Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HISENDA I RELACIONS EXTERIORS

Núm. 700348
Resolució de la directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni, a proposta de la cap del Servei de Dipositaria, per la qual s’autoritza la devolució d’ofici i es cancel·len determinades fiances dipositades per agències de viatge, i es notifica la renúncia definitiva a executar-les

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En el dia de la signatura, la cap del Servei de Dipositaria ha formulat la proposta de resolució següent

Fets

1. La Llei 6/2019, de 8 de febrer, de modificació de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears, va substituir l'obligació de les agències de viatge de dipositar una garantia davant l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per tal de poder iniciar la seva activitat, per la presentació d'una declaració responsable d'inici d'activitat amb una comunicació signada, en la qual es declara que l'empresa interessada manté una garantia constituïda. Al mateix temps, la Llei esmentada va fixar un termini de dos mesos a les administracions turístiques, comptador des de la presentació de la declaració responsable per part de l'agència de viatges, per tornar les garanties dipositades segons la normativa anterior.

2. Per aquest motiu, des de l'any 2019, la Direcció General de Turisme va dictar de forma progressiva les corresponents resolucions de cancel·lació d'un nombre important de garanties, atès que les diferents agències de viatges inscrites s'anaven acollint a la nova modalitat de declaració responsable. No obstant això, les agències que no es varen adaptar a la nova normativa a causa de cessament d'activitat, no varen demanar la cancel·lació de les seves garanties i romanen ingressades a la Dipositaria.

3. D'acord amb l'article 70.3 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en la redacció que en dona la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de modificació de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, l'ordenació turística és una competència pròpia dels consells insulars. No obstant això, el Consell Insular de Mallorca no va assumir-la de manera efectiva fins a l'any 2022, d'acord amb el Decret 50/2021 de 13 de desembre, de traspàs al Consell Insular de Mallorca de les funcions i els serveis inherents a les competències pròpies d'aquest Consell Insular que actualment exerceix l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'ordenació turística, motiu pel qual les garanties de les agències de viatge de Mallorca es dipositaven en la Dipositaria de l'Administració de la Comunitat Autònoma.

4. Malgrat la disposició transitòria quarta de la Llei 6/2019 ja esmentada va establir un termini de dos mesos, comptadors des de l'autorització del retorn per part de la conselleria competent, per  tornar a les agències de viatge les garanties dipositades, actualment romanen custodiades en la Dipositaria 340 garanties d'agències de viatge. Les dades de les garanties custodiades consten en l'annex 1 d'aquesta Resolució.

5.  Per tal de determinar la vigència o no de les garanties d'agències de viatge, i atès que no existeix cap procediment específic, prèvia consulta amb els serveis jurídics de la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors, s'ha considerat adient aplicar, per identitat de raó, el previst en l'article 20 del Decret 13/2019, de 7 de març, pel qual es regula el règim jurídic de les garanties i dels dipòsits custodiats per la Dipositaria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Si bé aquest precepte preveu un procediment de caràcter extraordinari per a garanties i dipòsits de més de deu anys d'antiguitat, en atenció a la seva finalitat  —que no és una altra que la de cancel·lar i retornar garanties que no estan en vigor o sobre les que es presumeix que ja no estan en vigor perquè l'obligació que garantien s'ha extingit—, es pot aplicar en el cas que ens ocupa.

6. Atès que la Llei 6/2019 esmentada va modificar el règim de les garanties de les agències de viatge, als efectes que aquí interessen, per, d'una banda, suprimir l'obligació de dipòsit i substituir-la per la de presentar una declaració responsable, i, de l'altra, per modificar el règim substantiu regulat en l'article 58 de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears en el mateix sentit i obligar les empreses a adaptar-se en el termini de dos mesos des de l'entrada en vigor de la Llei 6/2019 esmentada, la Dipositaria ja no hauria de custodiar cap garantia. Més encara si tenim en compte que la competència substantiva de la qual deriva el dipòsit de la garantia és pròpia dels consells insulars.

7. D'acord amb això, el 7 de juliol de 2022, la directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni va trametre un requeriment als consells insulars de Mallorca, de Menorca, d'Eivissa i de Formentera en el qual els sol·licitava que constatassin, en el termini de dos mesos, la vigència de les garanties o que dictessin les resolucions de devolució corresponents. Als requeriments es va adjuntar la relació de les garanties d'agències de viatge que, d'acord amb la informació del sistema econòmic financer de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, romanen custodiades en la Dipositaria.

8. Atès que ha transcorregut un termini superior als dos mesos des de la recepció pels consells insulars del requeriment fet per la Dipositaria i no s'ha rebut cap petició de mantenir les garanties ni tampoc cap resolució de devolució, segons l'article 20 del Decret 13/2019 esmentat, la directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni ha de resoldre tornar i cancel·lar d'ofici les garanties.

9. Igualment, atès que hi ha una sèrie de garanties d'agències de viatge (91) de les quals es va resoldre la devolució i cancel·lació en anys anteriors, però la Dipositaria no va poder contactar amb les titulars per notificar aquest fet, s'inclou, com annex 2, el llistat de garanties en aquesta situació per tal que les entitats que aportaren les garanties puguin resoldre el contracte de fiançament amb les entitats garants sense necessitat del document original, sens perjudici que puguin sol·licitar-la en un termini màxim de cinc anys d'ençà de la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Fonaments de dret

1. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears.

2. La disposició transitòria quarta de la Llei 6/2019, de 8 de febrer, de modificació de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears.

3. El Decret 13/2019, de 7 de març, pel qual es regula el règim jurídic de les garanties i dels dipòsits custodiats per la Dipositaria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

4. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.            

Proposta de resolució

Propòs a la directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni que dicti una resolució en els termes següents:

1. Autoritzar la devolució d'ofici de les garanties en matèria d'agències de viatge i cancel·lar-les en el Registre de la Dipositaria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, les quals consten en l'annex 1 de la present Resolució.

2. Certificar la renúncia a executar definitivament les garanties dels annexos 1 i 2, de forma que aquesta Resolució esdevé suficient per cancel·lar les garanties amb les entitats garants, sense necessitat del document original. Tot això sens perjudici del dret de la dipositant a demanar més informació o recuperar el document original en el període màxim de cinc anys des de la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de l'Estat.

3. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de l'Estat i en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

Resolució

Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes.

Interposició de recursos

Contra aquesta resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs d'alçada davant la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors o davant la directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni en el termini d'un mes comptador des de l'endemà haver-se publicat al BOIB, d'acord amb els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

Palma, (15 de novembre de 2022)

La directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni Catalina Ana Galmés Trueba

La cap del Servei de Dipositaria proposant Blanca Ripoll Martínez de Bedoya

Documents adjunts