Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SES SALINES

Núm. 234437
Elevació automàtica a definitius de l'acord provisional de modificació de l'ordenança fiscal núm.18 reguladora de la taxa per senyalització viària, per la utilització privativa o aprofitament especial mitjançant la reserva d'entrada de vehicles a través de les voreres –guals-, reserves de la via pública per a càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol classe

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El BOIB núm. 35, de dia 10 de març de 2022, va publicar el corresponent edicte d'exposició a el públic de l'acord d'aprovació inicial de Ple de l'Ajuntament, en sessió extraordinària de dia 7 de març de 2022, de la modificació de l'ordenança fiscal núm.18 reguladora de la taxa per senyalització viària, per la utilització privativa o aprofitament especial mitjançant la reserva d'entrada de vehicles a través de les voreres –guals-, reserves de la via pública per a càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol classe.

Havent finalitzat el termini per a la presentació de reclamacions contra l'acord adoptat per l'Ajuntament Ple, sense que s'hagi formulat reclamació, de conformitat amb el que estableix l'article 17.3 de Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, queda definitivament aprovat. El que es fa públic als efectes previnguts en l'article 17.4 de l'esmentat Reial decret legislatiu, amb la publicació de el text íntegre dels acords d'aprovació i dels articles modificats:

ORDENANÇA Nº 18 ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER SENYALITZACIÓ VIÀRIA, PER LA UTILITZACIÓ PRIVATIVA O APROFITAMENT ESPECIAL MITJANÇANT LA RESERVA D'ENTRADA DE VEHICLES A TRAVÉS DE LES VORERES –GUALS-, RESERVES DE LA VIA PÚBLICA PER A APARCA DE MERCADERIES DE QUALSEVOL CLASSE

FONAMENT I NATURALESA

Fent ús de les facultats concedides per l'article 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/85, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, i de conformitat amb allò que disposa l'article 20.3 de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladora de les Hisendes Locals, modificat per l'article 66 de la Llei 25/1998, de 13 de juliol, de modificació del Règim Legal de les Taxes Estatals i Locals i de Reordenació de la Prestacions Patrimonials de caràcter Públic, aquest Ajuntament, estableix, a l'empara del que estableix l'art. 20.3.h) (modificat) de la Llei 39/88, “LA TAXA PER SENYALITZACIÓ VIÀRIA, PER LA UTILITZACIÓ PRIVATIVA O APROFITAMENT ESPECIAL MITJANÇANT LA RESERVA D'ENTRADA DE VEHICLES A TRAVÉS DE LES VORERES –GUALS-, RESERVES DE LA VIA PÚBLICA PER A APARCA DE MERCADERIES DE QUALSEVOL CLASSE”, que es regirà per aquesta Ordenança Fiscal.

Article 1º.- FET IMPOSABLE.-

Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa la utilització privativa o l'aprofitament especial per senyalització viària, reserva d'entrada de vehicles a través de les voreres (guals), reserves de la via pública per a aparcament exclusiu, parada de vehicles, càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol classe.

Article 2º.- SUBJECTE PASSIU I SUBSTITUTS DEL CONTRIBUENT.-

1.- Subjecte passiu.- Estan obligades al pagament de la taxa, en concepte de subjectes passius contribuents, les persones físiques i jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 33 de la Llei General Tributària, que gaudeixin, utilitzin o aprofitin especialment el domini públic local en benefici particular, d'acord amb algun dels supòsits previstos a l'article 20.3 de la Llei 39/1988, modificat per l'article 66 de la Llei 25/1998.

2.- Substitut del contribuent.- Per determinar el substitut del contribuent és aplicable a cada cas el que estableix l'article 23.2 de la Llei 39/1988, modificat per l'article 66 de la Llei 25/1998.

