Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE SALUT I CONSUM
Núm. 354747
Resolució de la consellera de Salut i Consum de 6 d’agost de 2021 per la qual es fa pública la situació de la incidència acumulada i de la pressió hospitalària a cada una de les Illes Balears, amb l’objecte de determinar l’aplicació de les mesures que corresponen en cada cas, d’acord amb allò que disposa l’Acord del Consell de Govern de 20 de juliol de 2021 pel qual s’estableixen mesures excepcionals per contenir la pandèmia ocasionada per la COVID-19
Antecedents
1. L'apartat segon de l'Acord del Consell de Govern de 20 de juliol de 2021 pel qual s'estableixen mesures excepcionals per contenir la pandèmia ocasionada per la COVID-19 (BOIB núm. 99, de 24 de juliol) disposa:
Segon
Condicions en què es poden dur a terme les reunions i trobades familiars i socials, en horari nocturn
Durant el període de vigència d'aquest Acord, les reunions i trobades familiars i socials, en horari nocturn, s'han de sotmetre a les condicions següents:
Quan la incidència acumulada a catorze dies a l'illa sigui superior a 350 casos per 100.000 habitants i la pressió hospitalària sigui superior al 5% en relació a llits de cures crítiques per COVID-19 o del 2% en relació a llits d'hospitalització per COVID-19, no es permetran reunions socials o familiars de persones, en l'horari comprès entre les 02.00 i les 6.00, excepte que es tracti de persones convivents.
Quan la incidència acumulada a catorze dies a l'illa sigui superior a 450 casos per 100.000 habitants i la pressió hospitalària sigui superior al 10% en relació a llits de cures crítiques per COVID-19 o del 5% en relació a llits d'hospitalització per COVID-19, no es permetran reunions socials o familiars de persones, en l'horari comprès entre les 01.00 i les 6.00, excepte que es tracti de persones convivents.
Als efectes del que es preveu a l'apartat anterior, es consideren persones convivents aquelles que ocupen un mateix habitatge o allotjament.
Als efectes del càlcul de la pressió hospitalària per a l'illa de Formentera, s'atendrà als indicadors hospitalaris de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.
2. L'apartat tercer del mateix Acord, després de fer paleses les incidències acumulades a 14 dies per cada 100.000 habitants (IA14) de cada una de les Illes, així com els percentatges d'ocupació per malalts per COVID-19 de llits de crítics i de llits d'hospitalització ordinària a cada illa, determina en conseqüència quines són les restriccions del dret de reunió en horari nocturn aplicables a cada illa.
Així mateix, el darrer paràgraf d'aquest punt disposa el següent:
Mitjançant una resolució de la consellera de Salut i Consum es farà pública, quinzenalment, la situació de la incidència acumulada i de la pressió hospitalària de cada illa i, conseqüentment, l'aplicació de les mesures que corresponen en cada cas.
3. D'acord amb la normativa aplicable, i atès que el contingut de l'Acord pot suposar una limitació dels drets fonamentals dels ciutadans per raó de protecció de la salut pública, aquest Acord es va sotmetre a l'autorització prèvia de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.
4. La Sala Contenciosa Administrativa dictà la Interlocutòria núm. 223/2021, de 22 de juliol, el qual disposa el següent:
AUTORIZAMOS las medidas acordadas en el Acuerdo del Consell de Govern de 20 de julio de 2021 en sus puntos segundo, tercero y cuarto con la duración de un mes el punto segundo y hasta el 15 de septiembre próximo el punto cuarto.
5. Per concloure, l'Acord del Consell de Govern de 2 d'agost de 2021 (BOIB núm. 103, de 3 d'agost de 2021) rectifica les errades materials en la redacció de l'Acord del Consell de Govern de 20 de juliol de 2021 pel qual s'estableixen mesures excepcionals per contenir la pandèmia ocasionada per la COVID-19 (BOIB núm. 99, de 24 de juliol), de manera que el punt segon de l'Acord esmentat resta amb la redacció següent:
Segon
Condicions en què es poden dur a terme les reunions i trobades familiars i socials en horari nocturn
1. Durant el període de vigència d'aquest Acord, les reunions i trobades familiars i socials, en horari nocturn, s'han de sotmetre a les condicions següents:
a) Quan la incidència acumulada a catorze dies a l'illa sigui superior a 350 casos per 100.000 habitants i la pressió hospitalària sigui superior al 5 % en relació amb els llits de cures crítiques per COVID-19 o del 2 % en relació amb els llits d'hospitalització per COVID-19, no es permetran reunions socials o familiars de persones, en l'horari comprès entre les 02.00 i les 6.00 hores, excepte si es tracta de persones convivents.
