Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE FONS EUROPEUS, UNIVERSITAT I CULTURA

Núm. 255549
Resolució del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura per la qual es convoca el II Premi Aina Moll en el marc de l’Escola d’Estiu de Lingüística Catalana per a l’any 2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets i fonaments de dret

1. L'article 4.2 de l'Estatut d'autonomia estableix el dret de tots els ciutadans a conèixer i a usar la llengua catalana, i l'article 4.3, l'obligació de les institucions d'adoptar les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i crear les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les llengües catalana i castellana quant als drets dels ciutadans de les Illes Balears.

2. D'altra banda, l'article 35 de l'Estatut d'autonomia estableix que un dels objectius dels poders públics de la comunitat autònoma ha de ser la normalització de la llengua catalana. És obligació de les institucions, doncs, prioritzar totes les actuacions destinades a fer que la llengua catalana assoleixi les condicions màximes de normalitat en la nostra societat.

3. A més, la Llei 3/1986, de 29 d'abril, de normalització lingüística a les Illes Balears, té l'objectiu de normalitzar la llengua catalana en tots els àmbits.

4. Els poders públics disposen de la capacitat de subvencionar com un instrument eficaç per fomentar aquest tipus d'oferta. La Llei 3/1986, de 29 d'abril, de normalització lingüística a les Illes Balears, estableix que els poders públics han d'adoptar les mesures pertinents i proveir dels mitjans necessaris per al coneixement i ús de la llengua catalana en tots els àmbits i activitats de la vida social.

5. Així mateix, el 2 d'abril de 2009 el Consell Social de la Llengua Catalana va aprovar el Pla General de Normalització Lingüística de les Illes Balears, una de les finalitats del qual és donar més efectivitat als principis de la normalització lingüística en els camps de la contractació de serveis i de la concessió d'ajudes i subvencions. El 10 de desembre de 2010 el Consell de Govern va aprovar l'Acord pel qual es rep el Pla General de Normalització Lingüística.

6. El Consorci de l'Institut Ramon Llull és una entitat de dret públic de caràcter associatiu dotada de personalitat jurídica pròpia i sense ànim de lucre, segons els seus estatuts. Està integrat, amb caràcter voluntari, per l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a la qual resta adscrit, pel Govern de les Illes Balears i per l'Ajuntament de Barcelona.

7. L'Escola d'Estiu de Lingüística Catalana (EDELC), que se celebrarà el mes de setembre, pretén ser una trobada entre estudiants i professors de lingüística catalana d'universitats catalanes i d'universitats de l'exterior. Així, l'objectiu de l'EDELC és oferir formació en lingüística catalana a estudiants de grau o de postgrau que vulguin completar el seu coneixement en lingüística catalana, amb atenció especial a estudiants d'universitats de fora del domini lingüístic català que tenguin interès en la llengua catalana o ja n'hagin començat a investigar algun aspecte. Concretament, l'EDELC se centrarà en diferents àrees, com ara la fonètica-fonologia, la morfologia, la pragmàtica-semàntica, la sintaxi o la sociolingüística, entre d'altres.

8. La primera edició de l'Escola d'Estiu de Lingüística Catalana va tenir lloc, en format virtual, a la Universitat de les Illes Balears, organitzada pel Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears i finançada per l'Institut Ramon Llull.

L'any 2022 es fa la segona edició de l'EDELC (https://edelc.uib.cat), la qual serà totalment presencial i tindrà lloc a la Universitat d'Oxford (Anglaterra). Els organitzadors de la segona edició de l'EDELC són l'Institut Ramon Llull, la Universitat d'Oxford, la Universitat Queen Mary de Londres i la Universitat de Cambridge, amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears.

9. A més dels cursos d'introducció a diferents disciplines de la lingüística catalana, l'EDELC inclourà un espai destinat a la presentació de treballs d'estudiants, cosa que es farà en format de comunicacions orals i que pretén afavorir la interacció directa amb el professorat especialista. El millor treball entre els presentats en el marc de l'EDELC rebrà el Premi Aina Moll, que serà finançat per la Direcció General de Política Lingüística. L'objectiu del premi en qüestió és incentivar la participació activa dels alumnes i potenciar la investigació sobre la llengua catalana. Alhora, amb aquest premi es vol homenatjar la filòloga i lingüista menorquina Aina Moll Marquès, figura cabdal en la investigació de diverses facetes relacionades amb la llengua catalana, no solament pel valor de la seva obra, sinó també pel fet de ser una dona pionera en l'àmbit acadèmic i de la investigació.

