Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ALARÓ

Núm. 41945
Aprovació definitiva de la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

(Exp. núm. 1121/2021)

El ple de l'ajuntament, en sessió de 27 de gener de 2022, ha estimat parcialment les al·legacions presentades pel grup municipal Més per Alaró i, ha aprovat definitivament la modificació.

Es posa l'ordenança al dia i s'ajusta a allò que disposen les vigents llei d'hisendes locals i llei general tributària.

S'introdueix el règim d'autoliquidació i normes específiques en funció de si els fets imposables estan subjectes a llicència urbanística o a comunicació prèvia.

Es modifica el tipus de gravamen al 3'55 % (el fins ara vigent era el 3'50 %) i les bonificacions.

D'una banda es deixa sense efecte la bonificació del 95 % de la quota de l'impost sobre les obres promogudes per aquelles persones que tinguin entre 18 i 30 anys, perquè ja no es preveu dita bonificació en el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals. D'altra banda, s'introdueix una bonificació del 50 % de la quota a favor de les obres d'especial interès o utilitat municipal (en el cas immobles amb parts o elements inclosos en el Catàleg d'elements i espais protegits d'Alaró), així com les que incorporin sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric d'energia solar per a l'autoconsum.

Així mateix, s'estableix una bonificació del 50% de la quota de l'impost a favor de les construccions, instal·lacions o obres referents als habitatges de protecció oficial.

S'estableix una bonificació del 50% de la quota de l'impost a favor de les construccions, instal·lacions o obres destinades a millorar o garantir les condicions d'accés i habitabilitat de les persones amb discapacitat que es realitzin a habitatges i edificis, sempre que acrediti la seva necessitat. S'entendran necessàries aquelles que impliquin una reforma de l'interior d'un habitatge per a la seva adequació a la discapacitat de qualsevol persona empadronada que hi resideix habitualment. Igualment, comprendrà les obres per la modificació dels elements comuns de l'edifici que serveixin de pas necessari entre l'edifici i la via pública, tals com escales, ascensors, passadissos, portals o qualsevol altre element arquitectònic, o les necessàries per l'aplicació de dispositius electrònics que serveixin per superar barreres de comunicació sensorial o de promoció de la seva seguretat. La bonificació no s'aplicarà a les construccions, instal·lacions o obres que es realitzin a immobles per prescripció normativa.

D'acord amb allò que disposa l'article 103 de la Llei autonòmica 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, publicam íntegrament el text de l'ordenança:

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L'IMPOST SOBRE CONSTRUCCIONS, INSTAL·LACIONS I OBRES

Article 1r.

Disposició general.

Fent ús de les facultats atorgades pels articles 133.2 i 142 de la Constitució Espanyola i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i de conformitat amb els articles 59.2 i 100 a 103 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, l'ajuntament d'Alaró estableix l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres, que es regeix per la present ordenança fiscal, pel RDL 2/2004, de 5 de març, i per la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

Article 2n.

Fet imposable.

1. Constitueix el fet imposable de l'impost la realització, dins del terme municipal, de qualsevol construcció, instal·lació o obra per a la qual s'exigeixi l'obtenció de la llicència d'obra o urbanística corresponent, s'hagi obtingut o no aquesta llicència, o per la que s'exigeixi presentació de declaració responsable o comunicació prèvia, sempre que la seva expedició o control administratiu correspongui a aquest municipi.

2. Les construccions, instal·lacions o obres a què es refereix l'apartat anterior poden consistir en:

a) Obres de construcció d'edificacions i instal·lacions de tota mena de nova planta.

b) Obres de demolició.

c) Obres en edificis, siguin d'aquelles que modifiquin la seva disposició interior com les que modifiquin el seu aspecte exterior.

d) Alineacions i rasants.

e) Obres de fontaneria i de clavegueram.

f) Obres en cementiris.

g) Qualsevol altra construcció, instal·lació o obra que requereixi llicència d'obra urbanística, declaració responsable o comunicació prèvia, d'acord amb la normativa sectorial d'aplicació.

 

Article 3r.

Subjectes passius.

1. Són subjectes passius d'aquest Impost, a títol de contribuents, les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, propietàries de la construcció, instal·lació o obra, siguin o no propietaris de l'immoble sobre el qual es realitza aquella. Tendrà la condició de propietari de la construcció, instal·lació o obra el qui suporti les despeses o el cost que comporti la seva realització.

2. En el supòsit que la construcció, instal·lació o obra no sigui realitzada pel subjecte passiu contribuent, tenen la consideració de subjectes passius substituts els qui sol·licitin les corresponents llicències o realitzin les construccions, instal·lacions o obres, o presentin les corresponents declaracions responsables o comunicacions prèvies.

