Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

INSTITUT MALLORQUÍ D'AFERS SOCIALS

Núm. 700847
Resolució complementària de la Presidència de l'IMAS de 23 de novembre de 2022, de modificació de la convocatòria d'ajudes econòmiques de l'IMAS a entitats que duen a terme activitats en matèria de serveis socials per a l'any 2022 i d'ampliació del termini per a resoldre

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. Al BOIB núm. 134 de 15 d'octubre de 2022 es va publicar la Resolució de la presidència de l'IMAS d'11 d'octubre de 2022, per la que s'aprova la convocatòria d'ajudes econòmiques de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials a entitats que duen a terme activitats en matèria de serveis socials per a l'any 2022

2. La despesa per a aquesta convocatòria es va autoritzar per l'import màxim de 516.000,00€, amb càrrec a la les següents partides:

  • 216.000,00€ a càrrec de la partida 40.23142.48905 (nº d'operació: 920220022482/ Ref. comptable: 22022015848).
  • 300.000,00€ a càrrec de la partida 40.23142.48905 (nº d'operació 920220022482/ Ref. comptable 22022015849).

3. En data de 26 d'octubre de 2022 la cap del Servei de Persones amb Discapacitat i Innovació Social, amb el vist-i-plau del director insular de l'àrea va emetre informe per el qual sol·licita alliberar el crèdit relatiu a la convocatòria de les ajudes econòmiques a entitats que duen a terme activitats en matèria de serveis socials per a l'any 2022 i que s'autoritzi aquesta despesa a càrrec del pressupost de l'any 2023.

4. Obra a l'expedient autorització de despesa anticipada relativa a la convocatòria d'ajuts a entitats sectorials, previst per l'anualitat 2023, emès per la directora insular d'Hisenda i Pressuposts.

5. Per altra banda, a aquesta resolució al punt seu primer punt de la part resolutiva s'aprovà les bases d'aquesta convocatòria. Als seu 9.2 es regula el termini, i es va establir que:

«9.2 Termini.

El termini màxim per dictar i notificar la resolució de la subvenció és de tres mesos comptadors de l'endemà que acabi el termini de presentació de sol·licituds. S'han de considerar desestimades les sol·licituds no resoltes en el termini indicat anteriorment. Qualsevol alteració de les condicions exigides per concedir la subvenció i, en tot cas, l'obtenció concurrent de subvencions o ajuts atorgats per altres administracions o ens públics o privats, estatals o internacionals, pot donar lloc a la modificació de la resolució.»

No obstant, atès que la despesa s'autoritza a càrrec del pressupost de l'any 2023 i que no es podrà concedir fins que aquesta anualitat estigui en curs, es adient ampliar el termini a sis mesos per resoldre a sis mesos comptadors de l'endemà que acabi el termini de presentació de sol·licituds.

6. El Servei Juridicoadministratiu i la Intervenció Delegada de l'IMAS han emès sengles informes favorables a la modificació de la convocatòria de les ajudes econòmiques a entitats que duen a terme activitats en matèria de serveis socials per a l'any 2022.

Fonaments de dret

1. D'acord amb els Estatuts de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, en endavant IMAS, aprovats pel Ple del Consell de Mallorca l'11 d'abril de 2019 (BOIB núm. 67, de 18 de maig de 2019), en especial l'establert al seu article 2, d'acord amb el qual aquest organisme té com a objecte fonamental l'exercici, en forma directa i descentralitzada, de les competències atribuïdes per qualsevol títol al Consell de Mallorca en matèria de serveis socials i protecció de menors.

2. Tal com es disposa a l'article 7.2 apartat 7) dels Estatuts de l'IMAS, correspon a la Presidència aprovar les bases específiques i resoldre els procediments d'ajudes, prestacions i/o subvencions relatives a les competències atribuïdes a l'IMAS. No obstant, les bases d'aquesta convocatòria preveuen que mitjançant la resolució de la presidència de l'IMAS que aprovi les bases, el president delegarà en la Gerència de l'IMAS la competència per resoldre aquesta convocatòria, el que es permès en tant aquesta competència no es troba entre les no delegables, tal com es disposa al punt 7.2.31 dels Estatuts de l'IMAS.

3. D'acord amb l'art. 8 de la Llei 38/2003, general de subvencions , amb caràcter previ a l'atorgament de les subvencions, s'han d'aprovar les normes que estableixin les bases reguladores de concessió en els termes que preveu la Llei.

4. El Ple del Consell de Mallorca, en sessió de 23 de desembre de 2016 va aprovar l'Ordenança General de Subvencions (BOIB núm. 21 de 18 de febrer de 2017). Ordenança que d'acord amb al seu article 1 té per objecte regular el règim jurídic general de les subvencions atorgades pel Consell Insular de Mallorca, els organismes autònoms que en depenen i les entitats de dret públic amb personalitat jurídica pròpia vinculades o dependents que atorguin subvencions dins l'exercici de potestats administratives.

5. D'acord amb l'article 23.3 de l'Ordenança general de subvencions, s'estableix que en cas de la tramitació anticipada de l'expedient, la quantia total màxima que figura en la convocatòria té caràcter estimat i s'hi ha de fer constar expressament que la concessió de les subvencions queda condicionada a l'existència de crèdit adequat i suficient en el moment de la resolució de concessió. La convocatòria i la concessió es poden aprovar en un exercici pressupostari anterior a aquell en què hagi de tenir lloc l'execució de la despesa i es compleixi alguna de les circumstàncies següents:

9 a) Hi hagi normalment crèdit adequat i suficient per a la cobertura pressupostària de la despesa de què es tracti en els pressupostos generals del Consell Insular de Mallorca.

