Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE PETRA

Núm. 32434
Aprovació definitiva de l'ordenança municipal reguladora de l'estacionament i circulació en àrees de circulació restringida (ACIRE), en el casc urbà de Petra

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

No s'ha presentat cap tipus d'al·legació, durant el període d'exposició al públic, amb respecte a l'acord plenari d'aprovació inicial de l'ordenança reguladora municipal reguladora de l'estacionament i circulació a àrees de circulació restringida (ACIRE), en  el casc urbà de Petra (BOIB núm.134 de 15 d'octubre de 2022, fascicle 211, secció V, subsecció 2ª, pàgina 42123, edicte núm.8645).

És per l'anterior que es dóna per definitivament aprovada la referida ordenança, publicant-se íntegrament el text de la mateixa, d'acord amb el disposat a l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 de abril (LBRL), a continuació:

ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA DE L'ESTACIONAMENT I CIRCULACIÓ A ÀREES DE CIRCULACIÓ RESTRINGIDA (ACIRE) EN  EL CASC URBÀ DE PETRA

Àmbit d'aplicació Article 1

Les normes d'aquesta ordenança, que complementen el que es disposa les lleis i reglaments vigents en matèria de circulació de vehicles i seguretat vial, seran d'aplicació a totes les vies urbanes del terme municipal de Petra.

Estacionament i circulació a àrees de circulació restringida (ACIRE) Article 2

1. Per raons d'interès municipal motivades i expressades per mig d'un ban    publicat com a mínim a la Web municipal (això és per seguretat jurídica), la Batlia pot declarar un o diversos vials, o un sector urbà, com a àrea de circulació restringida (ACIRE).

Les entrades a aquestes àrees s'indiquen per mitjà de senyalització vertical o elements físics de control d'accés. La vigència de l'àrea de circulació restringida és permanent, llevat de senyalització autoritzada per escrit pel batle (això és per seguretat jurídica), que indiqui l'horari de vigència.

Article 3

1. Es prohibeix la circulació de vehicles pels vials que constitueixen les dites àrees.

2. S'exceptuen de la prohibició de circulació als següents vehicles:

a) Els de servei públic de viatgers, que es poden aturar únicament a l'interior de l'ACIRE el temps necessari per a la pujada i la baixada de viatgers, i els destinats a transport de mercaderies i els de serveis de reparacions, que es poden aturar a l'interior de l'ACIRE només per efectuar les operacions de càrrega i descàrrega. La Batlia per mig d'un ban fet públic (això és per seguretat jurídica)pot regular l'horari en què quedi autoritzada la circulació dels vehicles destinats al transport de mercaderies i a serveis de reparacions.

 b) Bicicletes i patins.

c) Vehicles que disposin de targeta d'ACIRE (expedida a residents acreditats i persones amb diversitat funcional).

 d) Els de serveis de seguretat, sanitaris, prevenció d'incendis i els proveïts de targeta d'estacionament per a persones amb mobilitat reduïda.

e) Els vehicles de servei oficial degudament identificats, propietat d'organismes de l'Estat, la Comunitat Autònoma, Consell Insular, Mancomunitat o municipi que estiguin destinats directament i exclusivament a la prestació dels serveis públics de la seva competència, quan realitzin aquests serveis.

 f) Els vehicles de companyies de serveis generals o concessionaris/contractistes de serveis públics quan realitzin treballs o serveis en els dits vials.

g) Amb caràcter excepcional i en casos de reconeguda urgència, els vehicles que en tinguin necessitat justificada.

 

Article 4

1. Es pot sol·licitar la targeta d'ACIRE que habilita per a la circulació per la zona afectada corresponent als carrers del Barracar Alt, del Carrer de l'Hospital amb el carrer Sol i altres que en el futur es puguin decidir com ACIRE:

a) Per als vehicles els propietaris dels quals resideixin i es trobin empadronats a l'àrea de circulació restringida de què es tracti i estiguin al corrent en el pagament de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica del municipi de Petra.

b) Per als vehicles de persones que col·laborin, per motius socials, amb els residents d'aquestes zones; i acreditin aquesta col·laboració mitjançant contracte, declaració responsable de la persona beneficiaria o altre justificant similar.

c) Per als vehicles que s'estacionin o aparquin a cotxeres, garatges o espais particulars a l'aire lliure, situats a l'interior de l'ACIRE.

d) Per als vehicles els propietaris dels quals siguin titulars d'establiments comercials, locals industrials o despatxos professionals, situats a l'interior de l'ACIRE.

Les targetes d'ACIRE han de ser diligentment col·locades al vehicle, de forma que siguin totalment visibles des de l'exterior.

 2. La sol·licitud de targeta d'ACIRE s'ha d'acompanyar amb:

a) En el supòsit de l'apartat a) de l'article anterior: certificat d'empadronament del titular del vehicle i còpia del rebut de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica.

 b) En el supòsit de l'apartat b) còpia del document que ho acrediti.

c) En el supòsit de l'apartat c): acreditació que es disposa del corresponent espai i la titularitat del local o aparcament, condició d'arrendatari d'aquest o autorització per al seu ús.

d) En el supòsit de l'apartat d): llicència d'obertura i funcionament de l'activitat econòmica (o si escau: comunicació  prèvia o declaració responsable) i corresponent alta a l'impost sobre activitats econòmiques (IAE) de l'establiment, local o despatx.

Així mateix en els supòsits c) i d) que antecedeixen s'ha d'aportar el permís de circulació, que ha de figurar a nom del sol·licitant.

En cap cas s'expediran targetes d'ACIRE respecte de vehicles subjectes a ordre de precintament i/o que no estiguin al corrent en el pagament de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica.

Article 5

A la zona del Barracar Alt i altres en que es puguin autoritzar en un futur, únicament els vehicles compresos en els punts b), d), (no hi ha apartats e) ni g) en l' apartat 2 de l'article 3) de l'apartat 2 de l'article 3; i a) i b) de l'article 4, que detenen la targeta d'ACIRE, poden estacionar dins les àrees afectades, si bé només poden fer-ho en aquells llocs en què no estigui prohibit.

Conseqüentment, a les dites àrees queda prohibit l'estacionament dels vehicles no esmentats en el present precepte.

Infraccions i sancions Article 6

1. Seran considerades infraccions LLEUS les següents conductes:

  • Circular per zona ACIRE sense la corresponent targeta o autorització.

2. Seran considerades infraccions GREUS les següents conductes:

  • Estacionar a zona ACIRE.

Article 7

S'estableix el següent quadre de multes per incompliment de les normes d'estacionament i circulació compreses a la present ordenança:

  • Circular per zona ACIRE sense la corresponent targeta o autorització: 80 €.
  • Estacionar a zona ACIRE: 200 €.

Els infractors amb residència fora del territori espanyol hauran d'abonar l'import de la multa que correspongui a l'acte, aplicant-se el 50% de descompte, en els termes que estableix la normativa general vigent.

El procediment sancionador es tramitarà d'acord amb les lleis i reglaments vigents en matèria de circulació de vehicles i seguretat vial.

 

Disposició final

Aquesta ordenança, entrarà en vigor i es començarà a aplicar a partir del dia que es publiqui al Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i romandrà en vigor fins que es modifiqui o derogui expressament amb la preceptiva publicació al respecte dels canvis normatius aprovats.

 

(Signat electrònicament: 12 de gener de 2023)

El batle Salvador Femenias Riera