El substitut podrà exigir del contribuent l'import de la quota tributària satisfeta.

3. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen l'article 41 i 42 de la Llei general tributària.

Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la Llei general tributària.

Article 4r.

Exempcions, reduccions i bonificacions.

1. Exempcions.

Estaran exemptes del pagament de l'impost la realització de qualsevol construcció, instal·lació o obra de la qual siguin propietaris l'estat, les comunitats autònomes o les entitats locals que, subjectes a aquest impost, s'hagin de destinar directament a carreteres, ferrocarrils, ports, aeroports, obres hidràuliques, sanejament de poblacions i de les seves aigües residuals, encara que la seva gestió la duguin a terme organismes autònoms, tant si es tracta d'obres de nova inversió com de conservació.

2. Bonificacions.

a) S'estableix una bonificació del 50 % de la quota de l'impost a favor de les construccions, instal·lacions i obres d'especial interès o utilitat municipal. Per gaudir d'aquesta bonificació serà indispensable, amb la sol·licitud prèvia de la persona interessada, que el ple municipal, amb el vot favorable de la majoria simple dels seus membres, declari expressament que la construcció, instal·lació o obra és d'especial interès o utilitat municipal pel fet que hi concorrin circumstàncies socials, culturals, historicoartístiques o de foment de l'ocupació que així ho justifiquin.

Les obres que es realitzin als elements catalogats dels immobles inclosos en el Catàleg d'elements i espais protegits d'Alaró són declarades d'especial interès historicoartístic i gaudiran d'aquesta bonificació.

b) S'estableix una bonificació del 50 %, sobre el pressupost d'execució que afecti les partides de construccions, instal·lacions o obres que incorporin sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric d'energia solar per a l'autoconsum. Aquesta bonificació està condicionada al caràcter no obligatori de les instal·lacions i que les instal·lacions de calor incloguin col·lectors que disposin de la corresponent homologació de l'administració competent. Sobre la resta de partides d'execució no incloses en el paràgraf anterior, s'aplicarà el tipus general vigent, sense cap tipus de reducció.

c) S'estableix una bonificació del 50% de la quota de l'impost a favor de les construccions, instal·lacions o obres referents als habitatges de protecció oficial.

d) S'estableix una bonificació del 50% de la quota de l'impost a favor de les construccions, instal·lacions o obres destinades a millorar o garantir les condicions d'accés i habitabilitat de les persones amb discapacitat que es realitzin a habitatges i edificis, sempre que acrediti la seva necessitat.

S'entendran necessàries aquelles que impliquin una reforma de l'interior d'un habitatge per a la seva adequació a la discapacitat de qualsevol persona empadronada que hi resideix habitualment.

Igualment, comprendrà les obres per la modificació dels elements comuns de l'edifici que serveixin de pas necessari entre l'edifici i la via pública, tals com escales, ascensors, passadissos, portals o qualsevol altre element arquitectònic, o les necessàries per l'aplicació de dispositius electrònics que serveixin per superar barreres de comunicació sensorial o de promoció de la seva seguretat.

La bonificació no s'aplicarà a les construccions, instal·lacions o obres que es realitzin a immobles per prescripció normativa.

3. Disposicions comunes a les bonificacions.

Per a gaudir de les bonificacions s'haurà d'adjuntar un pressupost desglossat de les partides susceptibles de bonificació en la sol·licitud de llicència urbanística o comunicació prèvia.

No procedirà l'aplicació de bonificació alguna quan les partides susceptibles de bonificació siguin objecte de legalització, restitució de la legalitat i/o demolició.

No s'aplicaran bonificacions sobre la quota liquidada com a conseqüència de les actuacions de la inspecció de tributs en què es determini una base imposable superior a la declarada pel subjecte passiu als final de les construccions, instal·lacions i obres.

En els casos en què, com a conseqüència de la inspecció tributària realitzada, la base imposable, és a dir el cost real i efectiu final, fos superior en més d'un 5 % a la declarada pel subjecte passiu com cost real i efectiu, es perdrà la bonificació que s'hagués pogut concedir o aprovar amb anterioritat.

Així mateix, la recaptació de l'impost en període executiu i pel procediment administratiu de constrenyiment, determinarà també la pèrdua de la bonificació que s'hagi pogut concedir o aprovar amb anterioritat.

Les bonificacions establertes en aquest article no seran acumulatives.

Article 5è.

Base imposable, quota i meritació.

