Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 256371
Acord d'aprovació de les bases reguladores de l'acció concertada entre el Consell Insular de Formentera i la Cooperativa del Camp de Formentera per la continuïtat del programa públic de recuperació del sector agrícola i millora de l'entorn rural i del paisatge de Formentera efectuades per la Cooperativa del Camp de Formentera durant l'any 2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovat pel Ple del Consell Insular de Formentera, en sessió ordinària, celebrada el 29 d'abril de 2022, del quan es transcriu el següent acord:

(...)

ACORD

Primer.- APROVAR les bases reguladores de l'acció concertada entre el Consell Insular de Formentera i la Cooperativa del Camp de Formentera per la continuïtat de les actuacions del programa públic de recuperació del sector agrícola i millora de l'entorn rural i del paisatge de Formentera efectuades per la Cooperativa del Camp de Formentera durant l'any 2022, tot seguint les actuacions que s'han vingut portat fins aleshores, en execució dels pressupostos generals de 2022.

Segon.- APROVAR el pagament únic de 65.000€ a la signatura de la formalització de l'acció concertada a la Cooperativa del Camp per l'any 2022.

Tercer.- FER CONSTAR que, a la vegada, als Pressupostos generals de 2022 (partida 2022.1.410.48000 per un import de 130.000,00 €) hi ha prevista, des del vessant de les subvencions, l'actuació present, com a subvenció nominativa destinada a la Cooperativa del Camp, la qual cosa també va en consonància amb el Pla estratègic de subvencions per a l'any present.  

Quart.- PROROGAR conjuntament amb aquesta acció concertada l'encàrrec a la Cooperativa del Camp de Formentera per la gestió de la finca de Can Marroig-Can Ballet, que es va fer efectiu mitjançant una addenda el 13 de maig de 2021.

Cinquè.- NOTIFICAR aquest acord a la Cooperativa del Camp de Formentera.

Sisè.- PUBLICAR aquest acord i el contingut de les bases en el taulell d'anuncis del Consell Insular de Formentera, en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i al BDNS als efectes oportuns.

- Es donen per reproduïdes a continuació les bases reguladores i els annexos corresponents.

 

Bases reguladores de la subvenció directe entre el Consell Insular de Formentera i la Cooperativa del Camp de Formentera per la continuïtat de les actuacions del programa públic de recuperació del sector agrícola i millora de l'entorn rural i del paisatge de Formentera efectuades per la Cooperativa del Camp de Formentera durant l'any 2022.

MEMÒRIA

Atès que el Consell Insular de Formentera té entre altres finalitats, la de donar suport al camp de l'illa de Formentera, així com la millora de l'entorn rural i paisatge de Formentera. 

Tenint en compte que les darreres dècades s'ha produït un procés d'abandonament de terres de cultiu, que ha derivat d'una banda, en el desaprofitament del sector productiu agrícola i la seva capacitat d'ocupació, i per altra, en una sèrie de factors com la desaparició del mercat de varietats tradicionals locals lligades a la gastronomia, la destrucció del paisatge agrícola clàssic o la pèrdua de la cultura tradicional, patrimoni que forma part dels valors que explota el principal motor econòmic de la nostra illa, el turisme, per tal de diferenciar-se de la resta de l'oferta.

En l'àmbit de les Illes Balears, i en concret el cas de Formentera, podem destacar dos factors que han agreujat la tendència a l'abandonament del cultiu de terres agrícoles, d'una banda, la migració de mà d'obra agrícola cap a altres sectors des de fa diverses dècades i, per l'altra, la baixa rendibilitat i competitivitat del sector primari degut als costos derivats de la insularitat.

Aquesta situació ha provocat en els últims anys l'aparició de diverses sensibilitats davant la pèrdua dels valors que aporta l'agricultura al conjunt de la societat, no sols en l'àmbit de particulars sinó també per part de les institucions. Per això, l'any 2008, des de la conselleria d'Agricultura del Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Formentera s'encomanà a la Unió de Cooperatives Agràries el suport per impulsar l'associacionisme agrari cooperatiu a l'illa de Formentera.

Les cooperatives agràries desenvolupen un paper dins l'economia agrària i el món rural de gran importància. Gràcies a les cooperatives, molts d'agricultors i ramaders han pogut millorar la seva capacitat de negociació i la seva competitivitat en un mercat global cada dia més complex. A més, les cooperatives han aportat serveis al món rural, la formació, la informació als seus socis, i la introducció a les noves tecnologies per millorar l'eficiència productiva i la innovació. 

