Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTA EULÀRIA DES RIU

Núm. 570726
Aprovació definitiva de la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per parades, casetes de venda, espectacles o atraccions situats en terrenys d'ús públic i indústries de carrer i ambulants i rodatge cinematrogràfic

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En no haver-se presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l'Acord plenari provisional d'aquest Ajuntament sobre la modificació de l'Ordenança Fiscal reguladora de la taxa per parades, casetes de venda, espectacles o atraccions situats en terrenys d'ús públic i indústries de carrer i ambulants i rodatge cinematogràfic, el text íntegre de la qual es fa públic en compliment de l'article 17.4 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març.

“…\...

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER PARADES, CASETES DE VENDA, ESPECTACLES O ATRACCIONS SITUATS EN TERRENYS D'ÚS PÚBLIC I INDÚSTRIES DE CARRER I AMBULANTS I RODATGE CINEMATROGRÀFIC

Article 1.- Concepte

En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i de conformitat amb el que disposen els articles 15 a 19 del text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, aquest Ajuntament estableix la taxa per a utilitzacions privatives o aprofitaments especials derivats de l'ocupació de la via pública o terrenys d'ús públic amb parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions, indústries de carrer i ambulants i rodatge cinematogràfic, especificat en les tarifes contingudes en els apartats següents, regits per la present ordenança.

Article 2.- Obligats al pagament

Estan obligats al pagament de la taxa reguladora en aquesta ordenança les persones o entitats a favor de les quals s'atorguin les llicències o qui es beneficiï de l'aprofitament, si es procedeix sense l'oportuna autorització.

Article 3.- Tipus d'activitats tarifables

Les tarifes de la taxa es dividiran segons si es tracta de tarifes aplicables per a festes patronals, fires o similars o bé per a altres activitats temporals diverses, així com per raó de la seua tipologia segons si es tracta d'activitats no permanents del tipus temporal convalidables o no convalidables segons els criteris establerts per la Llei 16/2006, de 17 d'octubre, de règim jurídic de les llicències integrades d'activitats de les Illes Balears o la normativa que la substitueixi.

Article 4.- Quanties

1. La quantia de la taxa reguladora en aquesta ordenança serà la fixada en les tarifes contingudes en l'apartat següent.

2.  Les tarifes de la taxa seran les següents: Epígraf euros/dia

Tarifa primera, aplicable per a festes patronals, fires o similars:

Activitats no permanents del tipus temporal convalidables, (por ex., circs, teatres, engronsadors, aparells voladors, cavallets, jocs de cavallets, cotxes de xoc i, en general, qualsevol classe d'aparell de moviment o que tengui una potencia elèctrica i/o mecànica superior o igual a 3 kW que no resulti de l'enllumenat o de megafonia), per metre lineal.

1,50 €

Activitats no permanents del tipus no convalidable, (por ex., camions o vehicles i parades per a la venta d'entrepans, hamburgueses, xocolateria i massa frita, gelats, refrescos, begudes, llaminadures així com casetes o parades per a la venda de jugarois, ceràmiques, bijuteria, incloent tómboles, rifes, vendes ràpides i similars, etc.), per metre quadrat.

1,05 €

A les activitats no permanents no enquadrables dins dels dos anteriors definicions, en cas de no estar exceptuades de pagament, se'ls aplicarà la tarifa aplicable com a activitat no permanent del tipus no convalidable, per metre quadrat.

1,05 €

Queden exonerades del pagament de taxa de les parades, casetes, barraques, barres de bar i similars instal·lats per associacions de vesins, comissions de festes, comissions d'obrers parroquials així com entitats de caràcter similar quan l'exerceixin sense ànim de lucre, de forma directa i així ho determini l'Ajuntament.

 

Tarifa primera, aplicable per a festes patronals, fires o similars:

1.

