Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I FORMACIÓ PROFESSIONAL

Núm. 348757
Resolució de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa de 22 de juliol de 2021 per la qual s’estableix el procediment perquè els alumnes de les universitats amb les quals no s’ha signat cap conveni específic de col•laboració puguin fer les pràctiques a centres educatius dependents de la Conselleria d’Educació i Formació Professional

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La dispersió d'alumnes en universitats de l'Estat amb les quals no s'ha signat cap conveni específic de col·laboració que tenen la intenció de fer les pràctiques a centres educatius dependents de la Conselleria d'Educació i Formació Professional ha determinat la necessitat d'establir les pautes per autoritzar-les i donar-hi cobertura formal.

Correspon a la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa (DGPICE) facilitar als alumnes l'accés al coneixement professionalitzador en el context educatiu dels centres educatius públics, dels centres privats concertats i dels centres privats reconeguts per la Conselleria d'Educació i Formació Professional del Govern de les Illes Balears i que segueixen el currículum de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1.Establir el procediment perquè els alumnes de les universitats de l'Estat amb les quals no s'ha signat cap conveni específic de col·laboració puguin dur a terme les pràctiques a centres educatius dependents de la Conselleria d'Educació i Formació Professional. Aquest procediment figura a l'annex d'aquesta Resolució.

2.Ordenar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i a la pàgina web de la DGPICE (dgpice.caib.es).

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs d'alçada davant el conseller d'Educació i Formació Professional en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb l'article 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

Palma, 26 de juliol de 2021

La directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa Amanda Fernández Rubí

 

ANNEX Pràctiques d'estudis de grau, màster en formació del professorat i postgraus de les universitats amb les quals no s'ha signat cap conveni específic de col·laboració

Primer

Finalitat de la convocatòria

L'objectiu d'aquesta convocatòria és aprovar el procediment perquè els alumnes de les universitats de l'Estat amb les quals no s'ha signat cap conveni específic de col·laboració puguin fer les pràctiques a centres educatius dependents de la Conselleria d'Educació i Formació Professional.

 

Segon

Destinataris de la convocatòria

Els centres d'educació infantil (de 3 a 6 anys), d'educació primària, d'educació secundària, de batxillerat, de formació professional, d'ensenyaments artístics, d'ensenyaments d'idiomes, d'ensenyaments esportius, els centres d'educació de persones adultes, d'educació especial, els EOEP i els EAP de les Illes Balears sostinguts totalment o parcialment amb fons públics o privats i que imparteixen ensenyaments oficials.

Tercer

Funcions de la universitat sense conveni específic de col·laboració

1.Correspon a la universitat cercar el centre educatiu adequat i sol·licitar formalment i per escrit al director del centre la conformitat perquè l'alumne hi faci les pràctiques. S'han d'acordar les funcions encomanades al centre educatiu i al tutor de les pràctiques i s'ha de proporcionar tota la informació necessària.

2.En el cas d'alumnes que compatibilitzin els estudis oficials amb el treball remunerat, en cap cas es pot proposar com a centre per fer les pràctiques el mateix en el qual l'alumne faci feina sota qualsevol figura de contractació, ja sigui laboral o administrativa, prevista a la legislació vigent.

3.La universitat ha de presentar una sol·licitud d'admissió d'alumnes en pràctiques davant la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa. L'imprès de sol·licitud s'ha d'emplenar i registrar en línia a la pàgina web de la Direcció general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa (dgpice.caib.es) mitjançant el tràmit telemàtic establert a l'efecte.

S'ha d'emplenar una sol·licitud independent per cada alumne i tipus de pràctiques.