10. D'acord amb el Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB ext. núm. 21, de 15/02/2021), una de les competències de la Direcció General de Política Lingüística és la normalització de la llengua catalana. Aquesta convocatòria del Premi Aina Moll té com a objectiu incentivar la investigació científica sobre la llengua catalana, potenciar l'ús de la llengua catalana en l'àmbit acadèmic, prestigiar la llengua i donar-la a conèixer internacionalment.

11. L'article 1 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11/07/2009) preveu, entre les matèries que poden ser objecte de subvenció, la normalització de la llengua pròpia de les Illes Balears. D'acord amb l'article 3 d'aquesta Ordre, es poden beneficiar dels ajuts en matèria de política lingüística qualsevol persona física, les persones jurídiques privades, les entitats sense finalitat lucrativa i les persones jurídiques públiques (ens públics i empreses públiques que desenvolupin qualsevol de les activitats que preveu l'Ordre).

12. El Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2021-2023, aprovat per Acord del Consell de Govern de 20 de desembre de 2021, preveu la convocatòria del Premi Aina Moll, que es convoca mitjançant aquesta Resolució.

13. Són aplicables a la convocatòria la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

14. Així mateix, s'ha de tenir en compte que en l'exercici de 2022 hi ha disponibilitat pressupostària per atendre les despeses que derivin d'aquesta convocatòria.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la convocatòria del II Premi Aina Moll en el marc de l'Escola d'Estiu de Lingüística Catalana per a l'any 2022, d'acord amb les bases específiques de l'annex.

2. Ordenar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

(Signat electrònicament: 26 d'abril de 2022)

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura Miquel Company i Pons

 

 

ANNEX Bases específiques de la convocatòria

1. Objecte

L'objecte general és la convocatòria del II Premi Aina Moll, en el marc de l'Escola d'Estiu de Lingüística Catalana, com a via de difusió i promoció de la llengua catalana i d'impuls a la recerca en lingüística catalana, tant en l'àmbit nacional com internacional.

2. Premi

L'import destinat a aquesta convocatòria és de 3.000 euros, que s'imputa a la partida pressupostària 21601 455B01 48000 00.

S'estableix un sol premi de 3.000 euros, que s'atorgarà al millor treball presentat per un alumne en el marc de l'Escola d'Estiu de Lingüística Catalana, que aquesta edició es durà a terme el mes de setembre de 2022 a la Universitat d'Oxford (Anglaterra).

Queden exclosos del premi els treballs elaborats per més d'una persona.

3. Requisits dels aspirants

Per obtenir el premi els aspirants han de complir els requisits següents:

  1. Estar inscrit a l'Escola d'Estiu de Lingüística Catalana, que es durà a terme el mes de setembre de 2022 a la Universitat d'Oxford (Anglaterra).

  2. Haver-hi presentat un treball acadèmic i haver-lo defensat en la sessió de presentacions que duguin a terme els estudiants.

4. Presentació de sol·licituds i documentació

4.1. Amb la inscripció a l'Escola d'Estiu de Lingüística Catalana i la presentació del treball s'entén implícita la participació en la valoració i la sol·licitud del premi.

4.2. L'alumne candidat a guanyar el premi, una vegada que la Direcció General de Política Lingüística li comuniqui aquesta circumstància d'acord amb l'informe emès per la comissió d'avaluació, presentarà la documentació addicional que s'esmenta a continuació:

  1. Declaració responsable de no incórrer en cap de les prohibicions que estableix l'article 10 del Decret legislatiu 2/2005, que té per objecte determinar el règim jurídic de les subvencions l'establiment o la gestió de les quals corresponen a l'Administració de la Comunitat Autònoma o a les entitats públiques que en depenen.

  2. En el cas que el sol·licitant s'oposi expressament que l'Administració obtengui els certificats telemàtics que està al corrent amb les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, haurà de presentar els certificats corresponents. Si no hi ha oposició expressa, la comprovació d'aquest compliment es farà mitjançant la consulta al servei d'intermediació de dades.

