Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 523800
Acord del Consell Executiu en sessió de caràcter ordinari de 5 de setembre de 2022, relatiu a l’aprovació de la convocatòria d’ajuts de minimis per al sector equí 2022 (exp. 3304-2022-000001)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El coneixement de la tradició i de la idiosincràsia equina de Menorca amb els anys s'ha erigit en un vector de caràcter productiu no gens menyspreable. Tant a l'àmbit intern com també fora de Menorca, el fet repercuteix en l'activitat econòmica de l'illa en diversos sentits: compravenda de bísties, fires eqüestres, centres d'equitació, hipòdroms o espais d'atracció turística o també cultural, accions formatives o jornades de tecnificació, per exemple.

2. D'ençà de l'any 2017 i amb l'única excepció del 2020 per la covid-19, el Departament d'Economia i Territori del Consell Insular de Menorca (CIM), amb la seva activitat subvencionadora, ha promocionat les activitats lligades al sector equí que contribueixen a la millora del seu grau de competitivitat, açò és: promoció exterior, divulgació i formació especialitzada.

3. El 3 de desembre de 2021 el Consell Executiu va aprovar el Pla Estratègic de Subvencions per a l'exercici 2022; incorporat al pressupost del CIM vigent, aquest pla canalitza i ordena el desenvolupament d'actuacions en matèria de subvencions adreçades a la consecució dels objectius de cada programa i, una de les línies de subvenció del Departament d'Economia i Territori, consisteix en la convocatòria d'ajuts al sector equí de Menorca.

4. L'interès públic d'aquesta convocatòria de minimis és promoure l'activitat equina i, d'aquesta manera, l'efecte previst és el de dinamitzar l'activitat econòmica al seu voltant.

5. L'article 70.12 de la Llei orgànica 1/2007, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears determina que les competències pròpies dels consells insulars, entre les quals es troba l'agricultura, la ramaderia i la pesca. Així mateix, segons l'article 73 de la dita llei, correspon als consells insulars, en les matèries que l'Estatut els atribueix com a pròpies, l'exercici de l'activitat de foment.

6. Altrament, la convocatòria que es proposa s'ajusta al que preveu la Llei 7/1985 de 2 d'abril, de bases de règim local, en la seva redacció aprovada per la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local. Més concretament, l'art. 36 diu que són competències pròpies de la diputació o entitat equivalent les que els atribueixin en aquest concepte les lleis de l'Estat i de les comunitats autònomes en els diferents sectors de l'acció pública i, d'entre les esmentades, cal subratllar la següent: «d) La cooperació en el foment del desenvolupament econòmic i social i en la planificació en el territori provincial, d'acord amb les competències de la resta d'administracions públiques en aquest àmbit».

7. El Consell Executiu del CIM, en sessió de caràcter ordinari de dia 20 de setembre de 2021, va aprovar les bases que regeixen els ajuts de minimis per al sector equí de Menorca (BOIB núm. 136, de 5 d'octubre de 2021). Arran de l'entrada en vigor, el 7 d'agost de 2022, de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, les bases esmentades es veuen directament afectades pel que fa a l'òrgan competent per a la concessió dels ajuts i també respecte de la interposició de recursos administratius.

8. En la darrera convocatòria (2021) 4 beneficiaris varen gaudir d'un import global de 9.258,97 €; els ajuts varen ser justificats en la seva totalitat.

9. Atesa la situació d'anormalitat viscuda l'any passat amb motiu de la covid-19, és raonable pensar que la partida prevista per als ajuts de promoció al sector equí de Menorca en el pressupost del CIM per a l'any 2022, dotada amb 50.000 €, serà suficient per cobrir la major demanda de sol·licituds.

10. En virtut de la seva naturalesa específica de minimis, els ajuts estan sotmesos als requisits i exigències dels reglaments europeus següents:

a) Pel Reglament (UE) núm. 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, modificat pel Reglament UE 2019/316, de 21 de febrer de 2019, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis en el sector agrícola, segon el qual l'entitat beneficiària no pot rebre ajuts públics o d'ens privats finançats a càrrec de pressuposts públics per un import superior a 20.000 € en els tres darrers exercicis fiscals.

b) Pel Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis, segons el qual l'entitat beneficiària no pot rebre ajuts públics o d'ens privats finançats a càrrec de pressuposts públics per un import superior a 200.000 € en els tres darrers exercicis fiscals.