A la sol·licitud s'hi ha d'adjuntar la documentació següent:

a) Un certificat acreditatiu de l'assegurança contractada per cobrir la responsabilitat civil de l'alumne per les incidències que puguin ocórrer als centres educatius com a conseqüència de la realització de les pràctiques, la qual ha de tenir vigència durant el període de pràctiques al centre.

b) En el cas d'alumnes que no estiguin coberts per l'assegurança escolar universitària, perquè excedeixen l'edat de 28 anys establerta en la normativa vigent o per qualsevol altre motiu, un certificat acreditatiu de l'assegurança contractada per cobrir l'alumne en cas d'accidents o danys, la qual ha de tenir vigència durant el període de pràctiques al centre.

c) Un certificat que acrediti que l'alumne no ha estat condemnat per sentència ferma per cap delicte contra la llibertat i la indemnitat sexual ni per tràfic d'éssers humans, d'acord amb el que disposa l'article 13.5 de la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, modificada per la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l'adolescència.

La data d'expedició del certificat ha de ser la següent:

Per a les sol·licituds d'autorització presentades en el primer termini ha de ser igual o posterior al 17 d'agost de 2021.

Per a les sol·licituds d'autorització presentades en el segon termini ha de ser igual o posterior al 15 de gener de 2022.

d) Un document de compromís de confidencialitat de conformitat amb el que disposi la Llei de Protecció de Dades Personals vigent.

4.S'estableixen dos terminis de presentació de sol·licituds:

a) Primer termini: El termini de presentació de sol·licituds s'inicia el dia 13 de setembre i finalitza el dia 31 d'octubre de 2021.

Dins d'aquest termini es poden presentar sol·licituds per fer pràctiques en el primer i/o segon semestre del curs 2021-2022.

b) Segon termini: El termini de presentació de sol·licituds s'inicia el dia 25 de gener i finalitza el dia 28 de febrer de 2022.

Dins d'aquest termini únicament es poden presentar sol·licituds per fer pràctiques en el segon semestre del curs 2021-2022.

Quart

Presentació de les sol·licituds

1.El centre educatiu ha de comptar amb l'acord favorable del claustre i haver informat el consell escolar de la decisió de participar en la convocatòria.

2.La direcció del centre educatiu interessat a participar en aquesta convocatòria ha d'accedir al GestIB, a l'opció Centre>>Propostes de personal. Ha de seleccionar la universitat i les pràctiques corresponents i emplenar la proposta, en el termini comprès entre el 13 de setembre i el 31 d'octubre de 2021, per a les sol·licituds corresponents al primer termini, i entre el 25 de gener i el 28 de febrer de 2022, per a les sol·licituds del segon termini.

Cinquè

Esmena de la sol·licitud i de la documentació presentada

1.Si la sol·licitud no compleix els requisits exigits o la documentació aportada és incorrecta o incompleta, s'ha de requerir a la universitat interessada que esmeni la falta o afegeixi els documents preceptius en el termini de deu dies comptadors a partir de l'endemà de la notificació del requeriment, d'acord amb el que preveu l'article 68 de la Llei 39/2015.

2.Si no ho fa, es considerarà que desisteix de la seva petició, amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes que preveu l'article 21.1 de la Llei 39/2015.

Sisè

Docents tutors

1.Els tutors dels estudiants en pràctiques han de ser funcionaris de carrera i han d'acreditar tres anys d'experiència docent.

2.En el cas dels centres privats concertats o privats, el docent a càrrec de la tutoria de les pràctiques ha d'acreditar una experiència mínima de tres cursos.

Excepcionalment en l'apartat 1 podran exercir com a tutors docents interins amb una experiència mínima de tres cursos.

Setè

Funció del coordinador del centre

El coordinador de les pràctiques del centre s'ha d'encarregar de rebre els estudiants en pràctiques; ensenyar-los el funcionament del centre (horaris, rutines, organització i metodologia); explicar-los quines actituds, compromisos i responsabilitats s'esperen d'ells; posar-los en contacte amb el seu tutor del centre, i organitzar, com a mínim, dues reunions per fer el seguiment de les pràctiques. També és la persona de referència per als estudiants en pràctiques en cas de dubtes o problemes durant el període de pràctiques.

