Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 52010
Conveni de col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Formentera per a la celebració del Dia de les Illes Balears 2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb allò previst a l'article 48 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, es fa públic el següent conveni:

Conveni de col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Formentera per a la celebració del Dia de les Illes Balears 2022

Formentera, 24 de gener de 2022

Parts

Mercedes Garrido Rodríguez, consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat del Govern de les Illes Balears, en virtut del Decret 9/2021, de 13 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es disposa el nomenament dels membres del Govern de les Illes Balears (BOIB núm. 20 de 14 de febrer de 2021), en representació de l'Administració autonòmica de les Illes Balears i en ús de les atribucions que li confereixen els articles 11 c i 80.4 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i amb facultats per a la signatura de convenis amb òrgans estatutaris en virtut del que disposa el Decret 25/2003, de 24 de novembre, del president de les Illes Balears pel qual delega en els titulars de les conselleries la firma de convenis de col·laboració i acords de cooperació (BOIB núm. 166, de 29 de novembre).

Ana Juan Torres, presidenta del Consell Insular de Formentera, que actua de conformitat amb l'article 9.2.q de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars, i l'article 136.2 del Reglament orgànic de la corporació, d'acord amb l'article 70.11 i 70.18 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears.

ANTECEDENTS

L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix, en l'apartat 3 de l'article 6, que la diada les Illes Balears és l'1 de març.

Amb motiu d'aquesta efemèride, l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per mitjà de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat, juntament amb la resta d'institucions que configuren el sistema autonòmic, i amb la necessària presència i implicació de la societat civil, organitza i coordina un programa d'actes commemoratiu del Dia de les Illes Balears que contribueixin a l'enaltiment col·lectiu dels trets de la identitat comuna, cultural, política i històrica de la comunitat autònoma, com també dels fets diferencials propis de cadascun dels territoris insulars que la constitueixen.

En la diada de l'any 2022 es pretén seguir treballant per tal de consolidar la participació i el protagonisme de les institucions insulars de govern, dins l'àmbit de la vertebració de la cohesió social, institucional i territorial necessàries, un objectiu prioritari. A l'ensems i mitjançant la seva acció, es vol fer un esforç especial per aconseguir la implicació dels municipis i els ens associatius de cada àmbit insular en el desenvolupament dels actes i les activitats que han de constituir el programa de la celebració. Tot això, per fer possible la consolidació i l'arrelament dels sentiments de pertinença comuna a les Illes Balears. Per això, la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat considera fonamentals les fórmules de col·laboració amb les que, sent entitats de la comunitat autònoma, tenen atribuïda la competència del govern insular en cadascuna de les illes, en aquest cas, el Consell Insular de Formentera.

L'experiència que es deriva de la col·laboració entre la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat i el Consell Insular de Formentera per a l'organització dels actes del Dia de les Illes Balears que es ve desenvolupant des de fa uns anys, es valora molt positivament. En conseqüència es pretén organitzar novament la Diada de 2022 des d'aquesta col·laboració institucional i amb una implicació i protagonisme clar del Consell insular en la concepció, el disseny, l'execució i la coordinació d'un pla d'activitats i d'un programa d'actuacions a Formentera, que el faci més proper als interessos específics dels ciutadans d'aquesta illa i que, estimuli la participació ciutadana i fomenti l'arrelament del sentiment de pertinença a les Illes Balears.

El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, assigna a la Direcció General de Relacions Institucionals i Cooperació Local la interlocució amb els consells insulars i l'organització d'esdeveniments d'interès autonòmic.

La Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars, preveu, en l'article 46, la possibilitat que els consells insulars subscriguin convenis o acords de col·laboració amb la resta d'administracions públiques per a l'assoliment de finalitats comunes d'interès públic.

Els articles 78 i 79 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i els articles 47 i següents de la llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, estableixen la possibilitat que l'Administració subscrigui convenis de col·laboració i el contingut que aquests acords han de tenir.

La Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears, d'acord amb la redacció fixada per la Llei 6/2019, de 8 de febrer fixa, al darrer incís de la lletra a) de l'article 6.2 que «són en tot cas competència del consell insular les activitats no permanents que promogui o organitzi en l'àmbit de la seva illa, sense perjudici de l'eventual col·laboració que puguin prestar altres administracions territorials.»

El dia 13 de desembre de 2021, el Consell de Govern , mitjançant Acord, ha autoritzat la signatura dels convenis de col·laboració amb els consells insulars de Menorca, d'Eivissa i de Formentera, per a l'organització de les activitats que han de constituir el programa de la celebració del Dia de les Illes Balears 2022 als seus respectius àmbits insulars, sempre que aquests manifestin la seva conformitat.

El dia 17 de desembre de 2021 mitjançant un acord de la Comissió de Govern, el Consell Insular de Formentera ha manifestat la seva conformitat al text del conveni.

