Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 269013
Regulació específica per a les vies d’accés a les zones d’es Caló des Mort i Es Ram

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa pública que el Ple del Consell Insular de Formentera en la sessió de dia 29 d'abril de 2022, ha adoptat el següent acord:

3.1.- PRP2022/295. PROPOSTA APROVACIÓ REGULACIÓ ESPECÍFICA PER A LES VIES D'ACCÉS A LES ZONES D'ES CALÓ DES MORT I ES RAM.

...

Sotmès a votació dels 15 membres presents dels 17 que formen Ple de la corporació, per més de la majoria absoluta, amb la següent composició i votació: el vot a favor dels 5 representants del grup polític Gent x Formentera, dels 5 representants del grup polític PSIB-PSOE (que formen l'equip de Govern), així com el vot en contra dels 5 representants presents del grup polític Sa Unió de Formentera PP- Compromís, adopta, sobre la base de la proposta transcrita, el següent

ACORD

JUSTIFICACIÓ (PART EXPOSITIVA).-

REGULACIÓ D'ACCÉS I ESTACIONAMENT, ENTRE L'1 DE JUNY I EL 30 DE SETEMBRE, DE VEHICLES A LES VIES D'ACCÉS A LES ZONES D'ES CALÓ DES MORT I ES RAM, PRESENTADA PEL SR. RAFAEL GONZÁLEZ RIBAS, CONSELLER DE MOBILITAT I TERRITORI DEL CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

En els darrers anys, el nombre de visitants a es Caló des Mort durant la temporada estival s'ha incrementat notablement, havent arribat a generar greus problemes en els camins d'accés que porten aparellat el deteriorament mediambiental de la zona, problemes de seguretat i d'accés dels veïns als seus habitatges.

Per aquest motiu, des de 2017, i d'acord amb l'informe tècnic de data 6 de juny de 2017 elaborat per GRUSAMAR, s'han portat a terme les següents determinacions en quant a la circulació de vehicles:

  • S'admet l'accés de vehicles de o amb persones amb mobilitat reduïda per apropar-les a la zona d'accés directe a la cala.
  • S'ha de proporcionar als vehicles d'emergències, protecció civil i cossos de seguretat un accés ràpid a la zona d'accés directe a la cala, així com un espai per al seu estacionament.
  • Els veïns amb parcel·la privada per a l'estacionament podran seguir fent ús dels camins d'accés i estacionar en tot moment a la seva parcel·la.
  • Els propietaris de locals comercials tenen permesa la circulació i l'aturada, exclusivament per a la càrrega i descàrrega amb vehicles de transport de mercaderies.
  • Pels vehicles a motor de visitants s'autoritza únicament l'aturada per baixar o pujar la resta de passatgers diferents del conductor, havent d'abandonar el vehicle els camins d'accés a la zona per estacionar en les zones habilitades a tal efecte.

La parada d'un vehicle és la immobilització del mateix durant un temps inferior a dos minuts, sense que el conductor l'abandoni.

Per portar a terme les anteriors mesures s'ha procedit a:

  • Senyalitzar la prohibició d'estacionament i que el camí d'accés a es Caló des Mort no té sortida.
  • Senyalitzar els sobreamples que permeten l'encreuament de vehicles amb la prohibició d'estacionament.
  • Senyalitzar la prohibició d'estacionament als accessos a les finques particulars.
  • Abalisament amb pal-corda del perímetre dels punts de sobreample o altres per protegir les zones vegetals de l'estacionament de vehicles.

L'informe de la Policia Local de data 19 d'abril de 2022, confirma que, tot i les mesures preses, en època estival es segueixen produint embussos als camins que donen accés a les zones d'es Caló des Mort i es Ram per la gran afluència de visitants que els utilitzen. En disposar els mateixos d'un paviment de terra i una amplària reduïda i l'estacionament de vehicles als seus marges, l'encreuament de vehicles és pràcticament impossible, fet que provoca que en cas d'una eventual emergència no hi puguin accedir els encarregats d'atendre-la.

