Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ESPORLES

Núm. 780150
Expedient 1234/2022 de modificació de l’Ordenança reguladora del preu públic pel servei d’escola infantil

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament d'Esporles en sessió ordinària celebrada el dia 29 de setembre de 2022, aprovà l'expedient 1234/2022 de modificació de l'Ordenança reguladora del preu públic pel servei d'escola infantil i que es la següent:

ORDENANÇA REGULADORA DEL PREU PÚBLIC PEL SERVEI D'ESCOLA INFANTIL

Article 1r.- Fonament i objecte

Aquesta Entitat Local, en ús de les facultats contingudes en els articles 41 a 47 i 127 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals aprovat per Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, estableix el present preu públic per la prestació del servei d'escola infantil.

Article 2n.- Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la present Ordenança la utilització dels serveis prestats per l'escola infantil municipal, que inclouen: serveis educatiu, de guarderia i de menjador.

Article 3r.- Subjecte passiu

Estan obligats al pagament de la taxa, en concepte de contribuents, les persones que sol·licitin o en l'interès de les quals redundin els serveis que constitueixen el fet imposable de la taxa, entenent-se per tals els pares, tutors o representants legals dels menors.

Article 4t. Responsables

Respondran del deute tributari els deutors principals al costat d'altres persones o Entitats. A aquests efectes es consideraran deutors principals els obligats tributaris de l'apartat 2 de l'article 35 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària.

Excepte precepte legal exprés en contrari, la responsabilitat serà sempre subsidiària.

Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 42 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària.

En relació amb la responsabilitat solidària i subsidiària del deute tributari, s'estarà a allò que s'ha fixat en els articles 42 i 43, respectivament, de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària.

Article 5.- Quota tributària

  • Matriculació al centre: 30 €
  • Assegurança escolar: 6 € per curs escolar

A- Per la prestació dels serveis de setembre a juny:

La quantia a exigir per la prestació dels serveis es determinarà en funció de les tarifes següents, segons els trams horaris i els serveis que s'ofereixen en cadascun d'aquests trams:

Tram 1: Servei d'Escolarització bàsica sense menjador (de 9h a 13h):

CONCEPTES

MENSUAL

ANUAL

Alumnes de 1r d'educació infantil

168€

1680 €

Alumnes de 2n d'educació infantil

168€

1680 €

Alumnes de 3n d'educació infantil

0€

0 €

Tram 2: Servei d'Escolarització necessàriament amb menjador i sense el menjar inclòs (de 13h a 13.30h)

Als conceptes establerts en el Tram 1 s'hi ha d'afegir:

CONCEPTES

DIARI

MENSUAL

Alumnes de 1r d'educació infantil

2 €

12€

Alumnes de 2n d'educació infantil

2 €

12€

Alumnes de 3n d'educació infantil

3 €

22€

L'import diari correspon a alumnes que realitzen un ús puntual del servei. En cas que l'acumulació d'aquestes quantitats superi l'import mensual s'aplicarà aquest darrer com a màxim.

Tram 3: Servei d'Escolarització i descans, sense el menjar inclòs (de 13h a 15.30h)

Aquest tram s'ha de realitzar necessàriament amb menjador o amb la possibilitat de recollir l'infant per menjar a casa a les 12 i tornar-lo abans de les 13.30.

L'ús d'aquest Tram no és compatible ni acumulable a l'establert al Tram 2. Als conceptes establerts en el Tram 1 s'hi ha d'afegir:

CONCEPTES

DIARI

MENSUAL

Alumnes de 1r d'educació infantil

6,5 €

52€

Alumnes de 2n d'educació infantil

6,5 €

52€

Alumnes de 3n d'educació infantil

10 €

100€

L'import diari correspon a alumnes que realitzen un ús puntual del servei. En cas que l'acumulació d'aquestes quantitats superi l'import mensual s'aplicarà aquest darrer com a màxim.

Escola matinera

IMPORT DIARI ÚS PUNTUAL

IMPORT MENSUAL

De 8h a 9h

De 8:30h a 9h

De 8h a 9h

De 8:30h a 9h

3,17 €

1,60 €

22,22 €

11,11 €

L'import diari correspon a alumnes que realitzen un ús puntual del servei. En cas que l'acumulació d'aquestes quantitats superi l'import mensual s'aplicarà aquest darrer com a màxim.

