Secció II. Autoritats i personal
Subsecció segona. Oposicions i concursos
CONSELL INSULAR DE MENORCA
Núm. 346864
Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 27 de maig de 2024, relatiu a l'aprovació de les bases específiques i la convocatòria del procés de selecció de provisió de dinou places vacants de bomber del Consell Insular de Menorca, tres per torn lliure i tres per promoció interna corresponents a l’Oferta Pública d’Ocupació (OPO) de 2022 i tretze per torn lliure de l’OPO 2023
Mitjançant acord del Consell Executiu, en sessió de caràcter ordinari de 5 de setembre de 2022, s'aprovà l'oferta pública d'ocupació del Consell Insular de Menorca per a l'any 2022 (BOIB núm.122 de 17 de setembre de 2022).
Mitjançant acord del Consell Executiu, en sessió de caràcter ordinari 4 de desembre de 2023, s'aprovà l'oferta pública d'ocupació del Consell Insular de Menorca per a l'any 2023 (BOIB núm. 173 de 23 de desembre de 2023).
Mitjançant acord del Consell Executiu, en sessió de caràcter ordinari de data 11 de desembre de 2023, i la correcció d'errors aprovada pel Consell Executiu de data 8 de gener de 2024, s'aprovaren les Bases generals del concurs oposició de l'Oferta Pública d'Ocupació del Consell Insular de Menorca (BOIB núm. 11 de 23 de gener de 2024).
Mitjançant acord del Consell Executiu, en sessió ordinària de 5 de febrer de 2024, s'aprovà la correcció de les Bases generals i Bases específiques del concurs oposició per a l'Oferta Pública d'Ocupació del Consell Insular de Menorca (BOIB núm. 20 de 10 de febrer de 2024).
Mitjançant acord del Consell Executiu, en sessió ordinària de 25 de març de 2024, s'aprovà la modificació de les Bases generals del concurs oposició per a l'Oferta Pública d'Ocupació de 2021, 2022 i 2023 del Consell Insular de Menorca (BOIB núm. 45 de 4 d'abril de 2024).
La cap del Servei de Gestió de Persones en funcions va emetre un informe sobre la necessitat de convocar les proves selectives per a l'ingrés pel torn lliure i per promoció interna per proveir dinou places de bomber de les ofertes públiques d'ocupació 2022 i 2023.
La Mesa General de Negociació de 8 de maig de 2024 acordà aprovar les Bases específiques que regeixen les proves selectives per a l'ingrés pel torn lliure per proveir dinou places de bomber de les ofertes públiques d'ocupació 2022 i 2023, les quals han estat parcialment modificades, amb posterioritat, amb la conformitat dels representants sindicals.
Atesa la proposta de la consellera executiva del Departament d'Economia i Serveis Generals;
El Consell Executiu, per unanimitat dels sis membres presents i en votació ordinària, adopta els acords següents:
Primer. Aprovar les bases específiques del procés de selecció de provisió de places de la plantilla del Consell Insular de Menorca (bombers), d'acord amb el document annex, de conformitat amb el contingut de les Bases generals de l'Oferta Pública d'Ocupació del Consell Insular de Menorca 2021-2022-2023.
Segon. Convocar el procés de selecció de provisió de dinou places vacants de BOMBER del Consell Insular de Menorca, tres per torn lliure i tres per promoció interna corresponents a l'Oferta Pública d'Ocupació (OPO) de 2022 i tretze per torn lliure corresponents a l'OPO 2023.
Tercer. Ordenar la publicació de les esmentades bases i de la convocatòria de les places al Butlletí Oficial de les Illes Balears als efectes oportuns.
Quart. Iniciar el termini de 20 dies hàbils per a la presentació de sol·licituds, des de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Contra aquest acord, que no posa fi a la via administrativa, es pot interposar recurs d'alçada en el termini d'un mes a partir de l'endemà d'haver-se publicat. El recurs es pot interposar formalment davant el mateix Consell Executiu o davant la Comissió de Govern, que és l'òrgan competent per resoldre'l.
Contra la desestimació expressa d'aquest recurs d'alçada es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui en el termini de dos mesos comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació d'aquest recurs d'alçada.