Per tot el que s'ha exposat, de conformitat amb la normativa bàsica aplicable al CIM en matèria de subvencions i en el marc d'allò establert en les Bases d'execució del pressupost vigent d'aquesta corporació,

Atesa la proposta del conseller executiu del Departament d'Economia i Territori,

El Consell Executiu, per unanimitat dels set membres presents (senyora Mora Humbert, senyor Maria Ballester, senyora Torrent Bagur, senyor Pastrana Huguet, senyora Gomila Carretero, senyora Morlà Subirats i senyora Gómez Estévez) i en votació ordinària, adopta els acords següents:

Primer. L'aprovació de la convocatòria d'ajuts de minimis per al sector equí corresponent a l'any 2022, més els annexos que l'acompanyen, que es regirà per les bases aprovades pel Consell Executiu del Consell Insular de Menorca en sessió de caràcter ordinari de dia 20 de setembre de 2021 (BOIB núm. 136, de 5 d'octubre de 2021) amb els canvis induïts per la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars; més concretament:

1. L'òrgan competent per a la concessió dels ajuts (base 11.5) és el conseller executiu cap del departament mitjançant resolució de concessió o denegació dels mateixos.

2. I sobre la interposició de recursos administratius (base 18.1):

- Els acords del Consell Executiu pels quals s'aproven les bases i les convocatòries, que no exhaureixen la via administrativa, són susceptibles d'interposar-hi recurs d'alçada davant el Ple del Consell Insular de Menorca.

- De la mateixa manera, contra les resolucions del conseller executiu cap del departament per els quals es concedeixen o deneguen els ajuts, s'hi poden interposar recurs d'alçada davant el Consell Executiu del Consell Insular de Menorca.

La dita convocatòria, a més, es regirà amb les següents condicions:

a) Import global màxim dels ajuts i crèdit pressupostari: les ajudes concedides seran ateses amb càrrec a les partides pressupostàries i amb l'import màxim que s'indiquen a continuació:

Partida

Quantia màxima

5 41900 4890002 Ajuts promoció sector equí de Menorca

50.000 €

L'import màxim destinat a la convocatòria únicament podrà ampliar-se en el supòsit d'aportacions expresses de tercers que contribueixin al finançament de l'objecte d'aquesta i s'hagin concretat posteriorment a la seva aprovació.

b) Accions subvencionables, percentatges de la subvenció i imports màxims per beneficiari:

- Borsa de viatges: se subvenciona fins al 100% de les despeses per assistir a fires, curses i actes promocionals amb un màxim de 4.000 € (un 20% més en el cas que l'equí sigui de raça menorquina).

- Promoció i divulgació: se subvenciona el 70% de les despeses de publicitat amb un màxim de 8.000 € per a les associacions i els hipòdroms i amb un màxim de 3.000 € per a la resta de sol·licitants (un 20% més en el cas que l'equí sigui de raça menorquina).

- Jornades formatives: a la mitjana empresa se li subvenciona el 60%, un 70% a la petita empresa, de les despeses associades a la formació impartida per professionals de categoria nacional o internacional amb un màxim de 3.500 € (un 20% més en el cas que l'equí sigui de raça menorquina).

- L'import màxim total que podran rebre les associacions i els hipòdroms en el marc d'aquesta convocatòria és de 14.400 € i la resta de sol·licitants 7.600 €.

c) El termini de presentació de sol·licituds serà d'un mes comptat a partir del dia següent a la data de publicació d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

d) L'expedient serà instruït pel senyor Miguel Lopesino Chacón, tècnic del Departament d'Economia i Territori.

e) Componen la Comissió Avaluadora d'aquests ajuts:

- President: Josep Pastrana Huguet, conseller executiu d'Economia i Territori.

- Secretari/ària: un/a funcionari/ària del Departament d'Economia i Territori.

- Vocals:

  • Pilar Pons Goñalons, directora insular d'Economia.
  • Miguel Lopesino Chacón, tècnic del Departament d'Economia i Territori.
  • Francisca Llabrés Riudavets, tècnic de gestió a l'AGA d'Economia.
  • Gabriel Subirats Pons, tècnic de gestió a l'AGA d'Economia.

Segon. Remetre a la Base de Dades Nacional de Subvencions informació sobre la present convocatòria en els termes establerts en l'article 20.8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i de forma prèvia a la publicació en el BOIB.

Contra aquest acord – que no exhaureix la via administrativa – es pot interposar un recurs d'alçada davant el Ple en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat, d'acord amb l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

L'esmentat recurs s'entendrà desestimat, si no es notifica la resolució corresponent, quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma.

 

Maó, 13 de setembre de 2022

Per delegació de la presidenta, la secretària Rosa Salord Olèo (Decret 427/2019, d'11 de juliol) (BOIB núm. 97 de 16-7-2019)