Servei d'alimentació:

IMPORT DIARI ÚS PUNTUAL

IMPORT MENSUAL

6,35 €

116,39 €

Consideracions:

- És el cost de l'àpat complet que ha de proporcionar l'escoleta i que consisteix en la ingesta completa adaptada a les necessitats nutricionals dels infants d'aquestes edats. En aquestes edats no es pot superar el període de 4 hores continuades sense aquest àpat complet. Aquest àpat té lloc durant el tram 1 del Servei d'escolarització bàsica i s'oferirà a partir de les 12 del migdia. En cas de fer ús del servei d'escola matinera serà necessari que l'infant quedi a menjador o sigui recollit a les 12 h

- En els casos que un usuari que disposi del servei mensual de menjador, deixi d'assistir a l'escoleta, a partir del 3r dia se li descomptaran 2,66 € per dia.

- Els nadons (1r)  tenen una bonificació del 25% en el menjador en tant els seus menús siguin adaptats.

- Els preus dels serveis de guarderia i de menjador s'aniran augmentant per curs escolar, de manera automàtica d'acord amb l'I.P.C. de l'any anterior.

No obstant, tal i com assenyala l'article 44 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals aprovat per Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, s'estableix que l'import dels preus públics haurà de cobrir com a mínim el cost del servei prestat o de l'activitat realitzada, per la qual cosa, aquests preus del servei de menjador podran variar en funció dels preus obtinguts al procés de contractació de dit servei.

B- Per la prestació dels serveis el mes de juliol:

Durant el mes de juliol s'aplicaran les tarifes de la següent forma:

- Per les matriculacions mensuals s'aplicarà a tots els alumnes (inclosos els alumnes de 3r) les quotes pels alumnes de 1r i 2n d'educació infantil establertes a tots els trams i serveis de l'apartat A.

- S'estableix la possibilitat d'inscriure als alumnes, de qualsevol edat, sols algunes setmanes. En aquest cas la quota setmanal serà de:

 

TRAM

PREU

1

45€

2

4€

3

15€

En el cas dels serveis de menjador i d'escola matinera s'establiran els preus diaris establerts a l'apartat A.

C- Altres consideracions

- Abans de l'inici del curs  escolar, les famílies hauran d'informar del tram horari del que faran ús de forma general, que es podrà modificar en qualsevol moment durant el curs prèvia informació a l'equip educatiu.

- Dins els preus establerts pel servei educatiu no estan inclosos el material necessari per a festes, sortides i altres despeses que seran aportats directament pels pares.

Article 6è.- Millores socioeconòmiques de la quota.

Exempcions.

Del 10% del total de la quota del servei educatiu (poden acumular-se):

  • Més d'un germà matriculat al centre.
  • Família nombrosa o monoparental
  • Família nombrosa especial
  • Infants amb necessitats educatives especials o malaltia crònica
  • Acolliment familiar

Bonificacions.

A instància de part, es pot atorgar la bonificació de tot o part del pagament, quan les circumstàncies socioeconòmiques del sol·licitant manifestin una situació no adequada a les normes o l'ús que marquin en cada moment un nivell mínim de subsistència. Aquesta bonificació es podrà aplicar als diferents preus estipulats a l'apartat A exceptuant els serveis d'escola matinera i menjador, atenent a la següent puntuació:

Bonificació:

Punts

Bonificació del 25% de la quota

0-4

Bonificació del 50% de la quota

5-9

Bonificació del 75% de la quota)

10-14

Bonificació del 100 % de la quota)

A partir de 15

L'aplicació de les exempcions i bonificacions corresponents estarà condicionada a la presentació de la següent documentació per tal de justificar la puntuació obtinguda:

A. Condicions econòmiques

Renda mensual per càpita

Punts

Per assistència i estada d´un infant, que la renda per càpita de la seva unitat familiar estigui compresa entre el 0,9 i el 1,1 del salari mínim interprofessional:12.600,01 € i 15.400,00 €

0

Per assistència i estada d´un infant, que la renda per càpita de la seva unitat familiar estigui compresa entre el 0,7 i el 0.9 del salari mínim interprofessional 9.800,01 € i 12.600,00 €

5

Per assistència i estada d´un infant, que la renda per càpita de la seva unitat familiar estigui compresa entre el 0.7 i el 0.5 i del salari mínim interprofessional 9.800,01 € i 7.000,00 €

10

Per assistència i estada d´un infant, que la renda per càpita de la seva unitat familiar inferior al 0,5 del salari mínim interprofessional 6.999,99 €

15

Les dades de l'anterior taula s'actualitzaren a començament de cada curs escolar segons les variacions del salari mínim interprofessional.

