Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 267412
Conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Formentera i el Bisbat d’Eivissa per dotar de personal vigilant l’església de Sant Francesc Xavier i el fossar Vell l’any 2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb allò previst a l'article 48 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, del règim jurídic del sector públic, es fa públic el següent conveni:

Conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Formentera i el Bisbat d'Eivissa per dotar de personal vigilant l'església de Sant Francesc Xavier i el fossar Vell l'any 2022

Parts

D'una banda, Ana Juan Torres, presidenta del Consell Insular de Formentera, qui actua en nom i representació d'aquest, amb CIF núm. P0702400C i amb domicili social a la plaça de la Constitució núm. 1, de Sant Francesc, en virtut de l'acord del Ple del Consell Insular de Formentera de 15 d'octubre de 2021, d'acord amb l'article 136 del Reglament Orgànic del Consell Insular de Formentera (ROC), l'article 66.1 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears i l'article 196 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, de règim electoral general.

I d'altra, Vicente Ribas Prats, bisbe d'Eivissa per nomenament del papa Francesc el 13 d'octubre de 2021, ordenat el 4 de desembre de 2021, actuant en nom i representació del Bisbat d'Eivissa, amb domicili a efectes de notificació al c/ de Pere Francès núm. 12 d'Eivissa.

Antecedents 

  1. La Constitució Espanyola disposa, a l'art. 44, que els poders públics promouran i tutelaran l'accés a la cultura, a la que tots tenen dret. 

  2. L'article 46 del mateix document disposa que els poders públics garantiran la conservació i promouran l'enriquiment del patrimoni històric, cultural, i artístic dels pobles de l'Estat Espanyol i dels béns que l'integren, qualsevol que sigui el seu règim jurídic i la seva titularitat. 

  3. El Consell Insular de Formentera exerceix competències en matèria de cultura i patrimoni històric en virtut de l'article 70.18 i 70.6, respectivament, de la Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears. 

  4. L'article 4 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears estableix que l'Església catòlica, com a titular d'una part molt important del patrimoni històric, haurà de vetllar per la protecció, la conservació i la difusió d'aquest patrimoni i, amb aquesta finalitat, haurà de col·laborar amb les diverses administracions públiques de les Illes Balears. 

  5. L'Acuerdo de 3 de enero de 1979, sobre Enseñanza y Asuntos Culturales, tractat internacional entre l'Estat espanyol i la Santa Seu (Instrument de Ratificació de 4 de desembre de 1979), concretament a l'apartat XV, estableix “La Iglesia reitera su voluntad de continuar poniendo al servicio de la sociedad su patrimonio histórico, artístico y documental y concertará con el Estado las bases para hacer efectivos el interés común y la colaboración de ambas partes, con el fin de preservar, dar a conocer y catalogar este patrimonio cultural en posesión de la Iglesia, de facilitar su contemplación y estudio, de lograr su mejor conservación y de impedir cualquier clase de pérdidas, en el marco del artículo 46 de la Constitución”; i això, perquè segons es desprèn de l'Exposició de Motius de l'Acord: “el Patrimonio Histórico, Artístico y Documental de la Iglesia sigue siendo parte importantísima del caudal cultural de la Nación; por lo cual la puesta de mencionado Patrimonio al servicio y goce de la sociedad entera, su conservación y su incremento justifican la colaboración de Iglesia y Estado”. 

  6. L'església de Sant Francesc Xavier i el fossar Vell d'aquesta mateixa localitat són dos elements que formen part del seu conjunt històric, declarat bé d'interès cultural (BIC) pel Ple del Consell Insular d'Eivissa i Formentera en data 29 de març de 1996. 

  7. L'any 2015 el Consell Insular de Formentera va assumir els costos de la restauració del fossar Vell de Sant Francesc Xavier, immoble de la primera meitat del segle XVIII titularitat del Bisbat d'Eivissa, amb la finalitat de recuperar-lo i fer-lo visitable, tot procurant garantir el respecte que aquest indret mereix tenint en compte que alberga les restes de les formentereres i formenterers que s'hi enterraren des de la seua construcció fins a 1940. 

  8. És la voluntat d'ambdues institucions que aquests dos elements patrimonials tenguin un horari de visita adequat, per tal que tothom pugui gaudir d'aquest patrimoni històric i cultural en les millors condicions possibles. 

Les dues parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest Conveni, d'acord amb les següents

Clàusules 

1. L'objecte d'aquest conveni és establir els termes i les condicions de col·laboració entre el Consell Insular de Formentera i el Bisbat d'Eivissa en matèria de patrimoni cultural per a la dotació de personal per obrir al públic i vigilar l'església i el fossar Vell de Sant Francesc Xavier durant l'any 2022. 

2. A aquest efecte, el Bisbat d'Eivissa durà a terme les actuacions oportunes per contractar una persona per a la prestació de serveis de vigilància i informació en els immobles indicats a l'anterior clàusula. Aquesta persona haurà de complir l'horari estipulat per tal que aquests recintes puguin estar oberts al públic de conformitat amb l'horari previst a la clàusula núm. 4. 