Ocupació de terrenys municipals d'ús públic amb neveres, cafès, restaurants, teatres, cinematògrafs, circs, exposicions, i qualsevol altre tipus d'espectacles. Al dia per metre quadrat amb mínim de 10 dies.

1,20 €

2.

Parades de productes hortofrutícoles de temporada pels propis productors i no determinades expressament en altres epígrafs d'aquesta ordenança, per metre quadrat o fracció per mes i amb mínim de tres meses.

1,05 €

1

L'Ajuntament podrà determinar per a la temporada d'estiu els terrenys municipals d'ús públic en què permetrà la instal·lació de teatres, cinematògrafs, circs o altres espectacles i adjudicar els dits terrenys mitjançant licitació, segons les vigents normes de contractació municipal.

 

2

Les adjudicacions s'hauran de fer per a tota la temporada d'estiu, del 15 de juny al 15 de setembre, i si l'ocupació continua, passada aquesta última data, es liquidaran els dies de pròrroga proporcionalment al preu al qual hagués estat adjudicat.

 

3

Els  drets fixats en l'epígraf 1, així com l'import de l'adjudicació mitjançant subhasta, s'entenen per a la concessió de l'ocupació independentment que els espectacles funcionin o no, per la qual cosa no es podrà concedir cap bonificació amb motiu que el funcionament s'interrompi, encara que sigui per circumstàncies extraordinàries de pluja, restriccions en el subministrament d'energia elèctrica o qualsevol altra força major.

 

4

Les instal·lacions hauran de ser muntades i desmuntades en el termini màxim de quinze dies, abans i després, respectivament, del temps pel qual es faci l'adjudicació, i es meritaran en altre cas els drets corresponents per a cada dia d'excés.

 

5

Aquests llicències no faculten per establir-se en els terrenys que normalment ocupin altres activitats autoritzades periòdicament de forma tradicional.

 

3.

Activitats no permanents de tipus temporal convalidables (por ex., circs, teatres, engronsadors, aparells voladors, cavallets, jocs de cavallets, cotxes de xoc i, en general, qualsevol tipus d'aparell de moviment o  que tengui una potència elèctrica i/o mecànica superior o igual a 3kW que no resulti de l'enllumenat o de megafonia), per metre lineal i dia.

1,50 €

4.

Activitats no permanents del tipus no convalidable, (per ex., camions o vehicles i parades per a la venta d'entrepans, hamburgueses, xocolateria i massa frita, gelats, refrescos, begudes, llaminadures així com casetes o parades per a la venda de jugarois, ceràmiques, bijuteria, incloent tómboles, rifes, vendes ràpides i similars, etc.), per metre quadrat i dia.

1,05 €

5.

En les activitats no permanents no enquadrables dins de les dos anteriors definicions, en cas de no estar exceptuades de pagament, se'ls aplicarà la tarifa aplicable com a activitat no permanent del tipus no convalidable, per metre quadrat i dia.

1,05 €

 

Tarifa tercera: Altres instal·lacions

1

Llicències per establir aparells automàtics accionats per moneda, per a entreteniment, esbarjo o venda, pagaran per semestre i metre quadrat o fracció.

150,25 €

 

Tarifa quarta: Parcs d'atraccions

1

Llicències per a establiment de parcs d'atraccions, per metre lineal o fracció i dia.

1,50 €

 

Tarifa cinquena: Indústries de carrer i ambulants (de temporada)

1

Llocs d'artesans, casetes de venda, etc., de caràcter diari, per temporada de maig a octubre (Passeig de s'Alamera).

693,32 €/parada

2

Llocs d'artesans setmanals en Punta Arabí i altres, prèvia autorització municipal, per mes o fracció, si duu a terme l'activitat 1 dia per setmana. En el supòsit que es realitzi l'activitat més d'1 dies a la setmana, s'haurà de multiplicar la present tarifa pel nombre màxim de dies que s'incrementi l'activitat a la setmana.