9 b) Hi hagi crèdit adequat i suficient en el projecte de pressupostos generals del Consell Insular de Mallorca que hagi estat sotmès a l'aprovació del Ple, en el qual s'ha d'adquirir el compromís de despesa com a conseqüència d'aprovar la resolució de concessió. En aquests casos, la quantia total màxima que figuri a la convocatòria té caràcter estimat, per la qual cosa s'hi ha de fer constar expressament que la concessió de les subvencions està condicionada a l'existència de crèdit adequat i suficient en el moment de la resolució de concessió. En els casos en què el crèdit pressupostari que resulti aprovat sigui superior a la quantia estimada inicialment, l'òrgan gestor pot decidir–ne l'aplicació o no a la convocatòria, prèvia tramitació de l'expedient de despesa corresponent abans de la resolució, sense necessitat de nova convocatòria.

6. D'acord amb Bases Execució pressupost del 2022, al seu punt 31.3 s'estableix que les despeses pluriennals, llevat que es tracti de pròrrogues de contractes vigents, prorrogues de concerts socials o canvis d'IVA, requeriran per a la seva aprovació, i amb caràcter previ, informe favorable del Director Insular o Directora Insular d'Hisenda i Pressuposts, que posarà de manifest el compliment dels requisits de l'article 174 del TRLHL i prendrà en consideració la necessitat de crèdit adequat i suficient en els pressuposts dels anys següents.

Així mateix, l'acord d'adjudicació es comunicarà al Servei de Pressupostos i Comptabilitat de la Intervenció General així com qualsevol circumstància que modifiqui l'import o anualitats dels crèdits pluriennals reservats. En el cas de pròrrogues de contractes vigents, prorrogues de concerts socials o canvis d'IVA serà necessari informe de fiscalització prèvia de l'expedient de despesa

7. Vist l'article 32 de la Llei 39/2015 del Procediment Administratiu Comú, relatiu a l'ampliació de terminis, l'administració, pot concedir d'ofici o a petició dels interessats una ampliació de terminis que no excedeixi la meitat d'aquests, si les circumstàncies ho aconsellen i amb això no es perjudiquen drets de tercers. En aquest sentit, l'esmentada convocatòria d'ajudes econòmiques, BOIB 84 de 7 de juliol, preveu l'ampliació dels terminis d'execució i justificació.

Per tot això,

RESOLC

Primer. APROVAR la modificació i ampliació del termini de resolució previst al punt 9.2 de les bases aprovades per resolució de la presidenta de l'IMAS d'11 octubre de 2022 (Núm. 134 15 d'octubre de 2022), passant a ser de SIS mesos I MODIFICAR el text ja que on diu:

«9.2 Termini.

El termini màxim per dictar i notificar la resolució de la subvenció és de tres mesos comptadors de l'endemà que acabi el termini de presentació de sol·licituds. S'han de considerar desestimades les sol·licituds no resoltes en el termini indicat anteriorment. Qualsevol alteració de les condicions exigides per concedir la subvenció i, en tot cas, l'obtenció concurrent de subvencions o ajuts atorgats per altres administracions o ens públics o privats, estatals o internacionals, pot donar lloc a la modificació de la resolució.»

haurà de dir

«9.2 Termini.

El termini màxim per dictar i notificar la resolució de la subvenció és de sis mesos comptadors de l'endemà que acabi el termini de presentació de sol·licituds. S'han de considerar desestimades les sol·licituds no resoltes en el termini indicat anteriorment. Qualsevol alteració de les condicions exigides per concedir la subvenció i, en tot cas, l'obtenció concurrent de subvencions o ajuts atorgats per altres administracions o ens públics o privats, estatals o internacionals, pot donar lloc a la modificació de la resolució.»

 

Segon. ALLIBERAR la despesa dimanant d'aquest expedient per l'import total de 516.000,00 €, amb càrrec a la les següents partides:

  • 300.000,00€ a càrrec de la partida 40.23142.48905 (nº d'operació 920220022482/ Ref. compta: 22022015849)
  • 216.000,00€ a càrrec de la partida 40.23142.48905 (nº d'operació: 920220022482/ Ref. comptable: 22022015848).

Tercer. AUTORITZAR la despesa anticipada del pressupost de 2023 de l'IMAS de 516.000,00 € a càrrec de la partida pressupostària 40.23142.48905 i MODIFICAR el punt 3 , ja que on diu:

«3. PRESSUPOST DE LA CONVOCATÒRIA

L'import màxim que es destina a la convocatòria és de 516.000,00€, amb càrrec a la partida 40.23142.48905 del pressupost de despeses de l'IMAS per a l'any 2022. (Referència comptable 22022014918).»

haurà de dir

«3. PRESSUPOST DE LA CONVOCATÒRIA

L'import màxim que es destina a la convocatòria és de 516.000,00€, amb càrrec a la partida 40.23142.48905 del pressupost de despeses de l'IMAS per a l'any 2023.»

No obstant, la concessió de les subvencions queda condicionada a l'existència de crèdit adequat i suficient en el pressupost de l'IMAS per l'any 2023.

Quart. NOTIFICAR aquesta resolució a la Direcció Insular de Persones amb Discapacitat i Innovació Social, al Servei de Gestió Econòmica i a la Intervenció Delegada de l'IMAS.

Cinquè. Publicar aquesta Resolució al Bulletí oficial de les Illes Balears i al Tauler d'anuncis de l'IMAS.

 

Palma, 23 de noviembre de 2022

La presidenta del IMAS Sofía Alonso Bigler