Estudi de les característiques que confereixen especificitat a la mel de Mallorca

Introducció

El sector apícola mallorquí necessita el reconeixement de la qualitat de la mel elaborada a Mallorca per a poder millorar la seva competitivitat i, per això, s’han de demostrar les característiques diferencials de la mel i la seva vinculació amb el territori, així com reforçar la imatge de marca. Per aconseguir aquest reconeixement, és necessari un estudi científic que serveixi d’aval a la sol·licitud d’una mel de Mallorca reconeguda com una Denominació d’Origen Protegida i una Indicació Geogràfica Protegida (DOP/IGP). Com a conseqüència de la realització del projecte Caracterització de la mel de Mallorca i vincle amb el medi, es van caracteritzar fisicoquímica i melisopalinològicament 61 mostres de mels de Mallorca (28 mostres de mel de Mallorca de tardor, i 33 mostres de mel de Mallorca de primavera), produïdes en diferents zones de la illa de Mallorca. Per aprofundir en el coneixement del producte i en la selecció de paràmetres que puguin donar lloc a una diferenciació en relació amb els de la seva mateixa naturalesa, en aquest nou projecta s’estudia si les característiques que confereixen especificitat a la mel són independents de la campanya apícola que es consideri.

Objectiu

Identificar les característiques diferencials de la mel de Mallorca que li confereixen una especificitat en comparació amb productes similars d’altres llocs. Concretament, mitjançant aquesta actuació es pretén contribuir a la descripció dels tipus de mels de Mallorca, de Garrover i Milflors. En aquest context. El projecte ha tingut com a objectiu fonamental contribuir al coneixement de la mel de Mallorca mitjançant la seva caracterització fisicoquímica i melisopalinològica (espectre pol·línic) avaluant l’efecte de la campanya de recol·lecció.

Resultats

La mel de Mallorca es pot agrupar en dos tipus majoritaris, mel de Garrover i Milflors, en funció del seu perfil pol·línic i les seves característiques fisicoquímiques. Ambdós tipus estan clarament diferenciats.

Les característiques fisicoquímiques dels dos tipus de mel (Garrover i Milflors) no pareixen dependre en gran mesura de l’any de recol3lecció, presentant un grup homogeni front a mostres externes.

 

Podeu trobar l'informe complet aquí: Estudi de le caracuerístiques queconfereixen especificitat a la mel de Mallorcainforme_miel_EG1.pdf