Secció I. Disposicions generals
CONSELL DE GOVERN
Núm. 357119
Decret 22/2022 de 27 de juny pel qual es modifica l’annex I del Decret 2/2021, de 25 de gener, pel qual s’aprova el Plec de condicions de la Denominació d’Origen Protegida Pebre Bord de Mallorca-Pimentón de Mallorca i se’n regula el Consell Regulador
PREÀMBUL
I
El 25 de gener de 2021, es va aprovar el plec de condicions del Pebre bord de Mallorca mitjançant el Decret 2/2021, pel qual s'aprova el Plec de condicions de la Denominació d'Origen Protegida Pebre Bord de Mallorca-Pimentón de Mallorca i se'n regula el Consell Regulador, atesa la seva qualitat diferenciada atribuïble, indubtablement, al medi geogràfic de producció, a la varietat tap de cortí i a les pràctiques de cultiu tradicionals, així com al sistema d'elaboració diferenciat.
El 29 de maig de 2021, l'Associació pel Foment del Pebre de Mallorca va sol·licitar la modificació del Plec de condicions de la Denominació d'Origen Protegida Pebre bord de Mallorca proposant l'eliminació de la densitat mínima de plantació ─ que permetrà al productor adaptar-se millor a les característiques edafològiques, climàtiques i de disponibilitat d'aigua de les seves parcel·les, ─ i, la supressió de la capacitat màxima de les caixes de transport abans de la molturació ─ que possibilitarà l'ús de les que utilitzen per als altres cultius hortícoles i no haver d'adquirir-ne d'especials ─ optimitzant, en ambdós casos, els costos de producció.
Atès que la sol·licitud de modificació va ser formulada per l'agrupació que va presentar la sol·licitud de registre de la DOP “Pebre bord de Mallorca-Pimentón Mallorca”, no és necessari dur a terme el procediment nacional oposició, allò no obstant i d'acord amb l'article 53 del Reglament (UE) 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre de 2012, sobre els règims de qualitat dels productes agrícoles i alimentaris ambdues modificacions s'han de considerar de menor importància, i atès que compleixen els requisits del Reglament (UE) 1151/2012, es va adoptar una decisió favorable que es va trametre a la Comissió Europea.
En data 9 d'octubre de 2021 (BOIB núm. 139) es va publicar la Resolució de la directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària per la qual es publica la decisió favorable de la modificació del Plec de condiciones de la Denominació d'Origen Protegida Pebre Bord de Mallorca-Pimentón de Mallorca.
II
En l'àmbit autonòmic, l'article 30.43 de l''Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix que la Comunitat Autònoma té la competència exclusiva en matèria de denominacions d'origen i altres indicacions de procedència relatives als productes de la Comunitat Autònoma, títol competencial que legitima la modificació d'aquesta norma, atès el que estableix l'article 58.1 de l'Estatut.
L'article 132 de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears regula les denominacions d'origen protegides. En aquest sentit, estableix que han de tenir un «reglament o plec de condicions», que ja es va aprovar amb el Decret 2/2021, de 25 de gener, pel qual s'aprova el Plec de condicions de la Denominació d'Origen Protegida Pebre Bord de Mallorca-Pimentón de Mallorca i se'n regula el Consell Regulador i la disposició final quarta autoritza el Consell de Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per dictar les disposicions reglamentàries necessàries per al desenvolupament i l'execució de la Llei.
L'article 53 del Reglament (UE) 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre de 2012, sobre els règims de qualitat dels productes agrícoles i alimentaris i l'article 6.2 del Reglament Delegat (UE) 664/2014 de la Comissió, 18 de desembre de 2013, pel qual es completa el Reglament (UE) 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, pel que fa a l'establiment dels símbols de la Unió per a les denominacions d'origen protegides, les indicacions geogràfiques protegides i les especialitats tradicionals garantides i pel que fa a determinades normes sobre la procedència, certes normes de procediment i determinades disposicions transitòries addicionals, estableixen el procediment per a la tramitació de modificacions de menor importància.
També cal esmentar la Llei 1/1999, de 17 de març, que regula l'Estatut dels productors i industrials agroalimentaris de les Illes Balears, que té com a objecte garantir la lleialtat de les transaccions comercials agroalimentàries i la protecció dels drets i els interessos legítims dels productors agraris i dels industrials agroalimentaris al territori de les Illes Balears.
Aquest Decret compleix els principis de bona regulació que exigeixen l'article 49 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, i l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i queden suficientment justificats els principis de bona regulació següents: de necessitat, eficàcia i proporcionalitat, perquè aquesta norma és l'instrument adequat per modificar el Plec de condicions de la Denominació d'Origen Protegida; de seguretat jurídica, atès que es tracta d'una modificació de norma que s'insereix amb caràcter estable en el marc normatiu autonòmic i manté la coherència amb la resta de l'ordenament jurídic que hi sigui d'aplicació; de transparència, en relació amb el qual s'ha de destacar la participació ciutadana abans i durant el procés d'elaboració de la norma han estat consultades les entitats representatives dels sectors agroalimentaris afectats, i, finalment, d'eficiència, atès que la iniciativa normativa no implica càrregues administratives innecessàries o accessòries.
Finalment, s'ha de fer esment del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i en l'article 2.10 a) estableix que la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació exerceix, entre d'altres, la competència en matèria denominacions d'origen.
Per tot això, a proposta de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears i després d'haver-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 27 de juny de 2022, dict el següent
DECRET
Article únic
Modificació de l'annex I del Decret 2/2021, de 25 de gener, pel qual s'aprova el Plec de condicions de la Denominació d'Origen Protegida Pebre Bord de Mallorca-Pimentón de Mallorca i se'n regula el Consell Regulador
1. Es modifica el tercer paràgraf de l'apartat E.1 que passa a tenir la redacció següent:
“E.1. Selecció de la llavor i cultiu
La plantació es fa amb encoixinament per augmentar la temperatura del sòl, reduir l'evaporació de l'aigua i controlar la vegetació espontània. La densitat de plantació màxima és de 42.000 plantes/ha.”
2. Es modifica l'apartat E.2.b, que passa a tenir el contingut següent:
“E.2.b Transport
Els pebres són transportats a les instal·lacions d'elaboració, en envasos rígids, ventilats, nets i resistents, a fi d'evitar que es produeixin alteracions no desitjades del producte.”
Disposició final única
Entrada en vigor
Aquest Decret entra en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 27 de juny de 2022
|
La presidenta |
La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació |
Francesca Lluch Armengol i Socias |
Maria Asunción Jacoba Pia de la Concha García-Mauriño |
|