Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE PROMOCIÓ ECONÓMICA I DESENVOLUPAMENT LOCAL

Núm. 421866
Extracte de la Resolució de 29 de juliol de 2022 del Conseller executiu de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local per la qual s’aprova la convocatòria pública de la IX Edició dels Premis d’Artesania de Mallorca de 2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

BDNS (Identif.): 641831

De conformitat amb el previst als articles 17.3.b i 20.8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, es publica l'extracte de la convocatòria, el text complet de la qual, es pot consultar en la Base de Dades Nacional de Subvenciones (http://www.pap.minhafp.gob.es/bdnstrans/index).

1.  Objecte

La present convocatòria té per objecte convocar els “IX Premis d'Artesania de Mallorca 2022”, en règim de concurrència competitiva, per potenciar el teixit productiu del sector artesà, per fer un reconeixement institucional al esforç i dedicació del artesans en l'elaboració de productes de qualitat, sostenibles i únics.

Mitjançant aquests premis, es pretén contribuir al impuls en el desenvolupament i competitivitat dels artesans i les empreses artesanes de Mallorca.

2. Bases reguladores

Les bases reguladores de la present convocatòria són les establertes en l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca, aprovada per Acord del Ple de 23 de desembre de 2016 (BOIB núm. 21, de 18.02.2017), modificada per Acord del Ple de 14 de juny de 2018 (BOIB núm. 96, de 04.08.2018).

3.  Beneficiaris

Poden optar als premis les persones físiques o jurídiques que tinguin acreditació artesana en qualsevol de les modalitats existents, excepte els candidats d'Impuls.

En la categoria “Premi Impuls” s'haurà d'acreditar que s'és alumne de centres de formació o institucions educatives relatius als oficis artesans, o bé, que ha estat matriculat en els centres esmentats en els darrers dos anys.

Per optar a la resta de premis, els candidats han de complir els següents requisits:

  1.  Persones físiques o jurídiques amb domicili fiscal, sucursal, delegació o establiment a l'illa de Mallorca.
  2.  Estar en possessió d'una de les acreditacions artesans que concedeix el Consell Insular de Mallorca i que estiguin en vigor, i excepcionalment, encara que no tinguin aquests distintius, podran tenir la condició de candidats de la convocatòria si disposen del document administratiu que acrediti la condició de “pendent visita”, expedit abans de la publicació d'aquesta convocatòria de premis en el Butlletí oficial de les Illes Balears.
  3.  Estar d'alta d'activitats econòmiques, que s'acreditarà mitjançant la presentació del Certificat de situació en el cens d'activitats econòmiques de l'AEAT (Agència Estatal de l'Administració Tributària) de l'any en curs, i estar d'alta en la Seguretat Social, si pertoca. S'exceptua aquest requisit, si és el cas, als participants en la categoria “Premi Impuls i Avantguarda” .

Els membres del Jurat no poden presentar candidatura a cap categoria dels premis.

4. Crèdit pressupostari

El pressupost de despeses del Consell Insular de Mallorca per a l'any 2022 ha assignat la quantitat de 32.000 € per dur a terme la convocatòria dels premis, amb càrrec a l'aplicació pressupostària 654390048100, denominada “Premis Artesania”.

 

5. Categories i Imports

A) Premi Artesania Tradició de Mallorca. Dotació:

  • 1er premi: 4.000,00 € 
  • 2n premi: 3.000,00 €

Els fonaments de l' artesania tradicional descansen en les tradicions de la nostra illa. La seva base és la transmissió del coneixement a través de generacions, moltes vegades en forma oral, per la qual cosa el connecta també amb el patrimoni immaterial, sent les tècniques i coneixements utilitzats en les activitats artesanals el més rellevant com a patrimoni, més enllà del producte en si.

A través d'aquest premi es pretén garantir la salvaguarda dels coneixements, materials, tècniques i productes de l'artesania tradicional de la nostra illa perquè es transmeti a generacions esdevenidores i es continuï practicant com a mitjà de subsistència i identitat cultural.

El premi artesania tradicional de Mallorca, més enllà d'una peça, pot consistir en una memòria extensa amb la trajectòria dels artesans o artesanes que han dedicat la seva vida a mantenir vius aquests oficis tradicionals tractant de transmetre els coneixements a noves generacions.

B) Premi Disseny i Innovació Artesana.

