Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE SOSTENIBILITAT I MEDI AMBIENT

Núm. 723277
Aprovació definitiva de l’Ordenança de la prestació patrimonial de caràcter públic no tributari del Servei de gestió de residus de construcció, demolició, voluminosos i pneumàtics fora d’ús de l’illa de Mallorca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El 13 d'octubre de 2022, el Ple ordinari del Consell Insular de Mallorca amb el dictamen previ de la Comissió Informativa General i de Comptes de dia 6 d'octubre de 2022 va adoptar l'acord d'aprovació inicial de l'Ordenança de la prestació patrimonial de caràcter públic no tributari del Servei de gestió de residus de construcció, demolició, voluminosos i pneumàtics fora d'ús de l'illa de Mallorca i aprovació de la seva ordenança reguladora, i de les seves tarifes per a l'exercici 2023, es va acordar obrir un tràmit d'informació pública de 30 dies, amb la inserció prèvia d'un anunci en el BOIB, en el WEB del Consell Insular de Mallorca, i es va disposar la tramesa als Ajuntaments i d'altres ens afectats.

El 20 d'octubre de 2022 es va publicar l'anunci d'aprovació inicial en el BOIB (BOIB núm. 136), en el WEB del Consell Insular de Mallorca i en el tauler electrònic d'anuncis des del 21 d'octubre fins al 2 de desembre de 2022.

En data 27 d'octubre de 2022, l'Institut Balear de la Dona ha tramès l'informe favorable sobre l'impacte de gènere de l'Ordenança de la prestació patrimonial de caràcter públic no tributari del Servei de gestió de residus de construcció, demolició, voluminosos i pneumàtics fora d'ús de l'illa de Mallorca, el 19 d'octubre de 2022, d'acord amb el que disposa l'article 5 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

Dins del termini d'informació pública únicament s'ha presentat l'assabentat i conformitat de l'Ajuntament de Manacor al document d'entrada nº 59827 - 08/11/2022 i no s'ha presentat cap al·legació.

L'art. 21.1.h) de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars atribueix a la presidència dels Consells Insulars ordenar la publicació de dels disposicions generals en el BOIB. El Decret de la presidenta del Consell Insular de Mallorca, de dia 9 de desembre de 2019, pel qual es determina l'organització del Consell Insular de Mallorca, i les seves posteriors modificacions, a l'art. 1 desconcentra la publicació en favor dels consellers executius i de les conselleres executives.

Una vegada transcorreguts els terminis d'informació pública i d'al·legacions sense que s'hagi presentat cap al·legació, reclamació o suggeriment i d'acord amb el que disposava el punt resolutori 13è de l'acord del Ple ordinari de dia 13 d'octubre de 2022, esdevé definitiu l'acord d'aprovació inicial de l'Ordenança. Tot d'acord amb la següent redacció:

<< ORDENANÇA REGULADORA DE LA PRESTACIÓ PATRIMONIAL DE CARÀCTER PÚBLIC NO TRIBUTARI DEL SERVEI PÚBLIC RELATIU A LA TRANSFERÈNCIA I TRACTAMENT DELS RESIDUS DE CONSTRUCCIÓ, DEMOLICIÓ, VOLUMINOSOS I PNEUMÀTICS FORA D'ÚS DE L'ILLA DE MALLORCA.

Exposició de motius

La prestació del servei de tractament de residus no perillosos inclosos dins del servei insularitzat de gestió dels residus de construcció, demolició, voluminosos i pneumàtics fora d'ús de l'illa de Mallorca inclosos en el Pla Director Sectorial de residus no perillosos de Mallorca, aprovat per acord del Ple del Consell de Mallorca, en sessió de 9 de maig de 2019 (BOIB núm. 81, de 18 de juny de 2019), correspon al Consell de Mallorca amb caràcter públic obligatori i insularitzat, i es du a terme mitjançant un contracte de gestió de serveis públics en la modalitat de concessió, el qual fou subscrit l'1 de juliol de 2003, interpretat i modificat per acord de Ple del Consell de Mallorca, en sessió de data 28 de juliol de 2022.

