Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE FAMÍLIES I AFERS SOCIALS

Núm. 317733
Resolució de la consellera de Famílies i Afers Socials per la qual s’aprova la convocatòria de subvencions per dissenyar i desenvolupar projectes relacionats amb la diversitat sexual i de gènere per erradicar l’LGTBI-fòbia per a l’any 2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Identificador BDNS: 761433

Fets

1. El Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, té per objecte determinar el règim jurídic de les subvencions l'establiment o la gestió de les quals corresponen a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o a les entitats que en depenen.

2. L'article 12 del Text refós de la Llei de subvencions disposa que no es pot iniciar el procediment de concessió de subvencions sense que l'òrgan competent n'hagi establert prèviament per ordre, en ús de la potestat reglamentària, les bases reguladores corresponents.

3. El Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, regula particularitats del procediment de concessió i justificació de les subvencions.

4. L'Ordre de la consellera de Presidència de 24 d'agost de 2018 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions de la Conselleria de Presidència (BOIB núm. 106, de 28 d'agost), dona compliment al mandat legal esmentat i preveu una vasta i plural casuística d'actuacions susceptibles d'ajut en l'àmbit de la coordinació i el bon govern, entre les quals destaquen les destinades a fomentar les polítiques públiques LGTBI a tot el territori de les Illes Balears; les destinades a fer efectius els drets i la no-discriminació de les persones LGTBI; les destinades a sensibilitzar la ciutadania envers la diversitat sexual i de gènere, i les destinades a identificar, conscienciar i erradicar l'LGTBI-fòbia en totes les seves manifestacions.

5. Actualment, el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears —modificat pel Decret 16/2023, pel Decret 17/2023 i pel Decret 1/2024, de la presidenta de les Illes Balears—, en l'article 2, apartat 8 (Conselleria de Famílies i Afers Socials), estableix que la Direcció General d'Infància, Joventut, Famílies, Igualtat i Diversitat exerceix les competències en els àmbits competencials següents (entre d'altres): desplegament normatiu i coordinació de les polítiques d'igualtat; lluita contra la violència contra les dones i altres formes de violència; atenció a la diversitat.

6. La Llei 4/2023, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI, té com a finalitat garantir i promoure el dret a la igualtat real i efectiva de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals (en endavant, LGTBI), així com de les seves famílies, i estableix els principis d'actuació dels poders públics, regula els drets i deures de les persones físiques i jurídiques, tant públiques com privades, i preveu mesures específiques destinades a la prevenció, la correcció i l'eliminació, en els àmbits públic i privat, de qualsevol forma de discriminació; així com al foment de la participació de les persones LGTBI en tots els àmbits de la vida social i a la superació dels estereotips que afecten negativament la percepció social d'aquestes persones.

7. D'acord amb l'article 2, la Llei 4/2023 és aplicable a qualsevol persona física o jurídica, de caràcter públic o privat, que resideixi, es trobi o actuï en el territori espanyol, sigui quina sigui la seva nacionalitat, origen racial o ètnic, religió, domicili, residència, edat, estat civil o situació administrativa, en els termes i amb l'abast que preveuen aquesta Llei i la resta de l'ordenament jurídic.

8. Entre les qüestions que inclou la Llei 4/2023 relacionades amb aquesta convocatòria, cal destacar que tots els poders públics tenen obligacions en l'àmbit de les seves competències en relació amb el deure de protecció, d'acord amb l'article 4; el reconeixement i el suport institucional, d'acord amb l'article 5; la divulgació i la sensibilització, d'acord amb l'article 6; l'impuls de l'elaboració de codis ètics i protocols a les administracions públiques i a les empreses que incloguin mesures de protecció davant qualsevol discriminació, d'acord amb l'article 14.h), així com la garantia d'una formació suficient, continuada i actualitzada del personal sanitari, que tengui en compte les necessitats específiques de les persones intersexuals, d'acord amb l'article 19.4.