Si han transcorregut tres mesos des de la interposició del recurs d'alçada i no s'ha rebut la notificació expressa, s'entén desestimat per silenci i es pot interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui, sense limitació de temps.
No obstant això, si escau, es pot interposar qualsevol altre recurs que consideri oportú. Tot això, de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, i de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Maó, 31 de maig de 2024
Per delegació del president El secretari del Consell Executiu Octavi Pons Castejón (DP 129/2023, de 27 de juliol) (BOIB núm. 106 de 29-7-2023)
ANNEX
BASES ESPECÍFIQUES DEL PROCÉS DE SELECCIÓ DE PROVISIÓ DE DINOU PLACES VACANTS DE BOMBER DEL CONSELL INSULAR DE MENORCA, TRES PER TORN LLIURE I TRES PER PROMOCIÓ INTERNA CORRESPONENTS A L'OFERTA PÚBLICA D'OCUPACIÓ (OPO) DE 2022 I TRETZE PER TORN LLIURE DE L'OPO 2023
1. Objecte de les bases específiques
L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir dinou places vacants de BOMBER del Consell Insular de Menorca, tres per torn lliure i tres per promoció interna corresponents a l'oferta pública d'ocupació (OPO) de 2022 i tretze per torn lliure corresponents a l'OPO 2023.
S'entén per places vacants tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins.
El temari específic que regeix la convocatòria és el que s'estableix en l'annex I d'aquest document.
2. Normativa d'aplicació
Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca aprovades per acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 28 de juny de 2021 (BOIB núm. 94 de 15 de juliol de 2021) i modificades per acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca d'11 de desembre de 2023.
3. Transparència i protecció de dades personals
Al llarg del procés selectiu, es publicarà al portal de l'opositor del Consell Insular de Menorca www.oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A través d'aquest portal es pot accedir al formulari d'inscripció i a les instruccions corresponents.
Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública han d'indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l'article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.
4. Drets d'examen
L'aspirant pot abonar els drets d'examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES33 2100 6078 4013 0004 0330 (CaixaBank), o bé al portal de l'opositor per mitjans electrònics. Si es realitza l'abonament directament a l'entitat bancària, s'haurà d'incorporar a la corresponent sol·licitud de participació el resguard de l'abonament.
La manca d'abonament en el termini establert s'entendrà com a desistiment del procés, excepte per als candidats que n'estiguin exempts.
La manca d'admissió en el procés no generarà dret a retorn de les taxes, atès que ja s'hauran iniciat les tasques administratives que generen l'obligació de la taxa.
5. Altres mèrits al·legats
En relació amb l'apartat cinc de l'annex II de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, el mèrit que es valorarà és:
TÍTOLS NAVEGACIÓ PROFESSIONAL
TÍTOLS BUSSEIG PROFESSIONAL
ALTRES MÈRITS
-Carnet D................................................0,1 punts
-Carnet B+E ..........................................0,3 punts
- Carnet C+E .........................................0,5 punts
6. Calendari previst
La primera prova d'oposició està prevista per al mes de setembre de 2024.
7. Fases del procés selectiu de bombers
D'acord amb el que estableix la base 8.7.2 de les bases generals, el procés de selecció dels candidats que han d'incorporar-se com a bombers del Consell Insular de Menorca, per l'especificitat de servei d'emergències, constarà de quatre fases amb les següents proves:
1. Fase d'oposició
Constarà de dues proves avaluables
I de tres proves valorades com a apte o no apte
2. Fase de concurs
3. Fase de formació
4. Fase de pràctiques
7.1. Fase d'oposició: Proves d'oposició
D'acord amb el que estableix la base 8.7.2 de les Bases generals del concurs oposició de l'oferta pública d'ocupació del Consell Insular de Menorca, aprovades pel Consell Executiu en sessió de caràcter ordinari de data 11 de desembre de 2023, i la correcció d'errors aprovada pel Consell Executiu de data 8 de gener de 2024, publicades al BOIB núm. 11 de 23 de gener de 2024, que diuen:
«La prova teòrica i pràctica referida al temari específic dels bombers es determinarà a les bases específiques. En aquest cas es podran incorporar altres proves; en tot cas, la puntuació total serà la mateixa que per a la resta de convocatòries.»
