Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE MANACOR

Núm. 622642
Aprovació definitiva de la modificació de les Ordenances Fiscals 18T.OD reguladora de la taxa sobre l'ocupació de terrenys d'ús públic amb taules i cadires amb finalitat lucrativa i 19T.OD reguladora de la taxa per l'ocupació de terrenys d'ús públic amb mercaderies, enderrocs, material de construcció, bastiments i altres materials anàlegs

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament de dia 18 d'octubre de 2021 va acordar aprovar provisionalment la modificació de les Ordenances Fiscals 18T.OD reguladora de la taxa sobre l'ocupació de terrenys d'ús públic amb taules i cadires amb finalitat lucrativa i 19T.OD reguladora de la taxa per l'ocupació de terrenys d'ús públic amb mercaderies, enderrocs, material de construcció, bastiments i altres materials anàlegs en els termes següents:

"1. Aprovar inicialment la modificació de les Ordenances Fiscals 18T.OD reguladora de la taxa sobre l'ocupació de terrenys d'ús públic amb taules i cadires amb finalitat lucrativa i 19T.OD reguladora de la taxa per l'ocupació de terrenys d'ús públic amb mercaderies, que quedaranenderrocs, material de construcció, bastiments i d'altres materials anàlegs redactades com es dirà a continuació.

2. Sol·licitar a l'Institut Balear de la Dona de conformitat amb l'article 7.g de la llei 12/2006, de 20 de setembre, per la dona, i l'art. 5 de la llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, l'informe d'avaluació d'impacte de gènere respecte l'esmentada normativa, incorporant-se els suggeriments que es formulin sobre el text de la normativa amb caràcter previ a l'aprovació definitiva.

3. Exposar per un termini de 30 dies hàbils l'acord d'aprovació provisional de la modificació de l'Ordenança Fiscal, mitjançant la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, a un dels diaris dels de major difusió de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i al tauler d'anuncis de la seu electrònica d'aquest ajuntament als efectes que els interessats puguin examinar l'expedient i presentar les reclamacions oportunes.

En el cas de que no es presentin reclamacions en el termini esmentat s'entendrà definitivament aprovat l'acord provisional adoptat, de forma automàtica i sense necessitat d' un nou acord exprés. Si es presenten reclamacions seran resoltes pel ple.

L'entrada en vigor queda prevista per al dia 1 de gener de 2022, prèvia publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de l'acord d'aprovació definitiva o de la provisional elevat automàticament a tal categoria.

Les modificacions de l'acord primer són les següents:

ORDENANÇA FISCAL 18.T.OD TAXA SOBRE OCUPACIÓ DE TERRENYS D'ÚS PÚBLIC AMB MERCADERIES, TAULES I CADIRES AMB FINALITAT LUCRATIVA.

FONAMENT LEGAL

ARTICLE 1.

De conformitat amb l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, i l'article 20 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per RD Legislatiu 2/2004, s'estableix la taxa per l'ocupació de terrenys d'ús públic amb mercaderies, taules i cadires i altres elements anàlegs amb finalitat lucrativa.

FET IMPOSABLE

ARTICLE 2.

Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa l'ocupació de terreny d'ús públic amb mercaderies, taules i cadires i altres elements anàlegs amb finalitat lucrativa.

SUBJECTES PASSIUS

ARTICLE 3.

Són subjectes passius d'aquesta taxa les persones físiques i jurídiques i entitats de l'article 35.4 de la Llei General Tributària a favor de les quals s'atorguin les llicències o els que es beneficiïn de l'aprofitament, si es va procedir a l'ocupació sense la corresponent autorització.

QUOTA TRIBUTÀRIA

ARTICLE 4.

1.Es prendrà com a base de la taxa la superfície ocupada pels elements que constitueixen l'objecte d'aquesta ordenança.

A)Tarifa per ocupació de terrenys d'us públic amb mercaderies.

