Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

INSTITUT MALLORQUÍ D'AFERS SOCIALS

Núm. 777500
Acord del Ple de 15 de desembre de 2022, relatiu a la pròrroga de la vigència de la Cartera de Serveis Socials i dels serveis a Menors i Família de Mallorca fins al 31 de desembre de 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El Ple del Consell de Mallorca en sessió celebrada el 13 de juliol de 2017 aprovà definitivament la Cartera de Serveis Socials i dels Serveis a Menors i Família de Mallorca, que va ser publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm 97, de 18 de juliol.

2. En data 22 de desembre de 2017, el Ple del Consell de Mallorca aprovà una rectificació d'errades en relació al copagament dels serveis de residència i suport a l'habitatge, que va ser publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 161, de 30 de desembre.

3. En tant la vigència de la Cartera de Serveis Socials i dels Serveis a Menors i Família de Mallorca era quadriennal, per Acord del Ple de 8 de juliol de 2021(BOIB núm. 95, de 17 de juliol, 2021) es prorrogà la vigència de la Cartera de Serveis Socials i dels Serveis a Menors i Família de Mallorca fins al 31 de desembre de 2022.

4. Actualment, es troba en tramitació la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears, havent-se dictat Resolució per la qual es sotmet al tràmit d'informació pública el projecte de decret pel qual s'aprova la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears (BOIB núm. 92, de 16 de juliol, de 2022), de la qual la Cartera insular és complementària i addicional a la cartera bàsica que aprova el Govern de les Illes Balears.

5. L'Institut Mallorquí d'Afers Socials va iniciar la tramitació d'una nova cartera insular de serveis socials al 2021, havent-se convocat la consulta prèvia a la tramitació mitjançant resolució de la Presidència de 12 de maig de 2021 (BOIB núm. 68, de 25 de maig de 2021). Així mateix, atès el temps transcorregut fou atorgat un nou termini de consulta prèvia mitjançant publicació a la web de l'IMAS i al portal de transparència del Consell de Mallorca conforme la Resolució de la Presidència de l'IMAS de 18 de juliol de 2022.

Consideracions jurídiques

1. La Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials preveu:

«Article 24. La cartera de serveis socials

1. La cartera de serveis socials és l'instrument que determina el conjunt de prestacions del sistema públic de serveis socials, incloent-hi totes les prestacions tècniques, econòmiques i tecnològiques.

2. Cada administració competent ha de redactar la seva cartera de serveis socials en el marc de la distribució de competències vigent, les quals s'han de coordinar en el marc de la Conferència Sectorial.

3. La cartera de serveis socials ha de definir cada tipus de prestació, la població a la qual va destinada, l'establiment o l'equip professional que l'ha de gestionar, els perfils i les ràtios del personal professional de l'equip i els estàndards de qualitat. En tots els casos, ha de garantir l'accés a les prestacions amb el suport de l'administració, tenint en compte criteris de progressivitat en la renda i les necessitats de les persones usuàries.

4. Les prestacions garantides són exigibles com a dret subjectiu d'acord amb el que estableix la cartera de serveis socials, que ha d'incloure, almenys, la necessitat d'una valoració professional prèvia i d'una prova objectiva que n'acrediti la necessitat.

5. L'accés a les prestacions no garantides es fa d'acord amb el que estableix la cartera de serveis socials i d'acord amb els crèdits pressupostaris assignats, i aplicant-hi els principis objectius de prelació i concurrència. (...)

Art. 26 La cartera bàsica de serveis socials

(...) 2. La cartera bàsica de serveis socials té una vigència quadriennal. No obstant això, es pot revisar anticipadament d'acord amb el que estableixin les lleis de pressuposts.

 

Article 27. Carteres de serveis socials d'àmbit insular i local

1. Els consells insulars han d'establir les seves carteres de serveis socials, el contingut de les quals ha de ser complementari i addicional del de la cartera bàsica que aprovi el Govern de les Illes Balears. (...)