Per aquest motiu, l'oposició, per l'especificitat del servei d'emergències, constarà de les següents proves, de caire obligatori i eliminatori, en l'ordre de desenvolupament que s'indica a continuació:
1. Prova teòrica part general: Consisteix a respondre per escrit un qüestionari, amb quatre respostes alternatives, referit al contingut del temari general.
La distribució de les preguntes de caràcter general ha de ser proporcional al nombre de temes dels temaris generals. El nombre total de preguntes i el temps per resoldre-les ha de ser el següent:
Grup C. Subgrup C1: 70 preguntes, amb un temps de 105 minuts.
Cada pregunta només pot tenir una resposta correcta. Les preguntes que els aspirants no hagin contestat o en què hagin marcat més d'una resposta no seran tingudes en compte, i per tant no resten, i les respostes errònies es valoren de manera negativa. Per cada resposta errònia es descompta una vuitena part del valor d'una pregunta correcta.
Aquest exercici es valora de 0 a 10 punts.
El Consell Insular posa a l'abast dels opositors (https://oposicions.cime.es) una bateria de preguntes sobre les quals els tribunals escolliran les corresponents a la prova.
Una puntuació inferior a 4,5 punts suposa l'exclusió del procés i per tant l'exclou de la realització de la resta de proves de la fase d'oposició.
2. Prova física: La prova física consisteix en la realització dels vuit exercicis físics següents, obligatoris i eliminatoris, d'acord amb el desenvolupament establert a l'annex 3:
1. Cursa de fons 3.000 m (resistència orgànica)
Cursa de 3.000 metres llisos en pista per carrer lliure. S'efectuarà un sol intent.
2. Cursa de velocitat 100 m (velocitat de desplaçament i de reacció), pel mateix carrer.
3. Salt de llargada amb peus junts sense carrera (potència dels principals músculs extensors de les cames)
En el cas que l'aspirant no superi la marca mínima al primer bot o es declari nul pel tribunal, podrà repetir la prova una única vegada més.
4. Llançament de pilota medicinal
Descripció: amb peus junts sense carrera, llançament de la pilota per damunt el cap portant els braços enrere. Dos intents.
5. Botar sense aturar-se sobre banc suec
Descripció: botar de forma lateral sense aturar-se sobre banc suec des de terra a sobre el banc. Banc de 30 cm d'alçada separat de la paret. Dos intents.
6. Natació 50 metres
Descripció: consistirà a nedar 50 metres estil lliure, per la qual cosa només disposarà d'un sol intent. La sortida es podrà efectuar des de la vorera de la piscina, o bé de dins l'aigua amb una mà aferrada al bloc de sortida. S'efectuarà un sol intent.
7. Dominacions de braços (potència-força general)
Descripció: L'aspirant es col·locarà en posició de suspensió agafant-se d'una barra horitzontal, amb una amplada aproximada de les espatlles, amb els braços totalment estirats. L'aspirant haurà de realitzar el màxim de flexions de braços sense límit de temps. Es comptabilitzarà una flexió de braços sempre que l'aspirant hagi realitzat el recorregut complet, és a dir, des de la suspensió total amb els braços estirats fins a la flexió total de manera que la barbeta superi la barra. S'efectuarà un sol intent.
8. Desplaçament anada i tornada en barra d'equilibri
Descripció: L'opositor/a pujarà a la barra d'equilibri amb ajuda d'una escala o element facilitador, i romandrà quiet fins que l'avaluador/a li doni la senya d'inici de prova.
Al senyal l'opositor/a haurà de desplaçar-se fins al final de la barra, tocar o superar amb un dels dos peus la marca que hi ha, fer la volta i tornar al lloc d'inici, aturar-se recolzant damunt la barra els peus. Al senyal de l'avaluador/a podrà baixar de la barra d'equilibri, utilitzant l'escala, l'element facilitador o d'un salt.
Aquestes proves físiques es valoraran amb la qualificació d'apte o no apte. Una qualificació de no apte en qualsevol de les proves físiques suposa l'exclusió del procés i per tant l'exclou de la realització de la resta de proves de la fase d'oposició.