9. La Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar l'LGTBI-fòbia, té per objecte, d'acord amb l'article 1.1, establir i regular els principis, els mitjans i les mesures per garantir plenament la igualtat real i efectiva en l'exercici dels drets de les persones lesbianes, gais, trans (transsexuals i transgèneres), bisexuals i intersexuals (LGTBI), mitjançant la prevenció, la correcció i l'eliminació de tota discriminació per raó d'orientació sexual i identitat de gènere, en els àmbits públic i privat, sobre els quals el Govern de les Illes Balears, els consells insulars i els ens locals tenen competències. Les mesures que estableix la Llei afecten en particular les àrees civil, laboral, social, sanitària, educativa, econòmica i cultural.

10. L'article 6.o) de la Llei 8/2016 preveu, d'acord amb els principis orientadors que la inspiren, l'actuació dels poders públics en relació amb les persones LGTBI consistent a «establir mesures de foment de les entitats que treballen per fer efectius els drets i la no-discriminació de les persones LGTBI».

11. El Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2024-2026, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 19 d'abril de 2024 (BOIB núm. 52, de 20 d'abril de 2024) preveu, en l'apartat III.4.9, que la Direcció General d'Infància, Joventut, Famílies, Igualtat i Diversitat estableixi ajuts per finançar projectes destinats a executar els anys 2024 i 2025-2026:

— Estratègies, instruments i materials que facilitin la incorporació de mesures de responsabilitat social de les empreses en polítiques LGTBI.

— Activitats formatives en diversitat sexual i de gènere relacionades amb qualsevol dels àmbits sensibles que estableix la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar l'LGTBI-fòbia.

— Accions de recerca i estudis relacionats amb les causes, les característiques i les dificultats d'identificació dels problemes i les conseqüències de l'LGTBI-fòbia com una manifestació més de les violències masclistes.

12. Les entitats sense ànim de lucre destinatàries d'aquestes subvencions promouen actuacions que són d'interès públic per a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en tant que van adreçades al foment de les polítiques LGTBI, que és una matèria de l'àmbit de les competències que la Conselleria de Famílies i Afers Socials exerceix a través de la Direcció General d'Infància, Joventut, Famílies, Igualtat i Diversitat.

13. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, en l'exposició de motius, assenyala que una part important de l'activitat financera del sector públic es canalitza mitjançant subvencions, per donar resposta, amb mesures de suport financer, a demandes socials i econòmiques de persones i d'entitats públiques o privades.

Per tot això, d'acord amb l'article 15.1 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i l'article 5 de l'Ordre de la consellera de Presidència de 24 d'agost de 2018 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions de la Conselleria de Presidència, a proposta de la directora general d'Infància, Joventut, Famílies, Igualtat i Diversitat, amb la fiscalització prèvia de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma, i fent ús de les facultats que m'atribueixen la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, i la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent

 

Resolució

1. Aprovar la convocatòria de subvencions destinades a entitats sense ànim de lucre per dissenyar i desenvolupar projectes relacionats amb la diversitat sexual i de gènere per erradicar l'LGTBI-fòbia, en els termes que figuren en l'annex 1 d'aquesta Resolució.

2. Aprovar el pressupost d'aquesta convocatòria, que té un import màxim de 120.000,00 € (cent vint mil euros).

3. Autoritzar una despesa de 120.000,00 € (cent vint mil euros) amb càrrec a la partida pressupostària 17201 316A01 48000 00 dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'exercici de 2024.

4. Designar la directora general d'Infància, Joventut, Famílies, Igualtat i Diversitat òrgan instructor del procediment de concessió de subvencions derivat d'aquesta convocatòria.

5. Comunicar a la Base de dades nacional de subvencions el text de la convocatòria i publicar aquesta Resolució, juntament amb un extracte de la convocatòria, en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Famílies i Afers Socials en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

També s'hi pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (16 de maig de 2024)

La consellera de Famílies i Afers Socials Catalina Cirer Adrover

Documents adjunts