Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 610828
Ordenança fiscal reguladora de la taxa de llicències urbanístiques fonament legal

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Ajuntament de Deià aprovà, de forma provisional, en sessió ordinària del Ple de dia 25 de novembre de 2021, la modificació de la següent ordenança,

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA DE LLICÈNCIES URBANÍSTIQUES FONAMENT LEGAL

Article 1r

De conformitat amb l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, i els articles 20 i 58 de la Llei 39/88, de 28 de desembre, reguladora de les Hisendes Locals, s'estableix una taxa per a l'atorgament de llicències urbanístiques.

OBLIGACIÓ DE CONTRIBUIR

Article 2n

1. Fet imposable:- El fet imposable està constituït per l'activitat municipal, tècnica i administrativa, tendents a comprovar si els actes d'edificació i ús del sol, s'ajusten al previst a la Llei del Sòl, a les Normes Subsidiàries del municipi i, en el seu cas, al Pla General d'Ordenació Urbana.

La present taxa és independent i compatible amb l'Impost sobre Construcció, Instal·lacions i Obres, que es regula amb ordenança pròpia.

2. L'obligació de contribuir s'origina amb la petició de la llicència.

3. Subjecte passiu.

a) Són subjectes passius contribuents les persones físiques o jurídiques i les entitats detallades a l'article 33 de la Llei General Tributaria, que essent propietàries o, en el seu cas, arrendatàries dels immobles en què es projecti realitzar les obres.

b) Tindran la consideració de subjectes passius substituts dels contribuent, els constructors i contractistes de les obres.

c) Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a les quals es refereixen els articles 38 i 39 de la Llei General Tributaria.

Seran responsables subsidiaris els administradors de s societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i en l'extensió que assenyala l'article 40 de la Llei General Tributària.

QUOTA TRIBUTÀRIA. TARIFES

Article 3r

Constitueix la base imposable el cost total previst de la construcció, instal·lació o obra en el moment de sol·licitar la llicència.

En el cas de pròrroga de llicències s'agafarà com a base imposable el pressupost d'obra pendent d'execució, certificat pel director de l'obra.

Article 4t

Quota tributària: La quota tributària serà el resultat d'aplicar a la base imposable definida a l'article anterior, el percentatge del 2,4% amb un mínim de 20 euros.

Article 5è

En cas de renuncia formulada pel sol·licitant, amb anterioritat a la concessió de la llicència, les quotes a liquidar seran del 50% de la assenyalades a l'article anterior, sempre que l'activitat municipal s'hagués iniciat efectivament.

 

Article 6è

Exempcions i bonificacions:

1.- Bonificar al 95% a favor de les obres si aquestes tenen com a finalitat la construcció o rehabilitació d'aljubs o dipòsits d'aigua potable, així com dipòsits i safarejos per al reg.

2.- Bonificar al 95% a favor de les construccions, instal·lacions o obres per a la millora de l'eficiència energètica d'edificis preexistents.

3.- Bonificar al 95% a favor de les construccions, instal·lacions o obres la finalitat de les quals sigui la producció i aprofitament d'energia solar.

4.- Bonificar al 75% a favor d'obres a edificacions preexistents que tinguin com a finalitat la restauració, conservació, adequació o consolidació segons allò determinat a la normativa sobre preservació del patrimoni.

5.- Bonificar al 90% a favor de les construccions, instal·lacions o obres que afavoreixin les condicions d'accés i habitabilitat de les persones amb diversitat funcional.

6.- Bonificar al 90% quan concorrin les següents circumstàncies:

 

a. Els subjectes passius siguin menors de 35 anys.

b. Acreditin el 100% de la propietat de l'habitatge o solar mitjançant còpia del títol de propietat.

c. Es tracti del primer habitatge. Per tenir la consideració de primer habitatge només podrà ser titular d'un únic immoble amb ús residencial.

d. No percebin una renda superior al 2,5 del salari mínim interprofessional, pel que haurà de presentar còpia de la declaració de la renda o documentació acreditativa de la no obligació de presentar-ne.

 

7.- Bonificar al 50% les obres lligades a la implantació d'activitats econòmiques diferents al turisme, la construcció, la restauració o la jardineria.

8.- Bonificar al 50% les obres lligades a la construcció d'habitatges de protecció oficial de nova planta, tant promogudes per iniciativa pública com privada.

Aquestes bonificacions es tramitaran a petició de l'interessat, presentant un pressupost individualitzat per les intervencions que facin referència exclusiva a les obres o actuacions bonificables, excloent les altres obres que es poguessin haver sol·licitat en la mateixa petició de llicència urbanística o en la comunicació prèvia d'obres, en els mateixos terminis en què s'ha d'abonar l'Impost. La bonificació serà aprovada o denegada per Resolució de Batllia previ informe dels serveis tècnics urbanístics municipals.

Si una vegada acabada l'obra es detecta que no compleix les condicions per obtenir la bonificació, es revisarà d'ofici i es procedirà a reclamar la devolució de la bonificació atorgada.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Aquesta ordenança suposa la derogació per substitució de l'homònima publicada al BOIB 168 de 14 de desembre de 2019.

DISPOSICIÓ FINAL

Aquestes modificacions entraran en vigor el dia següent de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estant en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

 

Deià, 14 de desembre de 2021

El batle Lluís Enric Apesteguia