Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

PLE, COMISSIÓ DE GOVERN, CONSELL EXECUTIU I PRESIDÈNCIA

Núm. 240782
Acord de fixació del percentatge mínim de reserva del dret a participar en els procediments d’adjudicació de determinats contractes del Consell de Mallorca o de determinats lots a centres especials d’ocupació d’iniciativa social i a empreses d’inserció i pel que s’estableixen les directrius per a la seva aplicació

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple del Consell de Mallorca de 21 d'abril de 2022 va prendre, entre d'altres, l'acord que es reprodueix a continuació:

«Antecedents

1. La disposició addicional 4ª de la Llei 9/2017, de 9 de novembre, de contractes del sector públic, regula els anomenats contractes reservats i estableix que, entre d'altres administracions, les entitats locals han de prendre l'acord de fixar uns percentatges mínims de reserva del dret a participar en els procediments d'adjudicació a centres especials d'ocupació d'iniciativa social i a empreses d'inserció o un percentatge mínim de reserva de l'execució d'aquests contractes en el marc de programes d'ocupació protegida. En aquest acord s'han de fixar les condicions mínimes per garantir-ne el compliment.

2. Aquesta previsió legal s'emmarca dins un procés de transició cap a un sistema de contractació pública que ha d'estimular la implementació de polítiques sostenibles en l'àmbit social i mediambiental.

3. El Ple del Consell de Mallorca, en sessió de 8 de febrer de 2018, va aprovar l'Acord de fixació del percentatge mínim de reserva del dret a participar en els procediments d'adjudicació de determinats contractes o de determinats lots a centres especials d'ocupació d'iniciativa social, a empreses d'inserció i a programes d'ocupació protegida, que es va ratificar per Acord del Ple de 14 de març de 2019. Aquests acords només feien referència a la seva aplicació als exercicis pressupostaris corrents, tot i que res impedeix als òrgans de contractació dur a terme la reserva dels contractes que considerin.

4. En l'actual context de crisi social i sanitària s'han d'aprofitar, encara més, eines com la reserva de contractes per tal de donar suport a la integració social i laboral de determinats col·lectius i, en definitiva, afavorir la millora de la qualitat de vida de persones que pateixen sèries dificultats per a la seva inserció.

5. A l'informe del cap de l'Oficina de Responsabilitat Social, de 22 de març de 2022, s'analitzen les condicions d'aquest acord de reserva de mercat.

6. En data 23 de març de 2022 el director insular de Promoció Econòmica i Producte de Mallorca ha emès l'informe justificant l'aprovació del present acord.

De conformitat amb els antecedents exposats, en ús de les atribucions conferides a l'article 39.2.e) del Reglament orgànic del Consell de Mallorca, propòs al Ple que adopti el següent

ACORD

1. Reservar als centres especials d'ocupació d'iniciativa social i a les empreses d'inserció el dret a participar en els procediments d'adjudicació de contractes o de determinats lots que representin, com a mínim, el 4,5% en còmput global anual dels conceptes pressupostaris del pressupost del Consell de Mallorca relacionats a l'annex I. El percentatge de reserva establert al present acord s'entendrà prorrogat per a futurs exercicis pressupostaris mentre no s'aprovi un nou acord que el modifiqui.

2. Aquest percentatge inclou els imports dels contractes menors que s'adjudiquin a centres especials d'ocupació d'iniciativa social i a empreses d'inserció.

3. Aprovar les Directrius, recollides a l'annex II, que serviran de guia per a l'aplicació d'aquest acord.

4. Instar als organismes autònoms i a la resta d'ens dependents del Consell de Mallorca a l'adopció de mesures pel foment de l'ús dels contractes reservats que incloguin l'aprovació dels seus propis acords de fixació d'un percentatge de reserva de mercat.

5. Publicar aquest acord al Butlletí Oficial de les Illes Balears i donar trasllat a tots els departaments del Consell de Mallorca i als seus ens dependents.