Vuitè

Autorització de la Conselleria d'Educació i Formació Professional

1.La DGPICE, una vegada rebuda la sol·licitud de la universitat, juntament amb la documentació que s'estableix al punt tercer, apartat 3, i la conformitat del centre a través del GestIB, ha d'autoritzar, a través del GestIB, el centre educatiu perquè admeti l'estudiant en període de pràctiques i ha de notificar aquesta autorització a la universitat sol·licitant.

2.En cap cas un centre pot rebre un alumne en pràctiques sense tenir aquesta autorització.

Novè

Compensació per la participació en les pràctiques

1.Estudis de grau

a)Les universitats han d'aportar a cada centre, per cada estudiant que hi faci les pràctiques, una quantitat equivalent al 60 % del preu de la matrícula de les pràctiques, fins a un import màxim del 60 % del preu de la primera matrícula d'estudis oficials de grau de la mateixa experimentalitat a la Universitat de les Illes Balears que estigui en vigor en el període de pràctiques. A aquest efecte, la universitat ha de fer constar en la sol·licitud d'admissió el nombre de crèdits de les pràctiques, el preu del crèdit i la quantitat que ha de rebre el centre destinatari.

Els centres han de destinar aquesta quantitat prioritàriament als nivells, als cicles o a les àrees dels docents tutors dels estudiants en pràctiques per millorar la pràctica educativa d'aquests nivells, cicles o àrees.

b)En el cas que les pràctiques es facin en un centre concertat o en un centre privat i aquest centre renunciï a rebre l'import, s'ha de presentar un escrit a la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa signat per la direcció del centre en el qual es faci constar aquesta circumstància.

 

​​​​​​​2.Màster en Formació del Professorat i postgraus

a) Les universitats han d'aportar a cada centre, per cada estudiant que hi faci les pràctiques, una quantitat equivalent al 60 % del preu de la matrícula de les pràctiques, fins a un import màxim del 60 % del preu de matrícula d'estudis de màster universitari de la mateixa experimentalitat a la Universitat de les Illes Balears, d'acord amb el preu per a la prestació dels serveis acadèmics universitaris que estigui en vigor en el període de pràctiques. A aquest efecte, la universitat ha de fer constar en la sol·licitud d'admissió el nombre de crèdits de les pràctiques, el preu del crèdit i la quantitat que ha de rebre el centre destinatari.

Els centres han de destinar aquesta quantitat prioritàriament als nivells, als cicles o a les àrees dels docents tutors dels estudiants en pràctiques per millorar la pràctica educativa d'aquests nivells, cicles o àrees.

b) En el cas que les pràctiques es facin en un centre concertat o en un centre privat i aquest centre renunciï a rebre l'import, s'ha de presentar un escrit a la DGPICE signat per la direcció del centre en el qual es faci constar aquesta circumstància.

3.Hores de formació permanent del professorat.

a) Els tutors dels estudiants en pràctiques tenen dret al reconeixement de 30 hores de formació permanent del professorat per curs escolar.

b) Al coordinador de centre, per dur a terme les funcions de coordinació, se li reconeixeran 30 hores de formació permanent del professorat per curs escolar.

 

Desè

Certificació de les pràctiques

1.Quan arriben els estudiants en pràctiques al centre educatiu, el director els ha de donar d'alta al GestIB, a l'opció Personal>>Destinacions dels professors.

2.Entre l'1 de maig i el 30 de juny, una vegada acabat el període de pràctiques, els directors dels centres han de comunicar que l'alumne ha duit a terme les pràctiques amb normalitat, segons la forma acordada i en els terminis prevists i que el docent les ha tutoritzades. Han d'emplenar el nom dels tutors i del coordinador de les pràctiques que s'han fet al seu centre, a través del GestIB, a l'opció Personal>>Certificació de tutors alumnes en pràctiques.

3.El Servei de Normalització Lingüística i Formació ha de certificar al docent tutor les hores de formació corresponents a aquesta activitat, d'acord amb la normativa vigent.

4.En cap cas se certificaran hores de formació permanent si la DGPICE no ha autoritzat les pràctiques ni ha notificat l'autorització al centre educatiu, per mitjà del GestIB, prèviament a la data en què s'han d'iniciar.