Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ARIANY

Núm. 141975
Ordenança fiscal reguladora de la taxa per la prestació de serveis als cementiris municipals

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament d'Ariany, a la sessió ordinària de 15 de març de 2021, va aprovar inicialment la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de “Taxa per la la prestació de serveis al cementiri municipal”, i es va publicar en el BOIB 39 de 20 de març de 2021.

Finalitzat el termini d'exposició pública, havent-se donat audiència als possibles interessats, i tenint en compte que no s'ha presentat cap suggeriment, al·legació o reclamació, s'entén definitivament aprovada en els termes de l'art 102 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, es procedeix a la seva publicació íntegra al Butlletí Oficial de les Illes Balears, als efectes de la seva entrada en vigor:

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER LA PRESTACIÓ DE SERVEIS ALS CEMENTIRIS MUNICIPALS

Article 1 Fonament i naturalesa

A l'empara del que preveu l'article 57 en relació amb l'article 20.4 lletra p) del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals (RDL 2/2004, de 5 de març), i de conformitat amb el que disposen els articles 15 a 19 d'aquest text refós, aquest ajuntament estableix la taxa per la prestació de serveis als cementiris municipals, que es regirà per aquesta ordenança fiscal.

Article 2 Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa la prestació dels serveis del cementiri municipal especificats en les tarifes establertes en l'article 5 d'aquesta ordenança.

Article 3 Subjecte passiu

Són subjectes passius de la taxa, en concepte de contribuents, les persones físiques i jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, general tributària, que sol·licitin els serveis funeraris que constitueixen el fet imposable de la taxa o en resultin beneficiades o hi estiguin afectes i, si és el cas, els titulars de l'autorització concedida.

Article 4 Responsables

1. Responen solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu totes les persones que siguin causants o col·laborin en una infracció tributària.

2. Els coparticipants o cotitulars de les entitats jurídiques o econòmiques a què es refereix l'article 35.4 de la Llei general tributària responen solidàriament en proporció a les seves participacions respectives de les obligacions tributàries d'aquestes entitats.

3. Els administradors de persones jurídiques que no facin els actes que siguin de la seva incumbència per al compliment de les obligacions tributàries d'aquelles han de respondre subsidiàriament dels deutes següents:

a) Quan s'ha comès una infracció tributària simple, de l'import de la sanció.

b) Quan s'ha comès una infracció tributària greu, de la totalitat del deute exigible.

c) En casos de cessament en les activitats de la societat, de l'import de les obligacions tributàries pendents en la data de cessament.

4. La responsabilitat s'ha d'exigir en tot cas en els termes i d'acord amb el procediment previst en la Llei general tributària.

Article 5 Quota tributària

La quota tributària s'ha de determinar per aplicació de les tarifes següents:

EPÍGRAF PRIMER. PERMISOS DE CONSTRUCCIÓ DE PANTEONS, NÍNXOLS I SEPULTURES

Els permisos de construcció o reparació de panteons, sepultures o nínxols s'han de regir per les ordenances reguladores de la taxa per llicència urbanística i de l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres.

EPÍGRAF SEGON. REGISTRE DE PERMUTES I TRANSMISSIONS

A) Per cada inscripció en els registres municipals de transmissió de les concessions a perpetuïtat de qualsevol classe de sepultures o nínxols entre familiars que procedeixin del mateix tronc fins al segon grau o entre cònjuges: ...................................................................................................................50,00 €

B) Per la resta de transmissions: ............................................................150,00 €

C) Per cada duplicat, en cas de pèrdua: ...................................................30,00 €

EPÍGRAF TERCER. ARRENDAMENTS TEMPORALS DE PLAÇA D'ENTERRAMENT EN NÍNXOL MUNICIPAL

A) Per a un període de 5 anys sense possibilitat de pròrroga: ...............135,00 €

A partir de la data dels cinc anys de l'enterrament serà obligació dels titulars dels drets funeraris sobre els nínxols municipals permetre a l'ajuntament d'Ariany procedir a la seva neteja.