B. Dades familiars:

  • Per cada infant en acolliment 1 punt
  • Per cada membre de la uniat familiar amb discapacitat física o psíquica (més d'un 33%) 2 punts
  • Per família nombrosa general 1 punt
  • Per família nombrosa especial 2 punts
  • Per família monoparental 2 punts
  • Per tenir dos o més nins escolaritzats 1 punt

C. Condicions sociofamiliars desfavorables:

Manca d'atenció o maltracta: 1 punt

(Maltracta físic, psíquic o emocional

Violència domèstica

Negligència física i psíquica

Model de vida inadequat

Problemes de salut

Impossibilitat de compliment de les obligacions dels pares)

Risc: 1 punt

(Estructura familiar

Relacions familiars

Context socioeducatiu

Competència per a l'educació i criança dels fills

Salut física o psíquica dels pares)

Dificultats en l'atenció per motius de disponibilitat del pare, la mare o tutors: 2 punts

(Incompatibilitat amb l'horari laboral o formatiu

Problemes de salut que impedeixin l'atenció dels fills

Situació d'atur d'un o més membres de la unitat familiar)

La renda per càpita de la unitat familiar serà el resultat de dividir la suma de totes les Bases Liquidables (regular e irregular o be de la casella que s'adapti a aquest concepte) de tots els membres de la unitat familiar entre el número resultant de la suma del numero de membres de la unitat familiar i altres persones amb deducció.

Per a calcular el percentatge de la quota general a aplicar, s'agafarà com a referència la declaració de renda de l'any anterior al inici del curs i el salari mínim corresponent a l'any del inici del curs.

En el moment de formalitzar la matricula es presentarà un certificat de l'Agència Tributaria de la/les declaracions de la renda de la unitat familiar. Aquelles famílies que no justifiquin els ingressos corresponents a l'exercici econòmic que serveix de criteri per l'aplicació dels preus se'ls podrà aplicar la quota màxima.

En el supòsit de que la unitat familiar no hagués estat subjecte a la obligació de declarar, presentarà un certificat negatiu de la renda de cada un dels membres, expedit per l'Agència Tributaria.

Només podran gaudir d'aquestes exempcions i bonificacions les persones empadronades i residents a Esporles.

Article 7.- Meritació

La taxa es reportarà i l'obligació de contribuir naixerà quan s'iniciï la prestació del servei.

Per la seva naturalesa material, el període impositiu s'ajustarà al curs acadèmic.

El servei educatiu s'abonarà mensualment, a partir del mes de setembre.

La quota del mes de setembre se calcularà a partir del dia d'inici del calendari escolar fixat per la Conselleria d'Educació.

La quota del mes de juliol és calcularà en funció dels dies d'assistència de l'infant.

Article 8.- Normes de gestió

L'alumne que per qualsevol motiu desitgi causar baixa al llarg del curs, està obligat a sol·licitar aquesta a l'Administració entre els dies 1 i 10 de cada mes. En cas contrari, la baixa serà efectiva en el mes següent a la sol·licitud.

L'existència de deute pendent amb l'Escoleta d'Esporles en finalitzar el curs farà perdre el dret de «Reserva de Plaça» de l'alumne per al curs següent.

El servei de menjador podrà ser contractat mensualment o per dies puntales, avisant prèviament al Centre.

Conforme a l'article 26.3 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, en el supòsit que per causes no imputables al subjecte passiu, el servei públic no es pogués prestar o desenvolupar, procedirà la devolució de l'import corresponent.

Article 9.- Modificació

La modificació dels preus públics fixats en el present Acord correspondrà al Ple de la Corporació, en virtut l'article 47.1 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març.

Article 10.- Infraccions i sancions

En tot el referent a infraccions i sancions tributàries, serà d'aplicació la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, en concret els articles 181 i següents, així com les seves disposicions de desenvolupament, segons el que es disposa en l'article 11 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març.

Article 11.- Legislació aplicable

En tot el no previst en el present Acordo s'estarà al que es disposa en el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per Reial decret 2/2004, de 5 de març, la Llei 8/1989, de 13 d'abril, de Taxes i Preus Públics, així com en l'Ordenança General aprovada per aquest Ajuntament.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA.- Queda derogada íntegrament l'ordenança publicada en el BOIB núm. 76, de 22/05/2010 i posteriors modificacions.

DISPOSICIÓ FINAL.- La present ordenança entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estant en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

I havent transcorregut el termini d'exposició al públic de trenta (30) dies de duració a comptar des de l'esmentat anunci sense que s'hagi presentat cap reclamació o sugerència, s'entén de conformitat amb el que disposa l'art. 17 del RDL 2/2004 de 5 de març pel que s'aprova el text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, definitivament aprovada.

La qual cosa es fa pública per a general coneixement i als efectes pertinents d'acord amb l'art. 17 de l'esmentat text legal

 

  (Signat electrònicament: 21 de desembre de 2022

La batlessa Maria Ramon Salas)