Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE PALMA

Núm. 779659
11/22 Departament Tributari. Aprovació definitiva de l'expedient de modificació de l'ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre béns immobles, concepte 112,00-112,01

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent aprovat inicialment l'Ajuntament Ple en sessió ordinària de dia 27 d'octubre de 2022, l'expedient de modificació de l'ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre béns immobles, concepte 112,00-112,01, l'Ajuntament Ple, en sessió de dia 22 de desembre de 2022, ha resolt les reclamacions y aprovat definitivament l'expedient de modificació de l'esmentada ordenança a traves d'acord, publica el text íntegre:

Acord

1r.- Desestimar les al·legacions proposades pel Grup Municipal del Partit Popular (PP) contra l'Acord de Ple de 27 d'octubre de 2022, de modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de l'Impost sobre bens immobles, concepte 112,00, pels motius  recollits en els antecedents.

2n.- Aprovar definitivament la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de l'Ordenança fiscal reguladora de l'Impost sobre bens immobles, concepte 112,00, d'acord amb el següent text:

La modificació afecta als articles 16 (on s'introdueix un nou apartat)  i 18.1 i 2 de l'Ordenança fiscal,  que quedaran redactats així:

Article 16 Tipus de gravamen i recàrrec per habitatges desocupats propietat de grans tenidors

... 3. S'aplicarà un recàrrec del 50% de la quota líquida de l'impost a aquells habitatges que es trobin desocupats amb caràcter permanent.

Aquest recàrrec es meritarà el 31 de desembre i es liquidarà anualment als subjectes passius de l'impost que tinguin la consideració de grans tenidors en el terme municipal de Palma, segons el  previst a l'article 36.1 de la Llei 5/2018 de 19 de juny,  de l'habitatge de les Illes Balears i l'article 4 del Decret 36/2019, de 10 de maig, que regula el Registre d'habitatges desocupats de grans tenidors i  el procediment de cessió obligatòria  per part dels grans tenidors.

S'entendran per habitatges desocupats amb caràcter permanent aquells així declarats per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears conforme al que s'estableix per la Llei 5/2018 de 19 de juny,  de l'habitatge de les Illes Balears i el Decret 36/2019, de 10 de maig pel qual es regulen els habitatges desocupats, el Registre d'habitatges desocupats de gran tenidors i  el procediment de cessió obligatòria  per part dels grans tenidors i que constin inscrits com a tals en el seu Registre d'habitatges desocupats.

La declaració municipal com a habitatge desocupat amb caràcter permanent s'iniciarà d'ofici, atenent- se, a aquest efecte, als mitjans de prova i indicis de desocupació, a data 31 de desembre, establerts a l'article 36.1 de la Llei 5/2018 de 19 de juny i l'article 3 del Decret 36/2019, de 10 de maig,   procedint- se, prèvia audiència del subjecte passiu, a la seva resolució.

Article 18 Bonificacions potestatives per a habitatges de protecció oficial i aprofitament tèrmic o elèctric

1. Poden gaudir d'una bonificació del 50 % en la quota íntegra de l'impost, durant els set períodes impositius següents als previstos a l'apartat 2 de l' article 17, els habitatges de protecció oficial i els equiparables a aquests d'acord amb la normativa de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Aquesta bonificació es concedeix a petició de l'interessat, la qual pot fer en qualsevol moment abans que acabin els tres períodes impositius de durada d'aquella i tindrà efectes, si s'escau, des del període impositiu següent a aquell en què se sol·liciti.

2. Poden gaudir de bonificació del 50 % de la quota resultant d'aplicar, si s'escau, les bonificacions regulades en l'apartat anterior i els articles 17, apartats 2 i 3 i 19, on s'hagin  instal·lat sistemes generals per a l'aprofitament  tèrmic o elèctric de l'energia solar per a autoconsum. 

La bonificació s'aplicarà, en tots els casos, durant els sis períodes impositius següents a la instal·lació. En tot cas, l'import acumulat de la bonificació durant tot aquests períodes per als bens immobles d'ús residencial no podrà ser superior al 100% del cost de la instal·lació sense IVA, i, en el cas d'immobles d'ús no residencial, no podrà ser superior al 50% del cost de la instal·lació, sense IVA.

 

Aquesta bonificació està condicionada als següents requisits:

a) Al caràcter no obligatori de les instal·lacions; i, respecte de les instal·lacions per a la producció de calor, que aquestes incloguin col·lectors que disposin de la corresponent homologació per l'administració competent.

Aquests requisit s'acreditaran amb certificació emesa per tècnic competent que es tracta de sistemes generals per a l'aprofitament tèrmic o elèctric d'energia solar no obligatoris i per a l'autoconsum amb el justificant de presentació de la documentació tècnica en el Registre d'autoconsum d'energia elèctrica de les Illes Balears de la Conselleria de Transició energètica i sectors productius.

b) S'haurà d'aportar còpia de la comunicació prèvia d'obres,  justificant de pagament de la Taxa de serveis urbanístics i  de l'Impost sobre construccions, instal·lacions i obres.

c) En el cas d'habitatges en règim de propietat horitzontal on es faci una instal·lació compartida per subministrar energia a tots o alguns d'ells, gaudiran de la mateixa bonificació i s'aplicaran els mateixos requisits. En aquest cas, només es podran beneficiar els habitatges vinculats a la instal·lació, per la qual cosa, hauran d'aportar la relació de propietaris partícips de la instal·lació i l'import de la bonificació no podrà superar el cost de la participació econòmica de cada propietari.

3. L'expressada modificació entrarà en vigor a partir del dia següent de la seva publicació al BOIB.

La qual cosa es fa pública perquè se'n prengui coneixement general i als efectes oportuns, i es comunica que, conformement al que disposa l'art.19.1 del Texte Refòs de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, els interessats podran interposar, contra l'acord definitiu d'establiment i modificació de les ordenances esmentades,  recurs contenciós administratiu, d'acord amb l'article 19 de la Llei 29/98, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa-administrativa, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos, comptats a partir de l'endemà de la seva publicació en el B.O.I.B.

 

Palma, (signat electrònicament 22 de desembre de 2022)

La cap del Departament Per delegació Decret de batlia núm. 3000 de 26/02/2014 (BOIB núm. 30 de 04/03/2014) Mª Gloria Belmonte Barcia