En aquestes proves el tribunal qualificador comptarà amb persones assessores especialistes, amb veu però sense vot, les quals es limitaran a prestar col·laboració en la seva especialitat tècnica.
D'aquestes proves en restaran exempts els bombers interins en actiu que justifiquin la realització de proves físiques per al seu accés. En aquest cas la prova serà substituïda per una prova d'esforç.
3. Prova psicotècnica: Aquesta prova consisteix en la realització d'un exercici per avaluar les característiques personals de l'aspirant i determinar-ne l'ajust al perfil competencial en relació amb les funcions pròpies de la plaça de bomber.
Les competències professionals susceptibles d'avaluació, d'acord amb la definició continguda a l'annex 5, són les següents:
1. Autocontrol i tolerància a l'estrès.
2. Acceptació i compliment de les normes i subjecció a l'estructura jeràrquica.
3. Treball en equip.
4. Capacitat analítica i presa de decisions.
5. Capacitat de comunicació.
Per a la realització d'aquesta prova el Consell Insular de Menorca contractarà un equip professional. En la realització de la prova hi seran presents un membre del tribunal qualificador designat per aquest. El personal assessor farà la proposta de valoració tècnica amb el vistiplau del membre del tribunal qualificador present i aquesta es traslladarà al tribunal qualificador per a la seva validació i aprovació de resultats.
Aquesta prova es valorarà amb la qualificació d'apte o no apte.
Una qualificació de no apte suposa l'exclusió del procés i per tant l'exclou de la realització de la resta de proves de la fase d'oposició d'acord amb l'annex 5.
D'aquesta prova en restaran exempts els bombers interins en actiu que justifiquin la realització de proves psicotècniques per al seu accés.
4. Prova mèdica: Aquesta prova consisteix en un reconeixement mèdic a les persones participants, dut a terme per persones professionals col·legiades designades pel tribunal qualificador, a fi i efecte d'acreditar que no pateixen cap malaltia ni defecte físic, psíquic o sensorial que els impedeixi exercir normalment les funcions de bomber/a, d'acord amb les causes d'exclusió mèdiques establertes a l'annex 6.
Es tindran en compte els aspectes següents: mesurament del pes en relació amb l'índex de massa corporal, valoració de l'oïda, la vista, l'equilibri, la coordinació muscular, l'aparell cardiovascular, l'aparell respiratori i exploració mèdica general, a fi de valorar el funcionament, les possibles malformacions i alteracions en els diferents aparells que dificultin o impedeixin l'exercici de les funcions de bomber/a.
S'efectuaran, com a mínim, les exploracions següents: anàlisi d'orina, anàlisi de sang, electrocardiograma, audiometria i, segons els resultats d'aquestes proves i de la revisió dels paràmetres anteriors, les exploracions complementàries específiques que siguin necessàries per comprovar que la persona participant no està inclosa en cap de les causes d'exclusió mèdiques establertes a l'annex 6.
En aquesta prova el tribunal qualificador comptarà amb persones assessores especialistes, amb veu però sense vot, les quals es limitaran a prestar col·laboració en la seva especialitat tècnica.
A fi de determinar la qualificació d'aquesta prova, només es tindran en compte els resultats de les proves practicades pels serveis mèdics o per les persones assessores especialistes designades pel tribunal qualificador i obtinguts en el moment respectivament indicat per a la realització de proves de reconeixement mèdic abans esmentades.
En conseqüència, per a la qualificació de la quarta prova no es tindran en compte els resultats d'altres proves a les quals les persones participants s'hagin pogut sotmetre a iniciativa pròpia i que aportin amb caràcter previ, simultani o posterior al moment de realització de les proves descrites en aquesta base.
La realització de les proves mèdiques implica el consentiment de les persones participants perquè els resultats es posin a disposició del tribunal qualificador a fi que serveixin de fonament per avaluar la prova.
Aquesta prova es valorarà amb la qualificació d'apte o no apte.
Una qualificació de no apte suposa l'exclusió del procés i per tant l'exclou de la realització de la resta de proves de la fase d'oposició.
