Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE LLORET DE VISTALEGRE

Núm. 363909
Aprovació definitiva del Reglament municipal regulador de l'ús de les instal·lacions esportives municipals

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovat inicialment el Reglament municipal regulador de l'ús de les instal·lacions esportives municipals de Lloret de Vistalegre, una vegada finalitzat el termini d'exposició pública sense que s'hagin presentat al·legacions. Es publica el text íntegre de la mateixa per a la seva entrada en vigor i aplicació, en compliment del previst a l'article 17.4 del Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

Contra aquest acord, que és definitiu en via administrativa, sols es pot interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat del Contenciós Administratiu de Palma, en el termini de dos mesos, comptador a partir del dia següent al de la publicació d'aquest anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

No obstant l'anterior, es pot formular qualsevol altre recurs que es consideri adient.

"REGLAMENT MUNICIPAL REGULADOR DE L'ÚS DE LES INSTAL·LACIONS ESPORTIVES MUNICIPALS

La Constitució espanyola, a través del seu article 43, apartat 3 reconeix la transcendència de l'esport al disposar que "els poders públics fomentaran l'educació sanitària, l'educació física i l'esport així mateix facilitaran l'adequada utilització de l'oci." Per part seva, l'article 25.2.m) de la Llei 7/1985 de 2 d'abril, Reguladora de Bases de Règim Local, senyala que els municipis exerciran en tot cas competències en matèria d'activitats o instal·lacions esportives i ocupació del temps lliure.

La pràctica esportiva s'ha revelat com un dels instruments més adequats per propiciar la millora de la salut de la població. Conscient dels beneficiosos efectes que sobre la salut i qualitat de vida de la població produeix l'activitat física, l'Ajuntament de Lloret de Vistalegre - en col·laboració amb el Govern Balear - han fet un esforç important per dotar al municipi d'aquestes infraestructures.

Amb el present reglament es pretén regular l'ús del complex esportiu municipal, instal·lacions que es consideren d'una gran transcendència social tant per la intensitat d'ús que se'n realitza com pels efectes beneficiosos que la pràctica de l'esport ha demostrat en el desenvolupament humà.

Disposicions Generals

Article 1 Objecte

Constitueix l'objecte d'aquest Reglament regular l'ús i funcionament de les instal·lacions esportives municipals situades al camp municipal d'esports «Sa Comuna», ja siguin gestionades pel propi Ajuntament o per entitat autoritzada en virtut d'acord adoptat pels seus òrgans de govern, així com els drets i deures de les persones usuàries de les mateixes.

Article 2 Definicions

Instal·lacions esportives municipals: Son aquelles edificacions o immobles, camps, dependències o espais, de qualsevol característica, al aire lliure o cobertes, tancades o obertes, destinades a la pràctica de l'esport i l'activitat física, incloent les zones de equipament, complementàries o funcionalment necessàries per al desenvolupament de l'activitat esportiva, de titularitat de l'Ajuntament de Lloret de Vistalegre o cedides al mateix per qualsevol títol jurídic.

Persones usuàries: els efectes d'aquest Reglament es consideren persones usuàries:

a) Les que, de manera individual o col·lectiva, utilitzen les instal·lacions esportives municipals.

b) Alumnat d'activitats esportives programades o de les classes o escoles esportives.

c) Titulars d'una reserva d'ús d'una pista

d) Participants en activitats de competició esportiva.

e) Acompanyants i espectadors.

Article 3 Accés a les instal·lacions

1.- Les instal·lacions esportives, independentment de la forma de gestió, són d'accés lliure per a totes i tots els ciutadans, de forma individual o col·lectiva sense cap altre limitació que les establertes per les lleis o en aquest reglament. Per tant poden ser empleades per persones físiques o jurídiques

2.- No obstant, l' accés a les instal·lacions esportives estarà condicionat per l'horari d'obertura, l'aforament de cada instal·lació, les limitacions de capacitat que conjunturalment s'estableixin, i al pagament dels preus públics o tarifes vigents.