D'aquesta manera neix la “COOPERATIVA DEL CAMP”, la societat cooperativa agrària resultat final d'un procés de fusió per absorció (procés previst a l'article 90 i següents de la llei 1/2003 de 20 de març, de les cooperatives de les Illes Balears) entre les cooperatives “Cooperativa del camp de Formentera” i “Cooperativa de consum de Formentera”. Es tracta d'una entitat amb finalitats d'evident interès públic i, conforme als seus estatus, exclou el repartiment de beneficis entre els seus membres.

Un dels objectius de la recent configurada COOPERATIVA DEL CAMP, d'ara endavant la Cooperativa, és la reactivació del camp de l'illa de Formentera, impulsant alternatives a l'abandonament de cultius i de terres agrícoles, al mateix temps que desenvolupa una estratègia per generar ocupació i desenvolupament local diferent al del sector terciari.

En aquest sentit, el Consell insular de Formentera comparteix amb la recent configurada cooperativa un sentiment de la necessitat de recuperació de l'activitat agrària a l'illa de Formentera, sent la cooperativa un element indispensable per poder afrontar els nous projectes al camp de Formentera.

Així, una de les iniciatives dissenyades per potenciar el sector primari és, la cessió gratuïta de parcel·les agrícoles no conreades o abandonades a la Cooperativa amb l'objectiu de recuperar-les i així, donar impuls a l'agricultura local traient rendiment d'un recurs valuós com és el sòl agrari, millorar el paisatge, evitar problemes associats a l'abandó de terrenys agrícoles i, finalment, augmentar la producció, l'ocupació i l'economia local.

Per tot això, l'acord del Consell Insular de Formentera d'aprovació de les bases reguladores de l'acció concertada entre el Consell Insular de Formentera i la Cooperativa del Camp de Formentera per a la posada en funcionament del cens de terres i les actuacions del programa públic de recuperació del sector agrícola i millora de l'entorn rural i del paisatge de Formentera, es va adoptar per unanimitat en sessió celebrada el 30/01/2015 (BOIB núm. 26 de 21/02/2015).

D'aquesta manera, aquest projecte comença a fer-se efectiu també amb la cessió dels primers terrenys al mes d'abril de 2015. Des d'aquesta data fins avui s'han cedit aproximadament 278 ha terres de cultiu, aquestes cessions s'han formalitzat mitjançant la comissió de valoració que definia la nomenada acció concertada (Art. 5, BOIB núm. 22 de 16/02/2016) i el contracte tipificat entre les dues parts interessades, concretament s'han formalitzat 60 contractes amb particulars.

El balanç de la campanya 2021 es el següent; es van sembrar aproximadament 107 ha de cereals i espècies farratgeres, a la resta de finques s'han realitzat diferents feines cultural per mantenir la seva destinació agrícola. Durant aquesta campanya s'ha recol·lectat un total de 61.5 tones de cereal, representa un descens del 12.5% de la collita respecte l'any 2020, que fou de 70 tones, i també s'han produït 1200 paques de farratge, el que també amb un lleuger descens respecte la campanya anterior, que fou de 1400 paques.

En concret, la recol·lecció de cultius es distribueix de la següent forma: 16.3 tones de blat de xeixa, 10.8 tones de blat de pinso, 10.7 tones d'ordi i 22.3 tones de civada.

Aquesta disminució de producció respecte l'any anterior, és presumible que estigui condicionada a una campanya molt irregular, amb un hivern molt sec (falta de pluges els mesos de gener i febrer) que afectà més als cultius que es sembraren més prompte, com es el cas de civades farratgeres i ordi. Per contra, els cultius que es sembraren més tardans no han patit aquest estrès hídric, com són els blats, que han evolucionat millor, i han tingut millor rendiment.

Tota la collita de la Cooperativa del Camp de Formentera està certificada ecològica, ja que totes les finques estan registrades en el Consell Balear de Producció Agrícola Ecològica (CBPAE). La Cooperativa treballa amb locals llavors pròpies que, si bé no són tant productives, estan millor adaptades a les condicions climàtiques de Formentera, per tant resisteixen millor la manca de recursos hídrics.

Cal destacar, que la Cooperativa ha realitzat la instal·lació d'un molí fariner dins la nau, aquesta instal·lació permetrà que a partir d'aquet 2022 es pugui començar a comercialitzar per consum humà, la primera farina de blat de xeixa ecològica, amb procedència i transformació a Formentera produïda per la Cooperativa del Camp. Aquest molí fariner, també donarà servei als seus socis.