Article 89 bis. Règim de concertació

1. Les entitats d'iniciativa privada que ofereixen serveis socials prevists en la cartera de serveis i/o en la planificació autonòmica o insular, es poden acollir al règim de concerts en els termes que estableix aquesta llei. Les entitats que accedeixin al règim de concertació en serveis socials hauran de formalitzar amb l'administració competent el corresponent concert. (...)»

2. El Decret 66/2016, de 18 de novembre, que aprova la Cartera bàsica de Serveis Socials de les Illes Balears 2017-2020 i estableix els principis generals per a les carteres insulars i locals va preveure una durada quadriennal, d'acord amb el que preveu l'art. 26.2 de la Llei de Serveis Socials.

3. La Llei 3/2020, de 29 de desembre de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2021 (BOIB núm. 216, de 31 de desembre de 2020) va establir a la Disposició final novena que la vigència de la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears 2017-2020 es prorrogava fins al 31 de desembre de 2021.

4. La Llei 5/2021, de 28 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2022 (BOE núm.16, de 19 de gener de 2022) va ordenar la pròrroga de la vigència de la Cartera bàsica de serveis Socials de les Illes Balears 2017-2020 que estableix els principis generals per a les carteres insulars i locals fins el 31 de desembre de 2022 (disposició final sèptima).

5. Per resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports de 13 de juliol de 2022 (BOIB núm. 92, de 16 de juliol, de 2022) es va sotmetre al tràmit d'informació pública el projecte de decret pel qual s'aprova la nova Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears

6. La Cartera de Serveis Socials de Mallorca l'ha d'elaborar l'IMAS, com a organisme autònom local creat pel Consell de Mallorca i adscrit al Departament de Drets Socials del Consell de Mallorca, que és qui exerceix les competències atribuïdes per qualsevol títol al Consell de Mallorca en matèria de serveis socials i menors, d'acord amb el que disposa l'article 2.1 dels seus Estatuts, i l'ha d'aprovar el Ple del Consell de Mallorca segons l'article 8.1 i) de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de Consells Insulars.

7. Pel que fa a l'òrgan competent per elevar la proposta de pròrroga de la Cartera insular de Mallorca al Ple del Consell de Mallorca és d'aplicació la clàusula residual continguda en l'article 7.3 segons la qual correspon a la Presidència l'exercici de totes aquelles competències no atribuïdes expressament per aquests Estatuts a cap altre òrgan de l'IMAS.

8. Per tot l'anterior, i en tant la Cartera insular de Mallorca és complementària i addicional a la Cartera bàsica de Serveis Socials de les Illes Balears, fixant aquesta els principis generals que regeixen les carteres insulars i locals, és del tot necessari ajustar el text d'ambdues carteres i evitar que hi hagi discordances entre elles per tal que la seva aplicació sigui clara i senzilla per tots els operadors jurídics, tècnics I la ciutadania afectada, i consegüentment és aconsellable i necessari prorrogar la vigència de la Cartera de Serveis Socials i dels Serveis a Menors i Família de Mallorca fins el 31 de desembre de 2023, el qual permetrà continuar amb una Cartera de serveis insular de Mallorca vigent mentre es finalitza la tramitació juridicoadministrativa i per tant, continuar amb el procés de concertació que es troba en curs a l'IMAS. Tot això sense perjudici que si el procés de tramitació de la nova Cartera insular de Mallorca finalitzés abans d'aquest termini es pugui derogar la vigent i pugui començar a vigir la nova.

Acord

1. Prorrogar la vigència de la Cartera de Serveis Socials i dels serveis a Menors i Família de Mallorca, aprovada per Acord del Ple del Consell de Mallorca de data 13 de juliol de 2017, rectificació d'errades aprovada per Acord del Ple del Consell de Mallorca de de data 22 de desembre de 2017(BOIB núm. 87, de 18 de juliol de 2017; BOIB núm. 161, de 30 de desembre de 2017) i prorrogada fins el 31 de desembre de 2022 per Acord del Ple de 8 de juliol de 2021(BOIB núm. 95 de 17 de juliol de 2021), fins al 31 de desembre de 2023.

Contra aquest acord, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar directament el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent a la seva publicació.

Palma, 19 de desembre de 2022

La presidenta de l'IMAS Sofía Alonso Bigler