La contraprestació per a la prestació del servei públic relatiu a la transferència i tractament dels residus de construcció, demolició, voluminosos i pneumàtics fora d´ús de l'illa de Mallorca consisteix en les tarifes que paguen els usuaris i usuàries del servei a l'empresa concessionària, les quals s'aproven d'acord amb allò que estableixen les clàusules per les quals es regeix el contracte de concessió del servei públic obligatori insularitzat.

La regulació de la citada contraprestació ha d'adaptar-se a les modificacions normatives derivades de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del servei públic, la qual dóna una nova redacció a la Disposició Addicional 1ª de la Llei 58/2013, de 17 de desembre, general tributària, afegeix un nou apartat 6 a l'article 20 del Text Refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat mitjançant Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, i afegeix un nou apartat c) a l'article 2 de la Llei 8/1989, de 13 d'abril, del règim jurídic de les taxes i preus públics.

En virtut de la citada normativa la contraprestació econòmica per a la prestació del servei insularitzat de gestió relatiu a la transferència i tractament dels residus de construcció, demolició, voluminosos i pneumàtics fora d'ús de l'illa de Mallorca es configura com una prestació patrimonial de caràcter públic no tributari la qual, a més de calcular-se d'acord amb les clàusules que regeixen el contracte, s'ha de regular mitjançant ordenança.

Article 1. Fonament, naturalesa i àmbit d'aplicació

1.- D'acord amb el previst a l'article 20.6 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, en virtut d'allò que preveu la clàusula Tercera del contracte signat en data 1 de juliol de 2003 amb l'empresa MAC INSULAR SL, relatiu a la gestió del servei públic relatiu a la transferència i tractament dels residus de construcció, demolició, voluminosos i pneumàtics fora d´ús de l'illa de Mallorca, acordat pel Ple del Consell de Mallorca el 5 de maig de 2003, el Consell de Mallorca estableix les tarifes per la prestació patrimonial del servei públic relatiu a la transferència i tractament dels residus de construcció, demolició, voluminosos i pneumàtics fora d'ús de l'illa de Mallorca, que es regiran per la present ordenança.

2.- L'àmbit d'aplicació és l'illa de Mallorca.

Article 2. Objecte

1.- Constitueix l'objecte de la present ordenança regular les tarifes a satisfer per la contraprestació del servei públic obligatori i insularitzat relatiu a la transferència i tractament dels residus de construcció, demolició, voluminosos i pneumàtics fora d'ús de l'illa de Mallorca. S'entén per servei públic relatiu a la transferència i tractament dels residus de construcció, demolició, voluminosos i pneumàtics fora d'ús (PFU) de l'illa de Mallorca, la recepció dels residus en els centres de transferència i pretractament o directament a les plantes de tractament, el transport des d'aquests centres de transferència a les plantes de tractament i els tractaments corresponents, així com la informació, vigilància i controls necessaris per a una gestió ambientalment correcta i adequada a la legislació vigent en cada moment.

2. L'import de les tarifes per als residus de construcció i demolició, es determinarà en funció dels impropis que contenguin.

3. La tarifa per cada tipus de residu serà única i la mateixa amb independència de la distància entre el centre productor i els centres de tractament.

Article 3. Usuaris i usuàries del servei

1. Són usuaris i usuàries del servei obligats a satisfer les tarifes del servei:

- Municipis i mancomunitats de municipis

- Recollidors i transportistes de residus de construcció i demolició, voluminosos i pneumàtics fora d'ús degudament registrats.

- Particulars autoritzats que aporten els seus residus, contemplats en el PDSGRCDVPFUM, inclosos a qualsevol de les instal·lacions del Servei.

Article 4. Naixement de l'obligació de pagament

1. El naixement de l'obligació de pagament es produirà simultàniament a la prestació del servei o realització de l'activitat. S'entendrà que el servei es presta en el moment de la recepció dels residus inclosos dins del servei públic relatiu a la transferència i tractament dels residus de construcció, demolició, voluminosos i pneumàtics fora d´ús de l'illa de Mallorca a les plantes de tractament o als centres de transferència i pretractament dels residus corresponents.

2. D'acord amb l'establert a l'article 3, estan obligats al pagament de les tarifes productors o posseïdors de residus de construcció i demolició, voluminosos i pneumàtics fora d'ús, que es beneficiïn de la prestació del servei, ja bé siguin Ajuntaments, Mancomunitats, recollidors i transportistes, o usuaris particulars de l'illa de Mallorca.