Altres actuacions que ha assumit la Cooperativa per la millora del entorn rural i paisatgístic es la gestió de l'associació de Regants de Formentera, realitzant tasques d'assessorament als regants i sent interlocutors amb l'empresa encomanada del manteniment de la basa i xarxa de reg (TRAGSA).

Amb la dinamització de la Comunitat de Regants i posada en marxa de la basa de reg que es va fer l'any 2019. A una de les parcel·les d'ús agrícola cedida la Cooperativa del Camp que disposa d'un hidrant d'aigua s'ha instal·lat un sistema de reg per fer producció de planta aromàtica, convertint-se en exemple de finca pilot de reg per a la resta de regants de la Comunitat.

D'altra banda, el Consell Insular de Formentera i l'Institut Balear de la Natura varen subscriure el 12 de maig del 2016 el Conveni de Col·laboració entre el Consell Insular de Formentera i l'Institut Balear de la Natura per a la Gestió de la Finca Can Marroig-Can Ballet (Formentera), en el qual es va pactar la cessió de 12,05 hectàrees de la següent finca propietat de l'Institut Balear de la Natura “Can Marroig - Can Ballet”, que comprèn les parcel·les 438 i 301 del polígon 3 de Formentera, situada dins l'àmbit del Parc Natural de Ses Salines d'Eivissa i Formentera, adquirida en virtut d'escriptura de compraventa atorgada davant notari de Palma, Mateo Oliver Verd, el dia 29 de desembre de 1997.”

Donat que el Conveni té una durada de cinc anys i la seva signatura es va produir el 12 de maig de 2016, la seva vigència expira el 12 de maig de 2021. En aquest sentit, les parts mostren la seva conformitat per tal que l'addenda produeixi els seus efectes a partir del 13 de maig de 2021, per un període de cinc anys més.

La finalitat d'aquesta addenda de prorroga del conveni coincideix plenament amb els objectius definits pel Consell Insular de Formentera, sent aquests la recuperació del sector agrícola i millora de l'entorn rural i del paisatge de Formentera, i que a més, d'aquest conveni de gestió de la finca agrícola Can Marroig - Can Callet se'n deriva un interès social i que l'ús del bé públic es destinarà a la prestació d'una activitat que redunda en benefici dels ciutadans.

La Cooperativa del Camp, que actualment gestiona la finca cedida per encomana del Consell Insular de Formentera, ha desenvolupat un projecte a llarg termini amb la plantació de 2 ha de figueres autòctones com a cultiu alternatiu per la recuperació agrícola de la finca “Can Marroig - Can Callet”.

La posada en marxa del programa públic de recuperació del sector agrícola i millora de l'entorn rural i del paisatge de Formentera es pot considerar, per tot l'anterior, un èxit quant a resultats. També s'ha de valorar el reconeixement social que ha rebut amb l'atorgament de premi de Turisme Sostenible de les Illes Balears 2016. En aquest sentit, s'ha decidit ampliar l'àmbit de l'acció concertada a totes les activitats efectuades per la Cooperativa del Camp, ja que globalment contribueixen a la finalitat de recuperació del sector agrícola i millora de l'entorn rural i del paisatge de Formentera. 

Així, la proposta que es fórmula per donar continuïtat a aquest programa, té les mateixes característiques que les anteriors, excepte que inclou com a objecte de l'acció concertada no només les actuacions de recuperació de terrenys vinculats al cens de terres, sinó que a més es contemplen dins l'objecte d'aquesta acció concertada la totalitat de les activitats, que efectuades per la Cooperativa, tinguin com a finalitat la recuperació del sector agrícola i millora de l'entorn rural i del paisatge de l'illa de Formentera.

El Consell Insular de Formentera és l'administració agrària competent a l'illa de Formentera, d'acord amb l'art. 70.12 que li atribueix com a competències pròpies les matèries d'Agricultura, ramaderia i pesca. Per la seua banda, l'Article 168 de la Llei 3/2019, de 31 gener, agrària de les Illes Balears, estableix que “Les administracions públiques competents en matèria agrària de la comunitat autònoma de les Illes Balears han de promoure la constitució i el manteniment de les associacions agràries i agroalimentàries en les fases de producció, transformació, envasament, comercialització i activitats complementàries, que tinguin algun dels objectius que estableix aquesta llei.”

