Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE CALVIÀ

Núm. 179784
Aprovació definitiva de l'ordenança reguladora de la prestació patrimonial de caràcter públic no tributari per la prestació dels diversos serveis que es presten amb motiu de la celebració del mercat setmanal de Son Bugadelles

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent finalitzat el termini d'informació pública de l'acord provisional d'aprovació de l'Ordenança reguladora de la Prestació Patrimonial Pública de caràcter No Tributari per la prestació dels Serveis de Gestió, Organització i Control del mercat setmanal de Son Bugadelles i Recollida, Tractament i Eliminació dels residus que generi, publicat en el BOIB núm. 18 de 3 de febrer de l'any en curs -anunci 676-, i prèvia la seva aprovació inicial per Acord del Ple municipal en sessió ordinària celebrada el passat 27 de gener de 2022, i havent-se recaptat i rebut el preceptiu informe sobre impacte de gènere de l'Institut Balear de la Dona, i sense que s'hagin formulat o presentat reclamacions,objeccions o observacions.

RESOLC

Primer.- Elevar a definitiu l'acord provisional d'aprovació de l'Ordenança reguladora de la Prestació Patrimonial Pública de caràcter No Tributari per la prestació dels Serveis de Gestió, Organització i Control del mercat setmanal de Son Bugadelles i Recollida, Tractament i Eliminació dels residus que generi, conforme al que es preveu en l'article 102 de la Llei 20/2006 de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, una vegada revisat el text de l'ordenança pel que fa a l'ús de llenguatge no sexista, segons informe sobre impacte de gènere de l'Institut Balear de la Dona.

Segon.- Publicar el BOIB la nova ordenança en compliment del que es disposa en l'article 103 del mateix text legal a l'efecte de la seva entrada en vigor, remetent l'acord al Govern de les Illes Balears, Consell de Mallorca i Delegació del Govern a Illes Balears.

Text de l'ordenança

ORDENANÇA REGULADORA DE LA PRESTACIÓ PATRIMONIAL DE CARÀCTER PÚBLIC NO TRIBUTARI PER LA PRESTACIÓ DELS DIVERSOS SERVEIS QUE ES PRESTEN AMB MOTIU DE LA CELEBRACIÓ DEL MERCAT SETMANAL DE SON BUGADELLES.

FONAMENT I NATURALESA

Article 1

1.1. De conformitat amb l'establert als articles 133.2 i 142 de la Constitució i a l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, així com al disposat a l'article 20.6 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, els serveis de mercat que incloguin la gestió, vigilància, tramitacions, organització i recollida i tractament dels residus generats, que es duguin a terme per empresa concessionària, quedaran subjectes a Prestació patrimonial pública de caràcter no tributari, que es regirà per aquesta Ordenança.

1.2. D'acord amb l'article 20.6, les contraprestacions econòmiques establertes coactivament que es percebin per la prestació dels serveis públics als quals es refereix l'apartat 4 de l'article 20 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, realitzada de forma directa mitjançant personificació privada o mitjançant gestió indirecta, tendran la consideració de prestacions patrimonials de caràcter públic no tributari conforme al previst a l'article 31.3 de la Constitució.

1.3 Competències locals:

1. L'Ajuntament de Calvià és competent per prestar el servei de mercats i el servei de tramitació i expedició de les autoritzacions adients, i per a la prestació del servei de recollida i eliminació dels residus generats i dipositats en el municipi, d'acord amb l'establert en aquesta Ordenança i a la resta de normativa aplicable.

2. Correspon a l'Ajuntament de Calvià la potestat de vigilància i inspecció, i la potestat sancionadora dins l'àmbit de les seves competències.

3. L'Ajuntament de Calvià, com a titular d'aquests serveis, podrà optar pel model de gestió que millor s'adapti a les seves necessitats, dins del marc fixat per l'article 103.1 de la Constitució, així com subjectar o no aquests serveis a contraprestacions de caràcter tributari o no tributari, segons correspongui, en funció del model de gestió que s'hagi establert.