3. L'activitat objecte d'aquest conveni no implicarà l'establiment de cap relació laboral de les persones finalment seleccionades pel Bisbat amb el Consell Insular de Formentera. 

4. L'horari d'obertura al públic serà, com a mínim, de l'1 de febrer al 30 de novembre de 2022, de dimarts a dissabte de 10.00 h a 14.00 h (diumenge i dilluns tancat), amb la possibilitat d'ampliar aquest termini i d'avançar o retardar l'horari d'obertura i tancament.  

5. El Consell Insular de Formentera es compromet a prestar ajuda financera al Bisbat per a la contractació de la persona que assumeixi l'obertura de l'església i el fossar Vell de Sant Francesc Xavier durant el termini indicat en la clàusula anterior.  

6. L'ajuda serà d'un import màxim de 12.000 €, amb càrrec a la partida pressupostària 336.48000 dels pressupostos generals del Consell Insular de Formentera de l'any 2022, i anirà destinada al sou de la persona vigilant, al pagament de la seua seguretat social i les despeses de tramitació. 

7. El pagament de l'ajuda que atorgui el Consell Insular es realitzarà de la següent manera:  

a) Quan el Bisbat d'Eivissa hagi acreditat degudament davant la Corporació l'efectiva contractació del personal previst en aquest Conveni, es realitzarà el primer pagament de 6.000,00 € (s'eximeix la presentació de garantia). 

b)El segon pagament, també d'un màxim de 6.000,00 €, s'efectuarà una vegada justificada el 100% de la despesa, abans del 31 de gener de 2023. 

8. La data màxima de justificació de la subvenció serà el dia 31 de gener de 2023. La documentació que s'haurà d'aportar és la següent: 

a) Acreditació d'estar al corrent de pagament de totes les obligacions tributàries i davant de la seguretat social, o autorització en favor del CIF, perquè pugui sol·licitar els certificats necessaris davant el Ministeri d' Economia i Hisenda i el Departament d'Economia i Hisenda de la Comunitat Autònoma Balear. 

b) Pressupost d'ingressos i despeses realitzades, en el que s'haurà d'incloure el compte justificatiu de despeses que de conformitat al que estableix l'article 72 del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel que s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, General de Subvencions, contindrà la documentació següent: 

  • Una relació classificada de les despeses, amb identificació del creditor i del document acreditatiu de la despesa, la seva data d'emissió, el seu import i la seva data de pagament. 
  • Les factures o documents de valor probatori equivalent en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa incorporats en la relació a què es fa referència en el paràgraf anterior i la documentació acreditativa del pagament. 
  • Una relació detallada d'altres ingressos o subvencions amb indicació del seu import i la seva procedència.

9. S'estableix l'obligació de reintegrar els fons en el supòsit d'incompliment dels requisits i obligacions establertes per a la concessió i, en tot cas, en els supòsits regulats en l'article 44 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, text refós de la llei de subvencions de les Illes Balears.

10. Aquest conveni entrarà en vigor el dia de la seua signatura, tendrà efectes fins al 31 de desembre de 2022 i inclourà les actuacions realitzades entre l'1 de gener i el 31 de desembre de 2022.  

11. El conveni s'extingirà per expiració del temps convingut en la clàusula 10, o bé per alguna de les causes següents: 

  1. Pel mutu acord de les parts, que s'ha de formalitzar per escrit. 
  2. Per denúncia d'alguna de les parts, formalitzada també per escrit, amb una antelació mínima de 15 dies. 
  3. Per l'incompliment greu i/o manifest de les obligacions d'una de les parts signants del conveni. 
  4. Per la impossibilitat sobrevinguda, legal o material, de poder dur a terme l'objecte del conveni. 

12. Aquest conveni té naturalesa administrativa i constitueix l'instrument a través del qual es canalitza una subvenció pel procediment de concessió directa previst a l'article 7.1 c) del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, text refós de la llei de subvencions de les Illes Balears, i en l'article 22.2 c) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, perquè s'acrediten raons d'interès públic, social, econòmic o humanitari que dificulten la seua convocatòria pública, d´acord amb els informes que consten a l'àrea de Patrimoni del Consell Insular de Formentera. 

13. Per tot allò no previst en aquest conveni caldrà ajustar-se al que disposen les bases d'execució del pressupost general del Consell Insular de Formentera per al 2022, al Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, text refós de la Llei de Subvencions de les Illes Balears, a la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i al Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel que s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i al Pla estratègic de subvencions del Consell Insular de Formentera per a 2022 i el primer semestre de 2023 (BOIB núm. 36/2022, de 12 de març), d'acord amb el que estableix l'article 8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els articles 10 i següents del seu Reglament, així com, atès l'establert a l'article 6 i concordants del Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions, aplicable a les Illes Balears.

Com a mostra de conformitat, signam aquest Conveni en dos exemplars.

Formentera, 20 d'abril de 2022 (segueixen signatures)”

La qual cosa es fa pública per a general coneixement.

 

Formentera, amb la data de la signatura electrònica (10 de maig de 2022)

La presidenta del Consell Insular de Formentera Ana Juan Torres