1. La base imposable d'aquest impost és constituïda pel cost real i efectiu de la construcció, la instal·lació o l'obra. En cap cas no formen part de la base imposable els elements següents que poden formar part del pressupost d'execució material de les obres, construccions o instal·lacions:

a) Impost de valor afegit.

b) Valor d'adquisició dels terrenys.

c) Interessos de capital aliens invertits en l'obra.

d) Tributs.

2. La quota de l'impost ha de ser el resultat d'aplicar a la base imposable el tipus de gravamen.

3. El tipus de gravamen és el 3'55 %.

4. En el cas de fets imposables subjectes a llicència urbanística la base imposable dels quals no derivi d'un pressupost d'execució de la construcció, instal·lació o obra visat en forma reglamentària, sense perjudici de la presentació per part del contribuent de l'oportuna declaració del cost real i efectiu de la construcció, l'administració municipal els comprovarà per qualsevol dels mitjans descrits en l'article 57 de la Llei general tributària.

5. L'impost es merita en el moment d'iniciar-se la construcció, instal·lació o obra, encara que no s'hagi obtingut la llicència corresponent.

Article 6è.

Gestió.

1. L'impost s'exigirà en règim d'autoliquidació en el cas dels fets imposables subjectes a comunicació prèvia o declaració responsable, conformement al previst a l'article 103.4 del RDL 2/2004, de 5 de març. En la resta de fets imposables es practicarà una liquidació.

El pagament de la liquidació s'haurà de fer quan s'iniciï la construcció, instal·lació o obra, i en tot cas, s'haurà d'abonar en el termini d'un mes des de l'adopció de l'acord de concessió o atorgament de la llicència d'obres o urbanística encara que no es dugui a terme l'esmentat inici.

En el cas d'obres subjectes al règim de comunicació prèvia o declaració responsable, la referida autoliquidació i el consegüent ingrés de la quota s'haurà de fer en el mateix moment de la presentació de la comunicació prèvia o declaració.

3. La base imposable quedarà determinada:

a) En el cas dels fets imposables subjectes a declaració responsable o comunicació prèvia, en funció del pressupost presentat pels interessats.

b) En el cas dels fets imposables subjectes a llicencia urbanística, en funció del pressupost presentat pels interessats, sempre que aquest hagi estat visat pel col·legi professional corresponent. Altrament, la base imposable serà determinada pels tècnics municipals, d'acord amb el cost estimat del projecte o obres que s'hagin de realitzar.

4. Finalitzada la construcció, instal·lació o obra, i tenint en compte el seu cost real i efectiu, l'ajuntament, mitjançant l'oportuna comprovació administrativa, modificarà, si s'escau, la base imposable a què es refereix el punt anterior, emetrà la corresponent liquidació definitiva i exigirà del subjecte passiu la quantitat que pertoqui, o la hi reintegrarà, si escau.

5. En cas que s'iniciïn obres gravades per l'impost sense que s'hagi sol·licitat i concedit la llicència preceptiva, o sense haver realitzat la comunicació prèvia o declaració responsable, les actuacions que puguin dur-se a terme en matèria d'infraccions urbanístiques seran independents de les previstes en aquesta ordenança sobre gestió i infracció tributària.

6. La denegació, caducitat o desistiment de l'oportuna llicència d'obres o urbanística donarà dret a la devolució de les quotes ingressades, sempre que no s'hagin realitzat les corresponents obres o instal·lacions.

Article 7è.

Inspecció i recaptació

La inspecció i recaptació d'aquest impost es farà d'acord amb la Llei general tributària i amb les altres lleis de l'estat que regulen la matèria, com també amb les disposicions dictades per desenvolupar-les.

Article 8è.

Infraccions i sancions

Per a tot el que es refereix a la qualificació de les infraccions tributàries i també per a la determinació de les sancions que per aquelles escaiguin en cada cas, hom s'ajustarà a la Llei general tributària i les disposicions que la complementin i desenvolupin.

Disposició final.

La modificació d'aquesta Ordenança fiscal, que fou aprovada inicialment per acord de 25 de novembre de 2021, i aprovada definitivament per acord del ple de l'ajuntament de 27 de gener de 2022, entrarà en vigor el dia següent al de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, i estarà vigent fins que es modifiqui o es derogui expressament.

Recursos

Conformement al que disposa l'article 19.1 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat per Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, els

interessats podran interposar recurs contenciós administratiu, d'acord amb l'article 19 de la Llei 29/98, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa ­administrativa, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos, comptats a partir de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

 

Alaró, 28 de gener de 2022

El batle

Llorenç Perelló Rosselló