b) Quan la incidència acumulada a catorze dies a l'illa sigui superior a 450 casos per 100.000 habitants i la pressió hospitalària sigui superior al 10 % en relació amb els llits de cures crítiques per COVID-19 o del 5 % en relació amb els llits d'hospitalització per COVID-19, no es permetran reunions socials o familiars de persones, en l'horari comprès entre les 01.00 i les 6.00 hores, excepte si es tracta de persones convivents.
2. Als efectes del que es preveu en l'apartat anterior, es consideren persones convivents aquelles que ocupen un mateix habitatge o allotjament.
3. Als efectes del càlcul de la pressió hospitalària per a l'illa de Formentera, s'han d'atendre els indicadors hospitalaris de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.
6. D'acord amb l'informe de la directora general de Salut Pública i Participació de data 5 d'agost de 2021, les dades relatives a la incidència acumulada a 14 dies per cada 100.000 habitants (IA14) a cada una de les Illes Balears són les següents:
Mallorca |
755,60 |
Menorca |
635,99 |
Eivissa |
1.195,97 |
Formentera |
520,19 |
D'acord amb el mateix informe, les dades relatives a la pressió hospitalària (percentatge d'ocupació) de malalts per COVID-19 en relació amb els llits de cures crítiques i als llits d'hospitalització ordinària a cada una de les Illes Balears són les que es presenten a continuació:
|
Llits crítics |
Llits planta |
---|---|---|
Mallorca |
24,11 % |
10,22 % |
Menorca |
18,52 % |
6,06 % |
Eivissa i Formentera |
14,75 % |
20,92 % |
7. Atesos els termes del darrer paràgraf del punt tercer de l'Acord del Consell de Govern de 20 de juliol de 2021 pel qual s'estableixen mesures excepcionals per contenir la pandèmia ocasionada per la COVID-19 (BOIB núm. 99, de 24 de juliol), pertoca a la consellera de Salut i Consum dictar una resolució per fer pública la situació de la incidència acumulada i de la pressió hospitalària de cada illa, i per aplicar consegüentment les mesures que corresponen segons els termes d'aquell Acord.
Fonaments de dret
1. La competència en matèria sanitària s'atribueix a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en virtut del que es disposa en els articles 30.48 i 31.4 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears.
2. L'article 43.2 de la Constitució espanyola de 1978 estableix que competeix als poders públics tutelar la salut pública a través de les mesures preventives i de les prestacions i serveis necessaris, i indica que la llei ha d'establir els drets i deures de tots sobre aquest tema.
3. Els articles 2 i 3 de la Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública, estableixen respectivament el següent:
L'article 2 disposa que les autoritats sanitàries competents poden adoptar mesures de reconeixement, tractament, hospitalització o control quan s'apreciïn indicis racionals que permetin suposar l'existència de perill per a la salut de la població a causa de la situació sanitària concreta d'una persona o grup de persones o per les condicions sanitàries en què es desenvolupi una activitat.
L'article 3 disposa que, amb la finalitat de controlar les malalties transmissibles, l'autoritat sanitària, a més de realitzar les accions preventives generals, pot adoptar les mesures oportunes per al control dels malalts, de les persones que estiguin o hi hagin estat en contacte i del medi ambient immediat, així com les que es considerin necessàries en cas de risc de caràcter transmissible.
4. L'article 26, apartat primer, de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, disposa que en cas que existeixi o se sospiti raonablement de l'existència d'un risc imminent i extraordinari per a la salut, les autoritats sanitàries han d'adoptar les mesures preventives que estimin pertinents, com ara la intervenció de mitjans materials i personals i totes les altres que es considerin sanitàriament justificades. En el punt segon disposa que la durada de les mesures a què es refereix l'apartat anterior, que s'han de fixar per a cada cas, sens perjudici de les pròrrogues successives acordades per resolucions motivades, no ha d'excedir del que exigeixi la situació de risc imminent i extraordinari que les va justificar.