La COOPERATIVA DEL CAMP DE FORMENTERA és l'única entitat d'aquesta naturalesa que té Formentera com a àmbit d'actuació. En aquestes circumstàncies, no essent ni necessària ni practicable la concurrència pública, es considera l'entitat adequada per a implementar el programa públic de recuperació del sector agrícola i millora del entorn rural i paisatge de Formentera, en estreta col·laboració amb la Conselleria de Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça del Consell Insular.

El mecanisme de la concertació està previst a la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, però també a la pròpia Llei de Contractes (RDL 3/2011) al seu art. 277. c) que preveu el “Concierto con persona natural o jurídica que venga realizando prestaciones análogas a las que constituyen el servicio público de que se trate”, expressament com una modalitat de gestió dels serveis públics.

La Llei 20/2006, regula els concerts tradicionals al seu art. 167 però també preveu a l'art. 177 una figura poc sovent utilitzada que denomina “acció concertada” i que està òbviament emparentada amb l'anterior. La diferència entre ambdues és que la primera està prevista com una forma de gestió dels serveis públics i la segona com una forma d'intervenció en l'activitat privada, específicament com a mecanisme de foment.

Art. 167 Concert

1. Les entitats locals poden concertar la prestació de serveis amb d'altres ens públics o privats, utilitzant els que aquests tinguin establerts, mitjançant el pagament d'un preu alçat predeterminat i inalterable per la totalitat del servei o per unitats o actes.

2. El concert es pot establir amb persones o entitats radicades fora del territori de l'entitat local.

3. L'entitat local pot repercutir en les persones usuàries el cost dels serveis concertats.

Art. 177 Acció concertada

1. El foment i la promoció de les activitats socials o econòmiques d'interès públic es pot exercir a través de l'acció concertada.

2. Les bases dels concerts que s'hagin de subscriure han de ser aprovades pel ple, i s'hi han de determinar, com a mínim, les obligacions que assumiran les parts, així com també les ajudes que hagi d'atorgar l'entitat local.

3. L'incompliment per les persones particulars dels compromisos assumits determina la suspensió de l'aplicació dels beneficis establerts i el reintegrament, si és procedent, de les ajudes econòmiques rebudes.

Vista l'aprovació definitiva del Pla Estratègic de subvencions del Consell Insular de Formentera per al període 2022 i el primer semestre 2023 aprovat per Ple en data  de 25 de febrer de 2022 (BOIB núm. 36, de 12 de març de 2022), inclòs al Pressupost General del Consell Insular per a l'any present 2022 (BOIB núm. 13, de 25 de gener de 2025).

Vista la necessitat de garantir el foment i l'ajut, i per continuar amb el bon funcionament de la Cooperativa del Camp de Formentera, per donar suport al sector primari de l'illa en matèria de recuperació de terres, millora del entorn rural i paisatgístic de Formentera, on es detalla com es durà a terme la gestió de la subvenció. És procedent iniciar el procediment per a renovar l'acció concertada per aquest any en curs, i l'import proposat de l'acció concertada entre el Consell Insular de Formentera i la Cooperativa del Camp, és d'un pressupost màxim de 130.000€ (cent trenta mil euros) amb càrrec de la partida pressupostaria 2022.1.410.48000.01 dels vigents pressupostos.

Les presents bases, en compliment del precepte anterior, estableixen l'objecte i finalitat de l'acció concertada, les condicions de prestació del programa públic i el seu finançament, tot excloent el seu caràcter lucratiu per a l'entitat concertada. El finançament se sotmet al règim específic previst a la normativa comunitària europea sobre els ajuts públics, sense que això no afecti les condicions del comerç i de la competència.

1. Objecte

És objecte d'aquestes bases establir i regular el conveni entre el CONSELL INSULAR DE FORMENTERA i la COOPERATIVA DEL CAMP per la continuïtat de les actuacions del programa públic de recuperació del sector agrícola i millora de l'entorn rural i del paisatge de Formentera efectuades per la Cooperativa del Camp de Formentera.

Aquest programa té la finalitat de contribuir a la reactivació de l'activitat agrícola a l'illa de Formentera, amb tots els avantatges econòmics, socials, culturals i ambientals que suposa. A aquest efecte, inclou prioritàriament les actuacions de recuperació i millora realitzades en les parcel·les cedides gratuïtament a través del cens de terres, així com els treballs de recuperació de la finca de Can Marroig-Can Ballet segons els respectius documents de cessió contemplats en la present acció concertada, i es fa extensiu a la totalitat de les actuacions efectuades per la Cooperativa, que tinguin com a finalitat la recuperació del sector agrícola i millora de l'entorn rural i del paisatge de l'illa de Formentera.