30,00 €/mes/parada

3

Fotògrafs, per mes o fracció.

90,20 €

NOTA: L'administració municipal classificarà les vendes ambulants no especificades en els epígrafs anteriors per analogia amb les que figuren en aquests.

La liquidació d'aquests drets es practicarà en concedir-se l'autorització corresponent.

 

Tarifa sisena: Rodatge cinematogràfic

Per l'ocupació de via pública o terrenys d'ús públic per al rodatge de pel·lícules. Si implica l'exclusivitat d'un bé públic es pagaran per dia

655,00 €

Per l'ocupació de via pública o terrenys d'ús públic per al rodatge de pel·lícules. Si  no implica l'exclusivitat d'un bé públic es pagaran per dia

100,00 €

Per autorització de reportatges fotogràfics i vídeos promocionals a la via pública o terrenys i instal·lacions públiques, amb una quota mínima per a 3 dies, seran

350,00 €

Per autorització de reportatges fotogràfics i vídeos promocionals a la via pública o terrenys i instal·lacions públiques, a partir del 4t dia es pagaran per dia

100,00 €

 

Tarifa setena: Trens turístics (per comboi).

Per autorització de temporada (fins a 6 mesos):

3.800,00€

Per autorització anual (més de 6 mesos):

5.049,00 €

 Article 5.- Normes de gestió.

1.

Les quantitats exigibles de conformitat amb les tarifes es liquidaran per cada aprofitament sol·licitat o realitzat i seran irreductibles per al període anual o de temporada autoritzada.

2. 

a. A pesar del que es disposa en el punt anterior pel que fa a les sol·licituds d'autorització de festes patronals, fires i similars podrà realitzar-se el pagament acumulat conjuntament amb la sol·licitud de les corresponents autoritzacions d'instal·lació de forma agrupada dins dels 30 primers dies naturals de l'any. Aquest format tendrà un descompte del 20% sobre el total de la quantitat a liquidar.

b. En cas que se sol·licitin 5 festes de les previstes en la present ordenança, els sol·licitants quedaran exonerats de la liquidació de les taxes corresponents de la resta de les festes previstes.

3.

a. Els emplaçaments, instal·lacions, parades, etc., es podran treure a licitació pública abans de la celebració de les fires, i el tipus de licitació, en concepte de taxa mínima que servirà de base, serà la quantitat fixada en les tarifes de l'article 3.2 d'aquesta ordenança.

b. Es procedirà, amb antelació a la subhasta, a la formació d'un plànol dels terrenys disponibles per ser subhastats, numerant les parcel·les que hagin de ser objecte de licitació i assenyalant la seua superfície. Així mateix, s'indicaran les parcel·les que puguin dedicar-se a cotxes de xoc, circs, teatres, exposicions d'animals, restaurant, neveres, bijuteria, etc.

c. Si algun concessionari dels aprofitaments utilitza més superfície de la que li fou adjudicada en subhasta, satisfarà per cada metre quadrat utilitzat de més, el 100% de l'import de la licitació, a més de la quantitat fixada en les tarifes.

4.

a. Les persones o entitats interessades en la concessió dels aprofitaments retolats en aquesta ordenança i no trets a licitació pública, hauran de sol·licitar prèviament la corresponent llicència, realitzar el dipòsit previ a què es refereix l'article 6.2.a següent i formular declaració en la qual consti la superfície de l'aprofitament i els elements que s'instal·lin, així com un plànol detallat de la superfície que es pretén ocupar i de la seua situació dins del municipi.

b. Els serveis tècnics d'aquest Ajuntament comprovaran i investigaran les declaracions formulades per les persones interessades, i es concediran les autoritzacions si no es troben diferències amb les peticiones de llicències. Si es presenten diferències, aquestes es notificaran a les persones interessades i es giraran, si escau, les liquidacions complementàries que siguin procedents, es concediran les autoritzacions una vegada solucionades les diferències per les persones interessades i, si escau, realitzats els ingressos complementaris que siguin procedents.

c. En cas de denegar-se les autoritzacions, les persones interessades podran sol·licitar a aquest Ajuntament la devolució de l'import ingressat.

