Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 198089
Aprovació del I Pla Intern d’igualtat entre dones i homes del Consell Insular de Formentera 2024-2028

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Junta de Govern del Consell Insular de Formentera, en sessió ordinària de 22 de març de 2024, en exercici de les seues competències [articles 130.2, 132 (en relació a l'article 28) i 134 de la Llei 4/2022, 28 de juny, de consells insulars], sobre la base d'allò proposat (que conforme als articles 35 i 88.3 i 6 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions publiques suposa la motivació d'aquest acte, i conforme amb el que ha informat el secretari, a adoptar, entre d'altres, el següent acord: 

ACORD: PRP2024/284 Aprovació del I Pla Intern d'igualtat entre dones i homes del Consell Insular de Formentera 2024-2028.

Primer.- APROVAR el I Pla Intern d'Igualtat entre dones i homes del Consell Insular de Formentera 2024-2028, que figura a la pàgina web del Consell www.conselldeformentera.cat – tauler d'anuncis -Igualtat

Segon.- Una vegada aprovat el Pla, s'ha de publicar a la web de la corporació, i també anunci al BOIB.

Tercer.- REALITZAR els tràmits i pressupostos necessaris per a l'aplicació completa del Pla en la vigència aprovada.

Quart.- Quart.- COMUNICAR l'aprovació del “I Pla Intern d'Igualtat entre dones i homes del Consell Insular de Formentera 2024-2028” al registre corresponent d'empreses acreditades amb Plans Interns d'Igualtat, en cas que els organismes públics també estiguin obligats.

Des del Consell Insular de Formentera sabem de la importància que té per a la societat formenterenca treballar per avançar cap a una igualtat real i efectiva  i la necessitat interna del Consell de comptar amb un PLA INTERN D'IGUALTAT per la seva plantilla de treballadores i treballadors, tant laborals com funcionaris

L'elaboració dels plans d'igualtat insulars respon al mandat establert per l'article 9.4 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'Igualtat de dones i homes de les Illes Baleares. En aquest article s'estableix que els consells insulars, dins de l'àmbit de les seues respectives competències, han d'elaborar plans insulars d'igualtat de manera coordinada i coherent amb els requeriments establerts al pla estratègic d'igualtat de dones i homes d'àmbit autonòmic. Aquests plans són instruments que faciliten estratègies per avançar en la participació activa, és a dir, en igualtat de condicions, de les dones i els homes en tots els àmbits de la nostra societat.

Aquesta Llei assenyala que les administracions públiques de les Illes Balears, així com els organismes i les entitats dependents, han d'elaborar plans d'igualtat del personal al seu servei d'acord amb la normativa que els és d'aplicació.

Formentera actualment compta a nivell local amb el II Pla d'Igualtat 2024-2027 aprovat el 15 de desembre de 2023, i el I Pla de diversitat sexual, familiar i de gènere 2023-2026 aprovat en febrer de 2023.

El Pla Intern d'igualtat és un conjunt ordenat de mesures adoptades després de dur a terme una diagnosi de situació. Aquestes mesures serveixen per assolir la igualtat de tracte i d'oportunitats a l'organització, tot eliminant qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe. Esdevé l'eina fonamental per a la incorporació de la perspectiva de gènere en la gestió i la cultura de les organitzacions.

Els principals objectius són:

  • Augmentar la consciencia de gènere entre la plantilla de l'organització i contribuir en la construcció d'una societat mes igualitària.
  • Eliminar els desequilibris i les desigualtats entre dones i homes.
  • Introduir la perspectiva de gènere en els processos de gestió de persones: selecció i contractació, formació, promoció i desenvolupament professional, retribucions, ordenació del temps de treball, salut laboral, així com la prevenció i actuació davant de l'assetjament sexual i per raó de sexe.

El procés de disseny i elaboració del Pla Intern d'igualtat de dones i homes del Consell Insular de Formentera s'ajusta als requisits establerts per la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes; al  Reial decret-llei 6/2019, d'1 de març, de mesures urgents per a garantia de la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes en la feina i l'ocupació; al Reial decret 901/2020, del 13 d'octubre, pel qual es regulen els plans d'igualtat i el seu registre i es modifica el Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball i al Reial decret 902/2020, de 13 d'octubre, d'igualtat retributiva entre dones i homes. Igualment s'ajusta a la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat entre dones i homes, on també s'hi regulen els plans d'igualtat, que han d'aprovar en cada legislatura totes les administracions públiques.

En compliment d'aquest mandat legal, i fent efectiu el seu compromís amb la igualtat d'oportunitats real i efectiva entre dones i homes, el Consell Insular de Formentera fa un encàrrec per a elaborar i aplicar un Pla Intern d'Igualtat que formi part integral del conveni col·lectiu o de l'acord de condicions de treball de personal que va seguir aplicable, en els terminis previstos.

Atès que el Consell Insular de Formentera el 21 d'agost de 2021 aprovà la despesa a favor de a l'empresa Coop4equality Projectes d'Innovació social S.L. Aquesta va començar, a finals del 2021, a recopilar dades del personal contractat del CIF, per a elaborar la diagnosi del Pla Intern. Ll'any 2022 es formà una Comissió Negociadora amb personal de distintes àrees del Consell, (RRHH, Igualtat; conselleres corresponents i representants sindicals)  per tal de recolzar i supervisar la elaboració d'aquest projecte. Així mateix el disseny dels objectius, les accions, els responsables i el calendari que integren aquest I Pla Intern d'Igualtat del CIF, ha comptat amb la participació de la comissió negociadora, que serà també la comissió encarregada de fer el seguiment del compliment del mateix i la avaluació final al acabar la seva vigència. del mateix.

El seguiment i l'avaluació d'un Pla com és aquest que tenim entre les mans és fonamental per conèixer com s'està desenvolupant el desplegament de les accions proposades i si finalment aquestes accions han tingut un efecte positiu i han contribuït a reduir les desigualtats de gènere. Amb el seguiment és busca aconseguir la major eficàcia possible de les accions i actuar per corregir les dificultats o problemes que puguin sorgir durant l'execució i així millorar-les. L'avaluació final ens aportarà informació addicional sobre els resultats de l'aplicació d'aquestes accions, però també sobre com ha anat el procés d'implementació del Pla i l'impacte final que aquest ha tingut  en les polítiques del Consell Insular de Formentera.

(...)

A la web del Consell Insular de Formentera es poden consultar la Diagnosi de situació amb dades quantitatives i qualitatives de diferents àmbits i els objectius que es volen assolir en matèria d'igualtat, a més a més del I Pla Intern d'Igualtat de dones i homes del Consell Insular de Formentera d'accions a desenvolupar en els propers quatre anys (2024-2028)

El que es fa públic per a general coneixement

 

 

Formentera, a la data de la signatura electrònica (26 de març de 2024)

El president del Consell Insular de Formentera Llorenç Córdoba Marí