Així mateix, és també objecte d'aquestes bases la prorroga de l'encàrrec de gestió de la finca de Can Marroig-Can Ballet per part del Consell Insular de Formentera a la Cooperativa del Camp de Formentera, sempre respectant els termes i condicions establertes pel “Conveni de Col·laboració entre el Consell Insular de Formentera i l'Institut Balear de la Natura per a la Gestió de la Finca Can Marroig-Can Ballet (Formentera)”, signat el 12 de maig del 2016 per un termini de 5 anys prorrogables.

Donat que el Conveni té una durada de cinc anys i la seva signatura es va produir el 12 de maig de 2016, la seva vigència expira el 12 de maig de 2021. En aquest sentit, les parts mostren la seva conformitat per tal que l'addenda produeixi els seus efectes a partir del 13 de maig de 2021, per un període de cinc anys més.

2. Definició i abast de les actuacions subjectes a la subvenció.

Les actuacions incloses dins d'aquesta subvenció i que la Cooperativa del Camp de Formentera desenvoluparà, són les següents:

A. Elaboració i gestió del cens de terres agrícoles no conreades o abandonades:

Les condicions de funcionament d'aquest Cens, així com la sol·licitud per a formar part del mateix, venen detallades a l'Annex I d'aquestes bases. Així mateix, la cessió es formalitzarà amb un contracte de cessió entre les dues parts interessades i estipulat segons el model orientatiu de l'Annex II d'aquestes bases.

B. Treballs de recuperació i de posada en producció de parcel·les agrícoles abandonades o no conreades en règim de cessió en el marc del cens de terres, així com aquells prevists en l'encàrrec formulat per la gestió de la finca Can Marroig-Can Ballet, i treballades per la Cooperativa del camp de Formentera. Aquesta recuperació, en tant en quant les parcel·les del cens de terres es tracti, es formalitzarà amb un contracte de cessió entre les dues parts interessades i estipulat segons l'Annex II d'aquestes bases, i inclourà, les següents actuacions:

a. Neteja del terreny i eliminació d'espècies vegetals no desitjables.

b. Emprimat/romput i llaurat del terreny.

c. Gestió integral del cultiu: adob, sembra, tractaments fitosanitaris, collita i comercialització.

d. Condicionament d'arbres tradicionals productius:

- Figueres: Coronació i estalonament de figueres.

- Ametlers: poda de formació i fructificació.

- Oliveres: poda de formació i fructificació.

- Garrovers: poda de formació i fructificació.

C. Els treballs definits en l'apartat anterior que es realitzin per la Cooperativa en parcel·les no incloses en el cens de terres, per compte i a càrrec dels seus propietaris. 

D. Inversions en maquinària, instal·lacions, manteniment de les infraestructures de la Cooperativa, de les noves adquisicions que s'han fet i les que s'hi puguin afegir en el futur.

3. Mitjans propis del Consell Insular de Formentera

El Consell Insular de Formentera disposa d'un conjunt d'instal·lacions i maquinària agrícola específicament destinat a la prestació dels serveis inclosos en aquesta acció concertada, que inclou:

- Nau industrial, de 504,70 m2 ubicada al Polígon Industrial Can Bonet, plenament equipada (prestatgeries, mòduls prefabricats, punt de venda i bascules).

- Maquinària la cessió de la qual es va aprovar en sessió ordinària de Comissió de Govern el dia 28 d'abril de 2017:

. Carretó elevador elèctric

. Traspaleta elèctrica

. Traspaleta elèctrica pesadora

. Tractor

. Pala Carregadora frontal

. Sembradora

. Superchissel 2 files

. Rotocultor

. Arada reversible

. Segadora

. Adobadora

. Polvoritzador hidràulic suspès

. Remolc agrícola

. Embaladora rectangular

. Recol·lectora de cereals

- Maquinària la cessió de la qual es va aprovar en la sessió ordinària de Comissió de Govern de dia 9 d'agost de 2019:

. Tractor

. Equip refrigerador compacte

- Maquinària la cessió de la qual es va aprovar en la sessió ordinària de Comissió de Govern de dia 6 de setembre de 2019

. Subsolador

. Vibrocultivador

. Cultixissel

. Grada de pues

. Agrupador de bales

. Forqueta i pinxos

- En data 23 de desembre de 2020, la empresa que subministrà el vibrocultivador , realitza la permuta amb el Consell Insular de Formentera del vibrocultivador de la marca Solano-Horizonte, model VCH-400-4-32 tipo CU VC per una Arada de la marca Halcón, model RH-328.