PRESSUPOST DE FET DE LA PRESTACIÓ PATRIMONIAL

Article 2

Constitueix el pressupost de fet de la prestació el gaudi dels serveis de gestió, organització, ajuda en la tramitació d'autoritzacions, control, vigilància i recollida i eliminació de residus als quals es té accés amb l'autorització municipal d'ocupació de la via pública amb casetes de venda en el mercat setmanal de Son Bugadelles, tant si s'obté l'esmentada autorització com si s'hi accedeix sense ella.

Les prestacions que donen lloc al pressupost de fet són les realitzades per la persona concessionària que sigui adjudicatària dels serveis abans esmentats, d'ajuda en la tramitació de les autoritzacions, organització, gestió, control i vigilància del mercat setmanal de Son Bugadelles, així com la recollida i eliminació dels residus que es generen amb aquesta activitat.

OBLIGATS AL PAGAMENT

Article 3

Estan obligats al pagament de la prestació les persones físiques o jurídiques i les entitats a les quals es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003 general tributària, que instal·len una parada en el mercat setmanal de Son Bugadelles, tant si han obtingut la preceptiva autorització municipal com, si de forma irregular i sense perjudici de les responsabilitats que puguin tenir lloc, gaudeixen dels serveis prescindint d'ella.

QUOTA RESULTANT I TARIFES

Article 5

1. Pel servei de gestió, organització, control i vigilància de mercats periòdics, gestionats per empresa concessionària:

(Mòdul 2,8 x2 m2) 3,00 €/dia.

2. Per la recollida i gestió dels residus del mercat:

(Mòdul 2,8 x 2 m2) 1,75 €/dia.

3. Servei de col·laboració en la tramitació de l'autorització:

1,2 €/autorització.

A les tarifes d'aquesta ordenança els serà d'aplicació, quan així procedeixi legalment, l'Impost sobre el valor afegit (IVA).

MERITACIÓ DE LA PRESTACIÓ

Article 6

En el supòsit determinat a l'article 2n, es merita la prestació del servei i neix l'obligació al pagament des del moment en que s'inicii la prestació del servei, entenent-se iniciada amb la sol·licitud que inicii el procediment d'autorització o, en defecte d'aquesta, amb l'efectiva recepció del servei.

LIQUIDACIÓ I RECAPTACIÓ

Article 7

La liquidació i recaptació de la Prestació pública patrimonial de caràcter no tributari es durà a terme per l'entitat concessionària del servei de gestió, control, vigilància i organització del mercat setmanal de Son Bugadelles, que a més gestionarà la recollida i eliminació de residus del mercat.

INFRACCIONS I SANCIONS

Article 8

En tot el relatiu a la qualificació d'infraccions tributàries, així com de les sancions que corresponguin en cada cas, s'estarà al disposat en els articles 191 a 212 de la Llei general tributària.

DISPOSICIÓ ADICIONAL

Els subjectes passius de les prestacions regulades en aquesta ordenança, amb l'objecte d'evitar situacions de doble imposició, queden exempts o exemptes del pagament de la taxa per llocs de casetes de venda, espectacles o atraccions situats en terrenys d'ús públic i indústries de carrer i ambulants i rodatges cinematogràfics, per les ocupacions de sòl públic que es derivin de l'activitat aquí regulada, quedant així mateix exempts del pagament de la taxa per expedició de documents administratius, quan les seves sol·licituds estiguin subjectes a les tarifes regulades a l'article 5.3 d'aquesta ordenança, per tractar-se de tramitacions sota la fórmula de col·laboració prestada pel concessionari o concessionària que gestioni el mercat de Son Bugadelles.

DISPOSICIÓ FINAL

Aquesta ordenança, aprovada definitivament en data 28 de març de 2022, entrarà en vigor una vegada s'hagi publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), i transcorreguts els terminis establerts a l'article 113 de la Llei 20/2006 municipal i de règim local de les Illes Balears, continuant la seva vigència fins que sigui derogada o modificada.

 

Calvià, 28 de març de 2022

El tinet de batle de Transparència, Innovació i Serveis Econòmics

Marcos Pecos Quintans