Article 5. Quantificació de les tarifes

1. Les tarifes a aplicar, IVA no inclòs, son les següents:

RESIDU TARIFA €/Tona

Residu de construcció i demolició ......................................

43,99(*)

Pneumàtics fora d'ús ...........................................................

109,66

Residu voluminosos: línia blanca amb CFC ....................

557,78

Residus voluminosos: línia blanca sense CFC ......................

346,61

Residus voluminosos: línia marró ........................................

756,70

Residus voluminosos: resta .................................................

187,19

(*) Modificant els paràmetres de densitat a da=1 i db=1,2

2. La tarifa a aplicar per als residus de la construcció i demolició en funció dels impropis.

La tarifa a aplicar als residus de la construcció i demolició que continguin impropis, serà la que resulta d'aplicar la correcció per densitats, segons la fórmula següent:

Tarifa a aplicar= Tarifa RCD x Factor corrector (Fc)

Essent Fc igual a:

 e 2(da-do)  Si la densitat és menor que da

1  Per a densitats compreses entre da i db

e 0,5(db-do)  Si la densitat és major que db

Valors per als paràmetres “da” i “db”

da=1,00 t/m3

db= 1,20 t/m3

do= Densitat del residu amb impropis (t/m3).

Taula de pesos i densitats per a la correcció de la tarifa en funció dels impropis

Densitat (t/m3) Pes de la cubeta (Kg)

0,35

1.575

0,40

1.800

0,45

2.025

0,50

2.250

0,55

2.475

0,60

2.700

0,65

2.925

0,70

3.150

0,75

3.375

0,80

3.600

0,85

3.825

0,90

4.050

0,95

4.275

1,00

4.500

1,05

4.725

1,10

4.950

1,15

5.175

1,20

5.400

1,25

5.625

1,30

5.850

1,35

6.075

1,40

6.300

Volum mitjà de la cubeta 4,5 m3

Article 6. Exempcions i bonificacions

1. No es concediran exempcions ni bonificacions en el pagament d'aquesta taxa.

Article 7. Facturació i cobrament

1. La facturació de les tarifes la realitzarà l'empresa concessionària del servei públic relatiu a la transferència i tractament dels residus de construcció, demolició, voluminosos i pneumàtics fora d´ús de l'illa de Mallorca.

2. La facturació als Ajuntaments i Mancomunitats es realitzarà mensualment i aquests hauran d'abonar els imports dins del termini de dos mesos (60 dies) des de la facturació.

3. Als usuaris particulars se'ls facturarà al mateix moment de l'entrega dels residus. Als usuaris inclosos dins el llistat de clients autoritzats pel concessionari que tenen un caràcter habitual se'ls podrà facturar mensualment com si fossin Ajuntaments.

4. Els pagaments, dels usuaris particulars, serà a 30 dies naturals des de la data de la factura.

5. Les factures es remetran als usuaris que siguin Administració pública a través de la plataforma telemàtica FACE (Punt General d'Entrada de Factures Electròniques de l'Administració General de l'Estat).

6. Sobre l'import dels serveis facturats es repercutirà l'IVA, així com aquells altres tributs que en el seu cas corresponguin.

7. El cobrament de les factures el realitzarà l'empresa concessionària del Servei Públic de Gestió dels Residus de construcció, demolició, voluminosos i pneumàtics fora d´ús de l'illa de Mallorca.

8. En el supòsit que les factures no siguin satisfetes en els terminis establerts es meritaran els interessos moratoris legalment previstos.

9. L'impagament de les factures donarà lloc a la seva reclamació pel concessionari per la via jurisdiccional civil.

DISPOSICIÓ FINAL

La present ordenança entrarà en vigor als quinze dies de publicar-se íntegrament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i romandrà en vigor fins que es modifiqui o derogui expressament>>.

De la qual cosa se'n donarà compte a tots els Ajuntaments de l'illa de Mallorca, als productors de residus, a l'empresa concessionària MAC INSULAR SL. així com al Ple del Consell Insular de Mallorca a la propera sessió que es celebri.

 

Palma, en data de la signatura electrònica (5 de desembre de 2022)

La vicepresidenta segona i consellera executiva del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient Aurora Ribot Lacosta