Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 314079
Acord del Ple de data 27 de maig de 2022 de l'Ajuntament de Deià pel qual s'aprova definitivament la modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de la taxa per la realització d´activitats administratives de control, supervisió i verificació de llicències, comunicacions prèvies i declaracions responsables amb motiu de l´obertura d´establiments

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Acord del Ple de data 27 de maig de 2022 de l'Ajuntament de Deià pel qual s'aprova definitivament la modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de la taxa per la realització d´activitats administratives de control, supervisió i verificació de llicències, comunicacions prèvies i declaracions responsables amb motiu de l´obertura d´establiments.

Havent-se aprovat definitivament l'expedient de modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de la taxa per la realització d´activitats administratives de control, supervisió i verificació de llicències, comunicacions prèvies i declaracions responsables amb motiu de l´obertura d´establiments en compliment de l'article 17.4 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març.

“ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER LA REALITZACIÓ D'ACTIVITATS ADMINISTRATIVES DE CONTROL, SUPERVISIÓ I VERIFICACIÓ DE LLICÈNCIES, COMUNICACIONS PRÈVIES I DECLARACIONS RESPONSABLES AMB MOTIU DE L'OBERTURA D'ESTABLIMENTS”

Article 1

Fonament legal De conformitat amb l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, i l'article 20 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per RDL 2/2004, de 5 de març, s'estableix la taxa per la prestació d'activitats administratives de control, supervisió i verificació de llicències, comunicacions prèvies i declaracions responsables amb motiu de l'obertura d'establiments.

Article 2. Fet imposable

1. Constitueix el fet imposable de la taxa l'activitat municipal, tant tècnica com administrativa, que tendeix a verificar i comprovar si les activitats i instal·lacions que es desenvolupin o realitzin en el terme municipal de Deià s'ajusten al marc normatiu.

2. Als efectes d'aquesta ordenança s'entén per establiment el lloc o local en què habitualment s'exerceixi o s'hagi d'exercir qualsevol activitat per a l'obertura i funcionament de la qual sigui necessària, en virtut de precepte legal, l'obtenció de la llicència municipal, comunicació prèvia o declaració responsable.

3. Té la consideració d'obertura:

a) La instal·lació per primera vegada de l'establiment per començar les activitats.

b) La variació o ampliació de l'activitat desenvolupada a l'establiment, encara que continuï el mateix titular.

c) L'ampliació de l'establiment i qualsevol alteració que se'n faci i que afecti les condicions assenyalades en el número 1 d'aquest article, que exigeixi nova verificació.

4. S'entén per establiment industrial o mercantil tota edificació habitable, estigui o no oberta al públic, que no es destini exclusivament a habitatge, i que:

a) Es dediqui a l'exercici d'alguna activitat empresarial, fabril, artesana, de la construcció, comercial i de serveis que estigui subjecte a l'impost sobre activitats econòmiques.

b) Encara que no s'hi desenvolupin aquelles activitats però serveixin d'auxili o complement o hi tenguin relació de forma que els proporcionin beneficis o aprofitament, com per exemple: seus socials, agències, delegacions o sucursals d'entitats jurídiques, escriptoris, oficines, despatxos o estudis.

5. La taxa s'aplicarà a les activitats previstes a l'apartat 1 del present article en els supòsits de règim d'intervenció administrativa mitjançant autorització, en les declaracions responsables i comunicacions prèvies.

Article 3. Subjectes passius

1. Són subjectes passius a títol de contribuents les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei General Tributària, titulars de l'activitat i/o instal·lacions que es pretén exercir o, si escau, s'exerceixi a l'establiment.

2. Tindran la condició de substituts del contribuent les persones físiques o jurídiques a què es refereix l'article 23.2.a) del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març pel qual s'aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, propietaris dels immobles en els quals es pretén desenvolupar o ja s'està desenvolupant l'activitat.

Article 4. Responsables

En matèria de responsabilitat tributària s'estarà al disposat a la Llei General Tributària, i a la resta de disposicions que siguin aplicables.