- Per tant, actualment, la Cooperativa disposa d'una Arada en el paquet de maquinària agrícola cedida a la Cooperativa del camp.

El Consell Insular de Formentera ja va posar a disposició de la Cooperativa aquestes instal·lacions i maquinària, mitjançant els corresponents documents de cessió d'ús temporal i gratuïta (BOIB núm. 71 del 10/06/2017 i BOIB núm. 132 del 28/09/2019) . L'objectiu d'aquestes cessions d'ús és el desenvolupament del programa públic de recuperació del sector agrícola i millora de l'entorn rural i del paisatge de Formentera, sense perjudici que el Consell Insular pugui destinar-les a altres usos per raons de força major.

La formalització de les cessions d'ús es varen signar el 17 de maig de 2017 i 23 de setembre de 2019. La vigència de les cessions correspon a quatre anys en el cas de la maquinària i de deu anys en el cas de la nau agrícola plenament equipada.

4. Finançament

La prestació efectiva i adequada dels serveis del programa de reactivació del camp i de millora de l'entorn rural i del paisatge de Formentera per part del Consell Insular de Formentera, requereix la previsió i l'obtenció d'uns ingressos necessaris i suficients.

Les actuacions necessàries per la consecució d'aquesta recuperació del sector agrícola i millora de l'entorn rural i del paisatge de Formentera, executades per part de la Cooperativa, en tant que no generin un rendiment econòmic suficient, es finançaran amb les aportacions del Consell Insular de Formentera mitjançant aquesta acció concertada i sempre i quan es compleixen les altres condicions de finançament establertes en aquestes bases.

Els compromisos econòmics assumits pel Consell Insular de Formentera en la present acció concertada per a la prestació del programa públic de reactivació del camp de Formentera i tots els seus avantatges derivats, no pot superar les quantitats fixades en les presents bases, entenent com a tal, la diferència entre la totalitat dels ingressos i despeses. Aquesta diferència negativa es denomina necessitat de finançament, i serà compensada amb càrrec a aportacions des dels pressupostos de la Corporació.

El Consell Insular de Formentera, per tal de cobrir aquesta necessitat de finançament aportarà a la Cooperativa, durant l'any 2022, la quantitat màxima de 130.000 euros amb càrrec a la partida pressupostària 2022.1.410.48000.01. Tot això restà condicionat, de manera taxativa, a l'existència de crèdit adequat i suficient per finançar les obligacions derivades d'aquestes bases en el pressupost de despesa de l'any en curs. Les quantitats que se citen aniran destinades exclusivament a finançar l'execució de les actuacions definides al apartat 2 de les presents bases.

Les quantitats que se citen aniran destinades exclusivament a finançar l'execució de les actuacions definides al apartat 2 de les presents bases. L'abonament de l'aportació del Consell es realitzarà sense justificació prèvia de la necessitat de finançament per l'activitat realitzada, de conformitat amb els apartats 8 i 9 de les presents bases. No obstant això, abans que finalitzi la vigència de la present acció concertada, la Cooperativa del Camp haurà de presentar l'estat complet d'ingressos i despeses de l'entitat, perquè sigui fiscalitzat pel Departament d'Intervenció del Consell Insular.

El Consell Insular no farà cap pagament en virtut d'aquesta acció concertada sense la prèvia comprovació que el beneficiari es troba al corrent de totes les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social. En cas que no hi estigués, la Corporació podrà optar per retenir el pagament o ingressar directament la quantitat que pertoqui per saldar el deute.

5. Obligacions de l'entitat subvencionada

La Cooperativa portarà a terme les actuacions subjectes a la subvenció, definides a l'apartat 2, segons les condicions establertes en aquestes bases. En el cas del cens de terres, regiran les condicions establertes als annexos I i II. Tot això sens perjudici de la intervenció directa, per part de l'administració insular, en les situacions que correspongui.

En totes les activitats es garantirà la finalitat pública i l'interès social de la present acció concertada. En particular, queda totalment exclòs el repartiment de beneficis, pagaments en espècie o prestacions gratuïtes a favor dels membres o socis de l'entitat. En tot cas, i per tal de no incórrer en competència deslleial i garantir la utilitat pública del programa, la Cooperativa no podrà oferir serveis ni a membres de la Cooperativa del Camp, ni a tercers, per davall del seu preu de cost.

