Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

SINDICATURA DE COMPTES

Núm. 700807
Resolució del síndic major de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, de 24 de novembre de 2022, per la qual es publica el resultat de l’Informe 201/2022 sobre la rendició de comptes del sector públic local de les Illes Balears corresponent a l’exercici 2020

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Dia 4 de març de 2022, el Consell de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears va acordar aprovar l'Informe 201/2022 sobre la rendició de comptes del sector públic local de les Illes Balears corresponent a l'exercici 2020.

2. Dia 23 de novembre de 2022, el president del Parlament de les Illes Balears va comunicar que s'havia dut a terme el darrer tràmit parlamentari referent al dit Informe, que va tenir lloc amb la presentació i el debat d'aquest a la sessió de la Comissió d'Hisenda i Pressuposts de dia 13 de setembre de 2022.

Fonaments de dret

1. L'article 12.3 de la Llei 4/2004, de 2 d'abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, regula els informes o les memòries de fiscalització i en disposa la tramesa al Parlament, als subjectes fiscalitzats i al Tribunal de Comptes, i també la seva publicació en el BOIB després del darrer tràmit parlamentari.

2. L'article 32.1 del Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes estableix que aquesta institució ha de publicar el resultat de la fiscalització en el BOIB, un cop rebuda la comunicació expressa que se n'ha dut a terme el darrer tràmit parlamentari.

Per tot això, i d'acord amb el que disposen l'esmentada Llei 4/2004 i el Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears,

RESOLC

Publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el resultat de l'Informe 201/2022 sobre la rendició de comptes del sector públic local de les Illes Balears corresponent a l'exercici 2020, que s'adjunta com a annex.

 

Palma, 24 de novembre de 2022

El síndic major Joan Rosselló Villalonga

 

 

 

ANNEX Edicte pel qual es fa públic el resultat de l'Informe 201/2022 sobre la rendició de comptes del sector públic local de les Illes Balears corresponent a l'exercici 2020

L'Informe 201/2022 sobre la rendició de comptes del sector públic local de les Illes Balears corresponent a l'exercici 2020, previst en el Programa d'actuacions de la Sindicatura per a l'any 2021, és un informe de caràcter general i de periodicitat anual, l'àmbit subjectiu del qual abasta 184 entitats: les 76 entitats locals de les Illes Balears (4 consells insulars, 66 ajuntaments, 5 mancomunitats i 1 entitat local menor) i 108 entitats dependents i adscrites (34 organismes autònoms, 22 societats mercantils de capital íntegrament propietat d'aquestes entitats locals, 2 entitats públiques empresarials, 3 societats mercantils de participació majoritària, 19 consorcis adscrits, 26 fundacions dependents i 2 associacions dependents).

La Sindicatura de Comptes de les Illes Balears ha verificat el compliment de la normativa vigent en relació amb la rendició dels comptes generals, de les relacions anuals de contractes i de convenis, i de la informació sobre l'exercici del control intern pels òrgans d'intervenció local.

Com a resultat de la fiscalització que s'ha dut a terme, les conclusions de la revisió del compliment de la legalitat efectuada posen de manifest que el 40,8 % de les entitats locals de les Illes Balears no ha retut el compte general de l'exercici 2020 en termini. Quant a la tramesa de les relacions de contractes, convenis i informació sobre la funció interventora relatives a l'exercici 2020, les entitats locals principals que no han tramès aquesta informació en termini representen un 36,8 %, un 42,1 % i un 25,0 %, respectivament.

Les trenta-una entitats locals de les Illes Balears que, el 15 d'octubre de 2021, no havien retut el compte general corresponent a l'exercici 2020 i han incomplert l'obligació establerta en el TRLRHL i la LSCIB, són les següents: els consells insulars de Menorca i de Formentera; els ajuntaments d'Alaró, Andratx, Banyalbufar, Binissalem, Búger, Campanet, Consell, Costitx, Deià, Escorca, Esporles, Estellencs, Lloseta, Llubí, Montuïri, Palma, Petra, Puigpunyent, Sant Antoni de Portmany, Sant Joan, Santa Eugènia, Santa Maria del Camí, Selva, Sencelles, Sineu i Valldemossa, i les mancomunitats des Raiguer, Pla de Mallorca i Tramuntana.

A més de les incidències que es detallen en cada apartat, l'informe conté 5 recomanacions per millorar el compliment de l'obligació de retre els comptes generals de les entitats locals i els altres organismes, empreses i entitats que integren el sector públic local balear, així com de la rendició dels contractes, dels convenis i de la informació relativa a l'exercici de control intern en els terminis establerts en la normativa.

D'acord amb l'article 30.c del Reglament de l'SCIB, un cop aprovat provisionalment l'Informe, es va trametre als comptedants de les entitats locals, perquè hi formulassin les al·legacions i presentassin els documents que considerassin adients. Exhaurit el termini concedit, únicament han presentat al·legacions l'Ajuntament de Valldemossa i el Consell Insular de Mallorca, que consten com annex a l'Informe.

Podeu consultar l'Informe sobre la rendició de comptes del sector públic local de les Illes Balears corresponent a l'exercici 2020 al portal web de la Sindicatura, <www.sindicaturaib.org>, amb el número 201/2022.