El dia 18 de gener de 2022 la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat del Govern de les Illes Balears, ha signat la resolució relativa a l'aprovació de l'expedient així com l'autorització i disposició d'una despesa de fins un import de 12.000,00 €, amb càrrec a la partida 11701 131 B02 64000 00 o la que s'aprovi dels pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per al 2022, mitjançant procediment anticipat de despesa corresponent a l'exercici de 2022, per a la col·laboració amb el Consell Insular de Formentera en l'organització de la celebració del Dia de les Illes Balears 2022, en el seu àmbit insular.

Ambdues parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest conveni, d'acord amb les següents:

CLÀUSULES

Objecte

L'objecte d'aquest conveni és regular la col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Formentera per a l'organització conjunta dels actes commemoratius del Dia de les Illes Balears que s'han de celebrar a Formentera l'any 2022.

Compromisos de les parts

Ambdues institucions han d'establir, de comú acord, les prioritats d'actuació i els criteris per a l'elaboració del programa d'activitats des del punt de vista temàtic, del tipus d'activitats, dies i distribució territorial. S'ha de procurar incloure activitats tradicionals, afavorir la participació ciutadana i implicar tots els nivells de la societat civil.

D'acord amb aquests criteris i prioritats establerts de mutu acord, ambdues institucions han d'aportar idees i propostes per confeccionar el programa d'activitats que tenguin lloc a l'illa de Formentera.

El Consell Insular de Formentera es compromet, a més a més, a:

  • Analitzar la viabilitat de les solucions proposades per ambdues parts.
  • Dissenyar i proposar el projecte relatiu al programa de les activitats i les accions per a la celebració del Dia de les Illes Balears 2022 al seu àmbit insular i que ha de sotmetre a conformitat del Govern de les Illes Balears.
  • Coordinar, supervisar i fer el seguiment de les actuacions que s'han de dur a terme a l'efecte de garantir la bona organització de l'esdeveniment.
  • Contractar les empreses i entitats que participin en la Diada i atendre tots els pagaments que se'n derivin.
  • Comunicar a la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat qualsevol incidència en el desenvolupament de l'organització i posterior celebració de l'esdeveniment i, si escau, convocar amb aquesta finalitat la  Comissió Mixta que preveu la clàusula tercera.
  • Gestionar els permisos d'ocupació d'espais i desenvolupament de les activitats, els plans de seguretat i emergències i d'autoprotecció, així com qualsevol altre que sigui necessari, en l'àmbit insular de Formentera, pel que fa a les activitats i les accions, els espais i les persones que s'integrin en tot quant suposi el desenvolupament del programa establert.
  • Acordar, quan les activitats a realitzar es trobin en l'àmbit de les activitats no permanents, regulades a la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears, d'acord amb la redacció fixada per la Llei 6/2019, de 8 de febrer, la seva execució en els termes prevists als articles 6. 2, lletra a) i 65 de l'esmentada Llei.
  • Facilitar els intercanvis que permetin desenvolupar activitats d'entitats formenterenques a altres indrets de les Illes Balears i viceversa.
  • Incloure en la programació dels actes del Dia de les Illes Balears a Formentera totes les activitats que es duen a terme a l'illa.
  • Facilitar la participació de les empreses, les associacions, els artesans, les denominacions d'origen i qualsevol altre representació del món productiu de les produccions típiques i/o pròpies de Formentera, en el Mercat artesà de les Illes Balears i la zona de restauració que es desenvolupa a Palma en els dies de la celebració. Les despeses derivades de la participació d'aquestes entitats es poden incloure en aquest conveni.
  • Promoure i desenvolupar els plans de comunicació adients, per tal d'afavorir la difusió de les activitats de forma coordinada amb el Govern de les Illes Balears.
  • Fomentar la participació dels municipis, de manera que es procuri que a tots ells s'hi dugui a terme alguna activitat de la Diada.
  • Presentar la proposta del programa definitiu de les activitats de celebració del Dia de les Illes Balears a Formentera, com a màxim el dia 10 de febrer de 2022.
  • Aportar mitjans materials i humans necessaris per a dur a terme totes les actuacions anteriors.

El Govern de les Illes Balears es compromet, a més a més, a:

  • Aprovar definitivament el programa d'actuacions, garantint la coherència amb els esdeveniments que tenguin lloc a les altres illes, de manera que en resulti un programa global ben articulat i amb un fil conductor comú.
  • Donar suport al Consell Insular en l'organització de tots els actes que tenguin lloc a l'illa de Formentera.
  • Fer una aportació econòmica al Consell Insular de Formentera per un import màxim de 12.000,00 € amb càrrec a la partida pressupostària 11701 131B02 64000 00 o la que s'aprovi dels pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per al 2022. El pagament d'aquest import s'ha de fer efectiu una vegada s'hagi justificat la realització de les activitats i els costos corresponents.

Comissió Mixta de Programació, Seguiment i Control

Es crea la Comissió Mixta de Programació, Seguiment i Control d'aquest conveni, que ha d'estar integrada pels membres següents:

Per part de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears:

El director general de Relacions Institucionals i Cooperació Local.