La Cooperativa aportarà el personal necessari per al funcionament normal de l'activitat, ja siguin els propis cooperativistes o personal contractat, ocupant-se en aquest últim cas de les obligacions salarials, fiscals i amb la Seguretat Social que comporta, sense que cap responsabilitat pugui recaure al Consell Insular de Formentera per l'incompliment d'aqueixes obligacions pròpies de la Cooperativa. A aquest efecte, mensualment es presentaran al Consell Insular els justificants d'haver satisfet les nòmines dels treballadors contractats per la Cooperativa.

Així mateix, l'entitat concertada se sotmetrà a les actuacions de comprovació i organització que els òrgans competents del Consell Insular de Formentera realitzin respecte a la gestió econòmica, la qualitat tècnica i la capacitació professional del personal. En particular, la Cooperativa del Camp de Formentera autoritza el Consell Insular a obtenir dels organismes competents certificacions d'estar al corrent de pagament de les seues obligacions tributàries i/o amb la Seguretat Social en qualsevol moment durant la vigència d'aquestes bases i/o amb anterioritat a fer qualsevol pagament.

Es farà constar de forma clara que les actuacions objecte d'aquesta acció concertada estan finançades pel Consell Insular de Formentera en les sol·licituds, cartells, convocatòries d'activitats i, si s'escau, en tota la informació gràfica i escrita que es realitzi.

Qualsevol modificació que es pretengui realitzar en el programa d'actuacions inicialment presentat haurà de ser autoritzat prèviament pel Consell Insular

6. Supervisió i comissió de valoració

Una Comissió de Valoració aprovarà la selecció de terrenys i les actuacions que en ells s'hagin de dur a terme per recuperar-los i explotar-los per la Cooperativa en el marc del cens de terres contemplat en la present acció concertada. La valoració relativa a l'aptitud dels terrenys i la seua priorització pel que fa al programa de recuperació es farà d'acord amb els criteris fixats en l'annex II.

Aquesta Comissió de Valoració estarà conformada per un tècnic competent en matèria agrària del Consell Insular de Formentera, el gerent de la Cooperativa i una tercera persona externa designada per l'Àrea de Medi Rural del Consell Insular de Formentera, aquesta última persona haurà d'estar vinculada a l'activitat agrària de l'illa.

En qualsevol cas, el desenvolupament de totes les actuacions objectes d'aquesta subvenció serà supervisat pel personal tècnic del Consell Insular de Formentera.

7. Concurrència amb la percepció de subvencions o ajudes públiques

La Cooperativa té l'obligació de concórrer a totes les subvencions i línies de finançament públiques o privades disponibles per tal d'obtenir els recursos econòmics necessaris per a les actuacions objecte d'aquestes bases.

No podran concorre a altres subvencions promogudes per l'àrea de Medi Rural del Consell Insular de Formentera.

La Cooperativa està obligada a comunicar al Consell Insular de Formentera, a través de l'òrgan competent en la matèria (que és l'àrea de Medi Rural, per adscripció), qualsevol subvenció o subvencions públiques i ajuts privats que rebi per a l'execució de les actuacions objectes d'aquestes bases.

Així mateix, els propietaris de parcel·les cedides també estan obligats a comunicar a la Cooperativa, tal com es formula en el contracte de cessió, qualsevol subvenció o ajut que rebi pels mateixos motius. En aquestes comunicacions es farà constar els diners obtinguts, així com totes les condicions aplicables.

En tot cas, la quantia de les subvencions o ajudes percebudes es tindrà en compte a l'hora de calcular la necessitat de finançament, tot reduint proporcionalment l'aportació d'aquesta Corporació.

8. Justificació de la necessitat de finançament

La Cooperativa del Camp de Formentera haurà de presentar abans del dia 28 de febrer de 2022, la documentació següent:

• Model oficial emplenat de justificació de la necessitat de finançament de conformitat amb l'annex III.

• Acreditació d'estar al corrent de pagament de totes les obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social.

• Liquidació d'ingressos i despeses realitzats en la qual s'haurà d'incloure el compte justificatiu de despeses que, en tot cas, contendrà la documentació següent:

1. Una relació classificada de les despeses, amb identificació del creditor i del document acreditatiu de la despesa, la seva data d'emissió, el seu import i la seva data de pagament.