CONCEPTE

M2/ANY

Carrer de primera categoria

21,35€

Carrer de segona categoria

10,65€

Relació de carrers de 1ª categoria:

-MANACOR-

Plaça Bassa

Plaça Ramón Llull

Rambla Rei en Jaume

Plaça Weyler

Plaça Rector Rubí

Plaça des Cos

Plaça de la Rectoria

Plaça Arquitecte Bennàssar

c/ Alexandre Rosselló

c/ Bosch

Plaça de na Camel.la

Passeig Antoni Maura

Plaça Madrid

C/ d'en Tià de Sa Real

-PORTO CRISTO-

c/ Bordils (tram comprès entre carretera del Port i Avinguda Joan Amer)

c/ Sant Jordi

c/ De la Mar

-S'ILLOT-

Camí de la Mar (fins Plaça Savina)

c/ Dels Cards

c/ De la Murtera

c/ Sipions (tram c/ Tamarell fins a la Ronda del Matí)

c/ Vell Marí (tram c/ Tamarell fins a la Ronda del Matí)

c/ Lluç (tram des de l'Avda des Pins fins a la Ronda del Matí)

Ronda del Matí

Relació de carrers de 2ª categoria:

-Resta de carrers del municipi.

B) Tarifa per ocupació de terrenys d'us públic amb taules i cadires i altres elements anàlegs amb finalitat lucrativa.

CONCEPTE

m2/any

Carrer de primera categoria

33,99€

Carrer de segona categoria

16,98€

Relació de carrers de 1ª categoria:

-MANACOR-

Plaça Bassa

Plaça Ramón Llull

Rambla Rei en Jaume

Plaça Weyler

Plaça Rector Rubí

Plaça des Cos

Plaça de la Rectoria

Plaça Arquitecte Bennàssar

c/ Alexandre Rosselló

c/ Bosch

Plaça de na Camel.la

Passeig Antoni Maura

Plaça Madrid

C/ d'en Tià de Sa Real

-PORTO CRISTO-

c/ Bordils (tram comprès entre carretera del Port i Avinguda Joan Amer)

c/ Sant Jordi

c/ De la Mar

-S'ILLOT-

Camí de la Mar (fins Plaça Savina)

c/ Dels Cards

c/ De la Murtera

c/ Sipions (tram c/ Tamarell fins a la Ronda del Matí)

c/ Vell Marí (tram c/ Tamarell fins a la Ronda del Matí)

c/ Lluç (tram des de l'Avda des Pins fins a la Ronda del Matí)

Ronda del Matí

Relació de carrers de 2ª categoria:

-Resta de carrers del municipi.

BENEFICIS TRIBUTARIS

ARTICLE 5.

En l'aplicació d'aquesta taxa no s'admetrà cap exempció ni cap benefici tributari, a excepció dels expressament prevists a les normes amb categoria de llei o els derivats de l'aplicació dels tractats internacionals.

NORMES DE GESTIÓ

ARTICLE 6.

1. La taxa s'exigirà en règim d'autoliquidació, en el moment de presentar la sol·licitud de la preceptiva llicència, o la sol·licitud de renovació d'aquesta.

2. Si l'aprofitament s'hagués iniciat sense la preceptiva llicència, o aquest fos superior a l'ocupació autoritzada, es practicarà i notificarà a la persona interessada la liquidació de la taxa anual per l'ocupació realitzada o per l'excés d'ocupació respecte a la ocupació autoritzada.

A tal efecte, el departament competent remetrà al Departament de Gestió Tributària els expedients d'ocupacions sense llicència on quedi justificat de manera manifesta que s'ha procedit a una ocupació efectiva, deixant constància clara i expressa del lloc ocupat, la seva superfície en m2, la identificació dels elements objecte d'ocupació; així com les dades de l'ocupant.

3. Procedirà la devolució de la taxa en els supòsits següents, sempre a petició de la persona interessada i mitjançant la tramitació del corresponent procediment de devolució:

a. En els casos de denegació de la sol·licitud de llicència o de la renovació d'aquesta.

b. En els casos en què l'Administració introdueixi modificacions a les autoritzacions que impliquin reduccions, límits o deixar-les sense efecte, i sempre per causes no imputables a la persona interessada. En aquests casos, procedirà el reintegrament de la part proporcional de l'import abonat respecte a la superfície no ocupada i/o el període de temps no gaudit computant-se els mesos naturals següents al que es deixi sense efecte, es redueixi o limiti l'autorització.

c. En els casos de revocació de la llicència, per causes no imputables a la persona interessada. En aquests casos, procedirà el reintegrament de la part proporcional de l'import abonat respecte al període de temps no gaudit computant-se els mesos naturals següents el de la revocació.

d. En els casos de liquidació de la taxa en el supòsits de l'article 6.2 d'aquesta ordenança fiscal, procedirà el reintegrament de la part proporcional de l'import abonat respecte al període de temps en què ocupi amb la preceptiva llicència, prèvia acreditació d'aquesta.

