Secció I. Disposicions generals
CONSELL DE GOVERN
Núm. 273681
Decret 23/2023 de 24 d’abril, pel qual es crea el Consell d’Innovació de les Illes Balears i s’aprova el Reglament que en regula el funcionament i la composició
La Llei 7/2022, de 5 d'agost, de la ciència, la tecnologia i la innovació de les Illes Balears, té per objecte el foment de l'activitat de recerca, desenvolupament tecnològic i innovació, entesa com a bé comú a l'àmbit de les Illes Balears, i la coordinació i la planificació de l'Ecosistema de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears (ECTIB). Es pretén, a més, impulsar la transparència, la difusió i la transferència de coneixement a l'àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
En aquesta Llei es defineixen els instruments utilitzats per al desenvolupament de l'estratègia de ciència, tecnologia i innovació de les Illes Balears: d'una banda, el Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears i, de l'altra, les estratègies estatals i europees desenvolupades en el marc de les recomanacions i els escenaris proposats des de la Unió Europea, amb l'objectiu de generar una economia intel·ligent, sostenible i integradora.
El vigent Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears (2018-2022) va ser aprovat pel Consell de Govern el 29 de març de 2019 amb la finalitat d'impulsar i reforçar de manera coordinada i conjunta el sistema d'R+D+I de les Illes Balears.
La Direcció General d'Innovació de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica és vocal de la Comissió Interdepartamental de Ciència, Tecnologia i Innovació (CICIT), que és l'òrgan col·legiat de coordinació de les conselleries del Govern de les Illes Balears en matèria de ciència, tecnologia i innovació en què s'identifiquen les necessitats en matèria de recerca, desenvolupament i innovació en les àrees competencials respectives i que aquestes estiguin alineades amb el Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació vigent.
El nou Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears (2023-2027) pendent d'aprovació, continua incorporant els objectius particulars, entre d'altres, la generació de coneixement en les àrees estratègiques per a les Illes Balears, la interacció entre el sector productiu i el sector cientificotecnològic generador de coneixement, el creixement intel·ligent de l'economia balear i l'impuls de les polítiques d'emprenedoria innovadora i d'accés de les empreses, especialment de les pimes, a la transferència del coneixement. Aquests objectius també estan alineats amb els Objectius de l'Estratègia Regional d'Innovació per a l'Especialització Intel·ligent de les Illes Balears (RIS3) per al període 2021-2027.
Per assolir els objectius del Pla CTI (2023-2027) ja esmentats, són necessàries actuacions concretes en matèria de governança, de suport a la innovació empresarial, d'impuls a la transferència del coneixement i de foment de la societat de la informació. Aquestes activitats aportaran beneficis i tindran un impacte positiu sobre el desenvolupament econòmic i social de les Illes Balears. El foment de la innovació contribuirà a enriquir el sector empresarial i fer-lo més competitiu i sostenible, i la promoció de la transferència del coneixement contribuirà a reforçar les relacions entre tots els agents del sistema d'R+D+I i a identificar de forma eficaç les necessitats tecnològiques. Així, la creació del Consell d'Innovació de les Illes Balears s'emmarca dins la voluntat permanent de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica de potenciar mecanismes d'estimulació de comportaments públics innovadors, de suport a la innovació empresarial, d'impuls a la transferència del coneixement i de foment de la societat de la informació.
En l'elaboració d'aquest Decret s'han seguit els principis de bona regulació que, d'acord amb l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, s'han d'atendre en l'exercici de la iniciativa legislativa i la potestat reglamentària.
Pel que fa als principis de necessitat i eficiència, la iniciativa normativa es fonamenta en una identificació clara amb les finalitats perseguides. Respecte del principi de proporcionalitat, aquesta norma conté la regulació imprescindible per atendre la necessitat que s'hi ha de cobrir i a la qual respon.
Així, aquest Decret també s'adapta al principi de seguretat jurídica en la mesura que el seu articulat s'adapta al marc normatiu vigent.
D'altra banda, també s'ha observat el principi de transparència i, per això, en l'elaboració d'aquesta norma s'ha seguit la tramitació que disposen els articles 53 i següents de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears.
A més a més, l'aplicació del Reglament que s'aprova amb aquest Decret no implica cap càrrega administrativa, i respecta, per tant, el principi d'eficiència.
Per acabar, segons el que estableix l'article 49 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, aquest Decret s'ajusta als principis de qualitat i simplificació, atès que el contingut s'hi expressa de forma clara i precisa, sense estendre's en la redacció, per facilitar-ne la comprensió.