D'aquesta prova en restaran exempts els bombers interins en actiu que justifiquin la realització d'una revisió mèdica específica per a les funcions de bomber en el darrer any.
5. Prova teoricopràctica de la part específica: Consisteix a realitzar una prova teoricopràctica relativa a les funcions de la plaça que es vol cobrir i que proposarà el tribunal de cadascuna de les places convocades.
La part teòrica d'aquest exercici consistirà a respondre per escrit tres preguntes curtes teòriques referides al temari específic, en un espai màxim d'una pàgina, en el termini de mitja hora. Cada pregunta tindrà el valor de 2 punts.
La prova pràctica consistirà a executar els següents exercicis:
1. ERA i circuit
2. Progressió per corda fixa pujada i baixada
3. EPI especials aquàtics
Aquesta prova tindrà un valor de 12 punts.
El total de punts dels exercicis teoricopràctics és de 0 a 18 punts.
La puntuació final d'aquesta fase d'oposició queda determinada per la suma de les dues proves avaluables: prova teòrica part general i prova teoricopràctica de la part específica.
7.2. Fase de concurs
La fase de concurs es desenvoluparà d'acord amb les bases generals.
Únicament els candidats que havent superat totes les proves no siguin seleccionats per a la fase de pràctiques passaran a formar la borsa preferent de la base 11.2 de les bases generals en l'ordre de la puntuació obtinguda.
7.3. Fase formativa (curs selectiu obligatori i eliminatori)
7.3.1 Descripció i valoració
El curs selectiu consisteix en la realització d'un curs de formació d'una durada i contingut establert per l'EBAP. El contingut del curs, de caràcter obligatori i eliminatori, versarà sobre les matèries i les competències professionals, personals i socials relacionades amb les funcions pròpies dels bombers/es del Consell Insular de Menorca.
Sumades les puntuacions obtingudes en la fase d'oposició més la fase de concurs, les persones aspirants seran ordenades de major a menor puntuació. Els seixanta primers qualificats podran accedir a la realització de la fase formativa, aquest nombre pot variar en funció de les possibilitats i les necessitats del Consell Insular de Menorca.
La valoració d'aquest curs selectiu serà d'apte o no apte. Les persones aspirants que obtenguin la qualificació de no apte/a quedaran excloses del procés selectiu.
Per a la superació d'aquest curs selectiu les persones participants hauran d'assolir les competències tècniques i transversals de cadascun dels mòduls de què consta el curs, segons la normativa de l'EBAP.
Quedaran excloses del procés selectiu les persones participants que durant aquesta fase perdin la condició d'alumne. La proposta d'exclusió del curs correspondrà al tribunal qualificador a proposta motivada del Consell Insular de Menorca.
Durant el curs els alumnes poden ser sotmesos a les proves mèdiques que s'estimin oportunes, entre les quals es podran dur a terme una analítica de sang i/o d'orina, per comprovar que cap no es troba inclòs en alguna de les causes d'exclusió mèdica.
7.3.2 Exempció
Quedaran exemptes de realitzar el curs els aspirants que aportin la certificació d'haver-lo superat amb anterioritat.
Els aspirants hauran de sol·licitar a l'EBAP certificació de les exempcions parcials de les persones que hagin superat un curs o un/s mòdul/s de característiques similars als impartits per l'EBAP, o que hagin superat els estudis conduents al Cicle formatiu de grau mitjà de tècnic/a en emergències i protecció civil.
En tot cas, el document acreditatiu de la superació del curs obligatori selectiu de formació s'haurà de presentar i lliurar per registre d'entrada al tribunal com a màxim el mateix dia que siguin convocats per a la realització de la prova psicotècnica.
7.3.3 Nomenament i retribucions
Durant aquesta fase, les persones participants seran nomenades aspirants alumnes i tindran la consideració de funcionaris en pràctiques. Durant la fase de formació, els aspirants percebran les retribucions bàsiques corresponents al grup C, subgrup C1, i es trobaran en situació d'alta en el règim general de la Seguretat Social.
7.3.4 Despeses fase de formació
El Consell Insular de Menorca realitzarà els tràmits necessaris per a la realització de la fase de formació, mitjançant un curs d'especialització.