Article 3º.- QUOTA TRIBUTÀRIA.-

La quota tributària es determinarà per una quantitat fixa assenyalada segons la naturalesa del servei o activitat, d'acord amb les tarifes següents:

 

              DESCRIPCIÓ                                                                                                                                        EUROS

  • Per la concessió de llicències per a la instal·lació de senyals de gual, reserva d'aparcament i pintat de línies davant de les voreres, per cada senyal concedit i subministrat …………….   30 euros
  • Quota anual: la quota anual s'abonarà en funció dels metres lineals per als quals es sol·liciti disposar, per cada senyal:
    • Els senyals de gual, reserva d'aparcament i pintat de línies davant de les voreres, als guals pertanyents a edificis de fins a 4 habitatges abonaran una quota anual per metre lineal de……………………….………….    20 euros.
    • Els senyals de gual, reserva d'aparcament i pintat de línies davant de les voreres, als guals pertanyents a edificis de 5 a 12 habitatges abonaran una quota anual per metre lineal de ………………………………….    120 euros
    • Els senyals de gual, reserva d'aparcament i pintat de línies davant de les voreres, als guals pertanyents a edificis de més de 12 habitatges abonaran una quota anual per metre lineal de ………………………………    200 euros
    • La reserva d'estacionament destinat a vehicles de motor de lloguer, de més de 5 metres i fins a 15 metres, abonaran una quota anual per metre lineal..................................................................................................... 200 euros
    • La reserva d'estacionament destinat a vehicles a motor de lloguer, de fins a 5 metres, abonaran una quota anual por metre lineal......................................................................................................................................... 100 euros
    • La reserva d'estacionament per vehicles a motor destinades a transport públic (taxi), amb llicència municipal, de fins 5 metres, abonaran una quota anual per plaça .............................................................................. 20 euros
    • La reserva d'estacionament destinat a vehicles de lloguer sense motor, de fins a 5 metres, abonaran una quota anual por metre lineal..................................................................................................................................75 euros
    • La reserva d'estacionament destinat a vehicles de lloguer sense motor , de més de 5 metres i fins a 15 metres, abonaran una quota anual per metre lineal..................................................................................................... 150 euros

La reserva d'aparcament destinat a vehicles de motor de lloguer suposarà per als vehicles a dues rodes l'obligatorietat d'aparcar en lineal si l'amplada de la via no permet disposició en bateria.

Quan la utilització privativa o l'aprofitament especial comporti la destrucció o el deteriorament del domini públic local o afecti el medi ambient, el beneficiari, sens perjudici del pagament de la taxa a què hi hagués lloc, estarà obligat al reintegrament del cost total dels respectius despeses de reconstrucció o reparació i al dipòsit previ del seu import.

Si els danys són irreparables, l'entitat serà indemnitzada en quantia igual al valor dels béns destruïts o l'import del deteriorament dels danyats.

L'Ajuntament, en virtut del que estableix l'article 24.5 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, no podrà condonar totalment ni parcialment les indemnitzacions a què es refereix aquest apartat.

Artícle 4º.- NORMES DE GESTIÓ.-

1.- Les quantitats exigibles d'acord amb les tarifes es liquidarà, per cada aprofitament sol·licitat o realitzat i seran irreductibles pel període anual o de temporada autoritzat.

2.- Les persones o entitats interessades en la concessió d'aprofitaments regulats en aquesta Ordenança hauran de sol·licitar prèviament la llicència corresponent, i formular declaració en què consti la superfície de l'aprofitament sol.licitat i els elements que s'instal·laran, així com un plànol detallat de la superfície que es pretén ocupar i de la seva situació dins del Municipi.

Els serveis tècnics d'aquest Ajuntament comprovaran les declaracions formulades pels interessats, concedint-se les autoritzacions de no trobar diferències amb les peticions de llicències; si es donessin diferències, es notificaran les mateixes als interessats i es giraran, si escau, les liquidacions complementàries que siguin procedents, concedint-se les autoritzacions una vegada esmenades les deficiències pels interessats i, si escau, realitzats els ingressos complementaris que siguin procedents.

3.- No es consentirà cap utilització o aprofitament de la via pública fins que no s'hagi abonat la taxa corresponent al primer període sol·licitat i obtingut pels interessats la llicència corresponent.

4.- Les autoritzacions tindran caràcter personal i no podran ser cedides o subarrendades a tercers. L' incompliment d'aquest mandat donarà lloc a l'anul·lació de la llicència, sens perjudici de les quanties que correspongui abonar als interessats.

Article 5º.- EXEMPCIONS I BONIFICACIONS.-

No es concedirà cap tipus d'exempció o bonificació en el pagament de la Taxa.