 

PERÍODE IMPOSITIU I MERITACIÓ

ARTICLE 7.

1. El període impositiu comprendrà l'any natural, excepte en els supòsits de noves activitats en què el període impositiu serà trimestral, inclòs el trimestre d'inici de l'activitat.

En els casos de noves activitats, la persona sol·licitant haurà d'aportar en el moment d'autoliquidar la taxa, la declaració responsable d'inici i exercici de l'activitat, juntament amb el certificat tècnic de compliment dels requisits corresponents en matèria d'activitats. Als efectes de pagament de la taxa, es tindrà en compte la data d'inici d'activitat que figuri en la declaració responsable.

2. Es merita la taxa i sorgeix l'obligació de pagament quan es sol·liciti la preceptiva llicència o la renovació d'aquesta; o quan s'hagi iniciat l'aprofitament sense la preceptiva llicència.

INFRACCIONS I SANCIONS

En tot el relatiu a infraccions tributàries i la seva qualificació, així com a les sancions que a les mateixes correspongui en cada cas, s'aplicaran les normes contingudes a la Llei General Tributària i al Reglament General de Recaptació.

 

ORDENANÇA FISCAL 19.T.OD.

TAXA PER L' OCUPACIÓ DE TERRENYS D'US PÚBLIC AMB ENDERROCS, MATERIAL DE CONSTRUCCIÓ, BASTIMENTS I D'ALTRES MATERIALS ANÀLEGS.

FONAMENT LEGAL

ARTICLE 1.

De conformitat amb l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, i l'article 20 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per RD Legislatiu 2/2004, s'estableix la taxa per l'ocupació de terrenys d'ús públic amb enderrocs, material de construcció i d'altres materials anàlegs.

FET IMPOSABLE

ARTICLE 2.

Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa l'ocupació de terreny d'ús públic amb enderrocs, material de construcció i d'altres materials anàlegs.

SUBJECTES PASSIUS

ARTICLE 3.

Són subjectes passius d'aquesta taxa les persones físiques i jurídiques i entitats de l'article 35.4 de la Llei General Tributària a favor de les quals s'atorguin les llicències o els que es beneficiïn de l'aprofitament, si es va procedir a l'ocupació sense la corresponent autorització.

QUOTA TRIBUTÀRIA.

ARTICLE 4.

1. Es prendrà com a base de la taxa la superfície ocupada pels elements que constitueixen l'objecte d'aquesta ordenança.

2.La tarifa per ocupació amb materials de construcció, enderrocs, bastiments i d'altres anàlegs: 0,17 € m2/dia.

El material de construcció estarà sotmès a aquesta taxa quan es trobi adjunt a una obra d' edificació o de reforma.

BENEFICIS TRIBUTARIS

ARTICLE 5.

En l'aplicació d'aquesta taxa no s'admetrà cap exempció ni cap benefici tributari, a excepció dels expressament prevists a les normes amb categoria de llei o els derivats de l'aplicació dels tractats internacionals.

NORMES DE GESTIÓ

ARTICLE 6.

1. La taxa s'exigirà en règim d'autoliquidació, en el moment de presentar la sol·licitud de la preceptiva llicència, o la sol·licitud de renovació d'aquesta.

2. Si l'aprofitament s'hagués iniciat sense la preceptiva llicència, o aquest fós superior a l'ocupació autoritzada, es practicarà i notificarà a la persona interessada la liquidació de la taxa anual per l'ocupació realitzada o per l'excés d'ocupació respecte a la ocupació autoritzada. A tal efecte, el departament competent remetrà al Departament de Gestió Tributària els expedients d'ocupacions sense llicència on quedi justificat de manera manifesta que s'ha procedit a una ocupació efectiva, deixant constància clara i expressa del lloc ocupat, la seva superfície en m2, la identificació dels elements objecte d'ocupació; així com les dades de l'ocupant.