La creació d'òrgans administratius està alhora subjecta a la legislació bàsica estatal i a la de la comunitat autònoma, quant als requisits essencials que han de complir aquests òrgans per a la seva creació i el seu funcionament, entre els quals destaquem especialment els que preveuen els articles 5 i del 15 al 18 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, que estableixen la definició d'òrgan administratiu i els requisits mínims per crear-los.
Aquest Decret es dicta en l'exercici de la potestat reglamentària que correspon al Govern de les Illes Balears, d'acord amb els articles 17.e) i 46 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears.
Per tot això, a proposta del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 24 d'abril de 2023,
DECRET
Capítol I Disposicions generals
Article 1
Objecte
L'objecte d'aquest Decret és crear el Consell d'Innovació de les Illes Balears i aprovar el Reglament que en regula el funcionament i la composició.
Article 2
Naturalesa i adscripció
El Consell d'Innovació de les Illes Balears és el màxim òrgan col·legiat de consulta i participació en matèria d'innovació a l'àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i està adscrit a la conselleria competent en matèria d'innovació.
Article 3
Finalitat i funcions
1. La finalitat del Consell d'Innovació de les Illes Balears és l'assessorament i la participació dels agents implicats en l'àmbit de la innovació a la comunitat autònoma de les Illes Balears.
2. Aquest òrgan consultiu té entre les seves funcions:
a) Informar preceptivament i amb caràcter no vinculant dels avantprojectes de llei i projectes de decret que en matèria d'innovació siguin aprovats pel Consell de Govern.
b) Impulsar la coordinació entre la iniciativa pública i la privada per afavorir els recursos en matèria d'innovació.
c) Assessorar en temes d'innovació els òrgans dependents de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
d) Proposar la realització i l'avaluació de programes de formació i divulgació tècnica en l'àmbit de la seva actuació, per si mateix o en col·laboració amb institucions universitàries, organitzacions professionals o associacions sectorials.
e) Qualsevol altra funció que expressament li sigui assignada o que es derivi de les finalitats que el Consell d'Innovació de les Illes Balears té atribuïdes.
Capítol II Organització i composició
Article 4
Composició
El Consell d'Innovació de les Illes Balears està integrat per una presidència, una vicepresidència, les vocalies i una secretaria.
Els membres del Consell d'Innovació de les Illes Balears tenen dret a assistir a les sessions, participar en els debats, exercir el seu dret a vot, així com a formular el seu vot particular.
D'acord amb l'article 4 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, en la composició de l'òrgan assessor s'ha de promoure una presència equilibrada de dones i homes entre els seus membres.
La composició del Consell d'Innovació de les Illes Balears ha de procurar reflectir la diversitat territorial de les Illes Balears.
Article 5
Presidència
1. La presidència correspon a la persona titular de la conselleria competent en matèria d'innovació que té les funcions següents:
a) Exercir la representació del Consell d'Innovació de les Illes Balears.
b) Nomenar els membres del Consell d'Innovació de les Illes Balears a proposta, si s'escau, de les diferents institucions i organitzacions.
c) Acordar la convocatòria de les sessions i fixar-ne l'ordre del dia, tenint en compte els suggeriments de la resta de membres, sempre que els hagin formulat amb la suficient antelació.
d) Presidir les sessions, moderar els debats i suspendre'ls per causes justificades.
e) Dirimir amb el seu vot els empats, a l'efecte d'adopció d'acords.
f) Visar les actes i els certificats dels acords de l'òrgan.
g) Assegurar el compliment de les lleis.
h) Convidar a les sessions del Consell persones que, pels seus coneixements tècnics i científics, puguin assessorar en determinats assumptes els membres del Consell. Aquestes persones no tindran dret a vot.
i) Nomenar la persona que ocupi la secretaria.
j) Exercir totes les altres funcions que siguin inherents a la seva condició de president o presidenta de l'òrgan.
2. La presidència pot acordar la convocatòria a les sessions, amb veu però sense vot, de les persones que pels seus coneixements, experiència i activitats professionals puguin contribuir a un millor desenvolupament de les tasques del Consell d'Innovació de les Illes Balears.
Article 6
Vicepresidència
La vicepresidència correspon a la persona titular de la direcció general competent en matèria d'innovació i té entre les seves funcions substituir la presidència en la totalitat de les seves atribucions en cas d'absència, malaltia o qualsevol altra causa legal. També ha d'exercir les funcions que li encomani o delegui la presidència.
