Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

CONSORCI SERRA DE TRAMUNTANA PATRIMONI MUNDIAL

Núm. 312743
Decret d’aprovació de la convocatòria pública i de les bases que han de regir la selecció del Director/a Gerent del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El president del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, en data d'avui, ha adoptat el següent decret:

<< Antecedents

El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Mallorca varen constituir el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, mitjançant la subscripció d'un conveni de col·laboració en data 9 de febrer de 2011. Els estatuts d'aquest Consorci es varen aprovar per Acord del Ple del Consell de Mallorca de dia 9 de setembre de 2010 i es varen publicar al BOIB núm. 58, de dia 19 d'abril de 2011, els quals han estat modificats per Acord del Ple del Consell de Mallorca de dia 9 de maig de 2019, i es publicaren al BOIB núm. 72, de 30 de maig de 2019.

Les finalitats d'aquest ens públic, d'acord amb la clàusula segona del conveni esmentat i l'article 4 dels Estatuts del Consorci, són les pròpies que es deriven del règim de la declaració de la Serra com a patrimoni mundial i, específicament, entre d'altres, les següents:

a) Impulsar polítiques de millora i conservació dels elements i valors, tangibles o intangibles, que conté la serra de Tramuntana i que han motivat la declaració com a patrimoni mundial de conformitat amb allò que estableix la Convenció per a la Protecció del Patrimoni Mundial, Cultural i Natural de 1972.

b) Promoure i finançar l'execució d'obres, la prestació de serveis i la implantació d'instal·lacions en general, relacionats amb la declaració de la serra com a patrimoni mundial.

c) Impulsar la coordinació de les inversions que projectin les diferents administracions públiques per dur a terme les obres, els serveis i les instal·lacions que puguin incidir en la conservació i la millora del paisatge cultural de la serra i en la qualitat de vida i de futur de la població.

d) Promoure iniciatives i projectes culturals orientats a la conservació i la millora del paisatge i del patrimoni cultural de la serra.

e) Facilitar la participació i la cooperació administrativa en benefici d'una major eficàcia i eficiència de recursos per tal d'assolir els objectius propis de conservació i millora dels valors que han comportat la declaració de la serra com a patrimoni mundial.

f) Promoure la implicació de la iniciativa particular en la conservació i la millora del paisatge cultural i dels valors patrimonials de la serra, en especial amb l'impuls d'acords de custòdia del territori.

g) Contribuir a la vetlla del compliment de les disposicions normatives que protegeixen els valors de la serra.

h) Promoure la captació de fons públics i privats i assumir la coordinació i gestió de tot tipus d'ajuts i subvencions que es puguin obtenir per complir millor els objectius que es deriven de la declaració de la serra com a patrimoni mundial.

i) Impulsar iniciatives de promoció de la innovació i la recerca que tenguin una incidència positiva en els valors que fonamenten la declaració de la serra de Tramuntana com a patrimoni mundial.

j) Promoure iniciatives que contribueixin a preservar els valors i les activitats que han possibilitat el nomenament de la Serra de Tramuntana com a patrimoni mundial

La disposició addicional primera dels Estatuts estableix la facultat de la Junta Rectora de crear la figura del director o directora gerent del Consorci. En aquest sentit, en sessió de dia 12 de desembre de 2023, la Junta Rectora va acordar crear aquesta figura, i va encarregar al Servei de Gestió de Paratges Culturals del Departament de Presidència del Consell de Mallorca que iniciï els tràmits oportuns per a l'efectiva creació, dotació i cobertura d'aquesta figura.

Al pressupost del Consorci Serra de Tramuntana per a l'any 2024, s'ha duit a terme una modificació pressupostària per dotar de capítol I al Pressupost del Consorci Serra de Tramuntana per a l'any 2024 en previsió de la creació de la figura del director o directora gerent del Consorci.

Atès que el Consell Executiu del Consell de Mallorca va acordar aprovar el 8 de maig de 2024,  la relació de llocs de treball del Consorci Serra de Tramuntana (BOIB núm. 62, d'11 de maig de 2024), i que el Ple del Consell de Mallorca, el 9 de maig de 2024, va acordar aprovar inicialment la creació de la Plantilla del Consorci Serra de Tramuntana per a l'any 2024, actualment es fase d'informació pública des de la seva publicació al BOIB núm. 62, d'11 de maig de 2024.

Vist l'informe jurídic, de 13 de maig de 2024, del cap de servei jurídic del Servei de Gestió de Paratges Culturals del Departament de Presidència.

Atesa la fiscalització prèvia limitada de la Intervenció General de data 15 de maig de 2024.

Fonaments jurídics

El Director/a Gerent del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, té la consideració d'alt directiu, i d'acord amb la disposició addicional primera dels Estatuts, ha d'estar especialment capacitat pel càrrec i tenir la formació acadèmica i tècnica adient per a l'exercici de les seves funcions. La seva designació es pot fer mitjançant un procediment selectiu obert.

Segons l'article 13 Reial decret Legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, és personal directiu el que exerceix funcions directives professionals a les administracions públiques, definides com a tals en les normes específiques de cada Administració. La seva designació ha d'atendre principis de mèrit i capacitat i criteris d'idoneïtat, i es durà a terme mitjançant procediments que garanteixin la publicitat i concurrència.

Les funcions del Gerent previstes a la disposició addicional primera dels estatuts fan referència bàsicament a funcions de direcció, gestió i control, sempre d'acord amb les instruccions dels òrgans de govern del consorci, i l'exercici de les seves atribucions no podrà suposar en cap cas funcions que impliquin l'exercici d'autoritat, ni l'exercici de potestats públiques, ni podrà dur a terme funcions pròpies de les reservades a funcionaris de carrera.

L'article 79 de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears, fixa com lliure designació el sistema de provisió dels llocs que tenen establert expressament aquest sistema en la relació de llocs de treball pel fet que impliquen una elevada responsabilitat o que requereixen una confiança personal per exercir les seves funcions. En conseqüència, es proveiran per lliure designació els llocs de caràcter directiu.

Atès que als estatuts no es contempla la competència per aprovar les bases de selecció i proveïment del personal del Consorci, opera, com a clàusula residual, l'article 9.1 u) que atribueix a la presidència del Consorci les funcions que no estiguin atribuïdes expressament a cap altre òrgan del Consorci. En aquest sentit, correspon al president l'aprovació de la convocatòria en la que es preveu una Comissió de Selecció que triarà els candidats més idonis d'entre els aspirants d'acord amb els requisits d'aquesta convocatòria. Posteriorment, d'acord amb la disposició addicional primera dels Estatuts, la Junta Rectora designa el nomenament del director o directora gerent del Consorci d'acord amb aquesta proposta de la Comissió de Selecció, i nomena el director o directora gerent de conformitat amb el que s'estableix en la legislació de funció pública o, eventualment, el contractarà d'acord amb la legislació laboral.

Per tot això,

Decret

1. Aprovar la convocatòria pública per seleccionar el o la director/a gerent del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, d'acord amb les característiques del lloc que s'indiquen a l'Annex I.

2. Aprovar les bases que han de regir aquesta convocatòria, que s'adjunten com Annex II, i el model de sol·licitud per participar en la convocatòria, que s'adjunta com Annex III.

Ordenar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i a la Seu electrònica del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial>>.

 

Palma, 16 de maig de 2024

El cap de servei jurídic del Servei de Gestió de Paratges Culturals Pere Josep Rosiñol Andreu

Documents adjunts