Dotació:

  • 1er premi: 4.000,00 €
  • 2n premi: 3.000,00 €

Es tracta d'una categoria que tracta de premiar a aquells artesans que creïn les seves peces majoritàriament a mà amb un nivell alt d'excel·lència, tant en els materials com en l'execució però amb un disseny contemporani. La idea és que aquests objectes transmeten innovació i creativitat i mostren el saber fer dels oficis amb un resultat final original i únic.

C) Premi Alimentació Artesana de Mallorca.

Dotació:

  • Premi producte fresc: 4.000,00 €
  • Premi producte de llarga duració: 4.000,00€

Es tracta d'un premi enfocat a promocionar l'alimentació artesana de Mallorca, com a reconeixement de la seva activitat en el manteniment de la tradició de les receptes pròpies de l'illa i la potenciació de l'alimentació saludable amb productes propis de l'illa.

D) Premi Dona Artesana.

  • Dotació: 4.000,00 €
  • L'objectiu d'aquest premi és incentivar i posar en valor el paper creixent i la importància que té la feina de la dona en el conjunt de l'activitat artesana, així com destacar la importància de les dones en el món laboral i social de l'illa de Mallorca i reconèixer el talent i la creativitat de les dones dedicades a l'activitat artesanal.

E) Premi Artesania Sostenible de Mallorca.

  • Dotació:  4.000,00 € 
  • Aquest premi té com objectiu premiar a aquells artesans i artesanes que, amb la seva labor diària en la creació dels seus productes, tenen en compte la delicada situació mediambiental i contribueixen a mantenir un entorn més sostenible, tenint en compte el cicle de vida, que contribueix a  mesurar l'impacte total d'un producte en l'entorn. Des de  l'extracció de les matèries primeres necessàries per a fabricar-ho, així com la mesura l'energia que es consumeix en la seva producció i ús, incloent-hi l'impacte de la seva eliminació al final de la seva vida útil.

F) Premi Impuls.  

  • Dotació: 1er premi : 2.000,00 €
  • L'objecte és potenciar el relleu generacional a l'artesania de Mallorca, l'accés de nous talents del sector i la seva professionalització, així com estimular la creativitat dels estudiants i titulars d'escoles i institucions educatives del sector artesà de Mallorca.
 

6. Termini i lloc de presentació de les sol·licituds

En termini màxim de presentació de sol·licituds serà de dos mesos que comencen l'endemà de la publicació de l'extracte d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Se exceptuen els  productes alimentaris, que es podran presentar fins el darrer dia de la reunió del jurat, de 8:00 h a 9:00 h.

Les sol·licituds es formalitzaran d'acord amb els annexos que acompanyen la convocatòria.

Les instàncies s'han de dirigir a la Direcció insular de Comerç i Artesania, Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell Insular de Mallorca, Plaça de l' Hospital nº 4, segon pis, 07012 Palma de Mallorca.

Lloc de presentació:

Les persones físiques poden presentar la documentació administrativa en qualsevol terminal del Registre General del Consell Insular de Mallorca o als llocs establerts en l'apartat 4 de l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú dels administracions públiques o bé per via telemàtica a través del registre electrònic.

Les persones jurídiques estan obligades a la presentació de la documentació per via telemàtica, en base a l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Quan les sol·licituds es presentin en llocs diferents de les oficines del Registre General del Consell Insular de Mallorca, s'ha de comunicar aquesta circumstància a la Direcció Insular de Comerç i Artesania dins el mateix dia, mitjançant e-mail a l'adreça de correu electrònic artesania@conselldemallorca.net, amb l'objecte que l'òrgan instructor tingui coneixement de la presentació de la sol·licitud.

A l'efecte de determinar la data de presentació, a la sol·licitud haurà de figurar el segell d'entrada a l'oficina del registre corresponent.

7. Altres dades:

Les obres i/o projectes presentats han d'haver estat fets en els dos darrers anys des de la publicació d'aquesta convocatòria i no poden haver estat premiats en altres concursos anteriors.

El model normalitzat de sol·licitud i la documentació que s'hi ha d'acompanyar es troba disponible, igualment, a la seu electrònica del Consell Insular de Mallorca  https://seu.conselldemallorca.net.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (29 de juliol de 2022)

La secretaria tècnica de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local (Per delegació del conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local. Resolució de 22/07/2019. BOIB núm. 103, de 27/07/2019) Rosa Mª Cañameras Bernaldo