3. Procedirà la devolució de la taxa en els supòsits següents, sempre a petició de la persona interessada i mitjançant la tramitació del corresponent procediment de devolució:

a. En els casos de denegació de la sol·licitud de llicència o de la renovació d'aquesta.

b. En els casos en què l'Administració introdueixi modificacions a les autoritzacions que impliquin reduccions, límits o deixar-les sense efecte, i sempre per causes no imputables a la persona interessada. En aquests casos, procedirà el reintegrament de la part proporcional de l'import abonat respecte a la superfície no ocupada i/o el període de temps no gaudit computant-se els mesos naturals següents al que es deixi sense efecte, es redueixi o limiti l'autorització.

c. En els casos de revocació de la llicència, per causes no imputables a la persona interessada. En aquests casos, procedirà el reintegrament de la part proporcional de l'import abonat respecte al període de temps no gaudit computant-se els mesos naturals següents el de la revocació.

d. En els casos de liquidació de la taxa en el supòsits de l'article 6.2 d'aquesta ordenança fiscal, procedirà el reintegrament de la part proporcional de l'import abonat respecte al període de temps en què ocupi amb la preceptiva llicència, prèvia acreditació d'aquesta.

PERÍODE IMPOSITIU I MERITACIÓ ARTICLE 7.

Respecte a l'ocupació de terrenys d´ús públic amb materials de construcció, enderrocs, bastiments i d'altres anàlegs, el període impositiu comprendrà el període declarat en el moment de sol·licitar la preceptiva llicència, el qual serà computat en dies.

Es merita la taxa i sorgeix l'obligació de pagament quan es sol·liciti la preceptiva llicència o la renovació d'aquesta; o quan s'hagi iniciat l'aprofitament sense la preceptiva llicència.

INFRACCIONS I SANCIONS

En tot el relatiu a infraccions tributàries i la seva qualificació, així com a les sancions que a les mateixes correspongui en cada cas, s'aplicaran les normes contingudes a la Llei General Tributària i al Reglament General de Recaptació."

Dit acord fou publicat en el Tauler d'anuncis de la Seu Electrònica en data 26 d'octubre de 2021, a un dels diaris de major difusió de la província en data 27 d'octubre de 2021 i al BOIB núm. 146 de data 26 d'octubre de 2021.

Transcorregut el termini d'exposició pública sense que s'hagin interposat reclamacions, el referit acord s'eleva a definitiu, de conformitat amb l'article 17.3 del RDL 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals i amb l'article 49 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local.

De conformitat amb l'informe sobre l'impacte de gènere emes per l'Institut Balear de la Dona de data 2 de novembre de 2021, en la redacció de la normativa no s'ha detectat cap situació de desigualtat per qüestió de gènere, i es considera que la norma és neutre al gènere, per la qual cosa el text aprovat es pot elevar a definitiu sense més tràmit.

Les modificacions de les ordenances entraran en vigor  el dia 1 de gener de 2022, prèvia publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears de l'acord d'aprovació provisional elevat automàticament a definitiu.

El text integre de les ordenances fiscals modificades és el següent:

ORDENANÇA FISCAL 18.T.OD TAXA SOBRE OCUPACIÓ DE TERRENYS D'ÚS PÚBLIC AMB MERCADERIES, TAULES I CADIRES AMB FINALITAT LUCRATIVA.

FONAMENT LEGAL ARTICLE 1.

De conformitat amb l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, i l'article 20 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per RD Legislatiu 2/2004, s'estableix la taxa per l'ocupació de terrenys d'ús públic amb mercaderies, taules i cadires i altres elements anàlegs amb finalitat lucrativa.

FET IMPOSABLE

ARTICLE 2.

Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa l'ocupació de terreny d'ús públic amb mercaderies, taules i cadires i altres elements anàlegs amb finalitat lucrativa.

SUBJECTES PASSIUS

ARTICLE 3.