Article 4 Horari d'ús

Es podrà fer ús de les instal·lacions esportives municipals els dies i hores fixats per a aquestes, per l'òrgan competent

 

TÍTOL I Normes d'ús

Article 5 Restriccions d'ús i prohibicions

No es permet:

1. Fumar dins les instal·lacions esportives municipals.

2. El consum de drogues o substàncies estupefaents.

3. La introducció a les instal·lacions de qualsevol objecte de vidre, substàncies inflamables, o nocives.

4. No estan permeses, les pernoctacions dins les instal·lacions.

5. Obstruir o impedir el normal funcionament de les instal·lacions.

6. L'ús de les instal·lacions per a una finalitat distinta a les establertes al present reglament.

7. Realitzar qualsevol tipus d'actes que puguin ocasionar danys a les instal·lacions esportives municipals o a qualsevol dels seus elements.

8. Impedir l'ús de la instal·lació esportiva municipal o de qualsevol dels seus elements a altres usuaris.

9. Accedir amb animals a les instal·lacions, excepte en els casos previstos legalment.

10. Accedir a les instal·lacions amb vehicles de qualsevol índole, excepte quan disposin del espai habilitat per a això, pel temps limitat a la durada de l'activitat i previ pagament, en el seu cas, del preu públic, taxa o tarifa corresponent.

11 Impartir classes sense autorització.

12 Realitzar qualsevol activitat econòmica lucrativa.

13 Introduir taules, cadires, ombrel·les, gandules i qualsevol altre mobiliari.

14 Practicar jocs amb o sense elements, excepte en les zones habilitades per a això.

15 Utilitzar reproductors de música sense auriculars.

16. Llançar substàncies i residus o qualsevol tipus de desaprofitament fora dels recipients destinats a tal fi.

17. Menjar fora de les zones habilitades per a això.

18. Introduir o exhibir pancartes, símbols, emblemes o llegendes que, pel seu contingut o per les circumstancies en les quals s'exhibeixin o utilitzin pugui ser considerat com un acte que inciti o fomenti comportaments violents, xenòfobs, racistes, o com un acte de manifest menyspreu als participants en la activitat esportiva.

19. Introduir armes, bengales, petards explosius o qualsevol producte inflamable, fumigen o corrosiu.

20. Encendre foc.

21. Realitzar reportatges fotogràfics o de vídeo, sense autorització expressa.

22 Subarrendar, cedir o prestar el dret d'ús dels espais esportius amb reserva a terceres persones o entitats sense autorització expressa.

Article 6 Responsabilitat de l'Ajuntament o l'entitat gestora del servei

L'ajuntament de Lloret de Vistalegre, o en el seu cas, el concessionari del servei no seran responsables:

1. Dels objectes personals que s'extraviïn o es trobin dins les instal·lacions municipals, i aconsella no acudir als recintes amb objectes de valor.

2. De les lesions que pugui sofrir l'usuari tret que siguin conseqüència d'un mal estat de la instal·lació o dels seus equipaments.

3. Dels danys derivats de l'incompliment del present Reglament o del mal ús de les instal·lacions o equipaments.

Article 7 Drets de les persones usuàries

1.- L'usuari, des del moment en que té dret a utilitzar les instal·lacions, tant com a practicant com a espectador, ha d'acceptar les serves normes generals d'ús tenint cura del elements, materials esportius i tot el que es posa a la seva disposició.

2.- Fer ús i gaudir, d'acord a les normes d'ús establertes i tarifes vigents, de tots els serveis que ofereixen les instal·lacions esportives municipals, ja siguin gestionades directa o indirectament.

3.- A ser tractats amb respecte pel personal que dóna servei a les instal·lacions i per la resta d'usuaris.

4. Fer ús de les instal·lacions esportives els dies i horari senyalats, si be l'Ajuntament per necessitats de programació o força major, podrà anul·lar o variar les condicions establertes.

5. A ser informat, tant a l'Ajuntament com a les instal·lacions esportives o la pàgina Web, sobre les condicions d'ús de les instal·lacions i serveis que es donen a les mateixes, així com els documents que es sol·licitin referents a les mateixes: Reglaments, preus, cursets...

6. Presentar queixes, suggeriments i reclamacions, adreçats a l'Ajuntament.

7. Sol·licitar en qualsevol moment l' identificació de qualsevol treballador/ra de les instal·lacions municipals, als efectes de les reclamacions corresponents.

8. Qualsevol altre dret que vengui reconegut per la legislació vigent i per aquest reglament

Article 8 Deures dels usuaris

1. L'accés a les instal·lacions esportives municipals suposa l'acceptació de la totalitat de les normes compreses en aquest reglament.

2. Tota persona interessada en la utilització de les instal·lacions esportives municipals està obligada a sol·licitar autorització d'ús segons el procediment fixat i abonar el preu públic, taxa o tarifa corresponent dins el termini fixat i forma establerta.

3. Amb l'accepció que en cada cas pugui determinar-se, la sessió d'ús de les instal·lacions esportives municipals no inclou el subministrament i utilització de material esportiu, per lo que aquest s'haurà d'aportar per les pròpies persones usuàries i ajustar-se en totes les característiques a les condicions reglamentàries establertes per a la modalitat esportiva de que es tracti.

4. Totes les persones usuàries estan obligades a l'estricte compliment de les normes establertes a totes les instal·lacions esportives municipals. Aquest compliment serà exigit pel personal encarregat de les instal·lacions, com a responsable de complir i fer complir directament les disposicions vigents.

5. Les persones usuàries de les instal·lacions esportives municipals mantindran en tot moment actituds de consideració i respecte cap als altres usuaris i cap el personal encarregat de les instal·lacions esportives municipals. En relació amb l'encarregat, estaran obligats al compliment de totes les instruccions o observacions que rebin sobre el bon ordre i funcionament de les instal·lacions i sobre la disposició i utilització dels materials i dotacions.

6. L' incompliment de les present normes, així com els actes de vandalisme i mal comportament, podran donar lloc a les sancions previstes en aquest reglament així com la reparació, reposició i/o el pagament dels danys produïts. En el cas de persones usuàries que pertanyin a Clubs, Societats esportives, aquests seran responsables subsidiaris del comportament dels seus membres.

7. L'usuari/ris o espectador/ors que manifesti un comportament contrari al present reglament donarà lloc a què el personal de la instal·lació li exigeixi que abandoni la mateixa o requerir la presència, si la gravetat del cas així ho exigeix, de les forces de seguretat sense perjudici de les posteriors accions aplicables al cas.

Article 9 Responsabilitat dels usuaris

1. Les persones usuàries han de deixar les instal·lacions utilitzades en perfecte estat per a l'ús següent . Per altra banda, assumiran la responsabilitat plena i directa pels danys i perjudicis que es produeixin dins les instal·lacions municipals durant l' utilització de les mateixes, així com els ocasionats a les demès dependències, locals, edifici, etc, i els soferts per terceres persones, sempre que aquets siguin deguts a comportaments dolosos o per negligència de l'usuari.

2. La seguretat dels menors d'edat es responsabilitat única dels pares, mares, de les persones adultes que els acompanyen, les quals es faran responsables en els casos d'incompliment pels mateixos de les normes de funcionament de les instal·lacions esportives municipals.

3. Es considera responsable directe de l'ús al titular de l'autorització, llevat de que acrediti la representació que ostenta, en aquest cas la responsabilitat recaurà sobre el representat.

4. Cada usuari individual, entitat, club, centre docent o grup té per obligació respectar les instal·lacions i el seu mobiliari, i seran responsables dels danys i perjudicis ocasionats com a conseqüència del seu mal ús, fent-se responsables de les despeses que puguin comportar els arranjaments o les reposicions necessàries per mantenir el seu mateix estat de conservació i funcionament

5. Quan es tracti de competicions amb participació d'entitats que no pertanyen a les del municipi, l'entitat local corresponent es responsabilitzarà de les despeses ocasionades pels desperfectes i danys ocasionats per una mala utilització.

6. Cada entitat, club, associació que realitzi una activitat estarà obligada a concertar una assegurança que cobreixi lesions i accidents de tot tipus, essent responsable directe dels mals que es produeixin a les persones o els desperfectes de les instal·lacions.

7. Els usuaris individuals o en grup, no podran accedir als espais esportius assignats fins que l'activitat precedent hagi acabat. En qualsevol cas, el personal municipal de les instal·lacions garantirà que es respecti aquest criteri de funcionament.

 

TÍTOL II Règim sancionador

Article 10 Règim sancionador

1. Les infraccions de les obligacions i altres normes de compliment obligat establertes en aquest reglament podran ser objecte de sanció d'acord amb les regles establertes en la Llei 40/2015, d'1 d'Octubre del Règim Jurídic del Sector Públic i el procediment establert en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, tot això en relació al Títol XI de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.