ANNEX I Conceptes pressupostaris utilitzats com a base pel càlcul del percentatge de reserva

21200

Conservació immobles

21500

Conservació mobiliari i estris

22000

Material d'oficina

22001

Premsa i llibres

22003

Material d'oficina tècnic

22004

Còpies i fotocòpies

22104

Vestuari personal

22105

Productes alimentaris

22110

Productes de neteja

22199

Altres subministraments

22601

Protocol i representació

22699

Altres despeses

22700

Serveis de neteja

22701

Serveis de seguretat

22704

Custòdia, dipòsit i emmagatzematge

22799

Altres prestacions

24000

Publicacions

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNEX II Directrius per a l'aplicació de la reserva de contractes

1. Les entitats a les quals es podrà aplicar la reserva de mercat són les següents:

  • Centres especials d'ocupació d'iniciativa social constituïts d'acord amb el previst al Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social i que estiguin constituïts i registrats d'acord amb el que disposa el Reial decret 2273/1985, de 4 de desembre, que aprova el reglament dels centres especials d'ocupació.
  • Empreses d'inserció regulades per la Llei 44/2007, de 13 de desembre, per a la regulació del règim d'empreses d'inserció, i que estiguin inscrites en els registres que correspongui d'acord amb la normativa vigent.

2. Atesa la diferent finalitat i naturalesa (tipus de personal, capacitat competitiva...) d'aquestes entitats, la reserva dels contractes  es farà només a una de les dues tipologies, és a dir, o bé a centres especials d'ocupació d'iniciativa social o bé a empreses d'inserció.

3. L'Oficina de Responsabilitat Social serà la responsable del seguiment de la implantació i desenvolupament d'aquest acord, per a la qual cosa els serveis responsables, en iniciar la tramitació de cadascun d'aquests expedients a SEGEX, donaran accés de lectura a la unitat tramitadora «Oficina de Responsabilitat Social».

També es donarà accés de lectura als expedients de contractació menor en els quals l'adjudicació es faci a favor de qualsevol centre especial d'ocupació d'iniciativa social o empresa d'inserció.

4. L'Oficina de Responsabilitat Social disposarà d'informació actualitzada, que posarà a disposició dels diferents òrgans de contractació, sobre el detall de les dades públiques inscrites d'aquestes entitats (nom; NIF; dades de contacte; activitat que desenvolupen...).

5. La reserva de contractes es farà a favor dels centres especials d'ocupació d'iniciativa social i de les empreses d'inserció que compleixin els requisits establerts a les normes que els regulen. A més d'això, el seu objecte social ha d'emparar l'activitat concreta de les prestacions objecte dels contractes reservats. Els plecs de clàusules administratives particulars determinaran la forma d'acreditar-ho.

6. En els procediments de contractació en els quals s'apliqui la reserva contractual no escau l'exigència de la garantia definitiva, excepte en els casos en els quals l'òrgan de contractació, per motius excepcionals, ho consideri necessari i així ho justifiqui motivadament a l'expedient.

7. La qualificació com a contracte reservat ha de constar a l'expedient administratiu i se n'ha de fer referència en l'objecte i en el títol del contracte. A més, els anuncis de licitació dels contractes reservats han de fer referència a la disposició addicional quarta de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic.

8. En cas que una licitació de contracte reservat es declari deserta perquè no s'hagués presentat cap proposició o perquè cap d'elles fos adequada, es podrà licitar de nou el contracte sense la reserva, sempre que no es modifiquin substancialment les condicions essencials del contracte. No obstant això, l'import del contracte computarà a l'efecte del compliment del percentatge mínim de reserva.

9. Els plecs de clàusules administratives particulars dels contractes reservats han de preveure expressament la prohibició de subcontractació de l'objecte principal. Es permetrà la subcontractació de les prestacions accessòries de l'objecte principal, sempre que hi hagi raons que ho justifiquin i així s'acrediti a l'expedient.

10. En tot cas, el règim jurídic dels contractes reservats és l'establert a la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic i la normativa que la desenvolupi». 

 

Palma, en el dia de la signatura electrònica (27 d'abril de 2022)

La secretaria tènica de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local Rosa Mª Cañameras Bernaldo