Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 788670
Acord del Consell de Govern de 27/12/2022 pel qual es declara l’ampliació de l’Institut d’Educació Secundària(IES)Damià Huguet de Campos, inversió d’interès autonòmic i es considera sistema general d’equipament públic educatiu en sòl rústic la parcel·la cadastral 07013A005001080001WF de propietat autonòmica i la porció de terreny de la parcel·la cadastral 0851310ED0605S0001IU de titularitat municipal que serà objecte de cessió formal prèvia segregació,de conformitat amb els articles 7i8 del Decret llei 1/2018, de 19 gener,de mesures urgents per a la millora i/o l’ampliació de la xarxa d’equipaments públics d’usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La infraestructura actual de l'IES Damià Huguet, de Campos, presenta una manca d'espais i per això no pot donar resposta a les necessitats d'escolarització a l'educació secundària del terme municipal de Campos.

El municipi de Campos des de fa anys es troba en una fase de creixement, la qual cosa s'ha vist agreujada després de la connexió amb Palma per mitjà de l'autopista. Aquest increment poblacional genera la necessitat d'incrementar les places escolars. Per aquest motiu l'IES Damià Huguet ja ha augmentat uns 200 alumnes en 5 anys i en aquests moments compta amb 11 aules modulars. Per això és urgent que a curt termini es dugui a terme l'ampliació del centre per poder assumir els increments poblacionals dels darrers anys i eliminar les aules modulars.

D'acord amb l'article 104 de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, Planificació de les infraestructures educatives públiques, l'administració educativa ha de dur a terme la planificació de les infraestructures educatives públiques per garantir, d'una banda, que els centres educatius es trobin en les millors condicions i, de l'altra, per donar resposta a les necessitats socials d'escolarització, a la diversificació de l'oferta formativa i a les demandes de les famílies amb una dotació de places escolars públiques suficients. La distribució dels centres educatius ha d'incloure el criteri d'equilibri entre demografia i territori. Aquesta planificació ha de tenir en compte la valoració de la comunitat educativa a través dels consells escolars insulars.

D'acord amb l'article 105 de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, sobre Aportació de terrenys per a la construcció de centres públics, els municipis han de posar a disposició de l'administració educativa els terrenys necessaris per construir-hi els centres educatius públics d'educació infantil i primària, i han de cedir els terrenys necessaris per a la construcció dels centres educatius públics d'educació secundària obligatòria, batxillerat, formació professional i ensenyaments de règim especial.

Pels motius exposats anteriorment i amb relació a l'article 105 de la Llei 1/2022, el Ple de l'Ajuntament de Campos en sessió ordinària de 29 de juliol de 2021 adoptà, entre d'altres, l'acord de cedir de manera gratuïta a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la porció de terrenys amb una superfície de 2.714,57 m2 que formen part de la finca de titularitat municipal amb referència cadastral 0851310ED0605S0001IU (finca registral núm. 9833, de Campos), situada entre el camí de Ciutat Vell i el camí des Revellar, de Campos, per a la seva posterior agregació a la finca de titularitat autonòmica, amb ref. cadastral 07013A005001080001WF, situada en el camí des Revellar (que ja procedia d'una segregació de la mateixa finca registral identificada) on s'ubica l'IES Damià Huguet. Segregació que ha estat autoritzada per acord de la Junta de Govern Local, en sessió d'11 de maig de 2021, per a la seva posterior agregació a la finca de titularitat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears esmentada abans, de conformitat amb la documentació redactada per l'arquitecte tècnic de l'ajuntament, en la qual apareix identificada i georeferenciada la porció que serà objecte de cessió d'acord amb la normativa de patrimoni. S'adjunten a aquest acord plànols d'identificació de la porció de terreny de la parcel·la afectada.

Els terrenys on s'ubica l'actual Institut d'Educació Secundària (IES) Damià Huguet de Campos es troben classificats com a sòl rústic, conforme al planejament vigent d'aplicació, integrat per les Normes Subsidiàries de Planejament (NS) aprovades l'any 1991 i la seva modificació aprovada l'any 1993. No obstant això, en el Pla Territorial Insular de Mallorca (PTM) aquests terrenys apareixen classificats com a “Àrea de desenvolupament urbà. Sòl urbà i urbanitzable”, segons consta a l'Informe del tècnic d'urbanisme municipal.

Aquesta divergència entre un i altre instrument es deu al fet de què en el moment de l'aprovació del PTM (2004) el planejament municipal vigent es trobava integrat per les Normes Subsidiàries aprovades l'any 1991, i les seves posteriors modificacions aprovades els anys 1993 i 1998. La modificació de 1998, que classificava el sòl d'urbà amb la qualificació de “Zona equipamiento deportivo a obtener por expropiación”, va ser anul·lada com a conseqüència de la sentència de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal superior de Justícia de les Illes Balears de l'any 2006, que va fer que el terreny on es troba actualment l'IES així com la porció de terreny que ha de ser objecte de cessió, estiguin classificats com a sòl rústic comú.

En virtut del que disposa l'article 3 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, de recerca, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en aquests moments la Conselleria d'Educació i Formació Professional, per mitjà de l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius (IBISEC) està finalitzant la redacció del projecte d'execució de la primera fase de l'ampliació de l'IES Damià Huguet.

En el projecte d'ampliació de la primera fase es planteja ampliar l'edifici amb quatre aules, amb una superfície construïda de l'ampliació de 362,30 m2. L'ampliació suposa una ocupació màxima de la parcel·la de 186,60 m2 amb un volum de 1145 m3, de la porció que ha de ser objecte de cessió a l'administració autonòmica, segons la voluntat manifestada per l'Ajuntament. Posteriorment, es contempla una segona fase per a l'ampliació del centre amb 12 aules addicionals i que actualment es troba en redacció el seu avantprojecte.

La parcel·la que l'Ajuntament de Campos ha posat a disposició de l'Administració de la comunitat autònoma i que ha acordat cedir gratuïtament amb la tramitació del procediment patrimonial corresponent, es considera que és l'opció idònia per dur a terme l'ampliació de l'IES pels motius següents:

a. Té la superfície suficient per construir-hi els equipaments necessaris, resoldre els problemes d'espai del centre i atendre les noves demandes actuals.

b. La parcel·la és de titularitat municipal i es limítrofe a la parcel·la actual on s'emplaça l'IES que ha de ser objecte d'ampliació.

c. La cessió de la porció de terreny no impedeix la resta d'usos que es desenvolupen a la parcel·la de titularitat municipal.

d. Resulta més econòmic dur a terme una ampliació que haver de cercar una nova ubicació per construir-hi un nou centre educatiu.

L'article 7 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix que un equipament públic d'ús educatiu es considera com una inversió d'interès autonòmic quan així ho declari expressament el Consell de Govern de les Illes Balears, en compliment de l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears, i en les condicions que el Consell de Govern determini per executar-lo.

Per tot això, el Consell de Govern a proposta del conseller d'Educació i Formació Professional, en la sessió de dia 27 de desembre de 2022 adoptà, entre d'altres l'Acord següent:

Primer. Declarar l'ampliació de l'IES Damià Huguet, de Campos inversió d'interès autonòmic, i considerar sistema general d'equipament públic educatiu en sòl rústic la parcel·la cadastral 07013A005001080001WF, de titularitat autonòmica, i la porció de terreny de la parcel·la cadastral 0851310ED0605S0001IU de titularitat municipal identificada en aquest acord i que serà objecte de cessió formal prèvia segregació, de conformitat amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Segon. Notificar aquest Acord a l'Ajuntament de Campos.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 27 de desembre de 2022

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez