Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS

Núm. 350296
Resolució de la Universitat de les Illes Balears del dia 13 de juny de 2022 per la qual es publica el conveni amb l'organisme autònom Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Subscrit el conveni entre la Universitat de les Illes Balears i l'organisme autònom Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació per a l'avaluació de l'activitat investigadora del personal docent i investigador contractat, i en compliment del que disposa l'article 48.8 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, es publica el conveni esmentat, que figura com a annex a aquesta resolució.

Ho faig publicar perquè se'n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (14 de juny de 2022)

El rector Jaume Carot

 

ANNEX Encàrrec de gestió formalitzada per conveni entre l'organisme autònom Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació i la Universitat de les Illes Balears per a l'avaluació de l'activitat investigadora de personal docent i investigador contractat

Reunits

D'una part, la senyora Mercedes Siles Molina, en representació de l'organisme autònom Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA), amb CIF S2801299E. Intervé en qualitat de directora, nomenada pel Consell Rector de l'ANECA (Resolució de 19 de febrer de 2020, de la Presidència del Consell Rector, per la qual es publica el nomenament, BOE de 29 de febrer), i actua en virtut de les atribucions que li atribueix l'article 16 de l'Estatut de l'organisme autònom ANECA, aprovat pel Reial decret 1112/2015, d'11 de desembre.

D'una altra part, el senyor Jaume Carot Giner, Rector Magnífic de la Universitat de les Illes Balears, que actua en representació de la Universitat de les Illes Balears, CIF Q0718001A, amb seu a la cra. de Valldemossa, km 7.5, 07122 Palma, d'acord amb la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, modificada per la Llei orgànica 4/2007, de 12 d'abril, i l'article 38.1.b) dels Estatuts de la Universitat de les Illes Balears, aprovats pel Decret 64/2010, de 14 de maig, després del seu nomenament pel Decret 32/2021, de 7 de juny (BOIB núm. 78, de 12 de juny).

Exposen

1. Que l'ANECA, a través de la Comissió Nacional Avaluadora de l'Activitat Investigadora (d'ara endavant, CNEAI), de conformitat amb el que preveu el Reial decret 1112/2015, d'11 de desembre, pel qual s'aprova l'Estatut de l'organisme autònom ANECA, realitza l'avaluació de l'activitat investigadora dels funcionaris de carrera i interins dels cossos docents universitaris d'universitats públiques i dels organismes públics de recerca de l'Administració General de l'Estat, de conformitat amb el que disposa l'article 2.4.2 del Reial decret 1086/1989, de 28 d'agost, sobre retribucions del professorat universitari, en la redacció donada per la disposició final 1a. U del Reial decret 1112/2015, d'11 de desembre.

2. Que les universitats públiques requereixen disposar d'un sistema d'avaluació del professorat contractat que sigui equiparable al sistema d'avaluació del seu personal docent i investigador amb la condició de funcionari de carrera i interí de la universitat pública. Aquesta equiparació ho és quant a l'avaluació mateixa considerada, però no quant al que estableix el Reial decret 1086/1989, de 28 d'agost, sobre retribucions del professorat universitari, per al personal docent funcionari de carrera, així com el que preveu l'article 55 de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats.

3. Que l'ANECA i la Universitat de les Illes Balears tenen un interès comú en la millora de la qualitat del personal docent i investigador, i la Universitat de les Illes Balears està interessada a poder tenir aquest sistema d'avaluació del professorat contractat no funcionari. Per això, totes dues parts, amb data 20 de juny de 2017, varen signar un encàrrec per conveni pel qual la Universitat va encarregar a l'ANECA l'avaluació, duta a terme per la CNEAI, de l'activitat investigadora del professorat contractat doctor permanent. Igualment, amb posterioritat, varen signar, amb data 17 de maig de 2018, una addenda a l'encàrrec esmentat per la qual totes les referències que s'hi fan al professorat contractat doctor permanent de la Universitat s'entenen aplicables al professorat contractat doctor interí.

4. Que, atès que la Universitat de les Illes Balears considera necessari disposar d'aquest sistema d'avaluació, cal formalitzar un nou encàrrec per conveni, perquè l'ANECA pugui dur a terme les avaluacions de l'activitat investigadora del personal docent i investigador contractat que necessiti la Universitat.

5. Que la CNEAI no duu a terme a través d'aquest conveni, en cap cas, l'avaluació del personal docent i investigador contractat de la Universitat de les Illes Balears a l'efecte de percepció de les retribucions complementàries lligades a mèrits individuals, docents, investigadors i de gestió a què es refereix l'article 55 de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats. D'aquesta manera, no es distorsiona el model de carrera docent i investigadora que estableix la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, i que reafirma la modificació operada per la Llei orgànica 4/2007, de 12 d'abril.

A la llum del que acabam de dir, l'ANECA i la Universitat de les Illes Balears ACORDEN subscriure el present encàrrec formalitzat per conveni, a l'empara del que disposa l'article 11 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, que es regirà per les següents

Clàusules

Primera. Objecte

L'objecte d'aquest encàrrec és que la CNEAI avaluï l'activitat investigadora del personal docent i investigador contractat de la Universitat de les Illes Balears i, en concret, de les figures que la Universitat estableixi en la convocatòria corresponent.

De conformitat amb això, la convocatòria per a l'avaluació d'aquesta activitat investigadora a càrrec de la CNEAI la durà a terme la Universitat de les Illes Balears, per ser de la seva competència.

Aquesta avaluació la duran a terme els comitès de la CNEAI mitjançant la corresponent emissió de l'informe tècnic i sota criteris idèntics als que aplica en cada moment la CNEAI en les avaluacions de sexennis.

Segona. Obligacions de la Universitat de les Illes Balears

Les obligacions de la Universitat de les Illes Balears són:

1. Realitzar la convocatòria per al reconeixement de l'activitat investigadora del personal docent i investigador contractat que consideri.

Aquesta convocatòria ha de coincidir amb la data de la convocatòria que anualment fixa la CNEAI per a l'avaluació de l'activitat investigadora del professorat funcionari.

La Universitat indicarà en la seva convocatòria l'obligatorietat dels sol·licitants de presentar la sol·licitud als seus registres.

2. Remetre a l'ANECA una llista amb les sol·licituds presentades per avaluar, en la forma establerta en la clàusula cinquena.

3. Resoldre els procediments d'avaluació de l'activitat investigadora, així com assumir tots els actes administratius i resolucions que de la tramitació de la convocatòria puguin sorgir, per ser de la seva competència.

4. Quan s'interposi recurs contra la resolució dels procediments d'avaluació de l'activitat investigadora, la Universitat de les Illes Balears pot sol·licitar informe dels comitès tècnics de la CNEAI. Posteriorment, la Universitat dictarà la resolució administrativa que posi fi al recurs.

Tercera. Obligacions de l'ANECA

Les obligacions de l'ANECA són:

1. Avaluar les sol·licituds enviades per la Universitat de les Illes Balears en el marc de les activitats realitzades per la CNEAI, seguint els seus criteris d'avaluació. Per a això, posarà a la disposició del personal docent i investigador contractat de la Universitat que es reculli en la convocatòria l'aplicació telemàtica que utilitza per a la petició de l'avaluació de l'activitat investigadora del personal docent i investigador funcionari de carrera.

2. Emetre, a través dels comitès de la CNEAI, un informe tècnic per cada sol·licitud d'avaluació de l'activitat investigadora.

En l'informe tècnic, l'obra sotmesa a valoració es qualificarà dins l'interval de 0 a 10. L'informe tècnic serà remès després a la Universitat.

3. Establir el procediment a seguir en l'avaluació del personal docent i investigador de la Universitat. Aquest procediment respectarà els criteris, terminis i normes aplicables al procediment general d'avaluació de l'activitat investigadora del professorat funcionari de la Universitat.

4. Emetre informe en el cas de les eventuals impugnacions que puguin presentar-se conforme es preveu en la clàusula anterior.

Quarta. Compensació de despeses derivades de l'encàrrec

La Universitat de les Illes Balears compensarà a l'ANECA les despeses que hagi tingut en la realització d'aquesta avaluació, que seran finançades amb càrrec al capítol 2 del seu pressupost (secció 33, programa 322c, article 23).

 L'ANECA emetrà una liquidació de despeses del conveni en la qual farà constar les sol·licituds avaluades per la CNEAI i l'import que haurà de pagar la Universitat de les Illes Balears. Cada sol·licitud tindrà un cost de 200 euros.

 La Universitat de les Illes Balears ingressarà l'import de les liquidacions pels informes realitzats per la CNEAI de conformitat amb el que es preveu en aquest conveni en el compte corrent amb número d'IBAN ES30 0049 5138 14 2616685755, obert a nom de l'organisme autònom a l'entitat bancària Banc de Santander, prèvia emissió per l'ANECA de la factura que legalment correspongui.

Els membres dels comitès tècnics d'avaluació de la CNEAI percebran dietes per assistència amb càrrec al pressupost de l'ANECA, sempre de conformitat amb el que disposen els articles 27 i següents del Reial decret 462/2002, de 24 de maig, sobre indemnitzacions per raó del servei, i amb els límits establerts a aquest efecte pel Ministeri d'Hisenda en la Resolució de la Secretaria d'Estat de Pressuposts i Despeses de 16 de juny de 2021, o les corresponents autoritzacions aprovades a aquest efecte durant la vigència d'aquest encàrrec. En cap cas, la Universitat de les Illes Balears no abonarà les despeses d'assistència dels membres dels comitès d'avaluació de la CNEAI.

Cinquena. Sol·licituds d'avaluació

Els sol·licitants d'avaluació utilitzaran la plataforma electrònica proporcionada per l'ANECA per fer la sol·licitud i registrar-la; la Universitat de les Illes Balears es compromet a enviar a l'ANECA un únic llistat editable i ordenat alfabèticament, en el mes següent a la terminació del termini, on s'identifiquin les sol·licituds que s'hauran d'avaluar en virtut de l'encàrrec, juntament amb la informació següent: nom de la Universitat / raó social, NIF, domicili fiscal, persona de contacte, òrgan gestor, unitat tramitadora, oficina comptable, òrgan proponent, i qualsevol altra informació rellevant per a la facturació de les sol·licituds avaluades. L'ANECA no admetrà les sol·licituds presentades en la plataforma que no constin en el llistat.

El llistat ha de remetre's per correu electrònic a l'adreça <unidad.cneai@aneca.es>; en l'assumpte ha d'indicar-se «Sol·licituds avaluables any XXXX», on «XXXX» és l'any de la convocatòria de què es tracti.

La Universitat de les Illes Balears indicarà en la seva convocatòria l'obligatorietat dels sol·licitants de presentar la sol·licitud als seus registres.

Sisena. Titularitat de la competència

L'encàrrec de gestió no suposa cessió de titularitat de les competències de les parts ni dels elements substantius del seu exercici.

La Universitat de les Illes Balears dictarà els actes o resolucions en els quals s'integri l'activitat material concreta objecte de l'encàrrec de gestió regulada en aquest conveni, o que hi donin suport.

Setena. Protecció de dades personals

La Universitat de les Illes Balears, responsable de tractament, posarà a la disposició de l'ANECA les dades personals dels sol·licitants necessàries per fer possible l'avaluació a què es refereix aquest conveni. L'ANECA, encarregada del tractament, es compromet a tractar les dades amb aquesta única i exclusiva finalitat. Una vegada realitzada l'avaluació, l'ANECA retornarà les dades proporcionades per la Universitat, juntament amb cada informe d'avaluació, i en suprimirà les còpies existents, tret que es requereixi la conservació de les dades personals en virtut del Dret de la Unió Europea o d'Espanya.

D'acord amb el que preveu l'article 6.1 e) del Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades, i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades, d'ara endavant RGPD), el tractament de les dades referides en el paràgraf anterior és necessari per al compliment d'una missió realitzada en interès públic per part de la Universitat, concretament, la garantia de la qualitat establerta com a fi essencial de la política universitària a l'article 31 de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre. La Universitat de les Illes Balears facilitarà a cada persona avaluada, en el moment de la recollida de les dades, la informació prevista a l'article 13 de l'RGPD.

L'ANECA no aplicarà les dades ni les utilitzarà amb un fi diferent del previst en aquest conveni, ni les comunicarà, si més no per a la seva conservació, a altres persones, exceptuant-ne els avaluadors i avaluadores encarregats de l'avaluació. Així mateix, es compromet a no cedir aquestes dades i observarà en tot moment, i en relació amb les dades de caràcter personal que li puguin lliurar per a les tasques d'avaluació, el deure de confidencialitat i secret professional disposat a l'article 28.3 b) de l'RGPD, així com a la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i a la resta de normes aplicables a aquesta matèria, de conformitat amb els quals l'ANECA garantirà que els seus avaluadors que puguin accedir a aquestes dades es comprometin a respectar aquesta confidencialitat.

No serà possible dur a terme subcontractacions a tercers del servei que l'encarregat del tractament presta al responsable del tractament.

L'ANECA manifesta que compleix la normativa vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal i, en particular, l'RGPD i la resta de disposicions vigents en la matèria. Les mesures de seguretat implantades a l'ANECA es corresponen amb les previstes a l'Annex II (Mesures de seguretat) del Reial decret 3/2010, de 8 de gener, pel qual es regula l'Esquema Nacional de Seguretat en l'àmbit de l'administració electrònica.

L'ANECA notificarà a la Universitat, sense dilació indeguda i a través de l'adreça electrònica que aquesta li indiqui (dpo@uib.cat), les violacions de la seguretat de les dades personals al seu càrrec de les quals tingui coneixement, juntament amb tota la informació rellevant per a la documentació i comunicació de la incidència. Així mateix, posarà a la disposició de la Universitat tota la informació necessària per demostrar el compliment de les obligacions establertes a l'article 28 de l'RGPD, així com per permetre la realització d'auditories, per part del responsable o d'un altre auditor autoritzat per aquest responsable, i contribuir-hi, incloses inspeccions.

Sense perjudici del que disposa l'article 82 de l'RGPD, si l'ANECA infringeix el present document i el que es disposa en aquesta norma en determinar els fins i mitjans del tractament, en serà considerat responsable.

Vuitena. Extinció

Aquest encàrrec s'extingirà pel compliment del seu objecte o per incórrer en alguna causa de resolució.

Són causes de resolució:

a) El transcurs del termini de vigència de l'encàrrec sense haver-ne acordat la pròrroga.

b) Per mutu acord dels signants.

c) Per circumstàncies que fessin impossible o innecessària la realització de les actuacions objecte d'aquest conveni.

d) Per l'incompliment de les obligacions i compromisos assumits per part d'algun dels signants. En aquest cas, les parts es preavisaran amb vint dies per evitar, si això és possible, l'extinció. Si transcorregut el termini indicat en el requeriment persistís l'incompliment, la part que el va dirigir notificarà a les parts signants la concurrència de la causa de resolució i s'entendrà resolt el conveni, la qual cosa no comportarà dret a indemnització.

e) Per decisió judicial declaratòria de la nul·litat del conveni.

f) Qualsevol altra causa prevista en l'ordenament jurídic.

Novena. Modificació

El present encàrrec formalitzat per conveni podrà ser modificat de mutu acord, a sol·licitud de qualsevol de les parts.

Desena. Vigència

El present conveni que formalitza l'encàrrec es perfeccionarà per la prestació del consentiment de les parts a través de la seva signatura, i ha de ser publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, de conformitat amb l'article 11.3 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre. La Universitat de les Illes Balears tramitarà aquesta publicació. Així mateix, l' ANECA l'inscriurà al Registre de convenis i d'encàrrecs de gestió del sector públic estatal (RCESPE).

Tindrà una vigència de quatre anys. En qualsevol moment abans de la finalització d'aquest termini, podran acordar-ne unànimement la pròrroga per un nou període de fins a quatre anys addicionals o l'extinció.

Onzena. Finalització d'encàrrecs anteriors

L'ANECA i la Universitat de les Illes Balears acorden resoldre l'encàrrec subscrit per totes dues parts per a l'avaluació de l'activitat investigadora del professorat de la Universitat amb data 20 de juny de 2017, que es declara per consegüent resolt i extint.

Dotzena. Règim jurídic i resolució de controvèrsies que pugui plantejar l'execució

Aquest conveni és un encàrrec de gestió dels prevists a l'article 11 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, i té naturalesa administrativa.

En farà el seguiment una comissió mixta, formada per totes dues parts, a través d'un representant de cadascuna, a designar pels signants, que resoldrà les controvèrsies que puguin plantejar-se sobre la interpretació i l'execució d'aquest conveni, i es regirà pel que disposen els articles 15 i següents de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre. A falta d'acord, les parts acorden sotmetre's als jutjats i tribunals de l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu.

I, com a prova de conformitat, totes dues parts subscriuen aquest encàrrec, a un sol efecte, al lloc i en les dates de signatura electrònica. Es prendrà com a data de formalització del present document la data del darrer signant.

Per la Universitat de les Illes Balears,                                             Per l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació,

               Jaume Carot                                                                                                                   Mercedes Siles