2. Les factures o documents de valor probatori equivalent en el tràfic mercantil o amb eficàcia administrativa incorporats en la relació a què es fa referència en el paràgraf anterior i la documentació acreditativa del pagament. El termini per acreditar el pagament de les despeses en els tres mesos previs a la data de la justificació es prolongarà fins a tres mesos després de la dita data sempre que en el moment de la justificació es relacionin els justificants de pagament pendents de presentar i es manifesti per escrit el compromís d'aportar-los dins del dit termini.

3. Una relació detallada d'altres ingressos o subvencions que hagin finançat actuacions del programa, amb indicació del seu import i la seva procedència.

No obstant això, es podrà reduir la informació a incorporar en la memòria econòmica a què es refereix l'apartat anterior sempre que:

- El compte justificatiu vagi acompanyat d'un informe d'auditoria emès per l'auditor de comptes inscrit com a exercint en el Registre Oficial d'Auditors de Comptes dependents de l'Institut de comptabilitat i Auditoria de Comptes.

- L'auditor dugui a terme la revisió del compte justificatiu verificant que els ingressos i despeses s'han justificat per mitjà de les corresponents factures, amb subjecció a les normes d'actuació i previsió que, si és el cas, proposen les àrees d'intervenció competents.

- El compte justificatiu incorpori una memòria econòmica abreujada, que inclourà, almenys, un estat representatiu dels ingressos i les despeses generades en la realització de les activitats concertades, degudament agrupades, i si és el cas, les quantitats inicialment pressupostades i les desviacions succeïdes.

9. Bestretes a compte 

Una vegada aprovades aquestes bases pel Ple de la corporació, es signarà el corresponent instrument entre el Consell Insular de Formentera i la Cooperativa, mitjançant un document en virtut del qual es plasmarà l'acció concertada entre el Consell Insular de Formentera i la Cooperativa per a la consecució de l'objectiu del compliment del programa públic definit, és a dir, la reactivació del camp i la millora del entorn rural i paisatge de Formentera.

A partir d'aquell moment la Cooperativa rebrà 65.000 euros en qualitat de pagament únic per fer front a les necessitats de finançament que es generin durant l'exercici del 2022. Per poder rebre aquest diners, l'entitat no haurà de presentar garanties d'acord amb l'establert per la normativa vigent.

Després de la primera bestreta, la Cooperativa en podrà sol·licitar una més, a partir del 30 de setembre de 2022 que correspondrà a un màxim de 65.000 euros, sempre i quan es justifiqui mitjançant una memòria haver dedicat al programa concertat els fons de l'anterior bestreta. Així mateix, pel pagament d'aquesta bestreta serà necessari l'informe tècnic corresponent que justifiqui l'adequada aplicació dels fons percebuts per la Cooperativa.

10. Reintegrament dels fons percebuts

S'estableix l'obligació per part de la Cooperativa de reintegrar els fons percebuts a compte en el supòsit d'incompliment dels requisits i obligacions establertes en aquestes bases, específicament quan l'activitat generi ingressos superiors als inicialment comptabilitzats i, en tot cas, en els supòsits regulats en la normativa de subvencions públiques.

11. Vigència

L'acció concertada regulada per aquestes bases entrarà en vigor a partir de la data de la seva aprovació pel Ple i finalitzarà la seva vigència el 28 de febrer de 2023. Ambdues parts podran convenir l'interès en la pròrroga de l'acord de concertació mitjançant el document oportú signat amb l'antelació mínima de quinze dies a la finalització de la vigència, si be tot quedarà subjecte a l'existència de crèdit en el pressupost de l'any 2023.

Per altra banda, l'acord es podrà extingir quan alguna de les parts el denunciï amb una antelació mínima de tres mesos, i per qualsevol de les causes establertes per la normativa vigent en matèria de subvencions i/o de contractes públics, de gestió de serveis públics en general, i, en particular, per la normativa en vigor sobre supòsits d'acció concertada.

12. Naturalesa de les Bases presents

Aquestes bases constitueixen l'instrument a través del qual es regula l'acció concertada entre el Consell Insular de Formentera i l'entitat la Cooperativa del Camp de Formentera, a l'empara de l'art. 177 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

13. Normativa d'aplicació

Pel no previst en aquestes Bases, serà d'aplicació supletòria i/o analògica, segons s'escaigui, el que disposa el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears i la resta de la normativa balear aplicable al fons, i el Reial Decret Legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, pel que s'aprova el text refós de la Llei de contractes del sector públic

14. Publicació

Aquestes bases es publicaran al BOIB i a la pàgina web del Consell Insular de Formentera.

Formentera, 4 de maig de 2022

La presidenta

Ana Juan Torres

Documents adjunts