EPÍGRAF QUART. CONCESSIÓ DE DRETS FUNERARIS

  1. Concessió del dret d'un nínxols ....................................................991,67€
  2. Concessió del dret d'una sepultura.............................................8.113,60€
  3. Concessió del dret d'un pateó...................................................14.424,29€
  4. Concessió del dret d'un columbari.................................................200,00€

EPÍGRAF CINQUÈ. CONSERVACIÓ, NETEJA I MANTENIMENT EN GENERAL

A) Per cada panteó: 15,00 € anuals

B) Per cada sepultura: 12,00 € anuals

C) Per cada nínxol: 2,00 € anuals

EPÍGRAF SISÈ. UTILITZACIÓ DELS SERVEIS DE TANATORI.

La quantitat a liquidar i exigir, en concepte de quota tributària, per la utilització dels serveis de Tanatori, s'obtindrà per aplicació de la següent tarifa:

1. Cambres de dipòsit: 180,00 €/ per dia.

S'entén per panteó: L'edificació funerària destinada a enterrar diverses persones i l'interior del qual pugui contenir un altar.

S'entén per sepultura: L'espai sota terra que serveix com a unitat d'enterrament estinada a enterrar diverses persones.

S'entén per nínxol: L'espai al mur que serveix com a unitat d'enterrament.

Article 6. Bonificacions

Pels difunts que hagin estat empadronats en el municipi d'Ariany durant, al menys, l'any immediatament anterior a la seva mort, existirà una bonificació del 100% en les tarifes per utilització dels serveis de tanatori.

Article 7 Meritació

1.- Neix l'obligació de pagament quan s'iniciï la prestació dels serveis subjectes a gravamen, o en els casos que procedeixi, amb la concessió i autorització dels serveis que se sol·liciten.

2.- No obstant això el disposat en l'apartat anterior, la quota corresponent a l'epígraf cinquè relativa a la conservació, manteniment i neteja en general, es reportarà el primer dia de cada any natural, tret que l'import de la taxa es produeixi amb posterioritat a aquesta data, en aquest cas la primera quota es reportarà el primer dia del mes següent, prorrateant-se l'import de la quota anual pel temps que efectivament s'hagi prestat el servei. Aquesta taxa, es reportarà amb independència que s'hagi produït o no l'ocupació del panteó, sepultura o nínxol.

 

Article 8 Declaració, liquidació i ingrés

1. Per cobrar la taxa corresponent a l'epígraf cinquè relativa a la conservació, el manteniment i la neteja en general, s'ha de formar un padró anual que ha d'incloure les variacions produïdes en l'exercici anterior i que s'ha de notificar col·lectivament exposant-lo públicament al tauler d'anuncis de l'Ajuntament i en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. Les quotes exigibles a les quals es fa referència en l'apartat anterior s'han de liquidar i recaptar per períodes anuals.

La inclusió inicial en el padró, als efectes prevists en l'apartat número 2 de l'article anterior, s'ha de fer d'ofici una vegada expedit el títol de concessió del dret funerari corresponent

2. La resta de serveis assenyalats en l'article 5 són objecte de liquidació individual i autònoma. La liquidació ha de ser notificada una vegada que s'hagi prestat el servei per ingressar-la directament a la tresoreria municipal en la forma adequada i els terminis establerts en el Reglament general de recaptació.

Article 9 Infraccions i sancions

Pel que fa a tot el que es refereix a la qualificació d'infraccions tributàries, així com a les sancions que hi corresponguin, cal aplicar-hi el règim regulat en la Llei general tributària i en les altres disposicions que la complementin i la desenvolupin.

DISPOSICIÓ FINAL

Aquesta ordenança fiscal entra en vigor l'1 de gener de 2014 o el següent dia hàbil d'haver-se'n publicat l'aprovació definitiva en el BOIB, si aquesta és posterior a aquell dia, i serà vigent fins que es modifiqui o es derogui expressament.

 

Ariany, 15 de març de 2022.

El batle  Joan Ribot i Mayol