Article 7
Secretaria
La presidència ha de nomenar una persona que ocupi la secretaria, escollida entre el personal funcionari que formi part de la direcció general competent en matèria d'innovació, que ha d'assistir a les sessions amb veu però sense vot, i que té entre les seves funcions les següents:
a) Convocar les sessions, per ordre de la presidència, i fer les citacions als membres.
b) Fer les citacions a les persones convidades per part del president.
c) Rebre les comunicacions dels membres del Consell, ja siguin peticions de dades, rectificacions o bé qualsevol altra classe d'escrit del qual s'hagi de tenir coneixement.
d) Estendre l'acta de les sessions o reunions.
e) Expedir certificats de les consultes, els dictàmens i els acords aprovats.
f) Vetlar pel compliment de la legalitat i les lleis.
g) Verificar i documentar la identitat dels participants. Quan les sessions es desenvolupin a distància, la verificació serà per mitjans electrònics, que poden ser telefònics i audiovisuals.
h) Garantir, quan les sessions del Consell es desenvolupin a distància, la interactivitat i la intercomunicació entre els assistents, així com la disponibilitat dels mitjans electrònics necessaris durant tota la sessió.
i) Garantir que els procediments i l'adopció d'acords són respectats.
j) Vetlar per la protecció de les dades personals i la garantia dels drets digitals de tots els membres del Consell així com de totes les persones que puguin participar com a convidades en les sessions o reunions.
k) Dur a terme totes les altres funcions que siguin inherents a la seva condició de secretari o secretària.
Article 8
Vocalies
Les vocalies del Consell d'Innovació de les Illes Balears estan integrades per les persones següents:
Article 9
Grups de treball
1. El Consell d'Innovació de les Illes Balears pot acordar la constitució de grups de treball per a la realització d'estudis, documents i informes sobre els assumptes que els encomanin.
2. Els grups de treball han d'estar integrats pels membres del Consell d'Innovació de les Illes Balears i, si s'escau, per persones expertes externes, que han d'estar coordinades en tot cas per un membre del Consell d'Innovació de les Illes Balears.
3. Els estudis, documents i informes dels grups de treball no tenen caràcter vinculant per al Consell d'Innovació de les Illes Balears.
Capítol III Funcionament
Article 10
Convocatòries i sessions
1. El Consell d'Innovació de les Illes Balears s'ha de reunir després de la convocatòria prèvia, en sessió ordinària com a mínim una vegada per semestre; o bé en sessió extraordinària, a iniciativa de la persona que ocupi la presidència, totes les vegades que siguin necessàries per al compliment eficaç de les seves funcions, o quan així o sol·licitin com a mínim set dels seus membres. La convocatòria s'ha de fer amb una antelació mínima de set dies.
2. Perquè la constitució de l'òrgan sigui vàlida, a l'efecte de fer les sessions, es requereix l'assistència, presencial o a distància, del president o presidenta i del secretari o secretària o, si escau, dels qui els supleixin, i de la meitat, almenys, dels seus membres.
3. Llevat que no segui possible, les convocatòries s'han de remetre als membres de l'òrgan col·legiat per mitjans electrònics, i s'hi ha de fer constar l'ordre del dia juntament amb la documentació necessària per a la seva deliberació, quan sigui possible.
4. No pot ser objecte de deliberació o acord cap afer que no estigui inclòs en l'ordre del dia, llevat que hi assisteixin tots els membres i es declari la urgència de l'afer pel vot favorable de la majoria.
5. Els acords s'adopten per majoria de vots. La presidència té vot de qualitat.
Article 11
Actes
1. De cada sessió que faci l'òrgan col·legiat, n'ha d'estendre una acta el secretari o secretària, que ha d'especificar necessàriament els assistents, l'ordre del dia de la reunió, les circumstàncies del lloc i el temps en què s'ha duit a terme, els punts principals de les deliberacions, així com el contingut dels acord adoptats.
2. L'acta de cada sessió es pot aprovar en la mateixa sessió o en la següent immediata. El secretari o secretària ha d'elaborar l'acta amb el vistiplau del president o presidenta i l'ha de remetre per mitjans electrònics als membres de l'òrgan, els quals poden manifestar pels mateixos mitjans la seva conformitat o les objeccions al text.
Article 12
Règim jurídic
En allò que no preveu aquest Decret és d'aplicació el que disposen en matèria d'òrgans col·legiats la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.
Disposició final única
Entrada en vigor
Aquest Decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 24 d'abril de 2023
|
La presidenta |
El conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica |
Francesca Lluch Armengol i Socias |
Juan Pedro Yllanes Suárez |
|