Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 312774
Acord del Ple de data 27 de maig de 2022 de l'Ajuntament de Deià pel qual s'aprova definitivament la modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de l´exoneració extraordinària del límit de tonatge determinat als carrers del municipi de Deià

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent-se aprovat definitivament l'expedient de modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de l´exoneració extraordinària del límit de tonatge determinat als carrers del municipi de Deià en compliment de l'article 17.4 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març.

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L'EXONERACIÓ EXTRAORDINÀRIA DEL LÍMIT DE TONATGE DETERMINAT ALS CARRERS DEL MUNICIPI DE DEIÀ

Article 1r. Fonament i naturalesa

Fent ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i de l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i conformement al qual disposen els articles 15 a 19 del Text Refós de la Llei d'Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, estableix una Taxa per a l'exoneració extraordinària del límit de tonatge determinat als carrers del municipi de Deià, així com la necessitat de dipositar d'un aval bancari per a cobrir els possibles desperfectes que se'n derivin.

Article 2n. Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa el dret a circular en els carrers de Deià amb un tonatge superior al permès.

La taxa es deriva de les contínues reparacions que ha de dur a terme l'Ajuntament en els carrers de Deià, per esvorancs, païments del ferm, esfondrament d'arquetes i plaques, en gran part atesa la naturalesa orogràfica i geològica del municipi i la disposició dels carrers i el sosteniment pel sistema de marges.

Article 3r. Obligats al pagament

Estan obligats al pagament de la taxa regulada por aquesta Ordenança les persones físiques o jurídiques que sol·licitin sobrepassar el límit de tonatge determinat als carrers del municipi de Deià.

Article 4t. Sol·licitud

La sol·licitud de l'exoneració haurà d'anar acompanyada de la següent informació:

  1. Justificació per un tècnic qualificat detallant la impossibilitat d'una alternativa factible.
  2. Tonatge extraordinari sol·licitat
  3. Calendari detallat amb quantitat de viatges per dia.
  4. Pagament de la taxa.
  5. Aval bancari.

Article 5è. Taxa

  • Per la tramitació (inclou informe policial): 50,00€.
  • Per l'exoneració extraordinària, el resultat de la següent fórmula: 50€ multiplicat pel número de dies per als quals se sol·liciti l'exoneració. Aquesta xifra es multiplicarà pel resultat de multiplicar el tonatge extraordinari (el resultat de restar el tonatge permès al tonatge sol·licitat) per 1,1.

Article 6è. Aval

La quantitat de l'aval bancari necessari serà el resultat de multiplicar el número de viatges sol·licitats per 1.000€.

Aquest aval serà executat per part de l'Ajuntament en cas que hi hagi desperfectes a la via pública per on circulin els vehicles amb tonatge superior al permès i la persona responsable no les arregli en un termini màxim de 10 dies després de detectar-les, independentment de les mesures que s'hagin de dur a terme per a complir amb allò que determina el punt primer de l'article setè d'aquesta Ordenança.

Aquest aval serà retornat quan conclogui el termini de l'autorització i l'Ajuntament hagi comprovat que l'estat de la via pública no ha sofert desperfectes.

Article 7è. Normes de gestió

1r.- De conformitat amb el que preveu l'article 46 e la Llei 39/1988 de 28 de desembre quan amb ocasió de les autoritzacions regulades en aquesta ordenança es produeixin desperfectes en el trespol o instal·lacions de la via pública, els titulars de la llicència o els obligats al pagament vendran subjectes al reintegrament total de les despeses de reconstrucció i reparació dels esmentats desperfectes o reparar els danys causats, que seran, en tot cas, independents dels drets liquidats pels aprofitaments realitzats.

2n.- Les quantitats exigibles d'acord amb la tarifa es liquidaran per cada aprofitament sol·licitat o realitzat i seran deduïbles per períodes naturals de temps assenyalats en els respectius epígrafs.

3r.- Les persones interessades en l'autorització regulada en aquesta Ordenança hauran d'haver sol·licitat i obtingut prèviament la corresponent llicència.

Article 8è. Procediment de la sol·licitud i autorització

1r.- La sol·licitud s'haurà de registrar a l'Ajuntament per qualsevol dels sistemes legalment habilitats amb un període d'antelació mínim de 15 dies.

2n.- El no compliment del punt 1 donarà lloc a la desestimació de les sol·licituds.

3r.- L'Ajuntament té 7 dies per a contestar les sol·licituds.

4t.- En qualsevol cas, i atenent a l'article 8è de la present Ordenança, el sol·licitant haurà d'abonar la corresponent taxa abans de retirar l'autorització.

En cas de concedir-se l'autorització, es lliurarà una acreditació que hauran de lluir a un lloc visible els vehicles que circulin atenent-s'hi.

Article 9è. Horari de les autoritzacions

Les autoritzacions concedides per a circular amb un tonatge superior al permès només es podran utilitzar entre les 10:00 i les 16:00.

Article 10è. Obligació de pagament

1.- L'obligació de pagament de la taxa regulada en aquesta Ordenança s'origina en el moment de sol·licitar la corresponent llicència.

2.- El pagament de la taxa es realitzarà per ingrés directe a la tresoreria municipal o on estableixi l'ajuntament, però sempre abans de retirar la llicència o la denominació que correspongui.

Article 11è. Règim sancionador

Circular per un carrer amb un tonatge superior al permès o fora d'allò autoritzat suposarà una sanció de 1.500€ per al responsable de l'obra.

La reiteració es considerarà un agreujant, per la qual cosa a partir de la segona sanció es duplicaran les quanties.

Disposició final

1r- La present Ordenança entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i estarà en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

 

A Deià, a la data de la signatura electrònica (2 de juny de 2022)

El batle Lluís Enric Apesteguia Ripoll