En sessió del Ple del Consell Insular de Formentera de data 21 de desembre de 2018 es va adoptar l'acord d'aprovar definitivament el Pla de Mobilitat Sostenible de Formentera (BOIB núm. 65 de 14 de maig de 2019). El Pla de Mobilitat Sostenible inclou dintre de les seves propostes (propostes 9.1.1. i 9.1.1.2) la reorganització del disseny dels actuals i futurs estacionaments a les zones de platja i la delimitació dels límits dels camins i accessos a zones de platja.

De la mateixa manera, la Llei 7/2019, de 8 de febrer, per a la sostenibilitat mediambiental i econòmica de l'illa de Formentera, estableix al seu article 9 la possibilitat de que el Ple del consell insular pugui limitar temporalment l'afluència de vehicles a motor en vies públiques o espais determinats amb valors naturals, patrimonials o paisatgístics per tal d'evitar que es produeixin danys i aglomeracions.

En base a l'anterior, en l'informe dels serveis tècnics de l'àrea de mobilitat de 21 d'abril de 2022, per tal d'evitar que es produeixin danys als espais naturals i aglomeracions en les vies d'accés a les zones d'es Caló des Mort i es Ram, es considera necessari continuar aplicant les determinacions preses des de l'any 2017 i reforçar-les mitjançant la presència durant les hores de major afluència de visitants dels agents controladors d'estacionament i/o de la policia local, per tal d'impedir l'inadequat estacionament de vehicles o d'instar a la retirada dels que incompleixin les prohibicions establertes.

Una volta aixecat l'estat d'alarma que fixà el Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, pel qual es declarà l'estat d'alarma per contenir la propagació d'infeccions causades pel SARS-CoV-2, prorrogat fins al 10 de maig de 2021, pel Reial decret 956/2020, de 3 de novembre, i que cal estar i s'està a les mesures de prevenció sanitària aprovades per l'Estat i pel Govern de les Illes Balears.

PART RESOLUTIVA.-

PRIMER.- Prendre, entre l'1 de juny i el 30 de setembre, les següents determinacions en quant a les vies d'accés a les zones d'es Caló des Mort i es Ram:

  • Admetre l'accés de vehicles de o amb persones amb mobilitat reduïda per apropar-les a la zona d'accés directe a la cala.
  • Proporcionar als vehicles d'emergències, protecció civil i cossos de seguretat un accés ràpid a la zona d'accés directe a la cala.
  • Els veïns amb parcel·la privada per a l'estacionament podran seguir fent ús dels camins d'accés i estacionar en tot moment a la seva parcel·la.
  • Pels vehicles a motor de visitants autoritzar únicament l'aturada per baixar o pujar la resta de passatgers diferents del conductor, havent d'abandonar el vehicle els camins d'accés per estacionar en les zones habilitades a tal efecte.

SEGON.- Adoptar o reforçar, entre l'1 de juny i el 30 de setembre, les següents mesures de senyalització i abalisament:

  • Senyalitzar la prohibició d'estacionament i que el camí des Caló des Mort no té sortida.
  • Senyalitzar la prohibició d'estacionament al camí des Ram.
  • En ambdós camins, senyalitzar la prohibició d'estacionament en els sobreamples.
  • En ambdós camins, senyalitzar la prohibició d'estacionament als accessos a les finques particulars.
  • Abalisament amb pal-corda del perímetre dels punts de sobreample o altres per protegir les zones vegetals de l'estacionament de vehicles.

TERCER.- Mantenir les zones d'estacionament de turismes i motocicletes de l'àrea urbana des Copinar annexes al camí d'accés a es Caló des Mort.

QUART.- Facultar la policia local i els controladors d'estacionament regulat, en les vies d'accés a les zones d'es Caló des Mort i es Ram, pel control del compliment de les limitacions d'accés i estacionament, denuncia de les infraccions i la retirada del vehicle de la via i el seu dipòsit en el lloc que es designi.

CINQUÈ.- Donar trasllat als organismes que poguessin veure's afectats pel contingut del present acord.

SISÈ.- Publicar el present acord al BOIB i en el web del Consell Insular, per a general coneixement.

La qual cosa es fa pública, per a general coneixement.

 

Formentera, a la data de la signatura electrònica (11 de maig de 2022)

La presidenta del Consell Insular Ana Juan Torres