Aquest curs pot implicar el desplaçament a altres comunitats autònomes amb instal·lacions adients per a la realització del curs.
El cost de docència anirà a càrrec del Consell Insular de Menorca mentre que les despeses derivades del curs, com ara desplaçaments, manutenció, allotjament i altres, aniran a càrrec dels candidats.
Els candidats podran demanar una bestreta amb el límit màxim establert a l'Acord marc del personal funcionari del Consell Insular, que els serà descomptada de la seva nòmina durant el període de formació i, si s'escau, de pràctiques. Si el temps de meritació no fora suficient per saldar el deute, aquest ha de ser retornat en finalitzar la seva relació amb el Consell Insular de Menorca.
7.4. Fase de pràctiques
Les persones participants que hagin superat la fase formativa (curs selectiu) seran convocades a la realització de la fase de pràctiques, de caràcter obligatori i eliminatori.
D'acord amb l'article 15 de l'Acord marc del personal funcionari del Consell Insular de Menorca, els seleccionats en les fases anteriors hauran de passar un període de pràctiques de 3 mesos.
Finalitzat el període de pràctiques les persones funcionàries encarregades de les persones participants, juntament amb el cap o els caps de les unitats orgàniques on la persona participant hagi realitzat el període de pràctiques, han de realitzar un registre d'avaluació de les pràctiques de cada participant, el qual podrà fer-hi les al·legacions que consideri oportunes.
Aquest registre d'avaluació i la documentació adjunta, si s'escau, formaran part de l'expedient d'avaluació de pràctiques de la persona participant, i s'ha de trametre al tribunal qualificador perquè estableixi la qualificació d'apte o no apte. La qualificació de no apte ha d'anar acompanyada del corresponent informe motivat.
8. Nomenament del personal de nou ingrés
El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial.
El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, en aplicació de l'article 18 de l'Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es farà en funció de la data de nomenament del personal interí.
Les places vacants de bomber, objecte d'aquest concurs oposició són de tipus funcionari, del grup C, subgrup C1, d'acord l'article 76 de la Llei de l'Estatut bàsic del treballador públic.
9. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants
La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis puntuables obligatoris i eliminatoris de l'oposició.
L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.
L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.
ANNEX 1 CONVOCATÒRIA I TEMARI ESPECÍFIC
Convocatòria. Bombers
- Denominació: Bombers
- Nombre de places que es convoquen: 19 places
- Torn lliure: 3 (2022) i 13 (2023)
- Promoció interna: 3 (2022)
- Tipus: Funcionari
- Escala: Administració especial
- Subescala: Serveis Especials
- Classe:
- Grup: C, subgrup C1
- Nivell: 14
- Oferta Pública: 2022 i 2023
- Titulació: Títol de tècnic en Emergències i Protecció Civil o acreditació equivalent, o el títol de batxillerat o titulació equivalent
- Altres requisits: Carnet de conduir camió (C)
- Nivell de català: B2
ANNEX 2 TEMARI ESPECÍFIC DE BOMBER
1. La combustió: El fenomen de la combustió. Tipus i característiques dels combustibles. Perillositat dels combustibles respecte a la seva ignició i factors que influeixen en la combustibilitat. Classificació dels focs en funció del combustible. Els productes de la combustió.
2. Temperatura i fonts de calor. Teoria del foc: Elements que componen el foc. Tipus de combustió i classes de foc. Energia d'activació. Velocitat de propagació. Productes de combustió
3. Agents extintors: agents o productes extintors. Característiques i aplicacions. Materials resistents al foc.
4. Propagació d'un incendi en un edifici: Origen del focus. Propagació. Comportament dels materials de construcció davant del foc.
5. Actuació dels elements de construcció en la transmissió del foc. Formes d'actuar. Mètodes d'extinció. Refredament, sufocació, inhibició.
6. Classificació d'equips d'espuma. Sistemes i tècniques de formació de distints tipus d'espuma física, elecció de l'equip d'aplicació, formes d'aplicació de l'espuma.
7. Tipus d'extintors instal·lacions fixes: Hidrants. Equips de mànega. Mànegues. Llances. Sistemes d'unió entre mànegues.
