Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 610696
Ordenança fiscal de l'impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Ajuntament de Deià aprovà, de forma provisional, en sessió ordinària del Ple de dia 25 de novembre de 2021, la modificació de la següent ordenança,

ORDENANÇA FISCAL DE L'IMPOST SOBRE CONSTRUCCIONS, INSTAL·LACIONS I OBRES

Article 1r .

Fet imposable

 1.- Constitueix el fet imposable l'impost, la realització, dintre del terme municipal, de qualsevol construcció, instal·lació o obra per a la qual s'exigeixi obtenció de la corresponent llicència d'obra urbanística, s'hagi obtingut o no dita llicència, sempre que la seva expedició correspongui a aquest Municipi.

2.- Les construccions, instal·lacions o obres a què es refereix l'apartat anterior podran consistir en:

a) Obres de construcció d'edificacions i instal·lacions de totes classes de nova planta.

b) Obres de demolició.

c) Obres en edificis, tant aquelles que modifiquin la seva disposició interior com el seu aspecte exterior.

d) Altres actuacions urbanístiques.

e) Alineacions i rasants

f) Obres de lampisteria i clavegueram

g) Obres en cementiris.

 

Article 2n.

Subjectes passius

1.- Són subjectes passius d'aquest impost, a títol de contribuent, les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 33 de la Llei General Tributària, propietaris dels immobles sobre els quals es realitzin les construccions, instal·lacions o obres sempre que siguin amos de les obres; en els altres casos es considerarà contribuent a qui ostenti la condició d'amo de l'obra.

2.- Tenen la consideració de subjectes passius substituts del contribuent els qui sol·licitin les corresponents llicències o realitzin les construccions, instal·lacions o obres, si no fossin els propis contribuents.

Article 3r.

Base imposable, quota i meritació

1.- La base imposable d'aquest impost està constituïda pel cost real i efectiu de la construcció, instal·lació o obra.

2.- La quota de l'impost serà el resultat d'aplicar a la base imposable el tipus de gravamen.

3.- El tipus de gravamen serà el 4 per cent (segons l'article 102, punt 3 del Reial Decret Legislatiu 2/2004).

4.- L'impost s'esdevingui en el moment d'iniciar-se la construcció, instal·lació o obra, encara quan no s'hagi obtingut la corresponent llicència.

Article 4.

Gestió

1.- Quan es concedeixi llicència preceptiva es practicarà una liquidació provisional, determinant-se la base la base imposable en funció del pressupost presentat pels interessats, sempre que el mateix hagués estat visat pel Col·legi Oficial corresponent; en un altre cas, la base imposable serà determinada pels tècnics municipals, d'acord amb el cost estimat del projecte.

 

2.- A la vista de les construccions, instal·lacions o obres efectivament realitzades i del cost real efectiu d'aquestes, l'Ajuntament, mitjançant l'oportuna comprovació administrativa, podrà modificar, si escau, la base imposable a què es refereix l'apartat anterior, practicant la corresponent liquidació definitiva, i exigint del subjecte passiu o reintegrant-li, si escau, la quantitat que correspongui.

Article 5.

Inspecció i recaptació

La inspecció i recaptació de l'impost es realitzaran d'acord amb el que es preveu en el Llei General Tributària i en les altres Lleis de l'Estat, reguladores de la matèria, així com en les disposicions dictades per al seu desenvolupament.

Article 6.

Infraccions i sancions

En tot el relatiu a la qualificació de les infraccions tributàries així com a la determinació de les sancions que per les mateixes corresponguin en cada cas, s'aplicarà el règim regulat en la Llei General Tributària i en les disposicions que la complementen i desenvolupen.

Article 7.

Bonificacions

 1.- Bonificar al 95% a favor de les obres si aquestes tenen com a finalitat la construcció o rehabilitació d'aljubs o dipòsits d'aigua potable, així com dipòsits i safarejos per al reg.

2.- Bonificar al 95% a favor de les construccions, instal·lacions o obres per a la millora de l'eficiència energètica d'edificis preexistents.

3.- Bonificar al 95% a favor de les construccions, instal·lacions o obres la finalitat de les quals sigui la producció i aprofitament d'energia solar.

4.- Bonificar al 75% a favor d'obres a edificacions preexistents que tenguin com a finalitat la restauració, conservació, adequació o consolidació segons allò determinat a la normativa sobre preservació del patrimoni.

5.- Bonificar al 90% a favor de les construccions, instal·lacions o obres que afavoreixin les condicions d'accés i habitabilitat de les persones amb diversitat funcional.

6.- Bonificar al 90% quan concorrin les següents circumstàncies:

a. Els subjectes passius siguin menors de 35 anys.

b. Acreditin el 100% de la propietat de l'habitatge o solar mitjançant còpia del títol de propietat.

c. Es tracti del primer habitatge. Per tenir la consideració de primer habitatge només podrà ser titular d'un únic immoble amb ús residencial.

d. No percebin una renda superior al 2,5 del salari mínim interprofessional, pel que haurà de presentar còpia de la declaració de la renda o documentació acreditativa de la no obligació de presentar-ne.

7.- Bonificar al 50% les obres lligades a la implantació d'activitats econòmiques diferents al turisme, la construcció, la restauració o la jardineria.

8.- Bonificar al 50% les obres lligades a la construcció d'habitatges de protecció oficial de nova planta, tant promogudes per iniciativa pública com privada.

Aquestes bonificacions es tramitaran a petició de l'interessat, presentant un pressupost individualitzat per les intervencions que facin referència exclusiva a les obres o actuacions bonificables, excloent les altres obres que es puguessin haver sol·licitat en la mateixa petició de llicència urbanística o en la comunicació prèvia d'obres, en els mateixos terminis en què s'ha d'abonar l'Impost. La bonificació serà aprovada o denegada per Resolució de Batlia previ informe dels serveis tècnics urbanístics municipals.

Si una vegada acabada l'obra es detecta que no compleix les condicions per obtenir la bonificació, es revisarà d'ofici i es procedirà a reclamar la devolució de la bonificació atorgada.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Aquesta ordenança suposa la derogació per substitució de l'homònima publicada al BOIB 170 de 19 de desembre de 2019.

 

DISPOSICIÓ FINAL

 Aquestes modificacions entraran en vigor el dia següent de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estant en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa

 

Deià, 14 de desembre de 2021

El batle

Lluís Enric Apesteguia Ripoll