2. Els responsables de les instal·lacions, serveis i activitats tenen la facultat d'amonestar, inclús expulsar del Recinte de forma cautelar, fins a la resolució de l'informe d' incidència, aquelles persones que no tinguin una conducta deguda.

Article 11 Infraccions

1. L'incompliment de les normes marcades en aquest Reglament, constituirà una infracció mereixedora de sanció. Aquestes s'imposaran per l'òrgan competent prèvia tramitació del corresponent expedient sancionador

2. Es consideren infraccions lleus les següents:

1. El tracte incorrecte de qualsevol usuari, personal, tècnic, etc.

2. Causar danys materials lleus a les instal·lacions, materials o equipaments per un import inferior a 100 euros, sempre que aquets hagin estat provocats per culpa, dol o negligència greu de l'usuari.

3. Qualsevol altre incompliment de les normes establertes en el present reglament quan no mereixin la consideració de Greus o Molt Greus.

3.- Es consideren infraccions greus:

1. L' incompliment continu de les obligacions dels usuaris.

2. El mal tracte verbal o d'obra a altres usuaris, espectadors, monitors, socorristes, tècnics, jutges, personal de les instal·lacions esportives municipals.

3. Causar d'anys greus a les instal·lacions, material, equipament, o a les persones usuàries, per un import entre 100 i 1.000 euros, sempre que aquets hagin estat provocats per culpa, dol o negligència greu de l'usuari.

4. Originar per imprudència o negligència accidents greus a un mateix o a altres persones.

5. El falsejar intencionadament dades relatives a la seva identitat, edat, estat de salut, etc.

6. L' alteració de l'ordre a l'interior de les instal·lacions.

7. La reincidència en tres faltes lleus.

4.- Es consideren Infraccions molt greus:

1. Impedir l'ús de la instal·lació o d'un servei a altres persones o entitats, clubs etc amb dret a la seva utilització.

2. Impedir o obstruir el normal funcionament de les instal·lacions.

3. Causar d'anys greus a les instal·lacions, material, equipament, o a les persones usuàries, per un import superior a 1.000 euros, sempre que aquets hagin estat provocats per culpa, dol o negligència greu de l'usuari.

4. Agressions físiques a les persones que estan fent ús de la instal·lació, així com al personal que fa feina a dins.

5. Acumular dues o més faltes greus.

Article 12 Sancions

1. Les infraccions lleus es podran sancionar amb multa de fins a 100 €

2. Les infraccions greus es podran sancionar amb multa de 101 € fins a 300 € i la pèrdua del dret a accedir a les instal·lacions

3. Les infraccions molt greus es podran sancionar amb multa de 301 € fins a 500 € i la pèrdua del dret a accedir a les instal·lacions de fins a un any.

Article 13 Gradació de les sancions i subjectes responsables.

1. Per la gradació de les sanciones es tindran en compte els criteris establerts en l'article 29 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, del Règim Jurídic del Sector Públic.

2. La imposició de la sanció serà compatible amb l'exigència a l'infractor de la reposició de la situació alterada al seu estat anterior.

3. En cas que es produïssin danys a béns de titularitat municipal, els serveis tècnics municipals seran els encarregats de determinar la quantia dels mals, la valoració serà remesa a l'infractor el qual haurà d'abonar la quantitat en els termes que es fixin.

4. Seran responsables directes de les infraccions els autors materials, excepte en el supòsit de que siguin menors d'edat, en aquest cas respondran civilment per ells els que tinguin la custòdia legal.

5. Si les actuacions constitutives d'infracció son efectuades per un grup de persones conjuntament, respondran totes elles de forma solidària. Seran responsables solidaris dels danys les persones físiques o jurídiques sota les que recaigui el deure legal de prevenir les infraccions administratives que altres puguin cometre.

Disposició addicional

En cas de que les instal·lacions fossin gestionades indirectament, el servei es regirà, a més pel contingut del present reglament, per l'establert al Plec de Clàusules Administratives particulars del Servei.

Disposició final

Aquest Reglament entrarà en vigor, una vegada aprovat definitivament i publicat el seu text íntegre en el Butlletí Oficial de la Província, en el termini previst en l'article 65.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, en relació a l'article 70 d'aquesta".

 

Lloret de Vistalegre, document signat electrònicament (29 de juny de 2022)

El batle Antoni Bennasar Pol