8. Motobombes i altres sistemes de pressió. Conceptes d'aspiració i impulsió. Instal·lacions fixes d'extinció.
9. Mecanismes d'extinció: els quatre mètodes d'extinció. Classificació i característiques dels agents extintors. Adequació dels agents extintors en funció de la classe foc.
10. Equips i instal·lacions contra incendis: Equips mòbils. Instal·lacions fixes de protecció contra incendis (RIPCI. RD 513/2017, de 22 de maig).
11. Mercaderies perilloses: característiques de perillositat. Classificació ONU. Identificació i senyalització.
12. Conceptes bàsics d'hidràulica: fluids. Pressió. Hidrostàtica. Hidrodinàmica. Pèrdua de càrrega. Classificació i característiques de les bombes.
13. Instal·lacions de gasos combustibles: generalitats. Gas natural (GN). Gas natural liquat (GNL). Gasos liquats del petroli (GLP).
14. El risc elèctric: principals característiques de les instal·lacions d'alta i mitjana tensió. Estacions i subestacions transformadores. Centres de transformació. Riscos de proximitat a instal·lacions d'alta tensió. Instal·lacions de baixa tensió. Tipus de quadres de baixa tensió. Caixa general de protecció. Comptadors. Quadres de comandaments i protecció.
15. Construcció bàsica: sistemes constructius. Tipus d'edificis. Materials de construcció. Fonamentació. Murs i pòrtics. Forjats. Façanes. Cobertes. Escales.
16. Aparells elevadors: ascensors. Classificació en funció del sistema de tracció. Elements de l'ascensor de tracció per adherència. Muntacàrregues i muntacotxes.
17. Terminologia bàsica de prevenció reglamentària d'incendis (annex A CTE-DB-SI. RD 314/2006): altura d'evacuació. Densitat de càrrega de foc. Escala protegida. Escala especialment protegida. Escala oberta a l'exterior. Origen d'evacuació. Reacció al foc. Resistència al foc. Recorregut d´evacuació i recorreguts alternatius. Sortides de planta, edifici i emergència. Sector d'incendi. Sector sota rasant. Vestíbul d'independència. Zona d'ocupació nul·la.
18. Procediment incendi habitatges.
19. Procediment accidents de trànsit vehicles lleugers.
20. Procediment rescat aquàtic i subaquàtic.
21. Procediment equips respiració assistida (ERA).
22. Conducció de vehicles prioritaris: classes de vehicles prioritaris. Facultats dels conductors de vehicles prioritaris en servei urgent.
23. Atenció sanitària i primers auxilis: fractures. Ferides i hemorràgies. Estat de xoc. Cremades. Intoxicacions. Asfíxia.
24. Atenció sanitària i primers auxilis: electrocucions. Reanimació cardiopulmonar. Recollida i transport de ferits.
25. Meteorologia bàsica: atmosfera. Pressió i configuracions isobàriques. Masses d'aire. Front polar i gota freda. Particularitats meteorològiques i climàtiques a l'illa de Menorca.
26. Geografia física de Menorca: situació i coordenades geogràfiques. Extensió. Relleu. Costes. Hidrologia. Comunitats vegetals.
27. Coneixement del territori: Menorca. La insularitat. Els municipis, les comarques i les zones urbanes. Distribució de la població actual. Espais naturals protegits i zones forestals. Incendis forestals. L'impacte demogràfic del turisme i l'estacionalitat poblacional. Zones turístiques. Localització industrial: els polígons industrials i de serveis.
28. Xarxa de comunicacions i infraestructures de Menorca: la xarxa de carreteres. Ports comercials i esportius.
29. Cartografia i topografia bàsica: mapa i escala. Representació del relleu. El Mapa Topogràfic Nacional. Signes convencionals. El pendent i el perfil topogràfic.
30. Lectura i interpretació de mapes, plànols i imatges de diferents característiques i suports (convencionals i digitals). Escales gràfiques i numèriques. Tècniques d'orientació geogràfica convencionals i eines digitals d'orientació i localització.
31. Toponímia de Menorca: principals vies, poblacions, urbanitzacions.
32. Procediment asèpsia.