El cap del Departament de la Direcció General de Relacions Institucionals i Cooperació Local.

La cap del Servei de Relacions Institucionals.

Per part del Consell Insular de Formentera:

La consellera de Cultura i Educació.

La consellera de Joventut, Participació Ciutadana i Noves Tecnologies.

La tècnica de Cultura.

A les reunions hi poden assistir, com a assessors, els tècnics que es considerin convenients, d'acord amb la naturalesa dels assumptes que s'hi hagin de tractar.

Les funcions de la Comissió són les següents:

Fer el seguiment de les actuacions del conveni i proposar, si escau les variacions que es considerin necessàries, sempre que el cost total no excedeixi l'import fixat en aquest conveni.

Tenir coneixement de les incidències, tant tècniques com administratives, del projecte i de les actuacions, i proposar les decisions oportunes.

Garantir la comunicació fluïda i l'intercanvi d'informació entre la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat i el Consell Insular de Formentera. 

Interpretar, en cas de dubte, les normes i previsions d'aquest conveni i resoldre els conflictes que sorgeixin a l'hora d'aplicar-les.

La Comissió es pot constituir i pot adoptar acords utilitzant mitjans electrònics, amb respecte als tràmits essencials continguts en els articles 17 i 18 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic. En les actes s'ha de deixar constància de les comunicacions produïdes i de l'accés dels membres al contingut dels acords.

Seguretat i autoprotecció

El Consell Insular de Formentera es compromet a complir les mesures de seguretat i la legislació que li sigui d'aplicació en els muntatges, l'ús de les infraestructures i qualsevol element que s'empri per al desenvolupament de les activitats que organitzi i integri en el programa, inclosa la redacció i tramesa a l'administració competent del Pla d'autoprotecció si resulta legalment exigible.

El Consell Insular de Formentera assumirà la redacció d'aquesta documentació que serà signada per un tècnic competent en matèria d'activitats.

Les activitats no permanents previstes es tramitaran d'acord al previst en el Títol VI de la llei 7/2013, modificada per la llei 6/2019. Serà d'aplicació la Disposició transitòria tercera de l'esmentada Llei 6/2019, de 8 de febrer.

La Direcció General d'Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears podrà sol·licitar els aclariments i complements a la informació rebuda per tal d'assegurar el compliment reglamentari en tots els àmbits de l'organització del Dia de les Illes Balears i del desenvolupament de les activitats integrades en el programa.

Justificació

El Consell Insular de Formentera ha de justificar abans del 20 d'abril de 2022, mitjançant un certificat de l'interventor, les despeses efectuades amb càrrec a la quantia aportada per l'Administració de la Comunitat Autònoma i la seva vinculació amb l'objecte d'aquest conveni.

També ha de lliurar un informe sobre el desenvolupament de l'esdeveniment, que inclogui una memòria explicativa i gràfica de les actuacions, una valoració del desenvolupament del programa, el resum de participació en cada activitats o acte, la informació de les eventuals incidències, la informació gràfica i de premsa, així com suggeriments i qualsevol altra informació, document o element que es creguin convenients. Així mateix, ha d'aportar qualsevol altra documentació justificativa que li requereixi la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat.

A més, ha d'adjuntar l'informe dels mitjans aportats i la gestió desenvolupada, al qual s'especifiqui la dedicació del personal, els mitjans que s'hi ha destinat, etc.

Vigència

Aquest conveni és vigent des de l'1 de gener de 2022, o des de la data de signatura, si aquesta és posterior, fins al 30 de juny de 2022.

Resolució i extinció

Són causes de resolució d'aquest conveni el mutu acord entre les administracions signants; l'incompliment per qualsevol d'ambdues de les obligacions que s'hi estableixen, amb la denúncia prèvia de l'altra part; l'exhauriment del termini de vigència del conveni, i qualsevol altra causa prevista en la legislació vigent.

En el supòsit d'extinció del conveni pels motius indicats anteriorment o altres motius diferents a la finalització del termini de vigència, s'ha de procedir a la liquidació econòmica i administrativa de les obligacions contretes fins al moment en què es produeixi l'extinció, sobre la base del que es determina en la clàusula segona d'aquest conveni.

Resolució de conflictes

Les parts que subscriuen aquest document es comprometen a intentar resoldre en comú les diferències que puguin sorgir en l'aplicació i la interpretació d'aquest conveni. Correspon a la Comissió mixta resoldre els conflictes que sorgeixin. Si això no és possible, les qüestions litigioses que puguin afectar la interpretació i l'execució d'aquest conveni correspon resoldre-les a l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu, que és el competent per conèixer d'aquestes qüestions.

Com a prova de conformitat, signam aquest conveni en dos exemplars.

Per la Conselleria de Presidència,

Funció Pública i Igualtat                                 Pel Consell Insular de Formentera

La qual cosa es fa pública per al coneixement general.

 

Formentera, amb la data de la signatura electrónica (1 de febrer de 2022)

La presidenta del Consell Insular de Formentera Ana Juan Torres