TIPUS D´ACTIVITAT O INSTAL.LACIÓ

TARIFA/€

ACTIVITAT PERMANENTS MAJORS

 

FINS A 150m²

700,00

DE 150m² FINA A 500m² *

700,00 + 0,30€/m² que escedeixi de 150

DE 500m² FINS A 1.000m² *

805,00 + 0,24m² que excedeixi de 500

DE MÉS DE  1.000m² *

925,00€ + 0,18€/m² que exedeixi de 1.000

ACTIVITATS PERMANENTS MENORS

500,00

ACTIVITATS PERMANENTS INNOQÜES

 

ACTIVITATS NO PERMANENTS MAJORS

 

AFORAMENT FINS 250

100,00

AFORAMENT DE 251 A 500

150,00

AFORAMENT DE 501 A 1.000

200,00

AFORAMENT DE 1.001 A 2.000

250,00

AFORAMENT DE MÉS DE 2.000

300,00

ACTIVITATS NO PERMANENTS MENORS

75,00

ACTIVITATS NO PERMANENTS INNOQÜES

50,00

ACTIVITATS ITINERANTS MAJORS

 

FINS 15 DIES

100,00

DE 16 A 45 DIES

150,00

DE 46 A 3 MESOS

200,00

ACTIVITATS ITINERANTS MENORS

 

FINS 15 DIES

75,00

DE 16 A 45 DIES

100,00

DE 46 A 3 MESOS

150,00

ACTIVITATS ITINERANTS INNOQÜES

 

FINS 15 DIES

50,00

DE 16 A 45 DIES

75,00

DE 46 A 3 MESOS

100,00

CANVIS DE TITULARITAT

150,00

* En les modificacions d'activitats permanents majors, la superfície computable correspondrà a la superfície modificada o ampliada si es tracta de modificacions simples o importants. La superfície computable correspondrà a la totalitat de l'activitat quan es tracti de modificacions substancials.

Article 5. Exempcions i bonificacions

No es concedeix cap exempció ni bonificació en l'exacció de la taxa.

 

Article 6. Meritació

1. La taxa es merita i neix l'obligació de contribuir, quan s'iniciï l'activitat municipal que constitueixi el fet imposable. A tal efecte, s'entendrà iniciada tal activitat a la data de presentació de la documentació per a l'inici de l'actuació municipal corresponent, moment en el qual s'haurà d'ingressar la totalitat de l'import de la taxa de forma que, si no s'acredita el seu ingrés en aquest moment no s'entendrà per iniciat el procediment.

2 L'obligació de contribuir, una vegada nascuda, no es veurà afectada de cap manera per la denegació del sol·licitat o el caràcter desfavorable de la comunicació presentada pel titular, ni per a la concessió o consentiment condicionat ni per la renúncia o desistiment del titular.

Article 7. Normes de gestió

1. La taxa s'exigirà en règim de liquidació i s'haurà d'acreditar en el moment de presentar la corresponent sol·licitud, o al seu cas, en el moment d'iniciar la prestació del servei o activitat. El pagament de la taxa no pressuposa en cap cas l'atorgament de llicència o verificació conforme.

2. En els casos en què es modifiqui o ampliï l'activitat a desenvolupar, o es realitzi qualsevol altre supòsit que doni lloc al naixement de la taxa, s'haurà de posar en coneixement de l'Administració aquests supòsits. En aquests casos la taxa s'exigirà en règim de liquidació i s'haurà d'acreditar en el moment de presentar la corresponent modificació, i d'acord al previst al paràgraf anterior.

Article 8. Infraccions i sancions

En tot el relatiu a infraccions tributàries i la seva qualificació, així com a les sancions que a les mateixes correspongui en cada cas, s'aplicaran les normes contingudes a la Llei General Tributària i al Reglament general de recaptació, i la resta de disposicions que la desenvolupin i complementin.

DISPOSICIÓ FINAL

La present Ordenança Fiscal, aprovada pel Ple de l'Ajuntament de Deià en sessió celebrada el 31 de març de 2022, entrarà en vigor i serà d'aplicació al dia següent de la seva publicació íntegra en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, romanent en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

 

A Deià, a data de la signatura electrònica (2 de juny de 2022)

El batle Lluís Enric Apesteguia Ripoll