en les quantitats.

3. L'article 79 el Reial Decret Llei 20/2022, de 27 de desembre, de mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d'Ucaïna i de suport a la reconstrucció de l'illa de la Palma i altres situacions de vulnerabilitat (BOE núm. 311, de 28 de desembre de 2022) estableix que ‘'amb efectes d'1 de gener de 2023 i per a tot aquest any, l'Institut Nacional de la Seguretat Social aplicarà, sobre la quantia de la renda garantida a un beneficiari individual o unitat de convivència a 1 de gener de 2022, el mateix increment extraordinari fins a aconseguir a l'aplicat a les pensions no contributives, de manera que la renda garantida de l'Ingrés Mínim Vital mantingui respecte d'aquesta pensió la relació establerta en l'article 13 de la Llei 19/2021, de 20 de desembre, per la qual s'estableix l'ingrés mínim vital''.

4. L'informe jurídic sobre l'aplicació de l'Ordenança de l'ajuda econòmica de suport als processos d'inserció social de l'IMAS, arrel de l'entrada en vigor del Decret llei 7/2022, d' 11 de juliol de 2022, de prestacions de caràcter econòmic de les Illes Balears signat per el servei juridicoadministratiu de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials on es manifesta la no contradicció de l'ordenança de l'ajuda econòmica de suport als processos d'inserció social de l'Institut Mallorquí d'Afers Social amb el Decret llei 7/2022 i per tant n'és d'aplicació per la tramitació de l'ajuda econòmica als processos d'inserció social de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials.

5. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques, especialment l'article 39.3, que regula l'eficàcia retroactiva dels actes administratius.

Per tot això,

Resolc:

1. ACTUALITZAR la taula de l'annex I de l'Ordenança de l'ajuda de suport als processos d'inserció social de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials per a l'any 2023 amb l'increment regulat del 15 % al Reial Decret Llei 20/2022, de 27 de desembre, de mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d'Ucaïna i de suport a la reconstrucció de l'illa de la Palma i altres situacions de vulnerabilitat quedant de la següent manera:

Composició del nucli

QUANTIA MÀX

(65 % IMV) MENSUAL *

Límit d'ingressos per accedir a l'ajut (1.5xIMV) **

1 persona

367,49 €

848,06 €

2 persones

477,74 €

1.102,49 €

3 persones

587,93 €

1.356,77 €

4 persones

698,23 €

1.611,30 €

* L'import de l'ajuda econòmica d'urgència social de suport als processos d'inserció social estarà compost per una prestació bàsica de caràcter periòdic que serà d'un 65% de l'import màxim en vigor de l'ingrés mínim vital per a nuclis familiars de 1, 2, 3 o 4 membres o més. Aquestes quantitats es reduiran proporcionalment segons els ingressos del nucli familiar aplicant una reducció del 25% dels ingressos computables.

**El límit d'ingressos per a poder accedir a l'ajuda és la quantitat corresponent al 150% del barem de l'ingrés mínim vital segons el nombre de membres del nucli familiar, d'acord amb el que es reflecteix en la taula."

2. DETERMINAR que aquesta resolució generarà efectes des del dia 1 de gener de 2023.

3. PUBLICAR aquesta Resolució al Bolletí Oficial de les Illes Balears i a la Seu electrònica del

Consell Insular de Mallorca. Podeu consultar els anuncis corresponents a aquesta convocatòria en l'àrea de subvencions, ajudes, beques i premis del «Tauler d'anuncis» que trobareu a la portada de la Seu Electrònica del Consell de Mallorca

(https://imas.sedipualba.es/tablondeanuncios/).

Aquesta resolució no posa fi a la via administrativa i contra ella es pot interposar, d'acord amb l'article 27.1 dels nous estatuts de l'IMAS aprovats pel Ple del Consell de Mallorca de data 11 d'abril de 2019 (BOIB Núm. 67, de 18 de maig de 2019), recurs d'alçada davant el Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca, dins el termini d'un mes, comptador a partir del dia següent al de la notificació de la present resolució. Contra la desestimació expressa del recurs d'alçada podrà interposar-se recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent al de la notificació de la desestimació de l'esmentat recurs. Contra la desestimació per silenci del recurs d'alçada podrà interposar-se recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en qualsevol moment a partir del dia següent a la desestimació presumpta (tres mesos des de la interposició del recurs sense que s'hagi notificat la resolució). No obstant l'anterior, es pot exercitar, si n'és el cas, qualsevol altre recurs que s'estimi pertinent. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, i de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

Palma, 24 de gener de 2023

La presidenta de l'IMAS Sofía Alonso Bigler