  3. Si escau, declaració responsable de veracitat de les dades bancàries aportades, d'acord amb el model normalitzat disponible al web del Govern de les Illes Balears.

5. Jurat

  1.  

5.1. De conformitat amb l'article 9 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura, en relació amb l'article 19 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, s'ha de constituir una comissió d'avaluació perquè examini les sol·licituds d'acord amb els criteris i els requisits establerts en aquesta convocatòria i perquè emeti l'informe, degudament motivat, que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució.

​​​​​​​5.2. El jurat ha de tenir la composició següent:

  • La presidenta, que és la directora general de Política Lingüística.
  • Un secretari, nomenat entre el personal tècnic que treballa en el Servei de Foment de l'Ús del Català.
  • Quatre vocals, nomenats per la directora general de Política Lingüística entre els professors de l'Escola d'Estiu de Lingüística Catalana.
 

​​​​​​​6. Règim del procediment i òrgan instructor

​​​​​​​6.1. El procediment per concedir aquesta subvenció s'ha de tramitar en règim de concurrència competitiva, de conformitat amb l'article 17.1 del Text refós de la Llei de subvencions i amb l'article 6.1 de les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura, amb la finalitat de comparar en un únic procediment totes les sol·licituds presentades i d'establir una prelació entre aquestes sol·licituds d'acord amb els criteris de valoració d'aquesta convocatòria.

​​​​​​​6.2. L'òrgan competent per instruir el procediment de tramitació de les sol·licituds és la Direcció General de Política Lingüística.

7. Criteris de valoració

​​​​​​​7.1. La concessió del premi que estableix aquesta convocatòria s'ha de regir d'acord amb els principis d'actuació administrativa que indica l'article 6.2 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

​​​​​​​7.2. Els treballs que es presentin al premi han de ser originals, inèdits i d'autoria individual. No poden optar al premi les persones que tenguin el títol de doctor. Una vegada lliurat el treball, l'autor no el pot retirar per fer-hi correccions o modificar-ne el contingut.

​​​​​​​7.3. El jurat valorarà el rigor del text, la solidesa de la construcció, el caràcter innovador, la coherència i els resultats que assoleix.

​​​​​​​7.4. El premi s'atorgarà a l'obra que obtengui una valoració més alta. En cas d'empat, el vot del president del jurat és de qualitat. Això no obstant, si el jurat decideix per majoria de vots que cap de les obres presentades no assoleix la qualitat mínima per ser guardonada, el premi quedarà desert.

8. Proposta de resolució, resolució i notificació

​​​​​​​8.1. L'informe emès pel jurat després d'examinar i avaluar les sol·licituds ha de servir de base a la proposta de resolució de la directora general de Política Lingüística, el contingut de la qual s'ajustarà al que disposa l'article 37.2 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. La proposta de resolució s'ha de notificar mitjançant la publicació a l'apartat «Serveis» de la pàgina web de la Direcció General de Política Lingüística (http://dgpoling.caib.cat) i als taulers d'anuncis de la Direcció General.

​​​​​​​8.2. Una vegada notificada la proposta de resolució, el beneficiari ha de comunicar a la Direcció General de Política Lingüística si accepta la subvenció o hi renuncia. En qualsevol cas, si en el termini de vuit dies hàbils des de la notificació de la proposta de resolució el beneficiari no fa constar el contrari, s'entendrà que accepta la subvenció que se li ha adjudicat.

​​​​​​​8.3. A partir de la proposta de resolució de la directora general de Política Lingüística, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura ha de dictar la resolució de concessió. La resolució de concessió s'ha de dictar i notificar mitjançant la publicació en el BOIB en el termini de sis mesos comptadors des de la data d'acabament del termini de presentació de la documentació requerida.

​​​​​​​8.4. Contra la resolució de concessió, que exhaureix la via administrativa, s'hi pot interposar un recurs potestatiu de reposició en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se notificat, o bé un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la data de notificació.

9. Compatibilitat del premi

Aquest premi és compatible amb altres que es puguin obtenir de la mateixa Administració o d'una altra entitat pública o privada.