Són subjectes passius d'aquesta taxa les persones físiques i jurídiques i entitats de l'article 35.4 de la Llei General Tributària a favor de les quals s'atorguin les llicències o els que es beneficiïn de l'aprofitament, si es va procedir a l'ocupació sense la corresponent autorització.

 QUOTA TRIBUTÀRIA

ARTICLE 4.

1.Es prendrà com a base de la taxa la superfície ocupada pels elements que constitueixen l'objecte d'aquesta ordenança.

A)Tarifa per ocupació de terrenys d'us públic amb mercaderies.

CONCEPTE

M2/ANY

Carrer de primera categoria

21,35€

Carrer de segona categoria

10,65€

Relació de carrers de 1ª categoria:

-MANACOR-

Plaça Bassa

Plaça Ramón Llull

Rambla Rei en Jaume

Plaça Weyler

Plaça Rector Rubí

Plaça des Cos

Plaça de la Rectoria

Plaça Arquitecte Bennàssar

c/ Alexandre Rosselló

c/ Bosch

Plaça de na Camel.la

Passeig Antoni Maura

Plaça Madrid

C/ d'en Tià de Sa Real

-PORTO CRISTO-

c/ Bordils (tram comprès entre carretera del Port i Avinguda Joan Amer)

c/ Sant Jordi

c/ De la Mar

-S'ILLOT-

Camí de la Mar (fins Plaça Savina)

c/ Dels Cards

c/ De la Murtera

c/ Sipions (tram c/ Tamarell fins a la Ronda del Matí)

c/ Vell Marí (tram c/ Tamarell fins a la Ronda del Matí)

c/ Lluç (tram des de l'Avda des Pins fins a la Ronda del Matí)

Ronda del Matí

Relació de carrers de 2ª categoria:

-Resta de carrers del municipi.

B) Tarifa per ocupació de terrenys d'us públic amb taules i cadires i altres elements anàlegs amb finalitat lucrativa.

CONCEPTE

m2/any

Carrer de primera categoria

33,99€

Carrer de segona categoria

16,98€

Relació de carrers de 1ª categoria:

-MANACOR-

Plaça Bassa

Plaça Ramón Llull

Rambla Rei en Jaume

Plaça Weyler

Plaça Rector Rubí

Plaça des Cos

Plaça de la Rectoria

Plaça Arquitecte Bennàssar

c/ Alexandre Rosselló

c/ Bosch

Plaça de na Camel.la

Passeig Antoni Maura

Plaça Madrid

C/ d'en Tià de Sa Real

-PORTO CRISTO-

c/ Bordils (tram comprès entre carretera del Port i Avinguda Joan Amer)

c/ Sant Jordi

c/ De la Mar

-S'ILLOT-

Camí de la Mar (fins Plaça Savina)

c/ Dels Cards

c/ De la Murtera

c/ Sipions (tram c/ Tamarell fins a la Ronda del Matí)

c/ Vell Marí (tram c/ Tamarell fins a la Ronda del Matí)

c/ Lluç (tram des de l'Avda des Pins fins a la Ronda del Matí)

Ronda del Matí

Relació de carrers de 2ª categoria:

-Resta de carrers del municipi.

BENEFICIS TRIBUTARIS ARTICLE 5.

En l'aplicació d'aquesta taxa no s'admetrà cap exempció ni cap benefici tributari, a excepció dels expressament prevists a les normes amb categoria de llei o els derivats de l'aplicació dels tractats internacionals.

NORMES DE GESTIÓ

ARTICLE 6.

1. La taxa s'exigirà en règim d'autoliquidació, en el moment de presentar la sol·licitud de la preceptiva llicència, o la sol·licitud de renovació d'aquesta.

2. Si l'aprofitament s'hagués iniciat sense la preceptiva llicència, o aquest fos superior a l'ocupació autoritzada, es practicarà i notificarà a la persona interessada la liquidació de la taxa anual per l'ocupació realitzada o per l'excés d'ocupació respecte a la ocupació autoritzada.