5.

a. No es consentirà cap ocupació de la via pública fins que les persones interessades no hagin abonat i obtingut la llicència corresponent.

b. Després de cada instal·lació, les activitats que estiguin obligades hauran de presentar el corresponent certificat de final de muntatge, i no es consentirà cap ocupació posterior de la via pública fins que no es compleixi amb aquesta publicació.

6.

a. Les autoritzacions a què es refereix la tarifa tercera s'entendran prorrogades mentre l'Alcaldia no acordi la seua caducitat o la persona interessa o els seus legítims representants no presentin la baixa justificada.

 

b. La presentació de la baixa tendrà efectes a partir del dia primer del període anual de temps següent assenyalat en el epígraf de la tarifa que correspongui. La no presentació de la baixa determinarà l'obligació de continuar abonant la taxa.

7.

Les autoritzacions tendran caràcter personal i no podran ser cedides o sotsarrendades a tercers. L'incompliment d'aquest mandat donarà lloc a l'anul·lació de la llicència, sens perjudici de les quantitats que correspongui abonar a les persones interessades.

8.

a. S'estableixen com a festes patronals fixes a efectes d'aquesta taxa les festes patronals de les cinc parròquies del municipi així com les festes del primer diumenge de maig, les festes des Canar, les de Cala Llonga i les festes de Nadal.

b. El període durant el qual podran estar instal·lades les activitats autoritzades en el marc de festes patronals, fires i similars serà de 15 dies.

 Article 6.- Obligació de pagament

1. L'obligació de pagament de la taxa regulada en aquestes ordenança neix:

a. Tractant-se de concessions de nous aprofitaments de la via pública, en el moment de sol·licitar la corresponent llicència.

b. Tractant-se de concessions d'aprofitaments ja autoritzats i prorrogats, el dia primer de cada un dels períodes naturals de temps assenyalats en les tarifes.

2. El pagament de la taxa es realitzarà:

a. Tractant-se de concessions de nous aprofitaments, per ingrés directe en la dipositaria municipal on estableixi l'Ajuntament, però sempre abans de retirar la corresponent llicència. Aquest ingrés tendrà caràcter de dipòsit previ, de conformitat amb el que disposa l'article 47.1 del R.D. legislatiu 2/2004, de 5 de març i quedarà elevat a definitiu en concedir-se la llicència corresponent.

b. Tractant-se de concessions d'aprofitaments ja autoritzats i prorrogats, una vegada inclosos en els padrons o matrícules d'aquesta taxa, el pagament es realitzarà en les oficines de Recaptació Municipal, en els terminis establerts a tal efecte.

Disposició transitòria

La possibilitat de sol·licitud i pagament acumulat previst per a festes patronals i similars establert en l'article 4 d'aquesta ordenança també serà possible de forma excepcional durant els 30 primers dies des del dia següent de la entrada en vigor d'aquesta.

Disposició final única

La present Ordenança fiscal, va ser aprovada pel Ple d'aquest Ajuntament en sessió ordinària celebrada el 30 de setembre de 2021, i publicada en el B.O.I.B. número XXX de data XX de XXXXXX de XXXX, i entrarà en vigor el 01 de gener de 2022, romanent vigent fins a la seva modificació o derogació expressa.

…/…”

Contra el present Acordo, conforme a l'article 19 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, es podrà interposar pels interessats recurs contenciós-administratiu, en el termini de dos mesos comptats a partir de l'endemà al de la publicació d'aquest anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

​​​​​​​

Santa Eulària des Riu, en el dia de la signatura electrònica (20 de novembre de 2021)

 

L'alcalde accidental

Miguel Tur Rubio