Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 312839
Acord del Ple de data 27 de maig de 2022 de l'Ajuntament de Deià pel qual s'aprova definitivament la modificació de l'Ordenança Reguladora del sistema de pagament de fiances, taxes, preus públics, sancions i impostos municipals

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent-se aprovat definitivament l'expedient de modificació de l'Ordenança Reguladora del sistema de pagament de fiances, taxes, preus públics, sancions i impostos municipals en compliment de l'article 17.4 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març

ORDENANÇA REGULADORA DEL SISTEMA DE PAGAMENT DE FIANCES, TAXES, PREUS PÚBLICS, SANCIONS I IMPOSTOS MUNICIPALS

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

El Congrés dels Diputats de l'Estat en sessió de 24 d'abril de 2020 va acordar “mesures per a l'eliminació gradual del pagament en efectiu, amb l'horitzó de la seva desaparició definitiva”.

El mes de setembre de 2021 va tancar l'oficina de la darrera entitat bancària que operava al municipi, quedant també sense cap caixer automàtic ni cap forma possible de treure doblers en metàl·lic.

Arran d'aquests fets, l'Ajuntament de Deià ha accelerat la transició cap a pagaments digitals. En aquest sentit, i fruit de la seva col·laboració amb l'Agència Tributària de les Illes Balears, algunes de les taxes, sancions i impostos municipals ja es fan exclusivament a través de sistemes de pagament telemàtic, ja sigui per domiciliació bancària, pagament online o pagament a caixer.

Per tal de seguir avançant en aquest sentit, l'Ajuntament ha adquirit un aparell datàfon per a possibilitar el pagament amb targeta a les oficines municipals.

Per tot això cal estructurar i reglamentar les formes de pagament de les diferents fiances, taxes, preus públics, sancions i impostos municipals.

Article 1

Aquesta Ordenança Reguladora es basa en l'article 100 i següents de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

Article 2

Aquesta Ordenança regula el sistema de pagament de fiances, taxes, preus públics, sancions i impostos municipals derivats de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per a la utilització d'espais i materials municipals, de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per classes de llengua catalana, de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per recollida, tractament i eliminació d'escombraries, de l'Ordenança fiscal taxa barraques, casetes de venda, espectacles, atraccions en terrenys d'ús públic, indústries carrer, ambulants i roda, de l'Ordenança reguladora del preu públic pels serveis de l'Escola Municipal de Música de Deià, de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per a establir guals i zones de prohibició o reserva d'aparcament a iniciativa de particulars, de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per expedició de documents administratius, de l'Ordenança fiscal de llicència d'obertura d'establiments, de l'Ordenança fiscal per a l'exoneració extraordinària del límit de tonelatge determinat als carrers del municipi de Deià, de l'Ordenança municipal reguladora de l'obligació de manteniment, neteja i observança de salubritat de les parcel·les urbanes, de l'Ordenança reguladora de les tarifes del servei públic d'escola infantil de Deià, de l'Ordenança reguladora de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica, de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa de servei de cementeri, de l'Ordenança fiscal reguladora de l impost sobre béns immobles (IBI), de l'Ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa de llicències urbanístiques, de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d ús públic amb mercaderies, materials de construcció, enderrocs, barreres, puntuals i cavallets, bastiments i altres instal·lacions anàlogues, de l'Ordenança reguladora sobre l'ús del foc als nuclis urbans del municipi de Deià, de l'Ordenança municipal de mesures per regular la promoció, venda i consum de begudes alcohòliques, de l'Ordenança per al foment de la convivència ciutadana en els espais públics del municipi de Deià, de l'Ordenança tinença animals, de l'Ordenança reguladora de la renou i les vibracions al terme municipal de Deià i de totes les ordenances que suposin una fiança, taxa, preu públic, sanció o impost que no contempli un sistema de pagament específic.

Article 3

Com a norma general, s'ha de tendir a la desaparició dels pagaments en metàl·lic, prioritzant el pagament mitjançant targeta o transferència bancària. A aquest efecte, en cas de poder-se realitzar el pagament en metàl·lic, el personal de l'Ajuntament oferirà preferentment el pagament mitjançant targeta.

Article 4

Les fiances iguals o inferiors a 100€ s'abonaran en metàl·lic a les oficines municipals.

Les fiances superiors a 100,01€ s'abonaran mitjançant transferència bancària.

Article 5

Les taxes es podran abonar mitjançant transferència bancària, pagament amb targeta a les oficines municipals o en metàl·lic a les oficines municipals i a la biblioteca si es tracta d'una quantitat inferior a 5€.

Les taxes es podran abonar mitjançant transferència bancària o pagament amb targeta a les oficines municipals si es tracta d'una quantitat igual o inferior a 100€.

Les taxes s'hauran d'abonar mitjançant transferència bancària si es tracta d'una quantitat superior als 100,01€ o mitjançant transferència bancària o pagament online es tracta d'una taxa la gestió de la qual l'Ajuntament tengui cedida a l'Agència Tributària de les Illes Balears.

Article 6

Els preus públics derivats de l'Ordenança fiscal reguladora dels preus públics per a actes de caràcter cultural i festiu de l'Ajuntament de Deià es podran abonar en metàl·lic o mitjançant pagament amb targeta a les oficines municipals o en metàl·lic a l'entrada de l'acte en qüestió.

La resta de preus públics s'hauran d'abonar mitjançant transferència bancària.

Article 7

Les sancions s'hauran d'abonar mitjançant transferència bancària o pagament a caixers automàtics, segons prevegi la pròpia sanció.

Article 8

Els impostos municipals s'hauran d'abonar mitjançant transferència bancària o pagament online.

Disposició final

La present Ordenança entrarà en vigor el dia de la seva publicació definitiva en el “Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears”, romanent en vigor fins a la seva modificació o derogació expresses.

 

Deià, a la data de la signatura electrònica (2 de juny de 2022)

El batle

Lluís Enric Apesteguia Ripoll