A tal efecte, el departament competent remetrà al Departament de Gestió Tributària els expedients d'ocupacions sense llicència on quedi justificat de manera manifesta que s'ha procedit a una ocupació efectiva, deixant constància clara i expressa del lloc ocupat, la seva superfície en m2, la identificació dels elements objecte d'ocupació; així com les dades de l'ocupant.

3. Procedirà la devolució de la taxa en els supòsits següents, sempre a petició de la persona interessada i mitjançant la tramitació del corresponent procediment de devolució:

a. En els casos de denegació de la sol·licitud de llicència o de la renovació d'aquesta.

b. En els casos en què l'Administració introdueixi modificacions a les autoritzacions que impliquin reduccions, límits o deixar-les sense efecte, i sempre per causes no imputables a la persona interessada. En aquests casos, procedirà el reintegrament de la part proporcional de l'import abonat respecte a la superfície no ocupada i/o el període de temps no gaudit computant-se els mesos naturals següents al que es deixi sense efecte, es redueixi o limiti l'autorització.

c. En els casos de revocació de la llicència, per causes no imputables a la persona interessada. En aquests casos, procedirà el reintegrament de la part proporcional de l'import abonat respecte al període de temps no gaudit computant-se els mesos naturals següents el de la revocació.

d. En els casos de liquidació de la taxa en el supòsits de l'article 6.2 d'aquesta ordenança fiscal, procedirà el reintegrament de la part proporcional de l'import abonat respecte al període de temps en què ocupi amb la preceptiva llicència, prèvia acreditació d'aquesta.

PERÍODE IMPOSITIU I MERITACIÓ ARTICLE 7.

1. El període impositiu comprendrà l'any natural, excepte en els supòsits de noves activitats en què el període impositiu serà trimestral, inclòs el trimestre d'inici de l'activitat.

En els casos de noves activitats, la persona sol·licitant haurà d'aportar en el moment d'autoliquidar la taxa, la declaració responsable d'inici i exercici de l'activitat, juntament amb el certificat tècnic de compliment dels requisits corresponents en matèria d'activitats. Als efectes de pagament de la taxa, es tindrà en compte la data d'inici d'activitat que figuri en la declaració responsable.

2. Es merita la taxa i sorgeix l'obligació de pagament quan es sol·liciti la preceptiva llicència o la renovació d'aquesta; o quan s'hagi iniciat l'aprofitament sense la preceptiva llicència.

INFRACCIONS I SANCIONS

En tot el relatiu a infraccions tributàries i la seva qualificació, així com a les sancions que a les mateixes correspongui en cada cas, s'aplicaran les normes contingudes a la Llei General Tributària i al Reglament General de Recaptació.

DISPOSICIÓ FINAL

Aquesta ordenança fou modificada per acord provisional del Ple de data 18 d'octubre de 2021, acord que esdevé automàticament definitiu. Entrarà en vigor  el dia 1 de gener de 2022, prèvia publicació en el BOIB de l' acord provisional elevat a definitiu, de conformitat amb l'article 17.4 del RDL 2/2004, que aprova el TRLRHL, contiunuant la seva vigència fins a la seva derogació o modificació.

ORDENANÇA FISCAL 19.T.OD.

TAXA PER L' OCUPACIÓ DE TERRENYS D'US PÚBLIC AMB ENDERROCS, MATERIAL DE CONSTRUCCIÓ, BASTIMENTS I D'ALTRES MATERIALS ANÀLEGS.

FONAMENT LEGAL

ARTICLE 1.

De conformitat amb l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, i l'article 20 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per RD Legislatiu 2/2004, s'estableix la taxa per l'ocupació de terrenys d'ús públic amb enderrocs, material de construcció i d'altres materials anàlegs.

FET IMPOSABLE

ARTICLE 2.

Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa l'ocupació de terreny d'ús públic amb enderrocs, material de construcció i d'altres materials anàlegs.

SUBJECTES PASSIUS

ARTICLE 3.

Són subjectes passius d'aquesta taxa les persones físiques i jurídiques i entitats de l'article 35.4 de la Llei General Tributària a favor de les quals s'atorguin les llicències o els que es beneficiïn de l'aprofitament, si es va procedir a l'ocupació sense la corresponent autorització.

QUOTA TRIBUTÀRIA.

ARTICLE 4.