 

Article 6º.- MERITACIÓ I FORMA DE PAGAMENT.-

1.- Es merita la Taxa i neix l'obligació de contribuir, en els casos assenyalats a l'article 2n de la present Ordenança:

a) Quan es presenti la sol·licitud que iniciï  l'actuació o l'expedient, que no es realitzarà o tramitarà sense que s'hagi efectuat el corresponent pagament.

b) Quan la naturalesa material de la Taxa exigeixi la seva meritació periòdica, aquest tindrà lloc el dia 1 de gener  de cada any i el període impositiu comprendrà l'any natural, excepte en els supòsits d'inici o cessament de la utilització privativa i/o l'aprofitament especial, en aquest cas el període impositiu s'ajustarà a aquesta circumstància amb el corresponent prorrateig de la quota, en els termes establerts en la corresponent Ordenança Fiscal.

c) Quan per causes no imputables al subjecte passiu el dret o la utilització o aprofitament del domini públic no es presti o desenvolupi, es porcedirà a la devolució de l'import corresponent.

Article 7º.- INFRACCIONS I SANCIONS.-

En tot allò relatiu a la qualificació d'infraccions tributàries, així com de les sancions que a aquestes corresponguin en cada cas, cal atenir-se al que disposa la Llei General Tributària.

La imposició de sancions no impedirà, en cap cas, la liquidació i el cobrament de les quotes meritades no prescrites.

Article 8º.-

En tot lo no previst por aquesta Ordenança serà d'aplicació l'Ordenança Fiscal General.

Article 9º.- SANCIONS.-

a) Qui construeixi o assenyali un gual, una reserva especial o qualsevol altre tipus de senyal que pugui afectar el trànsit o l'aparcament, sense haver obtingut la llicència corresponent, serà requerit per l'Ajuntament perquè, en el termini de 5 dies, reposi a càrrec seu, la vorera a l'estat primitiu en què es trobava, i retiri els senyals que hagués pogut instal·lar, iniciant-se el corresponent expedient sancionador després d'haver transcorregut el termini sense cap actuació. La sanció que estableix la instal·lació o la senyalització prevista en aquest article és de 250 euros per plaça d'aparcament beneficiada.

b) En qualsevol cas, si el gual o la reserva reuneixen els requisits establerts a l'ordenança municipal de guals, l'infractor podrà, dins el termini indicat, sol·licitar la llicència oportuna.

c) Si transcorregut el termini de 30 dies el propietari de l'immoble no ha procedit a la restitució de l'estat anterior i a la retirada de senyals o legalització del gual, reserva, etc., es pot imposar a l'infractor una multa de 250 euros per plaça d'estacionament, tantes vegades com mesos persisteixi la infracció.

d) L'empresa de lloguer a vehicle que utilitzi la via pública com a reserva d'estacionament sense haver sol·licitat la llicència corresponent, serà requerida per l'Ajuntament perquè en el termini de dos dies retiri els vehicles incorrectament estacionats o aboni l'import corresponent a les taxes de llicència i metres d'ocupació. Si transcorregut el termini establert no s'ha produït cap actuació, es procedirà a la immobilització i posterior retirada del vehicle o els vehicles implicats. En aquest cas l'expedient sancionador establirà una sanció de 300 euros per llicències d'estacionament de fins a 5 metres i de 500 euros per llicències d'estacionament de més de 5 metres.

e) L'empresa de lloguer de vehicles que ocupi més metres dels que té aprovats sense haver sol·licitat autorització d'ampliació o se li hagi denegat aquesta serà sancionat amb una multa de 250 euros per metre lineal d'ocupació superior a l'autoritzada

Independentment del que estableix aquesta ordenança respecte a les sancions, l'Ajuntament sempre podrà optar per realitzar les obres i/o retirada de senyals, amb càrrec a l'infractor, una vegada transcorregut el termini fixat

DISPOSICIÓ FINAL.

La present Ordenança Fiscal entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i començarà a aplicar-se a partir de l'endemà de la data de publicació de l'acord d'aprovació definitiva de la referida Ordenança al BOIB d'acord amb l'article 17.4 de la Llei d'hisendes Locals, romanent en vigor fins a la seva modificació o derogació expresses.

 

Ses Salines, a la data de la signatura electrònica (26 d'abril de 2022)

El batle Juan Rodríguez Ginard