En el mateix sentit incideixen l'article 51 de la Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears, i l'article 49.2 de la Llei 16/2010, de 28 de desembre, de salut pública de les Illes Balears.
5. L'apartat segon l'Acord del Consell de Govern de 20 de juliol de 2021 pel qual s'estableixen mesures excepcionals per contenir la pandèmia ocasionada per la COVID-19 (BOIB núm. 99, de 24 de juliol), autoritzat per la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears mitjançant la Interlocutòria núm. 223/2021, de 22 de juliol, disposa el següent:
Segon
Condicions en què es poden dur a terme les reunions i trobades familiars i socials en horari nocturn
1. Durant el període de vigència d'aquest Acord, les reunions i trobades familiars i socials, en horari nocturn, s'han de sotmetre a les condicions següents:
a) Quan la incidència acumulada a catorze dies a l'illa sigui superior a 350 casos per 100.000 habitants i la pressió hospitalària sigui superior al 5 % en relació amb els llits de cures crítiques per COVID-19 o del 2 % en relació amb els llits d'hospitalització per COVID-19, no es permetran reunions socials o familiars de persones, en l'horari comprès entre les 02.00 i les 6.00 hores, excepte si es tracta de persones convivents.
b) Quan la incidència acumulada a catorze dies a l'illa sigui superior a 450 casos per 100.000 habitants i la pressió hospitalària sigui superior al 10 % en relació amb els llits de cures crítiques per COVID-19 o del 5 % en relació amb els llits d'hospitalització per COVID-19, no es permetran reunions socials o familiars de persones, en l'horari comprès entre les 01.00 i les 6.00 hores, excepte si es tracta de persones convivents.
2. Als efectes del que es preveu en l'apartat anterior, es consideren persones convivents aquelles que ocupen un mateix habitatge o allotjament.
3. Als efectes del càlcul de la pressió hospitalària per a l'illa de Formentera, s'han d'atendre els indicadors hospitalaris de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.
6. Per la seva banda, el darrer paràgraf de l'apartat tercer del mateix Acord encomana a la consellera de Salut i Consum que mitjançant una resolució faci pública, quinzenalment, la situació de la incidència acumulada i de la pressió hospitalària de cada una de les Illes Balears, i que en conseqüència es determinin quines són les mesures, d'entre les que es preveuen en l'apartat segon del mateix Acord, que són d'aplicació a cada una de les illes.
Per tot això, dict la següent
Resolució
1. Fer públiques les dades relatives a la incidència acumulada a 14 dies per cada 100.000 habitants (IA14) a cada una de les Illes Balears, les quals són:
Mallorca |
755,60 |
Menorca |
635,99 |
Eivissa |
1.195,97 |
Formentera |
520,19 |
2. Fer públiques les dades relatives a la pressió hospitalària (percentatge d'ocupació) de malalts per COVID-19 en relació amb llits de cures crítiques i a llits d'hospitalització ordinària a cada una de les Illes, les quals són:
|
Llits crítics |
Llits planta |
---|---|---|
Mallorca |
24,11 % |
10,22 % |
Menorca |
18,52 % |
6,06 % |
Eivissa i Formentera |
14,75 % |
20,92 % |
3. Disposar que, en conseqüència, són aplicables a cada una de les Illes Balears, des del moment en què es publiqui aquesta Resolució fins a les 24.00 hores del dia 23 d'agost de 2021, les mesures que es preveuen en el punt 1.b) de l'apartat segon de l'Acord del Consell de Govern de 20 de juliol de 2021 (BOIB núm. 99, de 24 de juliol).
4. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Contra aquesta resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que el dicta, en el termini d'un mes comptador des que es publiqui, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o, alternativament, un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptadors des que es publiqui, de conformitat amb els articles 10.1 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, 6 d'agost de 2021
El conseller d'Educació i Formació Professional Martí Xavier March i Cerdà Per suplència de la consellera de Salut i Consum (article 1 del Decret 10/2021, de 13 de febrer, BOIB núm. 20, de 14 de febrer de 2021)