1. Es prendrà com a base de la taxa la superfície ocupada pels elements que constitueixen l'objecte d'aquesta ordenança.

2.La tarifa per ocupació amb materials de construcció, enderrocs, bastiments i d'altres anàlegs: 0,17 € m2/dia.

El material de construcció estarà sotmès a aquesta taxa quan es trobi adjunt a una obra d' edificació o de reforma.

BENEFICIS TRIBUTARIS ARTICLE 5.

En l'aplicació d'aquesta taxa no s'admetrà cap exempció ni cap benefici tributari, a excepció dels expressament prevists a les normes amb categoria de llei o els derivats de l'aplicació dels tractats internacionals.

NORMES DE GESTIÓ

ARTICLE 6.

1. La taxa s'exigirà en règim d'autoliquidació, en el moment de presentar la sol·licitud de la preceptiva llicència, o la sol·licitud de renovació d'aquesta.

2. Si l'aprofitament s'hagués iniciat sense la preceptiva llicència, o aquest fós superior a l'ocupació autoritzada, es practicarà i notificarà a la persona interessada la liquidació de la taxa anual per l'ocupació realitzada o per l'excés d'ocupació respecte a la ocupació autoritzada. A tal efecte, el departament competent remetrà al Departament de Gestió Tributària els expedients d'ocupacions sense llicència on quedi justificat de manera manifesta que s'ha procedit a una ocupació efectiva, deixant constància clara i expressa del lloc ocupat, la seva superfície en m2, la identificació dels elements objecte d'ocupació; així com les dades de l'ocupant.

3. Procedirà la devolució de la taxa en els supòsits següents, sempre a petició de la persona interessada i mitjançant la tramitació del corresponent procediment de devolució:

a. En els casos de denegació de la sol·licitud de llicència o de la renovació d'aquesta.

b. En els casos en què l'Administració introdueixi modificacions a les autoritzacions que impliquin reduccions, límits o deixar-les sense efecte, i sempre per causes no imputables a la persona interessada. En aquests casos, procedirà el reintegrament de la part proporcional de l'import abonat respecte a la superfície no ocupada i/o el període de temps no gaudit computant-se els mesos naturals següents al que es deixi sense efecte, es redueixi o limiti l'autorització.

c. En els casos de revocació de la llicència, per causes no imputables a la persona interessada. En aquests casos, procedirà el reintegrament de la part proporcional de l'import abonat respecte al període de temps no gaudit computant-se els mesos naturals següents el de la revocació.

d. En els casos de liquidació de la taxa en el supòsits de l'article 6.2 d'aquesta ordenança fiscal, procedirà el reintegrament de la part proporcional de l'import abonat respecte al període de temps en què ocupi amb la preceptiva llicència, prèvia acreditació d'aquesta.

PERÍODE IMPOSITIU I MERITACIÓ ARTICLE 7.

Respecte a l'ocupació de terrenys d´ús públic amb materials de construcció, enderrocs, bastiments i d'altres anàlegs, el període impositiu comprendrà el període declarat en el moment de sol·licitar la preceptiva llicència, el qual serà computat en dies.

Es merita la taxa i sorgeix l'obligació de pagament quan es sol·liciti la preceptiva llicència o la renovació d'aquesta; o quan s'hagi iniciat l'aprofitament sense la preceptiva llicència.

INFRACCIONS I SANCIONS

En tot el relatiu a infraccions tributàries i la seva qualificació, així com a les sancions que a les mateixes correspongui en cada cas, s'aplicaran les normes contingudes a la Llei General Tributària i al Reglament General de Recaptació.

DISPOSICIÓ FINAL

Aquesta ordenança fou modificada per acord provisional del Ple de data 18 d'octubre de 2021, acord que esdevé automàticament definitiu. Entrarà en vigor el dia 1 de gener de 2022, prèvia publicació en el BOIB de l'acord provisional elevat a definitiu, de conformitat amb l'article 17.4 del RDL 2/2004, que aprova el TRLRHL, contiunuant la seva vigència fins a la seva derogació o modificació.

Manacor, en el dia de la fecha electrònica (21 de desembre de 2021)

El batle Miquel Oliver Gomila