Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE TERRITORI

Núm. 582048
Acord d’aprovació definitiva de la modificació puntual número 6 de les Normes Subsidiàries de Porreres relativa a l’eliminació de la prohibició de l’ús de fusteria metàl·lica a les qualificacions Casc Antic II i Intensiva

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Comissió Insular d'Ordenació del Territori i Urbanisme, en sessió de dia 26 de novembre de 2021, ha pres l'acord següent:

«Atès l'expedient relatiu a la modificació puntual número 6 de les Normes Subsidiàries de Porreres relativa a l'eliminació de la prohibició de l'ús de fusteria metàl·lica a les qualificacions Casc Antic II i Intensiva, en el tràmit previst en l'article 164 del Reglament general de la Llei 2/2014, de 25 de març, d'ordenació i ús del sòl per a l'illa de Mallorca, i de conformitat amb el dictamen de la Ponència Tècnica d'Ordenació del Territori i Urbanisme, aquesta Comissió Insular acorda aprovar definitivament l'esmentada modificació.»

Així mateix, es fan públiques les normes urbanístiques:

Article 97

Condicions d'ambient i estètica

1. Haurà de conservar-se sempre l'aspecte tradicional o històric de l'entorn, exigint un adequat tractament i respecte perquè no desapareguin, no es destrueixin o perdin els valors, característiques o qualitats dels ambients tradicionals del nucli de Porreres.

2. Es procedirà a la denegació de la Llicència a tota classe d'obres que atemptin o pertorbin el caràcter ambiental o introdueixin estils, elements o materials estranys o impropis de la zona. No s'admetran aquells usos que no puguin desenvolupar-se ordenadament en les seves vies i construccions.

3. Es respectaran en les noves construccions o en les reformes de les existents, les normes i els estils tradicionals en la composició, façanes, cobertes, materials i en el colorit, havent de ser els forats de les finestres sempre més alts que amples.

4. Els tradicionals teulats propis del nucli de Porreres hauran de conservar-se o utilitzar-se en el cobriment superior de les construccions almenys en una franja de 3,00 metres de profunditat comptats des de la façana a la via pública. Mai seran admesos els materials següents:

a) Cobertes amb plaques de fibrociment i altres materials similars. b) Tribunes a les façanes. c) Tendals i marquesines. d) Decoració exterior de locals que se superposen o desvirtuen l'autèntica arquitectura o el caràcter de l'edifici, motius lluminosos o anuncis detonants pel sector. e) Imitacions de marbre o maçoneria amb pintures i el pintat d'elements nobles. f) Estesa aèria elèctrica i telefònica

5. La col·locació de paraments exteriors estarà en relació amb el medi local. En particular, només s'admetran els colors "terres" amb les seves tonalitats característiques. En llocs precisos sempre seran acceptats els emmarcaments d'obertures amb altres tonalitats típiques.

6. Les parets mitjaneres que queden al descobert, encara que sigui temporalment, es revocaran amb els colors que harmonitzin amb els de la façana o amb els generals de la població.

7. Les obres d'urbanització, decoració de la via pública, i en especial, la col·locació d'estesos aeris i lluminàries es farà utilitzant els materials adequats, procurant no desvirtuï el caràcter de la zona ni afectar les edificacions de valor arquitectònic o representatiu.

8. Seran acceptats, sempre que siguin regulats, els rètols indicatius dels locals del sector, però es prohibirà tota classe d'ostentació d'anuncis publicitaris o reclams sobre paràmetres o cobertes d'edificacions o sobre qualsevol suport fix.

9. En particular queda prohibida tota mutilació, destrossa, alteració i ocultació dels elements de cadiratge (voltes, llenços, brancals, llindes, esplandits o esqueixades, balcons, porxos, cornises, escuts o peces esculpides de valor local, etc.). A més, han de quedar defensades les viseres tradicionals.

10. Els forats de façana del carrer seran, excepte en el cas d'accessos a garatges, més alts que amples i es llindaran amb aparell de pedra o regruix de morter.

Article 105

Condicions d'ambient i estètica

1. Haurà de conservar-se sempre l'aspecte tradicional o històric de l'entorn, exigint un adequat tractament i respecte perquè no desapareguin, no es destrueixin o perdin els valors, característiques o qualitats dels ambients tradicionals del nucli de Porreres.

2. Es procedirà a la denegació de la Llicència a tota classe d'obres que atemptin o pertorbin el caràcter ambiental o introdueixin estils, elements o materials estranys o impropis de la zona. No s'admetran aquells usos que no puguin desenvolupar-se ordenadament en les seves vies i construccions.

3. Es respectaran en les noves construccions o en les reformes de les existents, les normes i els estils tradicionals en la composició, façanes, cobertes, materials i en el colorit.

4. Els tradicionals teulats propis de la vila de Porreres hauran de conservar-se o utilitzar-se en el cobriment superior de les construccions almenys en una franja de 3,00 metres de profunditat comptats des de la façana a la via pública.

5. Els nous materials o elements introduïts en noves construccions o reformes hauran d'harmonitzar per major realçament i significació del caràcter de l'edifici de la zona. Mai seran admesos els materials següents:

a) Cobertes amb plaques de fibrociment i altres materials similars. b) Tribunes a les façanes. c) Tendals i marquesines. d) Decoració exterior de locals que se superposen o desvirtuen l'autèntica arquitectura o el caràcter de l'edifici, motius lluminosos o anuncis detonants pel sector. e) Imitacions de marbre o maçoneria amb pintures i el pintat d'elements nobles.

6. La col·locació de paraments exteriors estarà en relació amb el medi local. En particular, només s'admetran els colors "terres" amb les seves tonalitats característiques.

7. Les parets mitjaneres que queden al descobert, encara que sigui temporalment, es revocaran amb els colors que harmonitzin amb els de la façana o amb els generals de la població.

8. Les obres d'urbanització, decoració de la via pública, i en especial, la col·locació d'estesos aeris i lluminàries es farà utilitzant els materials adequats, procurant no desvirtuï el caràcter de la zona ni afectar les edificacions de valor arquitectònic o representatiu.

9. Seran acceptats, sempre que siguin regulats, els rètols indicatius dels locals del sector o reclams sobre paràmetres o cobertes d'edificacions o sobre qualsevol suport fix.

10. En particular queda prohibida tota mutilació, destrossa, alteració i ocultació dels elements de cadiratge.

La publicació d'aquest acord es fa a reserva de l'aprovació de l'acta.

Contra aquest acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent a la publicació del present acord. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. No obstant l'anterior, es pot exercitar, si n'és el cas, qualsevol altre recurs que s'estimi pertinent.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica ( 26 de novembre de 2021)

El secretari Jaume Munar Fullana